Pogoji uporabe

Da bi se vsebina Master Key Systema ohranila v svoji celostni podobi je kopiranje ali izkoriščanje vsebine odsvetovano. Dostop in osebno geslo hranite za sebe. V primeru posredovanja brez dovoljenja se smatra kot zloraba zasebnih podatkov ter vloženega časa in energije v razvoj te aplikacije.

Hvala za razumevanje.
Želim vam veliko sreče in uspeha pri raziskovanju in razvijanju notranjega sveta.

 

Master Key System temelji na znanstvenih resnicah in omogoča razvoj posameznikovih sposobnosti. S posameznimi koraki, ki se med seboj povezujejo in nadgrajujejo nas uči, kako svoje sposobnosti spremenimo v dejanja, kako povečamo osebno učinkovitost in kako si pridobimo več energije, življenjske moči, postanemo bistroumnejši in umsko prožnejši.

Bralci, ki razumejo tukaj naštete duhovne zakone, si bodo pridobili sposobnost in z njo dosegali rezultate, o katerih niso upali niti sanjati in katerih nagrada bo nepopisno lepa. Charles F. Haanel

Projekt »Master Key System« temeljito spremeni naše življenje, v katerem nas vodi do spoznanja, zakaj je le-to do danes potekalo tako, kot je. Projekt je zasnovan kot 24-tedenski tečaj, kjer vsak teden obravnavamo novo lekcijo. V posameznih korakih je natančno razložen postopek, s katerim postopno osvajamo posamezne korake, spoznavamo same sebe in peljemo svoje življenje v želeno smer.

Ta postopek v svojem življenju uporabljajo vsi uspešni ljudje – zavestno ali nezavedno, ne glede na področje, na katerem ustvarjajo ali delujejo.

Uvodni predgovor v tečaj Master Key System lahko poslušate >>tukaj<< ali preberete v >>pdf. obliki<<.

Mislite drugače in postanite vladar svojega življenja

Helmar Rudolph, ki je glavni aktivist Master Key Systema v Nemčiji je zelo preprosto in nazorno predstavil sistem in korake, ki si jih lahko ogledate spodaj. Več si lahko ogledate na mrmasterkey.com.

Korak po korak se boste naučili prepoznati in uporabljati sposobnosti in spretnosti, ki se skrivajo v vsakem človeku. Sistem lahko uporablja vsak, ne glede na prepričanja, filozofijo, veroizpoved ali status. »Vsak«, ki si želi spremeniti in razvijati svoje življenje. Posamezne meditativne vaje vas duhovno razvijajo in vam vlivajo moč, ki vas bo korak za korakom vodila k notranji sreči in ustvarila harmonične okoliščine v vašem življenju.

Koraki so zasnovani za vsak teden. Vsak korak je naloga za ves teden, ker je pomembno da dobro razumemo in udejanjimo navodila preden preidemo k naslednji vaji. Namen posameznega koraka je, da vsak korak razumemo, ponotranjimo in uporabimo v svojem vsakdanjem življenju.

Po uspešno opravljenih korakih ne bomo isti kot prej. Svojo moč in sposobnost bomo lahko zavestno uporabili v vsaki življenjski situaciji, in z njihovo pomočjo si bomo lažje ustvarili življenje kakršnega si želimo. Jasnejše misli, boljša samokontrola, samonadzor, pozornost in osredotočenost na cilj nam bodo pomagali, da uresničimo svoje ideale in cilj. Posamezna poglavja dajejo tudi odgovore na eksistencialistična vprašanja o smislu in bogu ter nam razlagajo delovanje vesolja. Na preprost način nam razložijo povezavo med znanostjo in verovanjem, ki temelji na znanstvenih dejstvih.

 


Nasveti in napotki za hitrejši, boljši in lažji razvoj

Naj vam predstavim nekaj idej, smernic in nasvetov s katerimi boste lažje in hitreje napredovali in bolj uživali ob izvajanju tega tečaja.

 1. Vaje se se izvajajo v sedečem položaju – zato vam priporočam, da poskrbite za udobem stol in primeren prostor kjer boste vaje lahko nemoteno izvajali. Lahko si priskrbite kakšno ortopetsko blazino za sedenje. Tisti, ki se resno in redno ukvarjajo z meditacijo uporabljajo tudi podlogo s srebrnimi vlakni – ta spodbuja energijsko pretočnost telesa.
 2. Pred izvajanjem tečaja in vaj razgibajte telo, da sprostite sklepe, vezi, mišice in energijske kanale – meridiana in energijske centre – čakre. Tako boste izboljšali koncentracijo in telesu omogočili nemoten energijski pretok in prevodnost. Superbrain joga, je ena od tehnik, ki aktivira možganske celice, izboljša koncentracijo in spomin. Več o telesni aktivnosti >>
 3. S pravilnim trebušnim dihanjem boste telesu dovajali več življenjske energije in kisika. Več o dihanju >>
 4. Pozornost je vredno posvetiti tudi prehrani. Veja ni priporočljivo izvajati s polnim želodcem saj telo večino energije usmerja na prebavo hrane. Uživajte lahko prebavljiva živila in pijte veliko tekočine. Za boljšo energijsko prevodnost in mentalno koncentracijo si privoščite korejski ginseng, zlato mleko, guarano, ginko, zeleni čaj ali kombinacijo naravnih prehranskih dopolnil. Več o prehrani >>
 5. Pri vaje ki zahtevajo mentalno kreativnost lahko poiskusite z inspiracijsko glasbeno podlago. Glasba lahko odatno spodbuja kreativno vizualizacijske spososbnosti, izostri in izboljša slike in vizije so lahko bolj pretočne in dinamične.

Skratka to je nekaj kratkih idej in nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri samem izvajanju tega tečaja. V kolikor imate še kakšne preizkušene naravne metode, ki pomagajo izboljšati samo izvajanje sedečih vaj nam lahko pišete na info@potdozdravja.si. S tem bomo širili izbiro, ki bo posamezniku omogočala dosegati boljše rezultate.

Zavest je moč

 

V veliko veselje mi je, da ti lahko predstavim prvo lekcijo »Sistema univerzalnega ključa«. Si želiš v svojem življenju biti bolj uspešen? Potem spoznaj zavest o uspehu. Bolj zdrav? Potem spoznaj zavest o zdravju. Bolj srečen? Potem spoznaj zavest o sreči. Živi v duhu teh stvari, dokler ne postanejo tvoje. Ko bodo enkrat tvoje, ti jih nihče ne more več odvzeti. Človek obvladuje stvari sveta z močjo, ki jo ima v sebi.

Te moči ti ni treba pridobiti, saj jo že poseduješ. Vendar jo želiš razumeti, jo uporabljati, jo obvladovati, se prepojiti z njo, da lahko napreduješ in svoj svet nosiš v sebi.

Ko iz dneva v dan napreduješ in si vedno bolj v zagonu, se tvoja spoznanja poglabljajo, se tvoji načrti razjasnjujejo. Spoznal boš, da svet ni mrtev kup kamenja in lesa, ampak nekaj živega! Svet so utripajoča srca ljudi. Je bitje polno življenja in lepote.

Za obravnavanje gradiva te vrste potrebujemo razumevanje in tiste, ki si to razumevanje pridobijo, bo navdihnila nova »luč«, nova moč. Pridobili si bodo samozavest in še več moči ter uresničevali svoja pričakovanja in sanje in življenje bo imelo tako še globlji, polnejši in jasnejši pomen kot prej.

NAPOTKI 1 del.

