Izjemne skrivnosti krvnih skupin
Na robu znanosti - krvne skupine
Znanost o krvnih skupinah nam ponuja enkratno priložnost s katerimi lahko ne le izboljšujemo svojega življenja, temveč z njimi tudi zakodiramo izboljšave v naših genih in medsebojnih odnosih.
Japonci so se do potankosti poglobili v osebnostne lastnosti in naklonjenosti posamezne krvne skupine.
Leta 1996 so ob izdaji knjige dr. Petera J. D’Adama ” 4 načini prehrane za 4 krvne skupine” začeli z enostavnim razmišljanjem: ” S krvno skupino si lahko pojasnimo številne paradokse v raziskavah o prehranjevanju in premagovanju bolezni. Zakaj lahko nekateri ljudje shujšajo s pomočjo določenih diet, medtem ko drugi ne morejo? zakaj nekateri ljudje tudi v poznem življenjskem obdobju ohranijo vitalnost, medtem ko drugi tako umsko kot tudi telesno oslabijo?”
Nad 10.000 pričevanj in medicinsko potrjenih rezultatov ter nove genetske raziskave danes dokazujejo, da se je predpisana prehrana za krvne skupine prelevila v izjemno močno splošno orodje za bolj zdravo življenje.
Način prehranjevanja po krvnih skupinah je obenem odprl tudi nove poti raziskovanja, ki so nas povedle precej dlje od samega prehranjevanja.
Pod posamezno krvno skupino ( levo) vas čaka celovita razporeditev lastnosti osebnosti, naklonjenosti, individualnih moči ter šibkosti, ki temeljijo na posamezni krvni skupini. Naša krvna skupina je tesno povezana z našim obnašanjem, načinom prebavljanja hrane, našo sposobnostjo odzivanja na stres, našim mentalnim stanjem in našo učinkovitost metabolizma in imunskega sistema.
Svojo krvno skupino lahko preverite pri zdravniku, v laboratoriju ali doma.
Splošna osebnost ljudi s krvno skupino 0
- So realistični, imajo občutek za razvoj gospodarskih konceptov,
- Stremijo bogatemu življenju in temu primernemu življenjskemu slogu,
- So močni pri soočanju v stiski,
- So romantiki,
- So ambiciozni in sanjajo o hitrem zaslužku, vendar imajo vselej miren pristop,
- Stremijo naravnost proti cilju in ne ovinkarijo,
- Imajo vodstvene sposobnosti in so pogosto skrbni do mlajših in podrejenih
- So zelo previdni,
- Malenkostim ne posvečajo pozornsoti ker so osredotočeni na velike stvari,
- Radi se posvetijo, vendar željo imeti nadzor.Povezanost ljudi Tipa 0 z ostalimi skupinami:
Povezanost ljudi Tipa 0 z ostalimi skupinami:
Partner tipa A – Oseba tipa 0 vedno rada prevzema stvari v svoje roke. Zato je to zelo dobra kombinacija.
Partner tipa B – Osebe lahko svobodno in odprto govorita med seboj in imata udoben odnos. Vendar pa včasih osebe tipa 0 zmede muhasta osebnost osebe tipa B.
Partner tipa AB – Njune misli so tekmovalne. Če so v usklajene so lahko med seboj zelo močne.
Partner tipa 0 – težko razumejo drug drugega, in med njima zlahka občutek odtujenosti. Zato je najbolje, da si nista preveč blizu.
Kako se osebnosti krvnih skupin znajdejo v različnih življenjskih situacijah si lahko ogledate v zabavnih stripih, ali v zabavnih japonskih risankah (stripi in risanke so podnaslovljene z angleškimi podnapisi).
Krvna skupin 0 je najstarejša krvna skupina, ki se je pojavila pri prvih sledeh človeškega rodu. Nastala je približno 40.000 let pred našim štetjem na afriški celini. Ljudje so začeli loviti v skupinah. Meso je postalo njihovo gonilo in na tej točki so nastale prebavne lastnosti, ki se pripisujejo krvni skupini 0. v stiski so morali preživeti z nabiranjem sadja, oreščkov, koreninic in lovljenju manjših živali. Ko se je severno območje otopilo, so se začeli ljudje izseljevati v Azijo in Evropo. Tako so selitve napolnile planet z osnovnim prebivalstvom krvne skupine 0, ki še danes prevladuje med prebivalci.
Ob slabim prehranskim navadam in pomanjkanju redne telesne aktivnosti so ljudje s krvno skupino nagnjeni nagnjeni k nastanku inzulinske rezistence, oslabljeni ščitnični aktivnosti in posledično pridobivanje telesne teže, zadrževanje telesne tekočine in utrujenost.
Značilnosti: lovec, mesojed, dobre vodstvene sposobnosti, energija in zbranost.
