Fitokemikalije
Fitokemikalije so skupina snovi, ki posedujejo veliko antioksidativno moč. Te snovi najdemo v rastlinah, kjer tvorijo obrambni sistem. Fitokemikalijam se pripisujejo številni pozitivni učinki na naše telo, ki se uporabljajo pri preventivi pred številnimi boleznimi kot so: sladkorna bolezen, visok krvni tlak, infarkt, rakavimi obolenji itd. Njihove glavne lastnosti so krepitev imunskega sistema ter podpora in regeneracija po iztrošenosti telesa. Poznano je veliko fitokemikalij. Pomembnejše med njimi pa so:
- Karotenoidi – vsebujejo močan antioksidativni učinek ter sposobnosti zaviranja pri razvoju raka. najdemo jih v rumenem, rdečem ter zelenem sadju in zelenjavi. Najbolj znani karotenoidi so alfa karoten (kuhane buče in korenje), betakaroten (sadje in zelenjava živih barv), likopen (paradižnik), lutein (špinača, ohrovt ter ostala temno-zelena zelenjava) ter zeaksantin (blitva, vodna kraša, špinača, listi cikorije).
- Flavonoidi – prav tako izjemno močni antioksidanti, ki ima po nekaterih raziskavah po petdesetkrat večjo antioksidativno moč kot vitamin C in E. Pogostokrat jih lahko zasledimo pod imenom bioflavonidi, kar pomeni, da so biološko aktivni. Najdemo jih v zelenjavi, sadju ter žitih. Najpomembnejši flavonoidi pa so katehini (zeleni čaj, grozdje, sok in vino iz grozdja) in resferatrol (lupina in pečke grozdnih jagod, rdeče vino in rdeč grozdni sok).
- Izoflavini – so flavonoidom podobne snovi, najdemo jih predvsem v soji in sojinih produktih. Pomagali pa naj bi pri preprečevanju hitrejše rasti rakastih celic ter pri zmanjševanju skupne količine holesterola in trigliceridov v krvi.
- Poli fenoli so prav tako močni antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v zelenem in črnem čaju.
- Saponini – so snovi, ki prav tako lahko pomagajo v boju z rakastimi obolenji. Nahajajo pa se predvsem v rjavem rižu in ovsenih kosmičih.
Fitokemikalije najdemo tudi v ostalih hranilih, ki pozitivno učinkujejo na telo in imajo prav tako veliko antioksidativno moč so: čebulnice (česen, čebula, šalotka, por), borovnice, rdeča paprika, jagode ter križnice (brokoli, brstični ohrovt, zelje).
Fitokemikalije niso le dober naravni vir antioksidantov pač pa tudi vzdržujejo imunski sistem, ki je venomer na preizkušnji, kadar je telo podvrženo močnim psihičnim in fizičnim stresnim situacijam.
“Uživanje širšega spektra antioksidantov je veliko bolj uspešnejša kot pre-doziranje z enim izjemno močnim antioksidantom!”