Statistika prehranskih navad povprečnega zahodnjaka
Publikacija Total Health Breakthrough je septembra 2009 objavila sledečo statistiko prehranskih navad povprečnega zahodnjaka.
Povprečni odrasel Američan dnevno zaužije dvaindvajset žlic sladkorja, otrok pa kar štiriintrideset. Večina ga zaužije v brezalkoholnih pijačah, tortah, piškotih in tako naprej.
Mnogi sladkor zaužijemo tudi nevede. Na primer, v 2,5dl steklenički coca-cole je pet žličk sladkorja, v lončku sadnega jogurta je dodanih šest žličk sladkorja, tudi skodelica polnozrnatih kosmičev vsebuje tri žlice sladkorja. (za več primerov klikni tukaj)
To pomeni, da tudi če »živimo zdravo« in uživamo nesladkan čaj ali kavo, zgolj ta navada ne prispeva bistveno h končnemu rezultatu.
Kako sladkor vpliva na možgane – Nicole Avena
Ne kaj jemo, ampak kako jemo
Naše prehranjevalne navade izhajajo iz želje po zadovoljevanju različnih potreb. Na hrano ne gledamo kot na gradnike za izgradnjo celic, temveč nam prestavlja mnogo več in pogosto nekaj povsem drugega.
Nekateri ljudje razvijejo tako močan okus, da ob hrani čutijo toksično zadoščenje, da se že ob misli na priljubljeno jed v njihovih možganih odvije posebna kemična reakcija.
Kar sledi, je prehranjevanje predvsem z razlogom, da zadostijo tej potrebi. Z drugimi besedami, hrana jim služi kot sredstvo za sprožitev te reakcije, od katere so pogosto celo odvisni.