Pojem in vloga hranilnih snovi
V zadnjih 15 letih so raziskave na področju prehrane postale prednostna naloga za mnoge ljudi razvitejših držav v svetu. Pomanjkljivo znanje in slabe navade v zvezi s prehrano lahko pripeljejo k zmanjšanju stopnje storilnosti ali k razvoju mnogih bolezni, kot so koronarne bolezni, maligni tumorji, diabetes in debelosti!
Potrebno je zaužiti izbrano hrano, ki zagotavlja zadostne količine esencialnih hranljivih snovi in energijo. Da postanemo dobro informirani na področju programiranja prehrane, si moramo zagotoviti natančne in verodostojne informacije o prehrani. Da bi lažje razumeli, bomo v nadaljevanju našli natančne in korektne napotke, ki nam bodo razjasnili vse potrebne lastnosti, ki se tičejo pravilne in zdrave prehrane.
Hranilo je substanca, ki ohranja življenje in je bistvena kemična spojina, ki jo najdemo v hrani. Združujejo organizem z energijo in gradljivimi snovmi, ter urejajo rast, ščitijo, ohranjajo in obnavljajo telesna tkiva.
Poznamo 6 vrst hranil, njihove glavne funkcije so:
- Ogljikovi hidrati – telesu zagotavljajo glavni izvor energije; dajo hranljiva vlakna;
- Beljakovine – gradijo in obnavljajo telesna tkiva, glavna komponenta encimov, hormonov in protiteles;
- Maščobe ali Lipidi – glavno skladiščenje energije v telesu; izolirajo in ščitijo vitalne organe; zagotavljajo vitamine, razgradljive v maščobah;
- Vitamini in minerali – Izboljšujejo, nadzorujejo in pripomorejo k raznim kemijskim reakcijam v telesu in telesnim proceso;
- Voda – omogoča odvijanje kemijskih reakcij v telesu; telo je zgrajeno iz okoli 60 % vode; je zelo pomembna za življenje, ker je telo ne more niti skladiščiti niti ohranjati v telesu.