Lekcija 1. koraka: Zavest je moč

 1. Na vsaki ravni bivanja drži, da več vodi k še več, in prav tako drži, da izguba vodi k še večji izgubi.
 2. Um je ustvarjalen in pogoji, okolica in vse izkušnje v življenju so rezultat naše prevladujoče notranje naravnanosti.
 3. Naša notranja naravnanost izvira iz tega, kaj mislimo. Skrivnost je v tem, da je vsaka moč, vsak uspeh in vsako premoženje odvisno od našega načina razmišljanja.
 4. To je res, kajti najprej moramo »biti«, preden lahko »naredimo«, in »naredimo« lahko le v okviru tistega, kar »smo«, in to, kar »smo«, je odvisno od tega, kaj »mislimo«.
 5. Moči, ki je ne posedujemo, ne moremo udejanjiti. Edini način, kako si lahko zagotovimo moč, je, da se je zavedamo. In svoje moči se ne bomo zavedali, dokler ne spoznamo, da vsa moč prihaja iz nas.
 6. Znotraj nas je svet – svet mišljenja in občutkov in moči, svetlobe in življenja in lepote, in čeprav je neviden, so njegove moči neizmerne.
 7. Um obvladuje naš notranji svet. Ko ga odkrijemo, bomo našli rešitev za vsak problem in vzrok za vsako posledico, in ker nam je naš notranji svet podrejen, so nam podrejeni tudi vsi zakoni moči in lastnine.
 8. Zunanji svet je odraz našega notranjega sveta. Zunaj se pojavi vse tisto, kar znotraj že obstaja. V notranjem svetu lahko najdemo neskončno Modrost, neskončno Moč, neskončno Oskrbo z vsem, kar potrebujemo, čakajoč na rast, razvoj in manifestacijo. Ko spoznamo možnosti notranjega sveta, bodo v zunanjem svetu dobile obliko.
 9. Harmonija v notranjem svetu se bo izrazila v zunanjem svetu v harmoničnih okoliščinah, prijetni okolici in v najboljšem, kar obstaja. Je temelj zdravja in nujna osnova za vso sijajnost, vso moč, vse pridobitve, vse dosežke in vsak uspeh.
 10. Harmonija v notranjem svetu nam omogoča, da zmoremo nadzirati svoje misli, in tako sami določamo, kako bo vsaka izkušnja vplivala na nas.
 11. Harmonija v notranjem svetu se odraža v optimizmu in bogastvu, notranje bogastvo vodi k zunanjemu bogastvu.
 12. Zunanji svet odseva okoliščine in stanja našega notranjega sveta.
 13. Če v notranjem svetu najdemo modrost, bomo razumeli in spoznali neskončne, latentne možnosti, ki se nahajajo v notranjem svetu, in s tem bomo pridobili moč, da jih manifestiramo v zunanjem svetu.
 14. Ko se zavemo modrosti notranjega sveta, si jo mentalno podredimo in šele takrat si prilastimo potrebno moč in modrost za manifestacijo bistvenih stvari za svoj celovit in harmoničen razvoj.
 15. Notranji svet je praktični svet, iz katerega mogočni moški in ženske črpajo pogum, upanje, zavzetost, samozavest, zaupanje, vero in tako si pridobijo prefinjeno inteligenco, razvijejo vizijo ter sposobnosti, da svojo vizijo tudi uresničijo.
 16. Življenje je razvoj, in ne rast. Vse, kar najdemo v zunanjem svetu, že imamo v notranjem svetu.
 17. Vsaka lastnina temelji na zavesti. Vsaka pridobitev je rezultat nakopičene zavesti. Vsaka izguba je rezultat razpršene zavesti.
 18. Mentalna učinkovitost pogojuje harmonijo, neuravnovešenost pa povzroča zmedo in tisti, ki si želi pridobiti moč, mora biti usklajen z zakoni narave.
 19. Objektivna zavest nas povezuje z zunanjim svetom. Možgani so organ objektivne zavesti in centralno živčevje nam omogoča zavestno sporazumevanje z vsakim delom našega telesa. Ta živčni sistem reagira na vsako zaznavo svetlobe, toplote, vonja, zvoka in okusa.
 20. Če objektivna zavest pravilno misli, če pravilno razume resnico, če so misli, ki jih centralni živčni sistem pošilja skozi telo, konstruktivne, so te zaznave prijetne in usklajene.
 21. Kot rezultat tega gradimo v svojem telesu moč, vitalnost in druge konstruktivne sile, a ista objektivna zavest povzroča tudi negativni stres, bolezen, pomanjkanje, ovire, razprtije in disharmonijo. Zato nas objektivna zavest preko napačnega razmišljanja pripelje do uničujočih sil.
 22. Z notranjim svetom smo povezani preko podzavesti. Solarni pleksus je organ te zavesti, vegetativni živčni sistem pa deluje na vsa subjektivna dojemanja, kot so užitek, strah, ljubezen, čustva, dihanje, domišljija in vse druge podzavestne pojave. Preko podzavesti smo povezani z Vesoljno zavestjo in z neskončnimi ustvarjalnimi silami Vesolja.
 23. Harmonizacija obeh centrov našega bitja in razumevanje njunega delovanja je največja skrivnost življenja. S tem znanjem lahko dosežemo zavestno sodelovanje objektivne in subjektivne zavesti in tako uskladimo končnost z neskončnostjo. Naša prihodnost je v celoti v naših rokah in ni odvisna od nekakšne nepredvidljive ali nezanesljive zunanje sile.
 24. Enotni smo si, da obstaja le en Princip ali Zavest, ki preveva celotno Vesolje, izpolnjuje ves prostor in je vedno in povsod enaka. Je vsemogočna, vsevedna in vedno prisotna. Vse misli in stvari so v njej sami. Je vse v vsem.
 25. V vesolju obstaja le ena zavest, ki misli, in ko misli, se njene misli pretvorijo v objektivne stvari. Ta Zavest je povsod, zato je prisotna tudi v vsakem posamezniku. Vsak posameznik je odraz te vsemogočne, vsevedne in vseprisotne Zavesti.
 26. Ker v Vesolju obstaja le ena Zavest, ki misli, iz tega sledi, da je tvoja zavest identična z Vesoljno zavestjo, ali povedano drugače, vse zavesti so ena zavest. To je logični zaključek.
 27. Zavest, ki je nakopičena v tvojih možganskih celicah, je enaka zavesti, ki je nakopičena v možganskih celicah vsakega posameznika. Vsak posameznik ni nič drugega kot individualizacija Vesoljne, Kozmične zavesti.
 28. Vesoljna zavest je statična ali potencialna energija, torej preprosto je. Izraža se izključno skozi posameznika in posameznik se lahko izraža le skozi Univerzalno. Sta eno.
 29. Posameznik s svojo sposobnostjo mišljenja vpliva na Univerzalno in ga s tem udejanja. Edina sposobnost človeške zavesti je zmožnost mišljenja. Domnevamo, da je zavest subtilna oblika statične energije, iz katere izvirajo aktivnosti, ki jih imenujemo »misli«. Misli so dinamično stanje zavesti. Zavest je statična energija, misel je dinamična energija – sta eno in isto. Misel je vibrirajoča sila, ki nastane ob pretvorbi statične v dinamično zavest.
 30. Ker vsemogočna, vsevedna in vseprisotna Vesoljna zavest vsebuje skupek vseh atributov, se vsi ti atributi morajo kot možnost nahajati tudi v vsakem od nas. Ko posameznik misli, je ustvarjena misel zaradi svoje narave prisiljena, da se udejanji v neki realnosti ali obliki, ki ustreza njenemu bistvu.
 31. Vsaka misel je vzrok in vsaka okoliščina je posledica, zato je nujno, da nadzorujemo svoje misli tako, da ustvarimo le želene rezultate.
 32. Vsa moč prihaja od znotraj in je popolnoma pod tvojim nadzorom, izvira iz konkretnega znanja in iz zavestnega izvajanja vaj pravilnih principov.
 33. Ko boš popolnoma razumel ta zakon in nadzoroval svoje miselne procese, boš ga lahko uporabil vedno in povsod. Povedano drugače: zavestno se boš povezal z Vsemogočnim zakonom, ki je temeljna osnova vseh stvari.
 34. Vesoljna zavest je življenjski princip vsakega atoma in vsak atom nenehno stremi k temu, da bi izrazil več in še več življenja. Vsi atomi so inteligentni in hočejo izpolniti svoje poslanstvo.
 35. Večina človeštva živi v zunanjem svetu. Le peščica jih je našla notranji svet, a je prav notranji svet tisti, ki ustvarja zunanji svet – zato je ustvarjalen in vse, kar najdeš v zunanjem svetu, si ustvaril v svojem notranjem svetu.
 36. Ta sistem ti bo omogočil, da se zaveš moči, ki bo tvoja, ko boš razumel odnos med zunanjim in notranjim svetom. Notranji svet je vzrok, zunanji svet je posledica, in če hočeš spremeniti posledico, moraš spremeniti vzrok.
 37. Nemudoma boš spoznal, da je to radikalno nova in drugačna ideja. Večina ljudi skuša spremeniti posledice tako, da se ukvarjajo s posledicami. Ne opazijo pa, da s tem eno obliko trpljenja le zamenjajo z drugo. Da odstranimo disharmonijo, moramo odstraniti vzroke zanjo in te vzroke najdemo le v notranjem svetu.
 38. Vsa rast prihaja od znotraj. Narava je očiten dokaz. Vsaka rastlina, vsaka žival, vsak človek je živ dokaz tega velikega zakona in napaka v preteklosti je bila, da so moč iskali v zunanjem svetu.
 39. Notranji svet je Univerzalni vir oskrbe in zunanji svet je kot odtok te reke. Naša zmožnost sprejemanja je odvisna od tega, ali priznavamo Univerzalni vir, Neskončno energijo, katere »odtoki« so posamezniki, in zato je vsak posameznik z drugim posameznikom eno.
 40. Spoznanje je mentalni proces, mentalna akcija je zato vzajemno delovanje posameznika z Vesoljno zavestjo. Ker je Vesoljna zavest inteligenca, ki prodre v vse prostore in izpolni vsa živa bitja, je ta mentalna akcija in reakcija zakon vzročnosti. Princip vzroka in posledice ne obstaja v posamezniku, ampak v Vesoljni zavesti. To ni objektivna sposobnost, temveč subjektiven proces, in rezultati bodo vidni v neskončni raznolikosti okoliščin in izkušenj.
 41. Če hočemo izraziti življenje, mora obstajati zavest. Nič ne obstaja brez zavesti. Vse, kar obstaja, je odraz osnovne substance, iz katere so ustvarjene vse stvari in se ustvarjajo vedno znova in znova.
 42. Živimo v nedoumljivem morju plastične substance zavesti. Ta substanca je od nekdaj živa in aktivna. Je skrajno občutljiva. Oblikuje se glede na mentalne potrebe. Misel oblikuje vzorec ali matrico, kako naj se substanca udejanji.
 43. Pomni, da leži bistvo edino v praktični uporabi tega zakona, ki zamenja revščino z bogastvom, neznanje z znanjem, neskladje s harmonijo, tiranijo s svobodo, kar pa je iz materialnega in socialnega stališča prav gotovo največji blagoslov.

Vaja 1. lekcije:

Sedaj uporabi svoje znanje: izberi prostor, kjer si lahko sam in nemoten, sedi vzravnano, udobno, a ne preudobno, pusti mislim prosto pot, a bodi od 15 do 30 minut popolnoma pri miru, to počni tri do štiri dni ali ves teden, dokler popolnoma ne nadzoruješ svojega telesa.

Marsikomu se bo ta vaja zdela zelo težka, drugi jo bodo obvladali z lahkoto, a je temeljnega pomena, da v celoti obvladaš svoje telo, preden lahko nadaljuješ. Naslednji teden boš prejel navodila za naslednjo vajo in do takrat moraš to obvladati.

NAPOTKI 2 del

Metode iskanja resnice

 

Naše težave so največkrat posledica naših zmedenih idej ter ignoriranja naših resničnih interesov. Naša največja naloga je spoznati naravne zakone, ki se jim moramo prilagoditi. Jasno mišljenje in moralno razumevanje sta pri tem neprecenljiva. Vsi procesi, tudi mišljenje, temeljijo na trdni osnovi.

Močnejši kot so občutki, natančnejša je presoja, bolj prefinjen je okus, zrelejši so moralni občutki, subtilnejša je inteligenca, bolj ustvarjalen je navdih – jasnejša in boljša je nagrada, ki jo daje bivanje. Raziskovati največja spoznanja na svetu zato predstavlja največje zadovoljstvo.

Moč, sposobnosti in zmožnosti uma v luči novih razlag so neprimerljivo bolj čudovite kot ekstravagantni dosežki ali sanje o materialnem napredku. Misel je energija. Aktivna misel je aktivna energija, zgoščena misel je zgoščena energija. Misel, osredotočena na določen cilj, postane moč. To moč uporabljajo tisti, ki ne verjamejo v krepost siromaštva ali lepoto samoodpovedovanja. Zanje je to govoričenje slabičev.