Dobre lastnosti: močan prebavni sistem, močan imunski sistem, razvit naravni zaščitni sistem pred infekcijami, učinkovit metabolizem.
Slabosti: intoleranca na nova živila in novim okoliščinam, v primeru dolgotrajne in pretirane aktivnosti lahko pride do imunskega neravnovesja.
Tveganja: slabo strjevanje krvi, kap (povzroči jo krvavitev v možganih), vnetne bolezni (vnetje sklepov, črevesja, želodčne sluznice, dvanajsternika) , slabše delovanje ščitnice, slabše celjenje ran, povečana občutljivost (alergije, depresija), shizofrenija, Parkinsonova bolezen.
Profil prehrane: visok nivo beljakovin – dobro prebavlja meso, ribe, sadje in zelenjava.
Recept za hujšanje:
Izogibajte se: žitaricam, stročnicam, kosmičev, fižola, leče, arašidov, zelja, cvetače, gorčice, slaščic,…
Priporočljivo: morske alge, morske ribe, sol, jetra, rdeče meso, ohrovt, špinača, brokoli
Dodatki k prehrani: vitamin B in K, lipoična kislina, rožni koren, rastlinski steroli in sterolini, kalcij, jod, sladki koren, morske alge.
Telesna aktivnost: anaerobna telesna aktivnost – aerobika, kontaktni športi – borilne veščine, tek, kolesarjenje, rolanje,…
V spodnjih tabelah so navedena priporočljiva živila (ta živila vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo metabolično, imunsko ali strukturalno zdravje vaše krvne skupine) ter živila katerim se je pametno izogibati: (ta živila obremenijo in zavirajo telo in zdravje vaše krvne skupine).
Živila, ki niso na seznamu, lahko obravnavate kot nevtralna – ta živila nimajo bistvenih koristi ali škodljivih učinkov na vašo krvno skupino, vendar številna izmed njih ponujajo hranilne snovi, ki so potrebne za dobro uravnovešeno prehrano.
Meso:
Priporočljivo: bivol, ovčje meso, divjačina, govedina, jagnjetina, telečje meso.
Izogibajte se: prepeličje meso, svinjsko meso.
Ribe in morska hrana
Priporočljivo: ostriž (vseh vrst), ščuka, trska, brancin, čepa, mečarica, morski list, rdeči hlastač, šarenka (postrv), sardele, oslič, skuša.
Izogibajte se: barakuda, hobotnica, lignji, ostrigar, polak, školjke, žaba.
Mlečni izdelki in jajca
Priporočljivo: ni priporočljivih živil za krvno skupino 0.
Izogibajte se: siri vseh vrst (razen kozji sir – nevtralen), mleko (vseh vrst), sirotka, jogurt, kefir, skuta, sladoled, gosja jajca, ikre, prepeličje jajce.
Fižol in stročnice
Priporočljivo: črnooki fižol, fižol adzuki.
Izogibajte se: fižol pinto, ledvični fižol, navadni fižol, tamarind, leča (navadna, zelena, rdeča), soja in sojini izdelki – (v večjih količinah).
Oreščki in semena
Priporočljivo: bučna semena, orehi, lanena semena.
Izogibajte se: brazilski oreščki, arašidi in kikirikijevo maslo, kostanj, pistacija, sončnična semena, liči, makova semena.
Zrna in škrob
Priporočljivo: essenski kruh.
Izogibajte se: glutenska moka, ječmen, koruza (vseh vrst), kuskus, pšenica in izdelki iz pšenične moke, sirek, večje količine (ajdove kaše, kruh brez glutena, iz sojine moke, oves (vseh vrst), pira).
Zelenjava
Priporočljivo: čebula (vseh vrst), hren, ingver, morske alge, radič, regrat, špinača, artičoka, brokoli, buča, endivija, koleraba, okra, poper, sladki krompir, blitva, solata, ohrovt.
Izogibajte se: aloja vera, brinje, cvetača, kumare (vseh vrst), olive (črne), por, rabarbara, šampinjoni, gobe, kapra, krompir (beli, rdeči, rumeni), gorčica.
Sadje
Priporočljivo: banana, borovnice, češnje, fige, guava, mango, slive (vseh vrst), ananas, granatno jabolko.
Izogibajte se: avokado (v večjih količinah), hruška, kivi, kokos, mandarine, pomaranča, robidnice, jagode (v večjih količinah), jabolko/jabolčni mošt (v večjih količinah).
Olja
Priporočljivo: laneno olje, oljčno olje.
Izogibajte se: arašidovo olje, bombaževo olje, koruzno olje, kokosovo maslo, sojino olje, sončnično olje, žafrankino olje, svetlinovo olje.
Zelišča, začimbe in drugi dodatki k jedem
Priporočljivo: alga, kari, kurkuma, peteršilj, rožič, bazilika, lovor, origano, pehtran, pivski kvas, sladki koren, žafran.
