Pojem in vloga hranilnih snovi

Pojem in vloga hranilnih snovi je pomembna za splošno zdravje, počutje in storilnost poleg tega pa nosi pomembno vlogo ko govorimo o boleznih, srca in ožilja, diabetes, debelost, raki in ostale.

Voda je najpomembnejše hranilo

Voda je najpomembnejše hranilo, kljub temu da nima energijske vrednosti. Nezadostno pitje vode prinese večje posledice, saj dehidracija negativno vpliva na zmogljivost celotnega organizma.

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so glavno gorivo za optimalno delovanj našega telesa oziroma najpomembnejše hranljive snovi za aktivnost mišic. Kakšne ogljikove hidrate poznamo, kateri so priporočljivi in kakšno je njihova funkcija in še več boste izvedeli tukaj.

Maščobe

Maščobe so toplotni izolator ter zaščita pred notranjimi poškodbami, prav tako so glavno gorivo za aktivnosti pri nizke in srednje intenzivnosti. Pomen, izvor, priporočila in še več lahko izveste na tej povezavi.

Beljakovine

Beljakovine gradijo in obnavljajo telesno tkivo – mišice, vezi, tetive in sklepe itd. Kakšna so priporočila in kakšen je najboljši izbor boste našli na tej povezavi.

Vlaknine

Vlaknine niso uporabne kot vir energije in nimajo neposrednega učinka za povečanje zmogljivost – imajo pa zelo pomembne posredne učinke na telo. Tukaj lahko izveste kakšen je njihov pomen in katera živila jih največ vsebujejo.

Minerali

Minerali so prav tako življenjsko pomembno hranilo, zato jih moramo vnašati v telo vsak dan. Kot vitamini sodelujejo pri mnogih kemijskih reakcij v telesu. Vrte, funkcije, izvor in še več lahko izveste tukaj.

Vitamini

Vitamini so, katalizatorji bioloških procesov. So organske snovi, potrebne za normalno in pravilno delovanje našega telesa. Vrte, funkcije, izvor in še več lahko izveste tukaj.

Antioksidanti

Antioksidanti nikakor niso čudežne snovi, so pa izjemnega pomena. So snovi, ki varujejo naše telo pred prostimi radikali. Za kaj so koristni, kateri so in kje jih najdemo lahko preverite tukaj.

Mleko in mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki niso vedno priporočljivi, zato je temu vredno posvetiti več pozornosti. Kravje mleko skriva kar nekaj težav, ki lahko bolj ali manj vplivajo na naše počutje in zmogljivost. Zakaj? Pokukaj v prispevek.

Fitokemikalije

Fitokemikalije so skupina snovi, ki posedujejo veliko antioksidativno moč. Te snovi najdemo v rastlinah, kjer tvorijo obrambni sistem.