Sposobnost ohranjanja in izražanja te moči je odvisna od sposobnosti priznavanja Neskončne energije, ki je v človeku že od nekdaj. Ta energija neprestano ustvarja ter prenavlja njegovo telo in duha. Vedno mu je na razpolago, da se lahko izrazi na ustrezen način. V enakem razmerju, kakor posameznik sprejema in priznava resnico, se ta neskončna energija izraža v njegovem zunanjem svetu.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 2. koraka – Metode iskanja resnice

 1. Naš um je aktiven na dveh različnih, sočasno delujočih ravneh; ena je zavestna, druga nezavedna. Profesor Davidson pravi: »Tisti, ki meni, da lahko ozavesti vse svoje mentalne aktivnosti, je kot nekdo, ki poskuša razsvetliti celotno vesolje z žepno svetilko.«
 2. Procesi naše podzavesti potekajo po določenih zakonitostih in ne bi bili mogoči, če bi obstajala možnost napake. Naš um nam omogoča najvažnejše osnovne oblike zaznavanja, vendar pa nimamo vpogleda v njegovo delovanje.
 3. Podzavest dela in skrbi za naše dobro kot dobrohoten neznanec in nam podari že »zrel plod«. Natančna analiza procesov mišljenja namreč pokaže, da je podzavest oder za najvažnejše duševne pojave.
 4. Shakespeare je s pomočjo podzavesti, brez napora, spoznal velike resnice, ki so bralčevi zavesti skrite, Fidias je oblikoval marmor in bron, Rafael je slikal Madone in Beethoven je skladal simfonije.
 5. Lahkotnost in popolnost sta v celoti odvisni od tega, v kolikšni meri se prenehamo zanašati na našo zavest: igranje klavirja, drsanje, pisanje na pisalnem stroju, spretno sklepanje poslov, katerih popolna izvedba je odvisna od naše podzavesti. Čudež briljantno odigrane skladbe na klavirju in sočasno potekajoč živahen razgovor nam kažeta sijajnost naših podzavestnih moči.
 6. Vsi se zavedamo, kako odvisni smo od svoje podzavesti, in čim večje, boljše in sijajnejše so naše misli, tem bolj je očitno, da se izvor nahaja onstran naše zavesti. Opremljeni smo s tankočutnostjo, instinkti, smislom za lepoto umetnosti in glasbe itd., vendar se ne zavedamo, od kod izvirajo ali kje se nahajajo.
 7. Bogastvo podzavesti je ogromno: navdihuje nas, opozarja nas, oskrbuje nas z imeni, dejstvi in prizori iz skladišča našega spomina. Usmerja naše misli, okus in tako izpolnjuje težke naloge, za katere noben zavestni um ne bi imel dovolj kapacitete, četudi bi mu bila dana moč.
 8. Zavestno hodimo in dvignemo roko, kadar koli se tako odločimo, svojo pozornost lahko usmerimo s pomočjo oči in ušes na katero koli stvar. Po drugi strani pa ne moremo ustaviti bitja srca, krvnega obtoka, rasti svojega telesa, niti ne moremo določiti razporeditve mišičnega in živčnega tkiva, zgradbe kosti ali usmerjati drugih važnih življenjskih procesov.
 9. Če primerjamo ti dve aktivnosti uma, je prva določena z voljo v določenem trenutku, druga pa je v neprestanem, veličastnem in ritmičnem gibanju, v vsakem trenutku konstantna in ni podvržena odstopanjem, zato slednjo občudujemo in zahtevamo rešitev uganke. Takoj uvidimo, da gre tukaj za življenjsko pomembne procese našega fizičnega telesa, in tako pridemo do zaključka, da so te funkcije izrednega pomena nalašč odvzete naši volji, ki je polna variacij in sprememb, in namesto tega dodeljene stalnim in zanesljivim aktivnostim podzavesti.
 10. Zunanjo in spremenljivo aktivnost imenujemo »zavestni um« ali »objektivna zavest« (saj deluje v zunanjosti), notranjo pa imenujemo »podzavest« ali »subjektivna zavest« in ta poleg dela na duševni ravni neprestano uravnava tudi funkcije, ki omogočajo naš fizični obstoj.
 11. Jasno moramo razumeti obe aktivnosti, tako njune funkcije na duševni oziroma mentalni ravni kakor tudi druga temeljna načela. Zavestni um se preko vseh petih čutov ukvarja z vtisi in stvarmi v zunanjem svetu.
 12. Zavest ima sposobnost razlikovanja in je s tem tudi odgovorna za obstoječe možnosti izbire. Obvladuje sklepanje – induktivno, deduktivno, analitično ali silogistično – ki ga lahko razvijemo do visoke stopnje. Zavest je sedež volje in vseh energij, ki iz nje izvirajo.
 13. Zavest lahko vpliva na razum drugih ter usmerja podzavest. S tem postane zavestni razum oziroma um oblastnik in čuvaj podzavesti. S to zelo pomembno funkcijo lahko popolnoma spremenimo okoliščine v našem življenju.
 14. Pogosto nas zaradi napačnih nasvetov, ki jih je naša nezaščitena podzavest sprejela, obvladajo strah, skrb, revščina, bolezni, disharmonije in neprijetnosti vseh vrst. Vse to lahko izkušena zavest z budnim in varovalnim posredovanjem v celoti prepreči. Lahko jo označimo tudi kot »varuha« velikega podzavestnega področja.
 15. Neki avtor je opisal poglavitno razliko med obema stanjema zavesti tako: »Zavestni um je logično utemeljena volja. Podzavestni um je instinktivna zahteva, ki pa je rezultat predhodne, logično utemeljene volje.«
 16. Podzavestni um daje preproste in natančne sklepe na podlagi premis iz zunanjih virov. V primeru, da je premisa pravilna, da podzavestni um nedvoumen sklep, če pa je premisa ali hipoteza napačna, se zruši celoten sistem. Podzavestni um ne sodeluje pri postopkih dokazovanja, temveč se zanaša na zavestni um, na »varuha«, ki naj bi ga varoval pred napačnimi vtisi.
 17. Če podzavestni um prepozna predloge kot resnične, se nemudoma loti dela v svojem neizmernem območju delovanja in nato ukrepa. Zavestni um torej predlaga resnico ali napako. V primeru slednjega obstaja daljnosežna nevarnost za celotno človeško bitje.
 18. Zavestni um naj bi bil v budnem stanju vedno aktiven. Če »varuh« odpove ali je njegovo mirno presojanje zaradi različnih okoliščin ustavljeno, potem je podzavest nezaščitena in odprta za vtise in predloge z vseh strani. V paničnem razburjenju, v afektu, sredi neodgovorne množice ali v trenutku nebrzdane strasti so okoliščine skrajno nevarne. Takrat je podzavest odprta za strah, sovraštvo, sebičnost, pohlep, samorazvrednotenje in druge negativne učinke, izhajajoče iz okoliščin ali oseb, s katerimi smo obdani. Rezultat je običajno skrajno neugoden, z dolgotrajnimi učinki na našo podzavest.
 19. Podzavest dojemamo preko intuicije. Njeni procesi so zelo hitri in ne čakajo na počasne metode zavestnega sklepanja. Dejansko podzavest ne zna sklepati.
 20. Podzavestni um nikoli ne spi, ne počiva, natanko tako kot srce ali kri. Spoznali smo, da moramo za dosego določenega cilja svojo namero posredovati podzavesti, ki nato sproži ustrezne sile. To je vir moči, ki nas pripelje v stik z Vsemogočnostjo. V njem se skriva mogočen princip, ki ga moramo skrbno preučiti.
 21. Delovanje tega zakona je zanimivo. Tisti, ki ga uporabljajo in se odpravljajo na težaven razgovor, bodo imeli občutek, da je pred njimi že nekdo bil tam in spravil domnevne sporne zadeve s poti; vse se zdi drugače; vse je harmonično. Če imajo težaven poslovni problem, ga odložijo za nekaj časa in problem se razreši; vse je urejeno. Dejstvo je, da ima vsak, ki se je naučil zaupati svoji podzavesti, na razpolago neskončne vire.
 22. Podzavestni um je sedež naših načel in navdiha. Je vir umetniških in altruističnih idealov. Naše instinkte lahko premagamo le s premišljenim in postopnim izpodbijanjem prvotnih načel.
 23. Sklepi podzavestnega uma niso nikoli kontroverzni. Če je podzavest sprejela napačne predloge, obstaja ustrezna in varna metoda, s katero le-te ponovno prekosimo, in sicer z močnim protiargumentom, ki ga bo podzavest sprejela, če ga le dovolj pogosto ponovimo. S tem nastanejo nove in zdrave mišljenjske in življenjske navade, saj je podzavest sedež navad. Kar ponavljamo znova in znova, postane mehanično, pridobljena navada ni več stvar zavestne presoje, saj smo jo ponotranjili. To je zaželeno, če je navada koristna in dobra. Če je škodljiva ali slaba, je rešitev v priznanju vsemogočnosti podzavestnega uma, ki mu predlagamo resnično svobodo tukaj in zdaj. Podzavest, ki je povezana z božanskim virom, bo v svoji ustvarjalnosti nemudoma sprejela predlagano svobodo.
 24. Da povzamemo: normalne funkcije podzavesti na fizični ravni regulirajo življenjsko pomembne procese, kot so ohranitev življenja in obnova zdravja, skrb za potomce, ki vključuje instinktivno željo po ohranjanju življenja ter izboljšanju življenjskih okoliščin.
 25. Na duševni ravni je podzavest skladišče naših spominov; tu živijo čudoviti sli misli, ki neovirano delujejo v času in prostoru. Podzavest je tudi vir praktične pobude in konstruktivnih moči za življenje: je sedež navad.
 26. Na duhovni ravni je vir idealov, navdiha, domišljije. Je tudi kanal, skozi katerega prepoznamo svoj Božanski izvor, in v enakem razmerju kot priznavamo to božanskost, spoznamo vir moči.
 27. Nekdo bo vprašal: »Kako lahko podzavest spremeni okoliščine?« Odgovor se glasi: Podzavest je del Vesoljnega uma in vsak del mora biti iste vrste in kvalitete, kot je celota, edina razlika je v stopnji. Kot vemo, je celota ustvarjalna, dejansko je edini stvarnik in iz tega sledi, da je tudi um ustvarjalen, in ker je edina aktivnost uma mišljenje, mora biti tudi mišljenje ustvarjalno.
 28. Spoznali bomo, da je velika razlika, ali le mislimo ali pa naše misli zavestno, sistematično in konstruktivno usmerjamo. Če jih zavestno usmerjamo, smo v harmoniji z Vesoljno zavestjo, uglasimo se z Neskončnostjo ter sprožimo največjo moč, ki obstaja – ustvarjalno moč Vesoljne zavesti. Vse določa naravni zakon, to je »Zakon privlačnosti«, ki pravi, da je Zavest ustvarjalna in samodejno privlači želen objekt in ga udejanji.