Izogibajte se: aspartam, dekstroza, fruktoza, guarana, karagenan, kečap, kis, koruzni sirup/škrob, meltodoksin, MSG (mononatrijev glutamat), pepermint, poper (črni, beli), muškatni orešček.
Pijače
Priporočljivo: navadna voda, zeleni čaj, rdeče vino.
Izogibajte se: kava, alkohol, gazirane pijače, pivo, belo vino.
Ključi:
- Jejte manjše in zmerne količine kvalitetnega, pustega in organskega mesa nekajkrat tedensko za moč, energijo ter učinkovit metabolizem. Za najboljše zdravstvene učinke naj bo meso srednje do slabo zapečeno.
- Ribje olje vam pomaga pri spopadanju z vnetnimi boleznimi, izboljša delovanje ščitnice ter pospeši metabolizem – zato vključite redne zmerno a bogato naoljene obroke.
- Mlečni izdelki so za vas težko prebavljivi zato jih omejite ali odstranite iz jedilnika.
- Prav tako izločite pšenico in izdelke, ki slonijo na pšenični osnovi. Ti povzročajo več težav kot katero koli drugo živilo. V primeru težav z prebavo ali težo prav tako odstranite to vrsto živil.
- Fižol ni prav posebno dober izvor beljakovin za krvno skupino 0.
- Pojejte veliko priporočenega sadja in zelenjave.
- Če ste nagnjeni k večji dnevni dozi kofeina, nadomestite kavo z zelenim čajem. Zeleni čaj ni tako kisel in vsebuje bistveno manj kofeina kot skodelica kave.
- Za prigrizek jejte priporočljive oreščke in suho sadje.
Vir: Ketsuekigatabetsuseikaku (Each blood type’s personality)
In 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine (dr. Adamo)
Splošna osebnost ljudi s krvno skupino A
- Skrbno razmišljajo,
- Lažje razumejo občutke drugih ljudi,
- So prijazni, dobri in gostoljubni,
- Radi se izogibajo morebitnim prepirom,
- Stvari delajo skrbno in vztrajno in ne naredijo naslednjega koraka če niso zadovoljni oz. prepričani,
- So častni študentje radi sledijo ustaljenim tirom,
- So pedantni,
- Dajo veliko na čistočo in urejenost,
- Ostanejo mirni tudi, ko se dogajajo nesreče,
- Vztrajni in trdi delavci,
- So varni vozniki.
Povezanost ljudi Tipa A z ostalimi skupinami:
Partner tipa A – imajo veliko skupnih točk; vendar imata oba visoke cilje, ki v primeru neusklajenosti povečajo medsebojna trenja.
Partner tipa B – Oseba tipa A zavida veselo razpoloženje tipa B. Vendar pa oseba tipa A skrbi za osebnost osebe tipa B.
Partner tipa AB – Osebe tipa AB so zanesljive za osebo tipa A. Nanje se lahko obrnejo za dober nasvet in pomoč. Lahko imajo stabilno in varno medsebojno razmerje.
Partner tipa 0 – Osebe tipa 0 je zaščitna do osebe tipa A. Če oseba tipa A posplošuje vsako malenkost, odnos med njima ne bo dober.
Kako se osebnosti krvnih skupin znajdejo v različnih življenjskih situacijah si lahko ogledate v zabavnih stripih, ali v zabavnih japonskih risankah (stripi in risanke so podnaslovljene z angleškimi podnapisi).
Krvna skupin A je nekoliko mlajša. Razvila se je v obdobju 25.000 in 15.000 let pred našim štetjem. Po pričevanju je nastala v Aziji natančneje na osrednjem vzhodu. Ljudi je povezovalo poljedelsko gospodarstvo. Gojili so žita in udomačili nekatere takrat še divje živali. Ker niso bili primorani vsakodnevno iskati hrano, se je poraba mesa občutno zmanjšala, povečalo se je pridelovanje poljščin. Tako se je moral prebavni trakt takrat lovcev in zbiralcev prilagoditi novim prehranskim navadam. Poljedelci so morali biti imunsko izjemno odporni, saj je bilo ozemlje takrat gosto naseljeno.
Ljudje s krvno skupino A se dobro prilagajajo na okolje in regularno dieto. Za ohranjanje ravnovesja potrebujejo pretežno vegetarijanski način prehranjevanja.
Značilnosti: kmetovalec, vegetarijanec, premišljen, socialen in natančen.
Dobre lastnosti: dobro se prilagaja na novo okolje in prehrano. Naravno visok bazalni kortizol in nagnjen za proizvodnjo kortizola pri odzivanju na stres.
Slabosti: Občutljiv prebavni in imunski sistem, nizka produkcija želodčne kisline, pomanjkanje encimov v črevesju.
