zožene in toge žile pomenijo nevarnost za nastanek krvnih strdkov, kar posledično privede do možganske kapi,
slabenje sklepov, zaradi česar imamo lahko težave pri gibanju in lahko se razvije artritis,
povečanje telesne teže, kar že samo po sebi povzroča ogromno zdravstvenih težav: tveganje za povišan holesterol, poslabšanje duševnih in telesnih sposobnosti, bolečine v nogah in sklepih, bolečine v križu, utrujenost,… Debelost vodi tudi do slabe samopodobe in posledično do pomanjkanja samozavesti, čustvenih stisk in depresije,– prebavne težave, vključno z napenjanjem, vetrovi in krči,
zaspanost, nemotiviranost in pomanjkanje zbranosti po zaužitem obroku,
nezdrav videz kože, las in nohtov,
pomanjkanje energije celo takoj po zaužitem obroku,
Raziskovalci koronarno srčno bolezen povezujejo s hrano, ki vsebuje preveč maščob in pretiranim soljenjem.
Po nekaterih ocenah bi lahko preprečili vsaj tretjino rakavih tvorb s spremembo prehrane. Drugi viri navajajo še večji delež – od 50 do 60%
Neuravnovešena prehrana s premalo kalcija lahko povzroči krhkost kosti oziroma osteoporozo, zlom kolka pri starostnikih pa je lahko smrtno nevaren.
Nepravilna prehrana močno obremenjuje jetra, kar vodi do bolezni jeter in ledvic in celo do smrtno nevarne ciroze jeter.
Komercialno pripravljena hrana ima lahko veliko kalorično vrednost in vsebuje snovi, ki ne vplivajo blagodejno na telo: nasičene maščobne kisline, trans maščobe, preveč sladkorja in soli, prehranske dodatke. Po drugi strani vsebujejo premalo hranilnih snovi.
Vse več bolezni povezujemo tudi z zakisanostjo telesa. Alexis Carrel (francoski znanstvenik in Nobelov nagrajenec) je uspel srčno celico kokoši obdržati pri življenju kar štiriintrideset let. Pravi, da so naše celice nesmrtne. Skrivnost je v tekočini, v kateri celica plava, saj ta uničuje celice. Če bi jo vzdrževali oziroma občasno menjali, lahko življenje traja večno, pravi Carrel. Dr. George W. Crile (bivši vodja klinike Crile Clinic v ameriškem Clevelandu in eden najbolj priznanih kirurgov) pa pravi: »Ne obstaja naravna smrt. Vse tako imenovane naravne smrti so končni stadij vedno večje zakisanosti telesa.«
Posamezna živila pa lahko izjemno učinkujejo na telo. Na primer, Nemka Johanna Budwig je priporočila kombinacijo skute in lanenega olja, s čimer naj bi dosegla zelo visok odstotek ozdravitev rakavih tvorb. Še bolj znan protokol za zdravljenje raka je tako imenovana Gersonova terapija, ki poleg razstrupljanja telesa vključuje tudi izbrano prehrano.