Vaja:

Prejšnji teden je bila tvoja naloga, da nadzoruješ svoje telo. Če ti je to uspelo, si pripravljen za naslednji korak. Tokrat boš začel nadzirati svoje misli. Če je možno, delaj vajo vedno na istem mestu, na istem stolu, v enakem položaju. Če to ni možno, naredi najboljše, kar se da, iz pogojev, ki so ti na voljo. Sedaj bodi kot že pri prejšnji vaji popolnoma pri miru, vendar izključi vse misli. S tem boš lahko nadzoroval misli o žalosti, skrbeh in strahovih ter dovolil le tiste misli, ki si jih želiš. Vadi, dokler vaje popolnoma ne obvladaš.

To boš zmogel vsakokrat le za nekaj trenutkov, vendar je vaja dragocena, saj zelo nazorno prikazuje ogromno število misli, ki si neprestano utirajo pot v naš mentalni svet.

Naslednji teden boš delal vajo, ki bo mogoče bolj zanimiva, vendar moraš najprej osvojiti tole.

» Vzrok in posledica sta absolutna in popolna – tako v skritem kraljestvu misli kot tudi v svetu vidnih, materialnih reči. Misel je mojstrski tkalec, ki oblikuje človekov značaj in zunanje okoliščine.« James Allen

NAPOTKI 2. del

Misli postanejo stvari

 

Odkril si, da lahko posameznik vpliva na Univerzalno, in rezultat te akcije in interakcije sta vzrok in posledica. Misel je torej vzrok, izkušnje, ki jih doživiš v življenju, pa so posledica.

Zato se nehaj pritoževati nad sedanjimi ali preteklimi okoliščinami, kajti na tebi je, da jih spremeniš, kakor hočeš.

Osredotoči svoja prizadevanja na razvoj svojih mentalnih sposobnosti, ki so ti vedno na razpolago in iz katerih izhaja resnična in trajna moč.

Delaj to zavestno, dokler popolnoma ne dojameš, da lahko dosežeš vsako stvar in pri tem ne more iti nič narobe, če se zavedaš svoje moči ter vztrajno slediš svojemu cilju, saj so se umske sile vedno pripravljene podrejati ciljno orientirani volji, ki iz misli in želja ustvari dogodke in okoliščine.

Medtem ko je vsaka dejavnost ali ukrepanje rezultat zavestnega mišljenja, so vsakdanja dejanja avtomatska. Misli, ki jih nadzirajo, preidejo v podzavest, vendar ostanejo enako inteligentne kot prej. Nujno je, da postanejo avtomatizirane oziroma podzavestne, da se lahko zavestni um posveti drugim zadevam. Novi načini ukrepanja postanejo stvar navade, nato avtomatski in nato podzavestni, da se razum osvobodi in osredotoči na druge aktivnosti.

Ko boš to dojel, boš našel vir moči, ki ti bo omogočil, da se spopadeš s prav vsako situacijo v življenju.

NAPOTKI 1 del.

Lekcija 3. koraka – Misli postanejo stvari

 1. Nujno medsebojno učinkovanje med zavestnim umom in podzavestjo zahteva tudi medsebojno učinkovanje med ustreznimi živčnimi sistemi. Avtor Troward to čudovito učinkovanje prikaže na naslednji način. Pravi: »Somatični živčni sistem je organ zavestnega uma in vegetativni živčni sistem je organ podzavesti. Hrbtenica je kanal, preko katerega sprejemamo zavestno zaznavo fizičnih čutov in s tem nadzorujemo svoje gibe.« Somatični živčni sistem ima svoj center v možganih.
 2. Center vegetativnega živčnega sistema je v skupku živčnih končičev na hrbtni strani trebuha, imenujemo ga solarni pleksus in je kanal za vse nezavedne aktivnosti, ki usmerjajo življenjsko pomembne telesne funkcije.
 3. Povezava med obema živčnima sistemoma je živec vagus, ki iz področja možganov kot del somatičnega sistema poteka k toraksu, se deloma razcepi v srce in pljuča ter prebije prepono. Pri tem izgubi svojo zunanjo ovojnico in preide v živce vegetativnega živčnega sistema. Tako povezuje oba živčna sistema in naredi iz človeka tudi fizično »celoto«.
 4. Ugotovili smo, da se vsaka misel ustvari v možganih, v organu zavestnega uma, in je podrejena našemu logičnemu sklepanju. Ko objektivni um misel prizna kot resnično, jo pošlje k solarnemu pleksusu, »možganom« subjektivnega uma, da se tam spremeni v »meso« in se v svetu pojavi kot resničnost. Tam misel ni več sposobna sprejemati dodatnih navodil. Podzavestni um ne more soditi, saj lahko samo izvaja in sprejema zaključke objektivnega uma kot dokončne.
 5. Solarni pleksus imenujemo tudi sonce telesa, od koder se širi energija, ki jo telo nenehno generira. Ta energija je zelo realna energija in to sonce je zelo realno sonce. Energija se pretaka skozi zelo realne živce do vseh delov telesa in se izžareva v okolico ter obdaja telo.
 6. Ko je izžarevanje dovolj močno, opisujemo osebo kot »magnetno«, o njej pravimo, da je zelo privlačna oseba. Takšna oseba lahko uporabi svojo moč v pozitivnem smislu. Že njena prisotnost deluje pomirjujoče na obremenjene ljudi v njeni okolici.
 7. Če je oseba aktivirala svoj solarni pleksus, le-ta izžareva življenje, energijo ter vitalnost v vsak del telesa in na vse osebe, ki se nahajajo v bližini, občutki so prijetni, telo je polno zdravja in vsi, ki pridejo s to osebo v stik, doživljajo to kot prijetno.
 8. Če je to izžarevanje na kakršen koli način prekinjeno, nastanejo neprijetni občutki, tok življenjske energije k enemu od delov telesa je prekinjen. To je potem razlog vsega trpljenja človeštva, ki je lahko telesno, duševno ali pa se nanaša na okolico.
 9. Telesno, ker sonce ne proizvaja več dovolj energije in ne more oskrbeti vseh delov telesa, duševno, ker je zavestni um za ustvarjanje svojih misli vezan na vitalnost, ki jo ustvarja podzavest, in navezujoče se na okolico, ker je prekinjena povezava med podzavestjo in Vesoljno zavestjo.
 10. Solarni pleksus je mesto, kjer se del sreča s celoto, kjer se neuresničeno uresniči, iz končnega nastane neskončno, iz nevidnega vidno, iz Univerzalnega posameznik. Tukaj življenje postane vidno in količina življenja, ki ga lahko posameznik ustvari s pomočjo solarnega pleksusa, je neomejena.
 11. Ta center energije je Vsemogočen, saj je povezava z vsem življenjem in z vso inteligenco. Zato lahko doseže vse, kar se mu naloži, in ravno tukaj leži moč zavestnega uma, kajti podzavest lahko in bo izvedla načrte in ideje, ki jih predlaga zavestni um.
 12. Zavestna misel je vladar energijskega centra, ki oskrbuje celotno telo z življenjem in energijo. Kvaliteta naših misli, določa kvaliteto misli, ki jih bo energijski center izžareval. Značaj misli našega zavestnega uma določa značaj misli, ki jih bo energijski center izžareval, narava misli našega zavestnega uma določa naravo misli, ki jih bo energijski center izžareval, kar bo nazadnje določilo naravo izkušnje, ki bo posledica miselnega procesa.
 13. Zato je jasno, da naj bi naš energijski center izžareval čim več energije. Tem več energije imamo, tem prej bomo sposobni spremeniti neželene okoliščine v vir sreče in dobička. Odločilno vprašanje je, kako naj aktiviramo svoj energijski center in kako naj generiramo energijo.
 14. Misliti brez odpora poveča solarni pleksus, misliti z odporom ga zmanjšuje. Povečujejo ga pozitivne misli, negativne misli ga zmanjšujejo. Misli o pogumu, moči, zaupanju in upanju ustvarijo ustrezne okoliščine. Smrtni sovražnik solarnega pleksusa, ki ga moramo v celoti odstraniti, da se energijski center sploh lahko aktivira, je strah. Tega sovražnika moramo popolnoma izbrisati, saj povzroča stalno nelagodje. Za vedno ga moramo pregnati, je namreč oblak, ki zakriva sonce.
 15. To je osebni hudič, ki ljudi pripravi do tega, da se bojijo preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, bojijo se sami sebe, svojih prijateljev in svojih sovražnikov, bojijo se vsega in vsakogar. Ko je strah uspešno in popolnoma uničen, se bo energijski center aktiviral, oblaki se bodo razkadili in ti boš našel vir moči, energije in življenja.
 16. Ko odkriješ, da si resnično eno z Neskončno močjo, in ko jo tudi zavestno spoznaš, boš premagal vsako neugodno okoliščino, tako ne bo ničesar več, česar bi se moral bati, strah bo uničen in pridobil si boš pravico do novega rojstva.
 17. Naša notranja naravnanost določa izkušnje, ki jih bomo pridobili. Če nič ne pričakujemo, ne bomo imeli nič, če veliko pričakujemo, bomo velik del tega tudi dosegli. Življenje je težko le, če nam ne uspe, da se uveljavimo. Kritika sveta je grenka le za tiste, ki si ne ustvarijo prostora za svoje ideje. Strah pred kritiko pa vodi k temu, da mnoge ideje sploh ne zagledajo sveta.
 18. A človek, ki se zaveda svojega solarnega pleksusa, se ne bo bal ne kritike ne česar koli drugega, temveč bo preveč zaposlen z izžarevanjem poguma, zaupanja, moči. S svojo notranjo naravnanostjo bo postal del uspeha, premagoval bo vse ovire ter z lahkoto skočil preko brezna obupa in omahovanja, ki ga ustvarja strah.
 19. Znanje o naših sposobnostih, da lahko zavestno izžarevamo zdravje, moč in harmonijo, nas bo privedlo do spoznanja, da se nimamo ničesar bati, kajti povezani smo z Neskončno močjo.
 20. To znanje dosežemo edinole tako, da te informacije tudi praktično uporabimo. Učimo se s prakso, atlet si z vajo nabira moči.
 21. Ker je naslednja trditev precej pomembna, jo bom povedal na več različnih načinov, da boš lažje doumel njen pomen. Če si bolj versko naravnan, bom rekel, naj sveti tvoja luč. Če ti je bližja znanost fizike, bom rekel, aktiviraj svoj solarni pleksus, če si pa želiš popolnoma znanstveno razlago, potem bom rekel, da lahko usodno vplivaš na svojo podzavest.
 22. Že prej sem ti povedal, kaj bo rezultat teh trditev. To je metoda, o kateri bi seveda sedaj rad izvedel nekaj več. Naučil si se že, da je podzavest inteligentna ter ustvarjalna in da reagira na voljo zavestnega uma. Kaj je najbolj naravna pot, da dosežeš svoj cilj? Mentalno se osredotoči na svoj cilj, in s tem ko se osredotočiš, usodno vplivaš na podzavest.
 23. To seveda ni edina pot, vendar je preprosta in učinkovita, najbolj neposredna in navsezadnje tista, s katero dosegamo najboljše rezultate. S to metodo ustvarjamo tako nenavadne dosežke, da so mnogi prepričani, da se je zgodil čudež.
 24. To je metoda, ki je vsakemu velikemu izumitelju, finančniku in državniku omogočila spremeniti subtilne in nevidne sile potreb, vere in zaupanja v resnična, dostopna ter konkretna dejstva v objektivnem svetu.
 25. Podzavestni um je del Vesoljne zavesti. Univerzalno je ustvarjalni princip Vesolja. Del mora biti glede na vrsto in kvaliteto enak kot celota. To pomeni, da je ta ustvarjalna sila popolnoma brezmejna, ni vezana na kakršne koli predhodne dogodke in ne poseduje nobenih vzorcev, kako naj se ustvarjalni princip udejanji.
 26. Ugotovili smo, da podzavestni um reagira na našo zavestno voljo, kar pomeni, da posameznik obvladuje neomejeno ustvarjalno moč Vesoljnega uma s pomočjo zavestnega uma.
 27. Naj dodam, da ko bomo praktično uporabljali ta princip, ki ga bomo spoznali v naslednjih lekcijah s priloženimi vajami, ni tako pomembno vedeti, kako podzavest ustvarja želene rezultate. Končnost ne more obvestiti neskončnosti. Torej moraš vedeti le, kaj si želiš, in ne, kako boš to dosegel.
 28. Ti si kanal, preko katerega se nediferencirano diferencira, in ta diferenciacija se dosega z udejanjanjem. Treba je le spoznati, kako sprožimo vzroke, ki bodo privedli do želenih rezultatov, in to se zgodi, ker lahko Univerzalno deluje le preko posameznika in posameznik lahko ukrepa le preko Univerzalnega, sta namreč eno.

