Splošna osebnost ljudi s krvno skupino A
- Skrbno razmišljajo,
- Lažje razumejo občutke drugih ljudi,
- So prijazni, dobri in gostoljubni,
- Radi se izogibajo morebitnim prepirom,
- Stvari delajo skrbno in vztrajno in ne naredijo naslednjega koraka če niso zadovoljni oz. prepričani,
- So častni študentje radi sledijo ustaljenim tirom,
- So pedantni,
- Dajo veliko na čistočo in urejenost,
- Ostanejo mirni tudi, ko se dogajajo nesreče,
- Vztrajni in trdi delavci,
- So varni vozniki.
Povezanost ljudi Tipa A z ostalimi skupinami:
Partner tipa A – imajo veliko skupnih točk; vendar imata oba visoke cilje, ki v primeru neusklajenosti povečajo medsebojna trenja.
Partner tipa B – Oseba tipa A zavida veselo razpoloženje tipa B. Vendar pa oseba tipa A skrbi za osebnost osebe tipa B.
Partner tipa AB – Osebe tipa AB so zanesljive za osebo tipa A. Nanje se lahko obrnejo za dober nasvet in pomoč. Lahko imajo stabilno in varno medsebojno razmerje.
Partner tipa 0 – Osebe tipa 0 je zaščitna do osebe tipa A. Če oseba tipa A posplošuje vsako malenkost, odnos med njima ne bo dober.
Kako se osebnosti krvnih skupin znajdejo v različnih življenjskih situacijah si lahko ogledate v zabavnih stripih, ali v zabavnih japonskih risankah (stripi in risanke so podnaslovljene z angleškimi podnapisi).
Krvna skupin A je nekoliko mlajša. Razvila se je v obdobju 25.000 in 15.000 let pred našim štetjem. Po pričevanju je nastala v Aziji natančneje na osrednjem vzhodu. Ljudi je povezovalo poljedelsko gospodarstvo. Gojili so žita in udomačili nekatere takrat še divje živali. Ker niso bili primorani vsakodnevno iskati hrano, se je poraba mesa občutno zmanjšala, povečalo se je pridelovanje poljščin. Tako se je moral prebavni trakt takrat lovcev in zbiralcev prilagoditi novim prehranskim navadam. Poljedelci so morali biti imunsko izjemno odporni, saj je bilo ozemlje takrat gosto naseljeno.
Ljudje s krvno skupino A se dobro prilagajajo na okolje in regularno dieto. Za ohranjanje ravnovesja potrebujejo pretežno vegetarijanski način prehranjevanja.
Značilnosti: kmetovalec, vegetarijanec, premišljen, socialen in natančen.
Dobre lastnosti: dobro se prilagaja na novo okolje in prehrano. Naravno visok bazalni kortizol in nagnjen za proizvodnjo kortizola pri odzivanju na stres.
Slabosti: Občutljiv prebavni in imunski sistem, nizka produkcija želodčne kisline, pomanjkanje encimov v črevesju.
Tveganja: bolezni srca in ožilja, inzulinska resinteza – sladkorna bolezen tipa 1 in 2, večina oblik raka, bolezni ledvic, žolča in jeter, celiakija, zlatenica, respiratorna vnetja, osteoporoza, hiperholesterolemija, cerebralna tromboza, revmatične srčne bolezni.
Profil prehrane: vegetarijanec – sadje, zelenjava, tofu, morske ribe, žitarice, fižol, stročnice.
Recept za hujšanje:
Izogibajte se: mesu, mlečnim izdelkom, fižolu lima, izdelkom iz pšenice in moke, zelju, jajčevcu, banani in paradižniku.
Priporočljivo: rastlinska olja, izdelki iz soje, sadje, ananas.
Dodatki k prehrani: Vitamin B, C in E, folna kislina, cink, tirozin, ameriški slamnik, kitajski in sibirski ginseng, bazilika.
Telesna aktivnost: sproščujoča vadba kot so: joga, tai chi, Qi gong.
V spodnjih tabelah so navedena priporočljiva živila (ta živila vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo metabolično, imunsko ali strukturalno zdravje vaše krvne skupine) ter živila katerim se je pametno izogibati (ta živila obremenijo in zavirajo telo in zdravje vaše krvne skupine).
Živila, ki niso na seznamu, lahko obravnavate kot nevtralna – ta živila nimajo neposredne koristi ali škodljivih učinkov na vašo krvno skupino, vendar številna izmed njih ponujajo hranilne snovi, ki so potrebne za dobro uravnovešeno prehrano.
Meso:
Priporočljivo: puranje meso.
Izogibajte se: bivol, bravina, divjačina, govedina, gosje meso, jagnjetina, telečje meso, konjsko meso, kozje meso, račje meso, zajčje meso, svinjina, jerebica, prepelica.
