Druge možnosti uporabe razpredelnice
Ob upoštevanju nasveta, da sodelujte pri nabavi in pripravi hrane, lahko uporabite razpredelnico tudi za ti dve opravili. Prav tako, kot ste spremljali zaužito hrano, lahko spremljate izbiro hrane. (Opomba: to je povsem samostojna vaja, zato vzemite novo razpredelnico. Pozneje si sicer lahko ogledate povezavo z zaužito hrano, vendar naj bo ta razpredelnica ločena od tiste, v katero beležite zaužito hrano.)
Na primer, ko greste v trgovino, boste ob sprehodu mimo polic s prehranskimi izdelki izbirali med tremi možnostmi:
- – izbrali boste hrano za okus (rdeče polje v razpredelnici),
- – izbrali boste hrano za telo (zeleno polje v razpredelnici),
- – izbrali boste po nekem drugem kriteriju, recimo, hrano, ki jo jeste običajno, izdelke po znižani ceni, nove izdelke in tako naprej (rumeno polje v razpredelnici).
Upoštevajte tudi že osvojeno znanje: če greste v trgovino siti in če si naredite seznam potrebnih živil, boste domov najverjetneje prinesli druge izdelke, kot bi jih v nasprotnem primeru, verjetno pa tudi drugačno količino.
Ko boste prinesli živila domov in jih razvrstili po omarah, lahko sproti beležite v razpredelnico, po katerem kriteriju ste se odločili za nakup.
Izpolnjevanje razpredelnice je enostavno: v izbrana polja boste zapisali izdelek. Hrano iz prve skupine v rdeče polje, hrano iz druge v zeleno in hrano iz tretje v rumeno. če želite, lahko ob izdelkih v rumenem polju napišete še razlago, kaj je bil glavni razlog za nakup; pri rdečem in zelenem polju je to tako ali tako jasno. Seveda je naš cilj nakupovati čim bolj zavestno in namensko.
Podobno lahko uporabite razpredelnico tudi pri pripravi hrane. V tem primeru boste v zeleno polje zapisali pripravo, ki je podrejena kar največji skrbi za telo. Denimo, ko se boste odločili porabiti manj maščobe, dodati manj soli, uživati nesladkan posladek in podobno.
V rdeče polje boste vpisali pripravo hrane, katere cilj je zadovoljiti okus, v rumeno polje pa pripravo, pri kateri ste upoštevali druge razloge. Na primer, kadar boste pripravljali hrano iz navade ali v naglici in bo glavni cilj porabiti čim manj časa.