Vaja:

Tvoja naloga ta teden je, da stopiš korak naprej. Nočem le, da si popolnoma pri miru in vzpostaviš stanje brez misli, ampak da se sprostiš, prepustiš, da mišice zavzamejo svojo normalno lego, kar bo sprostilo pritisk na živce in odstranilo napetost, ki pogosto vodi do telesne izčrpanosti. Telesna sprostitev je vaja svobodne volje in to vajo boš zelo cenil, kajti omogoča prost pretok krvi v možgane in telo.

Napetost vodi k duševnemu nemiru in abnormalni duševni aktivnosti, povzroča skrbi, zaskrbljenost in strah. Za učinkovito izvajanje mentalnih aktivnosti je nujna telesna sprostitev.

To vajo izvajaj temeljito in v celoti, zavestno sprosti vsako mišico in živec, dokler se ne umiriš in dokler ne boš pomirjen s seboj in s svetom.

Solarni pleksus bo sedaj pravilno deloval in presenečen boš nad rezultatom.

NAPOTKI 2. del

Resnični Jaz

 

Pred teboj je četrta lekcija. V tej lekciji boš spoznal, zakaj to, kar misliš, kar delaš ali čutiš, določa to, kar si.

Misli so energija in energija je moč. Vsa znana verstva, znanost in filozofije tega sveta se od nekdaj opirajo na manifestacijo energije namesto na energijo samo. To je tudi razlog, da se osredotočamo na posledice, medtem ko so pravi vzroki preprosto prezrti ali napačno razumljeni.

Zato imamo v religiji boga in hudiča, pozitivno in negativno v znanosti, dobro in zlo v filozofiji.

»Univerzalni ključ« obrne postopek, zanima ga samo vzrok. Pisma bralcev pa pripovedujejo čudovite zgodbe o tem, kako so našli vzrok in si nato zagotovili zdravje, harmonijo, izobilje ali kar so pač potrebovali za svojo blaginjo in srečo.

Življenje je izražanje in naša naloga je, da se izrazimo na harmoničen in konstruktiven način. Žalost, trpljenje, nezadovoljstvo, bolezen in revščina niso nobena nujnost in vedno se jim lahko izognemo.

Postopek je preprost: odstranimo vsako omejitev. Tisti, čigar misli so močne in čiste, se ne pusti omajati malenkostim in tisti, ki razume zakon o bogastvu, bo nemudoma začel uporabljati vir oskrbe.

Zato bomo usodo, srečo ali »višjo silo« nadzorovali enako, kot kapitan nadzira svojo ladjo ali strojevodja vlak.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 4. koraka – Resnični JAZ

 1. Tvoj »jaz« ni tvoje fizično telo, je samo sredstvo, ki ga »jaz« uporablja za izvajanje svojih nalog, »jaz« ne more biti Um, kajti um je le eno od sredstev, ki jih »jaz« rabi za razmišljanje, razsojanje in načrtovanje.
 2. »Jaz« mora biti nekaj, kar nadzira in usmerja tvoje telo in duha, nekaj, kar določa, kaj in kako naj delujeta. Ko spoznaš svoj pravi »jaz«, boš imel občutek moči kot še nikoli prej.
 3. Tvoja osebnost je sestavljena iz neštetih edinstvenih posebnosti, navad in osebnostnih lastnosti, te pa so rezultat tvojega dosedanjega načina mišljenja, a nimajo nič skupnega s tvojim pravim »jazom«.
 4. Ko rečeš, »jaz mislim«, pove »jaz« umu, kaj naj misli. Ko rečeš »jaz grem«, potem pove »jaz« fizičnemu telesu, kam naj gre. Prava narava »jaza« je duhovna in je vir prave moči, ki pripada vsem, ki živijo svoj pravi jaz.
 5. Veličastna in čudovita moč, ki je bila dana »jazu«, je moč mišljenja, a le malo ljudi ve, kako konstruktivno oziroma pravilno misliti, tako posledično dosegajo le povprečne, nepomembne rezultate. Večina ljudi se oklepa egoističnih idej, kar je rezultat duhovne nezrelosti. Ko človek duhovno odraste, razume, da se v vsaki egoistični misli skriva zrno poraza.
 6. Duhovna zrelost pomeni, da mora biti vsako dejanje v dobro vsakega in vsak poskus, da se okoristimo na račun slabosti, nevednosti ali stiske drugega, se bo sprevrgel v našo škodo.
 7. To se zgodi, ker je posameznik del Univerzalnega. Del se ne more bojevati z drugim delom, kajti dobrobit vsakega dela je odvisna od upoštevanja skupnih interesov celote.
 8. Tisti, ki spoznajo ta princip, imajo veliko prednost v vseh življenjskih situacijah. Se ne izčrpajo. Z lahkoto lahko ustavijo tavajoče misli. Nemudoma se lahko popolnoma osredotočijo na poljubno temo. Preprosto ne izgubljajo časa ali denarja s stvarmi, ki jim ne bodo koristile.
 9. Če teh stvari ne obvladaš, je to zato, ker se še ne trudiš dovolj. Sedaj je čas, da se potrudiš. Kolikor boš vložil, toliko boš tudi dosegel. Ena najmočnejših afirmacij, ki jih lahko uporabiš za učvrstitev svoje volje in uresničitev svojih moči, je: »Jaz sem lahko, kar hočem biti.«
 10. Vsakič ko to ponoviš, razmisli, kdo in kaj je ta resnični »jaz«. Skušaj spoznati njegovo bistvo. Ko ga boš spoznal, boš nepremagljiv, pod pogojem, da so tvoji cilji in nameni konstruktivni ter v harmoniji z ustvarjalnim principom Vesolja.
 11. Ko začneš uporabljati afirmacijo, jo uporabljal zjutraj in zvečer in vedno, ko pomisliš na to. Nadaljuj, dokler ne postane del tebe ter ti preide v navado.
 12. Če tega ne želiš, potem niti ne začenjaj, kajti moderna psihologija pravi, da če nekaj začnemo in tega ne končamo oziroma če se nekaj namenimo in se tega ne držimo, razvijemo vedenjski vzorec – doživljamo neuspeh za neuspehom, absolutne, sramotne neuspehe. Če si nečesa ne želiš, sploh ne začenjaj, če pa kaj začneš, to tudi končaj, čeprav se nebo lomi nad tabo. Če si se za nekaj odločil, potem to tudi izpelji in ne dovoli, da bi te kaj ali kdo odvrnil od tega, tvoj »jaz« se je tako odločil, zadeva je zaključena, oblika je vlita, razprava je končana.
 13. Ko boš uporabil ta princip, prični z malimi stvarmi, ki jih lahko nadzoruješ, za katere veš, da jih obvladaš, in svoja prizadevanja postopoma nadgrajuj, a nikoli pod nobenim pogojem ne dovoli, da bi tvoj »jaz« kaj omajalo. Odkril boš, da se navsezadnje sam nadzoruješ. Veliko ljudi je na svojo žalost odkrilo, da je lažje vladati kraljestvu kot obvladovati samega sebe.
 14. Toda ko se naučiš obvladovati samega sebe, boš našel svoj »notranji svet«, ki nadzira tvoj »zunanji svet«, in postal boš nepremagljiv. Ljudje in stvari se bodo uklonile vsaki tvoji želji, brez kakršnega koli napora s tvoje strani.
 15. To ni tako nenavadno ali nemogoče, kot se zdi, saj veš, da »jaz« obvladuje »notranji svet« in »jaz« je del oziroma eno z Neskončnim »jazom«, to je Univerzalna energija ali Duh, ki jo navadno imenujemo Bog.
 16. To ni samo navadna trditev ali teorija, da potrdimo ali učvrstimo neko idejo, temveč dejstvo, ki ga sprejemajo tudi najvišji verski in znanstveni krogi.
 17. Herbert Spender je nekoč dejal: »Poleg vseh skrivnosti, ki nas obdajajo, ni nič bolj gotovo kot to, da se nenehno nahajamo v navzočnosti Neskončne in Večne energije, iz katere izvira vse okrog nas.«
 18. Lyman Abbott je v nagovoru absolventom ekumenskega seminarja povedal: »Vedno bolj prihajamo do spoznanja, da je Bog v nas, ne pa da od zunaj vpliva na nas.«
 19. Če znanost v svojem iskanju ne napreduje, neha iskati. Znanost odkriva vseprisotno Neskončno energijo, toda le religija razkriva njeno Moč in jo najde tudi v človeku. To seveda ni nobeno novo odkritje, Biblija govori o natanko isti stvari in njen jezik je tako preprost in učinkovit: »Kaj ne veš, da si svetišče Živega Boga?« Tu leži skrivnost čudovite ustvarjalne moči »notranjega sveta«.
 20. Tu leži skrivnost moči, popolnosti. Obvladovati jo ne pomeni, da se odpovemo svojemu premoženju. Samozanikanje ne vodi k uspehu. Ne moremo dati, česar nismo prejeli, ne moremo pomagati, če nismo močni. Neskončnost ni »obubožala« in mi, ki poosebljamo to Neskončno moč, prav tako ne moremo obubožati. Če želimo nekomu narediti uslugo, potem potrebujemo moč in še več moči, a da jo dobimo, jo moramo najprej podariti oziroma nekomu pomagati.
 21. Čim več dajemo, tem več dobimo. Spremeniti se moramo v kanal, skozi katerega lahko deluje Univerzalno. Univerzalno nenehno stremi k temu, da se udejanja, da je na razpolago, ter išče kanal za izvajanje veličastnih dejanj in tako ustvari veliko dobrega ter koristi človeštvu.
 22. Univerzalno se ne more izraziti, dokler skrbimo le za lastno korist. Umiri svoje čute, išči navdih, svojo mentalno aktivnost usmeri navznoter, ostani v zavestni povezanosti z Vsemogočnostjo. »Tiha voda bregove dere.« Razmisli o neskončnih možnostih, ki so ti dostopne preko Vsepričujoče moči.
 23. Vizualiziraj dogodke, okoliščine in stanja. Duhovna povezanost ti bo pomagala, da jih manifestiraš. Spoznaj dejstvo, da je esenca in duša vseh stvari duhovna in da je ta duhovnost resnična, kajti življenje je vse, kar obstaja, in ko duša odide, je življenja konec, je mrtvo in ne obstaja več.
 24. Te miselne dejavnosti se nanašajo na notranji svet, na svet vzrokov, stanj in okoliščin, katerih rezultat so posledice. Tako postaneš ustvarjalec. To je pomembno delo in čim višji, veličastnejši in bolj plemeniti so tvoji ustvarjeni ideali, tem bolj odgovorno je tvoje delo.
 25. Vsako pretirano delo, igra ali telesna aktivnost povzroča duševno apatijo in stagnacijo, kar nam onemogoča, da opravljamo pomembnejša dela, ki so rezultat uporabe zavestne moči. Zato naj bi zmeraj iskali Mir. Moč izvira iz miru in tišine. Mir najdemo v tišini, in ko smo mirni, lahko mislimo in misel je skrivnost celotnega uspeha.
 26. Mišljenje je vrsta gibanja, ki temelji na zakonu nihanja, enako kot svetloba ali elektrika. Misli prejmejo svojo življenjsko moč preko čustev in zakona ljubezni. Obliko dobijo na podlagi zakona o rasti. So izdelki duhovnega »jaza«, iz česar izhaja njihova božanska, duhovna in ustvarjalna narava.
 27. Tako je jasno, da za izražanje moči, izobilja in vsakega konstruktivnega namena moramo mislim vnesti čustva oziroma občutke, da lahko sprejmejo obliko. Kako lahko to dosežemo? To je odločilno vprašanje, kako lahko razvijemo zaupanje, pogum in občutke, ki nas nato vodijo k uresničitvi cilja?
 28. Odgovor se glasi: z vajo. Duhovno moč si pridobimo na enak način, kot si pridobimo telesno moč, z vajo. O nečem razmišljamo, mogoče imamo pri tem prvič težave, a ko zadevo ponovno premislimo, bo že nekaj lažje, premišljujemo znova in znova, kar nato postane miselna navada. Še naprej razmišljamo o isti stvari. Na koncu se to avtomatizira. Ne moremo več drugače kot misliti na isto stvar in sedaj smo o tem tudi prepričani ter ni nobenega dvoma več. Prepričani smo, vemo.