Ribe in morska hrana
Priporočljivo:: bela riba, losos, mol, polak, rdeči hlastač, sardele, skuša, morska spaka, ostriž, postrv, trska, cipelj, mečarica.
Izogibajte se: hobotnica, jastog, kozice, morski list, oslič, prekajeni losos, rakovica, barakuda, beluga, brancin, jegulja, kaviar, lignji, mehkužci, ostriga, školjke, žaba.
Mlečni izdelki in jajca
Priporočljivo: ni priporočljivih živil za krvno skupino A.
Izogibajte se: siri v večini, kazein, maslo, skuta, mleko (vseh vrst), sladoled, sirotka.
Fižol in stročnice
Priporočljivo: črni fižol, črnooki fižol, fižol adzuki, fižol pinto, leča (navadna, zelena, rdeča), miso, sojin fižol, zeleni fižol, stročji fižol, sojino mleko, sojin sir, sojini kosmiči, tofu.
Izogibajte se: fižol lima, fižol tamarind, ledvičasti fižol, navadni fižol, rdeči fižol.
Oreščki in semena
Priporočljivo: bučna semena, arašidi in kikirikijevo maslo, laneno seme, orehi.
Izogibajte se: brazilski oreščki, pistacija.
Zrna in škrob
Priporočljivo: amarant, ajda/ajdova kaša, esenov kruh, kruh iz sojine moke, ovsena moka, ržena moka.
Izogibajte se: pšenica in izdelki iz bele moke, tef, koruza (v večjih količinah), kuskus (v večjih količinah).
Zelenjava
Priporočljivo: artičoka, repa, brokoli, buča, čebula, česen, hren, ingver, janež, korenje, koleraba, okra, por, radič, regrat, solata, špinača, zelena, ohrovt, aloja vera, gobe.
Izogibajte se: akacija, krompir (sladki, beli, rdeči, rumeni), brinje, čili, jajčevec, kapre, zelje (vseh vrst), kumare, olive, paradižnik, poper, rabarbara.
Sadje
Priporočljivo: ananas, borovnice, brusnice, češnje, fige, grenivka, limona, robide, slive (modre, zelene, rdeče), limeta, marelica, granatno jabolko, bezeg, lubenica.
Izogibajte se: banana, pomaranča, kokos, mandarine, mango, papaja, jabolko/jabolčni mošt (v večjih količinah).
Olja
Priporočljivo: laneno olje, oljčno olje, orehovo olje, olje iz semen črnega ribeza.
Izogibajte se: arašidovo olje, kokosovo olje/maslo, koruzno olje, olje iz bombaževih semen, olje kastor.
Zelišča, začimbe in drugi dodatki k jedem
Priporočljivo: ječmenovo sladilo, kurkuma, melasa, peteršilj, sojina omaka, tamari, gorčica, lovor, sladki koren, žafran.
Izogibajte se: aspartam, karagenan, kečap, kis (vseh vrst), majoneza, natrijev glutaminat (MSG), gelatin, čili v prahu, poper (črni, bel), metilni salicat, koruzni sirup.
Pijače
Priporočljivo: navadna voda, zeleni čaj, rdeče vino, kava.
Izogibajte se: alkohol, črni čaj, gazirane pijače, sodavica, pivo.
Ključi:
- Izogibajte se uživanju mesnih izdelkov. Nizka raven solne kisline pri krvni skupini A naredi težko prebavlja meso in lahko ustvari celo kopico metaboličnih težav.
- Omejite nevtralno meso (piščanec in puran) na dva-tri krat tedensko.
- Beljakovine črpajte iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane.
- V prehrano vključite zmerne količine mlečnih izdelkov, ki vsebujejo kulture – izogibajte se svežim mlečnim izdelkom, ker botrujejo pretirano produkcijo sluzi. Mlečni izdelki, ki vsebujejo kulture, imajo pro biotični učinek in spodbujajo zdravo črevesno floro in zdrav imunski sistem.
- Poslužujte se priporočenim vrstam fižola, saj služijo kot izjemen vir beljakovin.
- Ne pretiravajte pri izdelkih iz pšenice. Če imate težave s težo ali tendenco za proizvodnjo sluzi se izogibajte pšenici.
- Uživajte veliko priporočenih vrst sadja in zelenjave.
- Oreščki in semena vam prinašajo izjemno kardiovaskularno korist.
- Pijte zeleni čaj za dodatne koristi imunskega sistema.
- Uživajte hrano, bogato z vitaminom A, kot so rumena buča, korenje, špinača in brokoli, saj spodbudijo raven črevesen alkalne fosfataze.
Vir: Ketsuekigatabetsuseikaku (Each blood type’s personality)
In 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine (dr. Adamo)