Tveganja: bolezni srca in ožilja, inzulinska resinteza – sladkorna bolezen tipa 1 in 2, večina oblik raka, bolezni ledvic, žolča in jeter, celiakija, zlatenica, respiratorna vnetja, osteoporoza, hiperholesterolemija, cerebralna tromboza, revmatične srčne bolezni.
Profil prehrane: vegetarijanec – sadje, zelenjava, tofu, morske ribe, žitarice, fižol, stročnice.
Recept za hujšanje:
Izogibajte se: mesu, mlečnim izdelkom, fižolu lima, izdelkom iz pšenice in moke, zelju, jajčevcu, banani in paradižniku.
Priporočljivo: rastlinska olja, izdelki iz soje, sadje, ananas.
Dodatki k prehrani: Vitamin B, C in E, folna kislina, cink, tirozin, ameriški slamnik, kitajski in sibirski ginseng, bazilika.
Telesna aktivnost: sproščujoča vadba kot so: joga, tai chi, Qi gong.
V spodnjih tabelah so navedena priporočljiva živila (ta živila vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo metabolično, imunsko ali strukturalno zdravje vaše krvne skupine) ter živila katerim se je pametno izogibati (ta živila obremenijo in zavirajo telo in zdravje vaše krvne skupine).
Živila, ki niso na seznamu, lahko obravnavate kot nevtralna – ta živila nimajo neposredne koristi ali škodljivih učinkov na vašo krvno skupino, vendar številna izmed njih ponujajo hranilne snovi, ki so potrebne za dobro uravnovešeno prehrano.
Meso:
Priporočljivo: puranje meso.
Izogibajte se: bivol, bravina, divjačina, govedina, gosje meso, jagnjetina, telečje meso, konjsko meso, kozje meso, račje meso, zajčje meso, svinjina, jerebica, prepelica.
Ribe in morska hrana
Priporočljivo:: bela riba, losos, mol, polak, rdeči hlastač, sardele, skuša, morska spaka, ostriž, postrv, trska, cipelj, mečarica.
Izogibajte se: hobotnica, jastog, kozice, morski list, oslič, prekajeni losos, rakovica, barakuda, beluga, brancin, jegulja, kaviar, lignji, mehkužci, ostriga, školjke, žaba.
Mlečni izdelki in jajca
Priporočljivo: ni priporočljivih živil za krvno skupino A.
Izogibajte se: siri v večini, kazein, maslo, skuta, mleko (vseh vrst), sladoled, sirotka.
Fižol in stročnice
Priporočljivo: črni fižol, črnooki fižol, fižol adzuki, fižol pinto, leča (navadna, zelena, rdeča), miso, sojin fižol, zeleni fižol, stročji fižol, sojino mleko, sojin sir, sojini kosmiči, tofu.
Izogibajte se: fižol lima, fižol tamarind, ledvičasti fižol, navadni fižol, rdeči fižol.
Oreščki in semena
Priporočljivo: bučna semena, arašidi in kikirikijevo maslo, laneno seme, orehi.
Izogibajte se: brazilski oreščki, pistacija.
Zrna in škrob
Priporočljivo: amarant, ajda/ajdova kaša, esenov kruh, kruh iz sojine moke, ovsena moka, ržena moka.
Izogibajte se: pšenica in izdelki iz bele moke, tef, koruza (v večjih količinah), kuskus (v večjih količinah).
Zelenjava
Priporočljivo: artičoka, repa, brokoli, buča, čebula, česen, hren, ingver, janež, korenje, koleraba, okra, por, radič, regrat, solata, špinača, zelena, ohrovt, aloja vera, gobe.
Izogibajte se: akacija, krompir (sladki, beli, rdeči, rumeni), brinje, čili, jajčevec, kapre, zelje (vseh vrst), kumare, olive, paradižnik, poper, rabarbara.
Sadje
Priporočljivo: ananas, borovnice, brusnice, češnje, fige, grenivka, limona, robide, slive (modre, zelene, rdeče), limeta, marelica, granatno jabolko, bezeg, lubenica.
Izogibajte se: banana, pomaranča, kokos, mandarine, mango, papaja, jabolko/jabolčni mošt (v večjih količinah).
Olja
Priporočljivo: laneno olje, oljčno olje, orehovo olje, olje iz semen črnega ribeza.
Izogibajte se: arašidovo olje, kokosovo olje/maslo, koruzno olje, olje iz bombaževih semen, olje kastor.
Zelišča, začimbe in drugi dodatki k jedem
Priporočljivo: ječmenovo sladilo, kurkuma, melasa, peteršilj, sojina omaka, tamari, gorčica, lovor, sladki koren, žafran.
Izogibajte se: aspartam, karagenan, kečap, kis (vseh vrst), majoneza, natrijev glutaminat (MSG), gelatin, čili v prahu, poper (črni, bel), metilni salicat, koruzni sirup.
Pijače
Priporočljivo: navadna voda, zeleni čaj, rdeče vino, kava.
