Zakaj mleko in mlečni izdelki niso priporočljivi?
Mleku in vsem mlečnim izdelkom je vredno posvetiti več pozornosti. Kravje mleko skriva kar nekaj težav, ki lahko bolj ali manj vplivajo na naše počutje in zmogljivost. Veliko ljudi je intolerantnih na laktozo (mlečni sladkor) za katero večina sploh ne ve. Simptomi ljudi intolerantnih na mleko so lahko: težave z prebavili (v tankem črevesju pritegne vodo in posledično sili na bruhanje, kruli po želodcu ter požene na blato, povzroča trebušne krče, prebavne motnje, pospešene vetrove ter sluzasto blato itd…
- Mleko in mlečni izdelki so na vrhu lestvice izdelkov ki nabirajo sluzi v telesu.
- Mleko in mlečni izdelki zelo kisajo telo, kar povzroča izgubo večje količine kalcija kot pa je dejanska pridobitev. Več mleka kot popijemo, več težav imamo lahko s kostmi, saj mora telo izgubljen kalcij pridobiti z razgradnjo lastnih kosti!
- Ta dejstva so znana že desetletja, a raziskavam prehranski lobiji ne pustijo priti v javnost. Ob podatkih, da količina zaužitega mleka in mlečnih izdelkov v zadnjih desetletjih strmo narašča, vzporedno pa tudi osteoporoza, nekaj ne more biti povsem v redu!
- Še več težav kravjega mleka predstavlja pri otrocih. Študije potrjujejo povezanost diabetesa tipa 1 pri otrocih z uživanjem kravjega mleka. Prav tako so študije potrdile povezanost raka prostate pri moških z uživanjem kravjega mleka. Kitajske študije so v nekem eksperimentu s podganami dobile zastrašujoče rezultate, ko so vse podgane v raziskavi, ki so bile hranjene izključno s kazeinom (mlečno beljakovino), so poginile veliko prej kot ostale podgane.
- Kravje mleko prav tako zavira nastajanje aktivne oblike vitamina D pod vplivom sončnih žarkov, kar negativno vpliva na razvoj in trdnost kosti.
- Uživanje veliko mlečne maščobe še dodatno pripomore k večjemu tveganju za nastanek srčno žilnih bolezni.
Če nimamo nobenih zgoraj omenjenih težav se nam ni potrebno bati za kakšno tveganje. A je vseeno dobro, da vnašamo mleko in mlečne izdelke v čim manjši meri ali celo nič, kalcij pa pridobimo iz drugih virov. Kdor brez mleka ne more, je najbolj priporočljivo kozje mleko, katerega naše telo najlažje prebavlja.
Več podrobnosti lahko najdete na spodnji povezavi:
vir: knjiga »Moč prehrane v športu«, Severin Lipovšek
“SLABE PLATI MLEKA” ali bolj grobo rečeno – mleko – zahrbtni morilec.
Moje mnenje: Mlečni proizvodi z kulturami pridelani doma so še vedno dobrodošli na dnevnem jedilniku saj so dober vir kalcija, beljakovin in probiotičnih vsebin. Pozornost je potrebno usmeriti na količino, počutju in občutkom ob uživanju le teh. V pomoč so prav tako prehranske raziskave, kjer znanstveno potrjujejo vpliv živil na prebavo, presnovo in metabolizem – kot na primer prehrana po krvnih skupinah, genotipu, Gersonova terapija in podobno…