Vaja:

Prejšnji teden sem te prosil, da se telesno popolnoma sprostiš. Ta teden te naprošam, da se mentalno sprostiš. Če si vajo prejšnjega tedna delal po napotkih 15 do 20 minut na dan, že gotovo obvladaš telesno sprostitev. Tisti, ki tega ne obvlada zavestno, hitro in popolnoma, še ne obvladuje svojega telesa. Ni še dosegel svobode, še vedno je suženj okoliščin. Predvidevam, da že obvladaš vajo in si pripravljen na naslednji korak – to je mentalna svoboda.

Kakor hitro zavzameš znano držo, odstrani vsako telesno napetost. Nato se tudi mentalno sprosti ter pozabi na vsa neprijetna čustva, kot so sovraštvo, jeza, skrb, ljubosumje, zavist, žalost, težave ali razočaranja.

Mogoče boš rekel, da se ne moreš sprostiti, vendar se lahko. Zavestno se lahko sprostiš s pomočjo svobodne volje ter z vztrajnostjo.

Tega nekateri ne zmorejo, ker si dovolijo, da jih vodijo čustva, in ne razum. A tisti, ki jih vodi razum, bodo uspešni. Mogoče ne boš uspešen že pri prvem poskusu, a vaja vodi k popolnosti, kar velja tukaj in povsod drugod. Opustiti moraš negativne in uničujoče misli, jih izbrisati ter popolnoma uničiti, kajti to je kal, iz katere izvirajo vse negativne okoliščine.

» Nič ni bolj resnično kot to, da se kvaliteta naših misli nedvomno odraža v pojavih zunanjega sveta. To je zakon, ki mu ne moremo ubežati. Ta zakon razkriva povezavo med mislijo in objektom in je že od prastarih časov napeljeval ljudi k temu, da verjamejo določenim prerokbam.« Wilmans

NAPOTKI 2 del.

Zavest kot središče bivanja

 

Pred teboj je peta lekcija. Ko jo boš temeljito preučil, boš spoznal, da je vsaka moč, vsak objekt ali vsako dejstvo rezultat aktivnega uma.

Aktivni um misli in misli so ustvarjalne. Človeštvo danes misli, kot še ni mislilo nikoli prej.

Nahajamo se v ustvarjalni dobi in svet podeljuje najboljše nagrade tistim, ki mislijo. Materija je brez moči, pasivna, inertna. Um je sila, energija ter moč. Um oblikuje in nadzira materijo. Vsaka oblika, v kateri se materija udejanja, ni nič drugega kot izraz predhodne misli.

Mišljenje ne povzroča magičnih transformacij, temveč sledi naravnim zakonom, sproža naravne sile, naravne energije. Misli se zrcalijo v tvojem obnašanju in tvojih dejanjih in tako vplivajo na tvoje prijatelje, znance in okolico. Navsezadnje svoje misli ustvarjaš sam, in ker so ustvarjalne, lahko ustvariš stvari, ki si jih želiš.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 5. koraka – Zavest kot središče bivanja