Izogibajte se: alkohol, črni čaj, gazirane pijače, sodavica, pivo.
Ključi:
- Izogibajte se uživanju mesnih izdelkov. Nizka raven solne kisline pri krvni skupini A naredi težko prebavlja meso in lahko ustvari celo kopico metaboličnih težav.
- Omejite nevtralno meso (piščanec in puran) na dva-tri krat tedensko.
- Beljakovine črpajte iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane.
- V prehrano vključite zmerne količine mlečnih izdelkov, ki vsebujejo kulture – izogibajte se svežim mlečnim izdelkom, ker botrujejo pretirano produkcijo sluzi. Mlečni izdelki, ki vsebujejo kulture, imajo pro biotični učinek in spodbujajo zdravo črevesno floro in zdrav imunski sistem.
- Poslužujte se priporočenim vrstam fižola, saj služijo kot izjemen vir beljakovin.
- Ne pretiravajte pri izdelkih iz pšenice. Če imate težave s težo ali tendenco za proizvodnjo sluzi se izogibajte pšenici.
- Uživajte veliko priporočenih vrst sadja in zelenjave.
- Oreščki in semena vam prinašajo izjemno kardiovaskularno korist.
- Pijte zeleni čaj za dodatne koristi imunskega sistema.
- Uživajte hrano, bogato z vitaminom A, kot so rumena buča, korenje, špinača in brokoli, saj spodbudijo raven črevesen alkalne fosfataze.
Vir: Ketsuekigatabetsuseikaku (Each blood type’s personality)
In 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine (dr. Adamo)
Splošna osebnost ljudi krvno skupino B
- Radi delujejo po svoje,
- Delujejo kakor jim paše neglede na razpoloženje, pravila in navade drugih,
- Vesele in srečne narave ter mojstri kršijo pravila,
- So optimistični a vselej prijazni in odprtega srca,
- Bojijo se samote in se hitro počutijo osamljene,
- So hitromiselni in se hitro prilagodijo,
- Pragmatiki in niso pretirani sanjači,
- Radi se igrajo in obožujejo ljubezen, festivale in zabavo,
- Radi skačejo čez plot in niso občutljivi ob razdrti zvezi.
Povezanost ljudi Tipa B z ostalimi skupinami:
Partner tipa A – Je oseba, ki je vedno pripravljena pomagati osebi tipa B a se hitro naveličata en drugega. Oseba tipa A se v tej kombinaciji pogosto pritožuje.
Partner tipa B – Oba sta navihane narave in lahko počneta stvari, ki so izven ustaljenih tirov.
Partner tipa AB – Se privlačita med seboj in odnos med njima se lahko hitro razvije. Ljubezni med njima je lahko zelo veliko.
Partner tipa 0 – Med seboj se enostavno razumeta. Oseba tipa 0 zapolni slabe lastnosti osebe tipa B. So odlična kombinacija za prijateljstvo.
Kako se osebnosti krvnih skupin znajdejo v različnih življenjskih situacijah si lahko ogledate v zabavnih stripih, ali v zabavnih japonskih risankah (stripi in risanke so podnaslovljene z angleškimi podnapisi).
Krvna skupin B je nastala med 10.000 in 3.500 let pred našim štetjem, v goratih predelih Himalaje (v predelu Pakistana in Indije). Tamkajšnje življenjske razmer so bile zelo neugodne. Neprijazno podnebje je omejilo preskrbo z živili in prehrana je bila neredna in pogosto zelo enostranska. Pomemben del prehrane so sestavljali fermentirani mlečni izdelki in poljščine. Ljudje so morali biti žilavi in vztrajni, da so lahko prebrodili tamkajšnje razmere. Vremenski vplivi so bili neugodni, zato so ljudje morali imeti izjemno prilagodljiv imunski sistem. Skozi stoletja se je krvna skupina B širila preko vzhodnega dela Afrike v Evropo, Azijo in vse do srednje, južne in severne Amerike.
Potomci krvne skupine B nosijo genetski potencial, ki jim omogoča izjemno sposobnost prilagajanja na nove razmere. Se zelo hitro učijo in prilagajajo. Tako kot ljudje s krvno skupino A, naj bi tudi osebe krvne skupine B v stresnih situacijah proizvedle prevelike količine kortizola. Ljudje s to skupino so najmanj nagnjeni k nastanku raznih bolezni in je med vsemi najbolj mentalno uravnovešena.
Značilnosti: nomadi, uravnovešeni, kreativni in hitro prilagodljivi.
Dobre lastnosti: močan imunski sistem, hitro prilagajanje na novo okolje in njihov način prehranjevanja, uravnovešen naravni sistem.
Slabosti: dovzetnost za počasi razvijajoče virusne bolezni in redkih virusnih okužb.
