Telesna aktivnost

Telesna aktivnost je eden od temeljev zdravega, mladostnega in gibčnega telesa. Telo je ustvarjeno za gibanje in če mu ga ne omogočimo, ga izpostavimo ne le staranju, temveč…

Pomanjkanje aktivnosti

Pomanjkanje vadbe daje občutek pomanjkanja energije in lahko vodi do depresije. Ker imunski sistem deluje slabše, so ljudje pravzaprav bolj izpostavljeni vsem bolezenskim tveganjem.

Koristi aerobne vadbe

Aerobna vadba zmanjšuje tveganje za raka in druga resna obolenja, prav tako izboljšuje delovanje imunskega sistema in še celo vrsto drugih koristi za zdravje.

Namen različnih vadb

Telo zahteva različne dejavnosti. Z vzdržljivostno vadbo, ki jo imenujemo tudi aerobna ali kondicijska vadba, telesu izdatno dovajamo kisik ter pospešimo srčni utrip.

Vaje za moč

Pomembno je vedeti, da nam vaje za moč omogočajo ohranjanje mišične mase. Samo hoja in druge aerobne vaje nimajo tega učinka.

Aerobna vaba

Glavni cilj je zvišati prag količine kisika, ki ga mišice lahko porabijo med vadbo. Z drugimi besedami – cilj ni porabiti veliko kalorij, ampak omogočiti telesu porabo čim večjega števila kalorij v določenem časovnem obdobju…

Raztezanje

Kaj prinaša raztezanje? Čeprav je bolj razširjeno zavedanje o pomembnosti raztezanja pred aktivno vadbo, ga strokovnjaki zagovarjajo tudi po vsaki vadbi.

Srčni utrip

Kakšna je naša ciljna vrednost srčnega utripa? Za vsako starost obstaja tako imenovani maksimalni srčni utrip, ki pa ga lahko izmerimo oziroma izračunamo.

Srčni utrip v mirovanju

Srčni utrip v mirovanju lahko ocenite glede na starost in vašo fizično pripravljenost. Bolj ko ste telesno aktivni, nižji bo vaš srčni utrip v času mirovanja…