 1. Najmanj 90 % našega duševnega življenja se odvija v podzavesti. Torej tisti, ki svojih duševnih moči ne uporablja, živi zelo omejeno.
 2. Naša podzavest lahko reši in bo rešila vsako težavo, če le vemo, kako jo naj usmerjamo. Podzavestni procesi so nenehno aktivni. Edino vprašanje je, ali bomo le pasivni prejemniki ali pa bomo zavestno usmerjali njihove aktivnosti. Ali naj razmišljamo o svojih življenjskih ciljih in o nevarnostih, ki se jim želimo izogniti, ali pa naj se preprosto prepustimo toku dogodkov?
 3. Spoznali smo, da zavest prežema vse dele našega fizičnega telesa ter jo lahko vselej usmerjamo z avtoritativnim, objektivnim in dominantnim delom zavesti.
 4. Zavest, ki prežema telo, je v veliki meri posledica dedovanja, ki izvira iz vseh predhodnih generacij ter njihovih spoznanj in izkušenj ter večno prisotnih življenjskih sil. Razumevanje tega dejstva nam omogoča uveljaviti svojo voljo, ko se pojavi neželena značajska lastnost.
 5. Zavestno lahko uporabljamo želene značajske lastnosti, ki jih posedujemo, in zavestno lahko zavrnemo neželene lastnosti ter s tem preprečimo, da se udejanjijo.
 6. Naj ponovimo: zavest, ki prežema naše telo, ni le posledica dedovanja, temveč posledica našega domačega, poklicnega in socialnega okolja, od koder sprejemamo neštete vtise, ideje, predsodke in druge misli. Mnogo mnenj, predlogov ali izjav smo sprejeli od drugih, veliko misli je rezultat našega lastnega razmišljanja, veliko večino pa smo sprejeli brez preverjanja ali tehtnega premisleka.
 7. Ideja se nam je zdela sprejemljiva, zavest jo je sprejela kot resnično ter jo posredovala podzavesti. Vegetativni živčni sistem jo je sprejel ter jo posredoval naprej, da se vgradi v naše fizično telo. »Beseda je postala meso.«
 8. Na ta način se vedno znova ustvarimo. Danes smo to, kar smo mislili včeraj, in postali bomo, kar mislimo danes. Zakon privlačnosti nam ne bo podaril stvari, ki naj bi jih imeli, ali stvari, ki si jih želimo, oziroma stvari, ki jih ima nekdo drug, temveč nam da »naše lastno«, torej stvari, ki smo jih ustvarili z miselnimi procesi, zavestno ali podzavestno. Te stvari mnogi od nas na žalost ustvarjajo podzavestno.
 9. Če bi gradili svojo hišo, bi bili zelo natančni pri izdelavi načrtov. Skrbno bi preučili vsak detajl, izbirali material ter izbrali le najboljše. Toda kako nemarni smo, ko gradimo svoj duhovni dom, ki je neskončno bolj pomemben kot vsak fizični dom, saj je vse, kar pripeljemo v svoje življenje, odvisno od kakovosti materiala, ki ga uporabimo pri njegovi izgradnji.
 10. Kakšen je torej ta material? Videli smo, da je material rezultat vtisov, ki smo jih postopoma nabrali in shranili v svoji podzavesti. Če so bili naši vtisi polni strahu, jeze, skrbi, če smo bili malodušni, negativni ali dvomeči, potem je takšna tudi struktura tkiva, ki ga danes tkemo iz tega slabega materiala. Namesto da bi tkivo imelo določeno vrednost, bo splesnelo in zgnilo ter nam prineslo le skrbi, trpljenje in strah. Nenehno ga bomo skušali popravljati, da bi bilo vsaj na videz brez napake.
 11. Če smo »shranjevali« izključno dobre misli, bili optimistični ter pozitivni in smo vse negativne misli takoj zabrisali v koš ter zavrnili povezanost z njimi oziroma se z njimi nismo poistovetili, kaj potem iz tega sledi? Naš duševni material je sedaj najboljše kakovosti, sedaj lahko tkemo z vsakim izbranim materialom, lahko izberemo katero koli barvo, vemo, da je struktura trdna, da je material trpežen, da barve ne bodo zbledele, ni nas strah prihodnosti, ničesar ne prikrivamo ali skrivamo.
 12. To so preprosta psihološka dejstva. V miselnih procesih ni nič skrivnostnega, dejansko so tako preprosti, da jih lahko prav vsak razume. Kaj torej moramo narediti? Očistiti moramo svoj duševni dom, kar pa moramo početi prav vsak dan, da ostane čist. Duševna, moralna in fizična čistost so absolutno nujne, če želimo napredovati.
 13. Ko zaključimo s čiščenjem duševnega doma, bo »očiščeni« material primeren za izdelavo idealov ali mentalnih slik, ki jih želimo ustvariti.
 14. Veličastna posest čaka na dediča. Prostrana polja z obilno žetvijo, potoki in bogat gozd, kamor seže pogled. Gosposka hiša, prostorna in vedra, z redkimi slikami, z bogato knjižnico, z razkošnimi tapetami, udobje in razkošje, kamor koli pogledamo. Edino, kar mora dedič narediti, je, da sprejme svojo dediščino, si jo prilasti ter uporablja. Ne sme pustiti, da propade, uporaba je pogoj, da jo obdrži. Če pa dediščino zanemari, jo tudi izgubi.
 15. V domeni uma in duha, v domeni praktične moči je lastnina tvoja. Ti si dedič! Svojo pravico lahko uveljaviš in jo uporabljaš. Moč nad okoliščinami je eden izmed plodov in zdravje, harmonija ter blaginja so dobiček in sredstva v bilanci. Prinaša ti mir in spokojnost. Edino, kar moraš storiti, je, da proučiš bogat vir in iz njega sprejemaš. Od tebe se ne zahteva nobene žrtve, razen da se otreseš omejitev, svojega hlapčevstva in svojih slabosti. Ta moč te odene v plašč samospoštovanja in ti preda žezlo.
 16. Za pridobitev dediščine so nujni trije procesi: Iskreno si jo moraš želeti. Zahtevati moraš svojo pravico. Sprejeti moraš lastnino.
 17. Priznati moraš, da to ni tako težko.
 18. Sedaj si seznanjen z dedovanjem. Darwin, Huxley, Häckel in drugi znanstveniki naravoslovja so podali morje dokazov, da je dedovanje proces, ki po določenih zakonitostih deluje postopoma, korak za korakom. To postopno dedovanje je dalo človeku njegovo pokončno držo, njegovo moč gibanja, prebavila, krvni obtok, živčno aktivnost, mišično aktivnost, okostje in vse druge telesne sposobnosti. O dedovanju duševne moči je še veliko več presenetljivih dejstev. Iz tega izhaja vse, kar lahko imenujemo človeško dedovanje.
 19. Toda obstaja dedovanje, ki ga naravoslovci še niso dognali, ki je osnova vsem njihovim raziskavam. Na tisti točki, ko zaskrbljeno dvignejo roke in pravijo, da ne razumejo, kaj vidijo, najdemo božansko dedovanje v njegovem polnem razcvetu.
 20. Je dobrotna sila, ki vlada nad primarnim stvarstvom. Do nas pride iz Božanskega, neposredno v vsako ustvarjeno bitje. Prinaša življenje, nekaj, česar naravoslovci še niso ustvarili in verjetno tudi nikoli ne bodo. Je nad vsemi silami in je nedosegljiva. Nobeno človeško dedovanje se ji ne more približati ali se z njo meriti.
 21. To Neskončno življenje se pretaka skozi tebe, to si ti. Vrata do Neskončnega življenja niso nič drugega kot sposobnosti, ki so v bistvu tvoja zavest. Skrivnost moči je sposobnost, da odpremo vrata. Ali ni to vredno truda?
 22. Pomembno dejstvo je, da vir vsega življenja in vse moči prihaja od znotraj, iz tebe. Osebe, okoliščine in dogodki nas lahko napotijo do potreb in možnosti, vendar boš uvid in moč, ki ju potrebuješ za zadovoljitev teh potreb, našel le v sebi.
 23. Izogibaj se prevar. Zgradi trdne temelje za svojo zavest na tistih močeh, ki prihajajo neposredno od Neskončnega vira, Vesoljne zavesti, ki si ji podoben in si njena odslikava.
 24. Tisti, ki so sprejeli dediščino, niso več takšni kot prej. Pridobili so si občutek moči, o kateri doslej niso upali niti sanjati. Niso več zadržani, šibki, neodločni ali strahopetni. Neločljivo so povezani z Vsemogočnostjo. Nekaj v njih je vzplamtelo, nenadoma so spoznali, da imajo v sebi skrite neverjetne sposobnosti, ki se jih do sedaj sploh niso zavedali.
 25. Ta moč prihaja od znotraj, vendar je ne moremo sprejeti, dokler je ne dajemo. Uporaba je pogoj, da ohranimo dediščino. Vsak od nas je kanal, skozi katerega se izraža Vsemogočna moč. Če ne dajemo, se kanal zapre in moči ne moremo več sprejemati. To velja za vsako raven eksistence, za vsako prizadevanje in za vsako življenjsko izkušnjo. Čim več dajemo, tem več prejmemo. Atlet, ki želi biti močan, mora uporabiti vso svojo razpoložljivo moč in čim več bo dal, več bo prejel. Finančnik, ki želi zaslužiti več, mora svoj razpoložljiv denar naložiti, saj ga bo le tako prejel še več.
 26. Trgovec, ki ne poskrbi za prodajo svojega blaga, slej ko prej ne bo več mogel naročati novega. Podjetje, ki ne nudi učinkovitih storitev, bo imelo vedno manj strank, odvetnik, ki ne dosega ustreznih rezultatov, bo imel vedno manj klientov in tako je povsod. Moč je odvisna od pravilne uporabe moči, ki jo že posedujemo. To velja za vsako prizadevanje, za vsako življenjsko izkušnjo. Enako velja tudi za tisto moč, iz katere izvirajo vse druge moči, ki so v človeku – to je duhovna moč. Odstrani duha in kaj ostane? Nič.
 27. Če je duh vse, kar je, torej tudi naša sposobnost izražanja moči, ne glede na to, ali je telesna, mentalna ali duhovna, izvira iz duha.
 28. Vsa lastnina je rezultat nakopičene notranje naravnanosti ali zavesti o bogastvu. Je čarobna palica, ki omogoča, da dobiš ideje, ki naj bi jih uresničil, in izvajanje ti bo prineslo ravno toliko veselja kot bo tvoje zadovoljstvo ob dosegu cilja.

Vaja:

Pojdi sedaj v svojo sobo, zavzemi enak položaj kot že prej in si v duhu izberi kraj, na katerega te vežejo prijetni spomini. V duhu si izdelaj popolno sliko, glej zgradbo, tla, drevesa, prijatelje, medsebojne odnose, vse hkrati. Sprva boš opazil, da misliš na vse pod soncem, razen na ideal, na katerega naj bi se osredotočil. Naj te to ne odvrne. Tvoja vztrajnost bo poplačana, toda od tebe zahteva, da vajo delaš vsak dan brez izjeme.

NAPOTKI 2. del

S pozornostjo do uspeha

 

Pred teboj je šesta lekcija. Ta lekcija te bo seznanila z najbolj čudovitim mehanizmom, ki je bil kdaj ustvarjen. Mehanizmom, s katerim ustvarjamo zdravje, moč, uspeh, blaginjo ali druge želene okoliščine.

Potrebe so zahteve, zahteve ustvarjajo dejanja in udejstvovanje prinaša rezultate. Proces evolucije iz danes ustvarja jutri. Univerzalni kakor tudi osebnostni razvoj morata biti postopna, s stalnim naraščanjem kapacitete in obsega.

Če kršimo pravice drugih, v nas rastejo moralni zadržki, ki nas nato zaustavljajo na vsakem koraku. To vedenje naj ti bo namig, da je uspeh odvisen od tega, do kolikšne mere dosegamo najvišji moralni ideal, kar pomeni: »Največje blagostanje za čim več ljudi.« Hrepenenja, želje in harmonični odnosi, ki jih dlje časa gojimo in negujemo, bodo ustvarili rezultate. Največje omejitve so zmote in fiksne ideje.

Da smo v skladu z neskončno resnico, moramo biti harmonični in uravnovešeni. Da lahko sprejmemo inteligenco, mora biti prejemnik na enaki frekvenci kot oddajnik.