Tveganja: Depresija, inzulinska resinteza – razvoj sladkorne bolezni tipa 1 in 2, kronična utrujenost, kronične virusne okužbe, sindrom kronične utrujenosti, multipla skleroza, razvoj avto imunih bolezni (multipla skleroza, lupus,…), hiperglikemija, debelost, prepustnost črevesja, sinusno vnetje.
Profil prehrane: uravnovešena prehrana, uživanje raznovrstne hrane: meso (razen piščančje), mlečni izdelki, žitarice, fižol, stročnice, sadje in zelenjava.
Recept za hujšanje:
Izogibajte se: piščancu, koruzi, leči, arašidom, lešnikom, sezamu, ajdi, pšenici in proizvodom iz pšenične osnove.
Priporočljivo: zelenjava, jajca, meso divjadi, sladki koren, zeleni čaj.
Dodatki k prehrani: vitamin B in C, cink, tirozin, fosfatidilserin, arginin, rastlinski steroli in sterolini, citrulin, magnezij, sladki koren, ginko, lecitin.
Telesna aktivnost: zmerna telesna aktivnost kot je, hoja, kolesarjenje, tenis, plavanje,…
V spodnjih tabelah so navedena priporočljiva živila (ta živila vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo metabolično, imunsko ali strukturalno zdravje vaše krvne skupine) ter živila katerim se je pametno izogibati (ta živila obremenijo in zavirajo telo in zdravje vaše krvne skupine).
Živila, ki niso na seznamu, lahko obravnavate kot nevtralna – ta živila nimajo neposredne koristi ali škodljivih učinkov na vašo krvno skupino, vendar številna izmed njih ponujajo hranilne snovi, ki so potrebne za dobro uravnovešeno prehrano.
Meso:
Priporočljivo: ovčje meso, jagnjetina, kozje meso, divjačina, zajčje meso.
Izogibajte se: jerebica, svinjina, piščančje meso, prepeličje meso, račje meso, kokošje meso, gosje meso, konjsko meso.
Ribe in morska hrana
Priporočljivo: morska spaka, ostriž, sardele, čepa, iverka, kaviar, losos, morski list, morski jezik, oslič, skuša, ščuka, trska.
Izogibajte se: brancin, beluga, hobotnica, jastog, jegulja, kozice, mehkužci, ostriga, polak, rakovica, školjke, žaba, barakuda, vinogradniški polž.
Mlečni izdelki in jajca
Priporočljivo: kefir, kmečki sir, kozji sir, mleko (vseh vrst), mocarela, rikota, jogurt, skuta, feta sir.
Izogibajte se: gosja jajca, prepeličja jajca, račja jajca, ikre, sladoled, sir s plemenito plesnijo.
Fižol in stročnice
Priporočljivo: ledvični fižol, navadni fižol, fižol lima.
Izogibajte se: črni fižol, črnooki fižol, fižol adzuki, fižol garbanzo, fižol pinto, leča (domača, zelena, rdeča), soja, tofu, sojini kosmiči, sojin miso, sojino mleko, sojin sir.
Oreščki in semena
Priporočljivo: oreh.
Izogibajte se: arašidi, kikirikijevo maslo, bučna semena, makova semena, pinjole, pistacija, semena žafranke, sezam, sončnična semena, lešnik.
Zrna in škrob
Priporočljivo: essenski kruh, proso, riž (vseh vrst), riževo mleko, oves, pira.
Izogibajte se: ajda/ajdova kaša, ječmen, kamut, koruza, ržena moka, rž, sirek, amarant, glutenska moka, kuskus, pšenica in izdelki z pšenično osnovo, tef, tapioka, kruh s sojino moko (v omejenih količinah).
Zelenjava
Priporočljivo: brokoli, ohrovt, gobe, ingver, sladki krompir, korenje, gorčica, cvetača, jajčevec, poper, zelje (vseh vrst), česen, čebula, okra.
Izogibajte se: aloja vera, radič, rabarbara, artičoka, brinje, buča, olive, paradižnik.
Sadje
Priporočljivo: ananas, brusnice, lubenica, slive (modre, zelene, rdeče), banana, grozdje (vseh vrst), papaja, borovnice, češnje, maline, fige, robide.
Izogibajte se: avokado, granatno jabolko, kaki, karambola, kokos, kokosovo mleko.
Olja
Priporočljivo: laneno olje, oljčno olje, oje iz semen črnega ribeza.
Izogibajte se: bombaževo olje, olje kastor, arašidovo olje, koruzno olje, kokosovo olj/maslo, olje žafranke, sezamovo olje, sojino olje, sončnično olje, konopljino olje.
Zelišča, začimbe in drugi dodatki k jedem
Priporočljivo: kari, melasa, peteršilj, sladki koren, origano.
Izogibajte se: aspartam, kečap, koruzni sirup, natrijev glutaminat (MSG), poper (črni, beli), cimet, dekstroza, guarana, ječmenov slad, malto dekstrin, navadni gelatin, piment, sojina omaka, stevija, fruktoza, sladkor (rjavi, beli).
