Nova razpredelnica za spremljanje prehranjevanja
Po mesecu dni uvajanja novosti ter budnega spremljanja prehranskih navad boste toliko osvojili nov pogled na prehranjevanje, da boste marsikaj počeli že rutinsko.
Tedaj je čas za novo razpredelnico, ki temelji na prvi, le da je nekoliko nadgrajena. če po prvem mesecu spremljanja prehranjevanja ne boste čutili, da ste dovolj osvojili rutino za prehod na novo obliko, vztrajajte pri stari razpredelnici še nekaj tednov ali ves naslednji mesec. Bolje tako, kot da bi nekaj počeli na silo ali iz občutka, da kaj zamujate. Mimogrede, ljudje, ki stopajo po poti počasi, previdno in z zavedanjem, navadno dosegajo dosti plodnejše in trajnejše rezultate od tistih, ki na mah osvojijo novo navado, a ob tem ne utrdijo dovolj osnovnega namena, zakaj to sploh počnejo.
Nova razpredelnica je zasnovana tako, da boste za vsak dan uporabili novo. Torej boste v eno vpisali vse dnevne obroke. če vam bo po vpisanih dnevnih obrokih ostal prazen prostor, ga boste pustili praznega. Namreč, razpredelnica vsebuje skupno oceno vsega, kar ste zapisali vanjo. Ker je najbolj smiselno ocenjevati vsak dan zase, je najbolj logično za vsak dan uporabiti novo.
če jo boste uporabili drugače – na primer, za dva dni skupaj – si jo priredite. (Tukaj je na voljo tedenska rezpredelnica v PDF obliki)
V novo razpredelnico boste še vedno zapisovali vso zaužito hrano, le da jo boste pri tem razdelili v tri skupine:
- hrana za okus,
- hrana za telo,
- ostala hrana.
Prva točka označuje vse, kar jeste zaradi okusa oziroma apetita. Sem sodijo čustveno prehranjevanje, sladice, prigrizki – ki jih ne potrebujete in po njih posegate, ko niste lačni – in podobno. Torej, vsa hrana, ki je ne zaužijete z namenom podpreti telo, temveč zaradi trenutnega užitka.
K drugi točki sodi hrana, ki jo boste pojedli z zavedanjem, da boste telesu omogočili optimalno rast in obnovo. Na primer, če boste namesto ocvrtega krompirčka in mastnega zrezka raje izbrali veliko solato, jo boste zapisali v to rubriko.
Včasih pa morda jeste brez zavedanja. Na primer, ko ste toliko lačni, da vam ni pomembno, kaj imate na krožniku. Ali pa takrat, ko ste z mislimi nekje drugje in hrano samo »mečete vase«. Tovrstna hrana sodi v tretjo skupino.
Poglejmo, kako boste izpolnjevali razpredelnico. Hrano za okus boste zapisali v rdeče polje, hrano za telo v zeleno ter ostalo hrano v rumeno polje.
še vedno velja, da ne boste spreminjali jedilnika oziroma črtali jedi ter dodajali novih, razen če to želite. Cilj izpolnjevanja vprašalnika je zgolj zavedanje, kaj jeste in s kakšnim motivom.
Razpredelnica bo razkrila marsikaj, pa tudi motivacijo za nadaljnjo pot boste lahko črpali iz nje. že bežen pogled vam bo pokazal, kako zavestno se prehranjujete. Temu služita rdečo in zeleno polje. Manj ko bo popisano rumeno polje, bolj zavestno se prehranjujete.
To je lahko vaša prva usmeritev in cilj: srednje, rumeno polje ohraniti čim bolj nepopisano.
Ker razpredelnica tudi jasno kaže napredek – na primer, koliko je popisano rumeno polje v prvem tednu in koliko v drugem – boste že s samim izpolnjevanjem motivirani za izboljšave.
Natančneje, vestneje in z večjim zavedanjem ko boste razvrščali hrano v polja, pozornejši boste in pomembneje vam bo, kaj zaužijete.
Torej je treba zgolj začeti z izpolnjevanjem in vztrajati brez izgovorov ter opravičil. Več ko boste razmišljali o hrani, bolj boste naklonjeni ideji, da z njo načrtno gradite telo z zavestno izbranimi gradniki, ki jih sistematično vnašate vase.
Nova razpredelnica ima tudi štiri nova polja. Za rdečim poljem najprej sledijo tri ocene: »Ocena 1«, »Ocena 2« in »Ocena obroka«. Uporabili jih boste pozneje, ko boste ocenjevali počutje po zaužiti hrani.
Na skrajni desni strani imate še polje za vpis zaužitih kalorij, ki pa ga lahko pustite tudi praznega. Količina zaužitih kalorij je pomembna, saj lahko s tem podatkom natančno ugotovimo, koliko (pre)obremenjujemo telo. Nekateri ljudje se zelo radi ukvarjajo z ugotavljanjem kalorične vrednosti ter seštevanjem kalorij po zaužitem obroku, drugim pa je to prezapleteno. Torej, izpolnjujte to polje po želji.
Je pa res, da če boste začeli beležiti zaužite kalorije, boste želeli vsaj ohraniti enako raven. Logična posledica je nov cilj, ki je povezan s kalorijami – biti vsak dan boljši oziroma ne prekoračiti določene meje, na primer, 1.500 kalorij dnevno.
To je lahko dodaten ključni dejavnik na poti do vitke linije, vendar se odločite sami. Konec koncev lahko začnete izpolnjevati to rubriko tudi pozneje.