Pijače
Priporočljivo: navadna voda, zeleni čaj.
Izogibajte se: alkohol, črni čaj (v večjih količinah), kava (v večjih količinah), gazirane pijače.
Ključi:
- jejte manjše in zmerne porcije kakovostnega pustega mesa nekajkrat tedensko za moč, energijo in učinkovit metabolizem. Za najboljši vpliv na zdravje naj bo meso srednje oz. malo zapečen. Za bolj pečeno meso uporabite marinade kot so limonin sok, začimbe in zelišča.
- Ribje olje pospeši vaš metabolizem zato ga velja vključiti v vaš jedilnik.
Vir: Ketsuekigatabetsuseikaku (Each blood type’s personality)
In 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine (dr. Adamo)
Splošna osebnost ljudi s krvno skupino AB
- Je lovec na ideale in sanje,
- Nimajo potrebe kot so pohlep in želja po uspehu,
- So odprti, duhovno razviti, mirni in racionalni,
- Zaradi komplicirane osebnosti so senzibilni in lahko ranljivi,
- Pomembno jim je zasebno življenje,
- Ne marajo, da se jim vmešavajo drugi ljudje,
- Imajo različne talente in hobije,
- So knjigoljubi, radi se izobražujejo in širijo znanje na različnih področjih,
- Imajo edinstvene ideje in so ustvarjalni,
- Pravljice so jim kot hobi,
- Radi so v mirnem in odkritem ljubezenskem razmerju.
Povezanost ljudi Tipa AB z ostalimi skupinami:
Partner tipa A – oseba tipa AB spoštuje osebo tipa A in imajo strastno razmerje drug do drugega. V primeru nesoglasja lahko pride do prepirov.
Partner tipa B – So dobra izbira in se hitro povežeta med seboj.
Partner tipa AB – Njun odnos vedno poteka vzporedno. Težko odprate zamisli drug do drugega. Zato je najbolje da si nista preblizu a vselej ne preveč narazen.
Partner tipa 0 – Skupaj lahko uspeta v poslu in v različnih dejavnostih. Skupaj lahko enostavno ustvarjata nove stvari.
Kako se osebnosti krvnih skupin znajdejo v različnih življenjskih situacijah si lahko ogledate v zabavnih stripih, ali v zabavnih japonskih risankah (stripi in risanke so podnaslovljene z angleškimi podnapisi).
Krvna skupina AB je najmlajša skupina in pokriva okoli 3% celotnega prebivalstva. Pojavila se je pred 1000 do 1200 leti. Nastala je med preseljevanjem ljudstva, ko se je krvna skupina A (prebivalcev vzhodne in srednje Evrope pomešala s prebivalci tipa B – Mongolov iz Azije.
Preprosto povedano imajo edinstven »pristop« do imunosti. Naj bi bili intuitivni in duhovni, trdno naj bi stali za svojimi prepričanji, a vselej želijo ustrezati merilom drugih. Okoliščinam se hitro prilagajajo ter spremembam spretno in kameleonsko sledijo.
Značilnosti: skrivnostni (sodobna mešanica tipa A in B), prilagodljivi, intuitivni in duhovni.
Dobre lastnosti: dobro se prilagajajo vremenskim razmeram in okolju, imajo prilagodljiv imunski sistem, združuje prednosti krvnih skupin A in B, visoka raven faktorjev strjevanja krvi.
Slabosti: občutljiv metabolizem, preveč prilagodljiv imunski sistem je lahko odprt za infekcije. Slabša reakcija na okolje kot krvni skupini A in B, nizka produkcija želodčne kisline.
Tveganja: bolezni srca in ožilja, depresija, Parkinsova bolezen, shizofrenija, hipertenzija, večina oblik raka, žolčni kamni, zlatenica, osteoporoza, hiperholesterolomija, celiakija, depresija…
Profil prehrane: mešana prehrana – meso, morska hrana, mlečni proizvodi, tofu, sojin sir, fižol, stročnice, žitarice, sadje in zelenjava.
Recept za hujšanje:
Izogibajte se: piščancu, koruzi, ajdi, fižolu lima, ledvičastemu fižolu in nekaterih vrst semen.
Priporočljivo: tofu, morske ribe, zelenjava, morske alge, ananas, kefir.
Dodatki k prehrani: vitamin B in C, navadni rožni koren, lipoična kislina, L-tirozin, citrulin, korenina rdečega žajblja, zmajeva kri (sangre de grado), glutamin, folna kislina.
Telesna aktivnost: sproščujoča telesna aktivnost kot je joga, Tai chi, Qi gong – kombinirana z zmerno telesno aktivnostjo kot so hoja, tek, kolesarjenje, tenis,…
V spodnjih tabelah so navedena priporočljiva živila (ta živila vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo metabolično, imunsko ali strukturalno zdravje vaše krvne skupine) ter živila katerim se je pametno izogibai (ta živila obremenijo in zavirajo telo in zdravje vaše krvne skupine).
Živila, ki niso na seznamu, lahko obravnavate kot nevtralna – ta živila nimajo neposredne koristi ali škodljivih učinkov na vašo krvno skupino, vendar številna izmed njih ponujajo hranilne snovi, ki so potrebne za dobro uravnovešeno prehrano.
Meso:
Priporočljivo: puranje meso, ovčje meso, jagnjetina, zajčje meso.
Izogibajte se: kokošje meso, jerebica, konjsko meso, piščančje meso, prepeličje meso, račje meso, svinjina, bivol, govedina, gosje meso.
Ribe in morska hrana
Priporočljivo: losos, rdeči hlastač, sardele, tuna, vinogradniški polž, jeseter, morska spaka, mečarica, ščuka, trska.
Izogibajte se: barakuda, beluga, brancin, hobotnica, jegulja, morski list, ostriž, ostriga, postrv, rakovica, sardon, skuša, školjke, žaba, jastog, kozice.
Mlečni izdelki in jajca
Priporočljivo: jajce (beljak), jogurt, kefir, kozji sir, kozje mleko, mocarela, rikota, feta sir, kisla smetana, kmečki sir, skuta.
Izogibajte se: brie, ikre, račja jajca, ameriški rumeni sir, maslo, kravje mleko, parmezan, pinjenec, sir s plemenito plesnijo, sir, sladoled, sirni namaz.
Fižol in stročnice
Priporočljivo: fižol pinto, zelena leča, soja, tofu, navaden fižol, stročji fižol.
Izogibajte se: črni fižol, črnooki fižol, fižol adzuki, fižol fava, fižol garbenzo, fižol lima, ledvičasti fižol, sojino mleko (v večjih količinah).
Oreščki in semena
Priporočljivo: arašidi, kikirikijevo maslo, oreh, kostanj.
Izogibajte se: bučna semena, lešniki, makova semena, sezam, sončnična semena, brazilski oreščki (v večjih količinah), pistacija (v večjih količinah).
Zrna in škrob
Priporočljivo: amarant, esenov kruh, oves/ovseni kosmiči, proso, riž (vseh vrst), riževo mleko, kruh iz sojine moke, rž, ržena moka.
Izogibajte se: ajda/ajdova kaša, koruza, sirek, tef, kamut, pšenica.
Zelenjava
Priporočljivo: brokoli, cvetača, česen, sladki krompir, sveže kumare, regrat, ohrovt, jajčevec, korenčkov sok, gorčica, zelje (vseh vrst), ingver, paradižnik.
Izogibajte se: čili, gobe, kapre, kisle kumarice, poper, brinje.
Sadje
Priporočljivo: ananas, češnje, fige, grenivka, grozdje (vseh vrst), kivi, lubenica, robide, slive (modre, zelene, rdeče), brusnice, kosmulja, limona, borovnice, limeta.
Izogibajte se: avokado, banana, granatno jabolko, guava, kaki, kutina, kokos, mango, pomaranča.
Olja
Priporočljivo: oljčno olje, orehovo olje.
Izogibajte se: bombaževo olje, koruzno olje, sezamovo olje, sončnično olje, kokosovo olje/maslo, olje žafranke.
Zelišča, začimbe in drugi dodatki k jedem
Priporočljivo: kari, peteršilj, kurkuma, lovor, timijan.
Izogibajte se: aspartam, dekstroza, fruktoza, guarana, janež, ječmenovo sladilo, kečap, kis, koruzni sirup, malto dekstrin, navadni gelatin, poper (črni, beli), natrijev glutaminat (MSG), piment, sladkor (rjavi, beli).
Pijače
Priporočljivo: navadna voda, zeleni čaj, rdeče vino.
Izogibajte se: alkohol, črni čaj, kava, gazirane pijače.
Ključi:
- Izogibajte se piščančjemu mesu in omejite uživanje rdečega mesa. Nizka raven solne kisline obremeni prebavo pri ljudeh krvne skupine AB in povzroče celo kopico težav v metabolizmu.
- Primarne beljakovine črpate iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane.
- Vključite zmerne količine mlečnih izdelkov, ki vsebujejo kulture; ti imajo pro biotični učinek, spodbuja zdravo črevesno floro in močnejši imunski sistem. Izogibajte se svežim mlečnim izdelkom, ki povzročajo povečano produkcijo sluzi.
- Ribje olje lahko pospeši vaš metabolizem. Uživajte hrano, bogato z vitamini A, kot so korenje, špinača, brokoli in na ta način povečajte raven črevesne alkalne fosfataze.
Vir: Ketsuekigatabetsuseikaku (Each blood type’s personality)
In 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine (dr. Adamo)