Misel je produkt Uma in Um je ustvarjalen, to pa seveda ne pomeni, da Univerzalno svoje postopke delovanja prilagaja nam ali našim idejam, temveč pomeni, da smo lahko z Univerzalnim v harmoniji, in ko bomo to dosegli, lahko zahtevamo, kar nam pripada, in imeli bomo prosto pot.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 6. koraka – S pozornostjo do uspeha

 1. Vesoljna zavest je tako čudovita, da je zelo težko razumeti njeno moč in možnosti ter njene neomejene, ustvarjalne učinke.
 2. Ugotovili smo, da Zavest ni le vsa inteligenca, ampak tudi celotna substanca. A kako materialno dobi obliko? Kako dosežemo učinek, ki si ga želimo?
 3. Če vprašamo električarja, kako deluje elektrika, bo odgovoril, da »je električni tok neke vrste gibanje in da je njegov učinek odvisen od učinka mehanizma ali naprave, ki je nanj priključena«. Ta mehanizem določa, ali bomo imeli toploto, svetlobo, elektriko, glasbo ali katero drugo čudovito obliko energije, ki smo jo pridobili z izkoriščanjem naravne vitalne energije.
 4. Kakšen učinek dosežemo z razmišljanjem? Odgovor se glasi: Misli so um v gibanju (kot veter, ki je premikajoči se zrak) in njihov učinek je v celoti odvisen od »mehanizma ali naprave, ki je priključena na vir električne energije«.
 5. To je skrivnost vse mentalne moči, ki je v celoti odvisna od mehanizma ali naprave, ki je priključena na vir električne energije.
 6. Kaj je ta mehanizem? Poznamo mehanizme, ki so jih izumili Edison, Bell, Marconi in drugi izumitelji, ki so se ukvarjali z električno energijo, zaradi katerih so kraj, prostor in čas postali nepomembni dejavniki. A si kdaj pomislil, da je mehanizem za pretvorbo univerzalne, vseprisotne Potencialne moči izumil večji izumitelj od Edisona?
 7. Navajeni smo poznati mehanizme strojev, ki jih uporabljamo pri obdelavi zemlje, mehanizem avtomobila, ki ga vozimo, a večina nas ostaja v absolutni nevednosti o največjem mehanizmu, ki je kdaj obstajal, to so človeški možgani.
 8. Raziščimo torej čudesa tega mehanizma, mogoče bomo nato bolje razumeli raznolike učinke, ki nastajajo pri njegovem delovanju.
 9. Na prvem mestu je duševni svet, v katerem živimo, kjer se gibamo in kjer je doma naše bistvo. Ta svet je vsemogočen, vseveden in povsod prisoten, reagira na naše želje v razmerju z našim namenom in našim prepričanjem. Namen mora biti v skladu z zakonom našega bistva, kar pomeni, da mora biti ustvarjalen ali konstruktiven. Naše prepričanje mora biti dovolj močno, da lahko ustvari dovolj moči za uresničitev naših namenov. »V kar verjameš, dano ti bo.«
 10. Učinki zunanjega sveta so rezultat akcije in reakcije posameznika na Univerzalno. Ta proces imenujemo mišljenje in možgani so organ, ki to omogoča. Zavedaj se tega čudesa! Ljubiš glasbo, rože, literaturo ali pa te navdihujejo ideje genijev preteklosti in sedanjosti? Pomni, da se vsaka lepota, ki se te dotakne, mora navezovati na določen del v tvojih možganih, sicer je ne ceniš.
 11. V velikem skladišču narave ni sposobnosti ali principa, ki ju možgani ne bi mogli ustvariti. Možgani so embrionalni svet, vedno pripravljeni, da se razvijajo, če je treba. Ko dojamemo, da je to znanstvena resnica in eden najčudovitejših zakonov narave, nam bo lažje razumeti mehanizem, ki vse te nenavadne učinke ustvarja.
 12. Živčni sistem lahko primerjamo z integriranim vezjem, kjer so celice baterije, ki ustvarjajo napetost, in belina je izolacija žic, skozi katere teče energija. Preko teh kanalov se vse želje ali impulzi prenašajo po mehanizmu.
 13. Hrbtenica je velik motor in kanal čutov, preko katerega tečejo informacije od možganov in nazaj; tu je še prekrvavitev, ki poteka skozi vene in arterije in obnavlja našo energijo in moč, nato popolno okostje, ki daje oporo celotnemu fizičnemu telesu, in navsezadnje občutljiva in lepa koža, ki celoten mehanizem ogrne v plašč lepote.
 14. To je »Tempelj živega Boga« in posamezni »jaz« nadzoruje sam sebe in od njegovega razumevanja mehanizma, ki ga nadzira, je odvisen rezultat.
 15. Vsaka misel aktivira možganske celice. Sprva substanca, na katero se usmeri misel, ne bo reagirala, a ko se bo misel dovolj izoblikovala in skoncentrirala, se bo substanca vdala in se udejanjila na popoln način.
 16. Z močjo uma lahko vplivamo na vsak del telesa in odstranimo vsako nezaželeno posledico.
 17. Popolno dojemanje in razumevanje zakonov, ki vladajo v mentalnem svetu, ima v poslovnem svetu neprecenljivo vrednost, kajti iz tega izhaja bistroumnost, ki omogoča, da boljše in hitreje razumemo ter ocenimo priložnosti.
 18. Človek, ki upošteva svoj notranji svet, in ne samo zunanjega, ne more drugače, kot da uporabi te močne sile, ki navsezadnje določajo njegovo življenjsko pot in mu omogočajo, da se uskladi z najboljšim, najmočnejšim in najbolj zaželenim.
 19. Pozornost ali koncentracija sta verjetno najvažnejši pri razvoju in kultiviranju uma. S pravilno usmerjeno pozornostjo so možnosti neomejene, tako da se nepoučenemu novincu zdijo neresnične. Kultiviranje pozornosti je značilnost vsakega uspešnega moškega in ženske in je tudi ena najpomembnejših osebnih sposobnosti, ki se jih lahko naučimo.
 20. Moč pozornosti lažje razumemo, če jo primerjamo z lupo, kjer sončne žarke fokusiramo. Ti niso ravno močni, če lupo premikamo, ko pa jo nekaj časa držimo pri miru, takoj opazimo razliko.
 21. Enako je z močjo misli. Če misli zmedeno tavajo z objekta na objekt, ne bo vidnega rezultata, če pa usmerimo pozornost ali koncentracijo za nekaj časa na določen cilj, nič več ne bo nemogoče.
 22. Veliki finančniki se bolj in bolj odmikajo od množice, da imajo več časa za načrtovanje, razmišljanje in ustvarjanje pravega duševnega razpoloženja.
 23. Uspešni poslovneži vedno znova demonstrirajo, da je koristno ostati v stiku z mislimi drugih uspešnih poslovnežev.
 24. Ena sama ideja je lahko vredna nekaj milijonov dolarjev, a dostop do teh idej imajo le tisti, ki so odprti in pripravljeni, da jih sprejmejo, tisti, ki stremijo k uspehu.
 25. Ljudje se naučijo uskladiti se z Vesoljno zavestjo in spoznajo, da so vse stvari eno, naučijo se osnovnih metod in principov mišljenja, kar spremeni okoliščine in podvoji dosežke.
 26. Spoznamo, da okoliščine in okolje sledita trendu duševnega in duhovnega napredka, da rast sledi znanju, da dejanja sledijo navdihu, da priložnosti sledijo zaznavi, najprej je duhovno, nato sledi pretvorba v neskončne, neomejene možnosti uspeha.
 27. Posameznik ni nič drugega kot kanal za diferenciacijo Univerzalnega in te možnosti so popolnoma neomejene.
 28. S procesom mišljenja vase sprejmemo Duha moči, rezultat »obdržimo« v svoji notranji zavesti, dokler ne postane del naše splošne zavesti. Metoda vztrajne vadbe temeljnih principov, ki jih ta sistem razlaga, je generalni ključ, »Univerzalni ključ«, ki odpira pot do Univerzalne resnice.
 29. Trenutno največja razloga za človeško trpljenje sta telesne bolezni in duševna stiska. Vzroke zanje lahko neposredno pripišemo kršenju nekaterih naravnih zakonov. Za to se lahko nedvomno zahvalimo dejstvu, da je bilo to znanje dostopno le nekaterim, a oblaki teme, ki so se nabirali preko stoletij, se počasi odmikajo in z njimi tudi trpljenje zaradi pomanjkljivih informacij.

Vaja:

Nekateri bodo rekli, da je to zelo preprosta rešitev za kompleksno situacijo. Poskusi tudi ti, ki še nimaš izkušenj z osredotočanjem misli na določen cilj ali objekt. Izberi si neko stvar in se z določenim namenom osredotoči nanjo za deset minut – tega še ne zmoreš. Um bo velikokrat odtaval in ga bo treba usmeriti nazaj na izbrano stvar, toda vsakokrat se bo učinek izgubil. Po teh 10 minutah ne boš dosegel nič, saj svojih misli nisi mogel osredotočiti na izbrano stvar.

Kakor koli, na koncu bo pozornost tista, s katero boš premagoval ovire, ki jih boš srečeval na svoji nadaljnji poti, in edini način, kako si to čudovito moč lahko pridobiš, je z vajo. Vaja dela mojstra – tukaj in povsod.

Da kultiviraš svojo pozornost, vzemi svojo fotografijo in se usedi na isto mesto in v isti prostor kot prej. Vsaj 10 minut jo zelo natančno opazuj, opazuj izraz v očeh, obliko obraza, obleko in frizuro, natančno opazuj vsak detajl, ki ga vidiš na sliki. Sedaj jo pokrij in zapri oči ter jo poskusi videti v duhu. Ko boš razločno videl vsak detajl in si boš oblikoval natančno mentalno podobo fotografije, ti lahko čestitam. Če ne, ponovi postopek tolikokrat, dokler ga ne obvladaš.

Smisel te vaje je, da si pripravimo teren, in teden dni kasneje bomo že želi prve uspehe.

S pomočjo te vaje boš navsezadnje zmožen nadzorovati svoja duševna razpoloženja, svojo naravnanost in svojo zavest.

» Da se človek lahko spremeni, se poboljša, se na novo ustvari, nadzoruje svojo okolico in obvladuje svojo usodo, je odločitev vsakega uma, ki se popolnoma osredotoči na moč pravilnega razmišljanja in konstruktivnih dejanj.« Larsen

NAPOTKI 2. del

Moč zamišljanja

 

Skozi stoletja je človek verjel v neko nevidno silo, ki je ustvarila vse stvari in jih vedno znova ustvarja. To silo ali moč lahko poosebimo in jo imenujemo Bog ali pa jo dojemamo kot esenco ali duha, ki preveva vse stvari, kar pa je eno in isto.

Kar zadeva posameznika, je »objektivno« vse, kar je fizično, vidno, osebno, torej vse, kar lahko zaznavamo z našimi čuti ter je sestavljeno iz telesa, možganov in živcev. »Subjektivno« pa je spiritualno, nevidno in neosebno.

»Osebno« je zavestno, ker je to osebna entiteta. »Neosebno«, ki je vsemu Bivanju enako po načinu in kakovosti, se samega sebe ne zaveda in zato ga imenujemo podzavest.

Osebno oziroma zavestno ima moč volje in izbire ter se lahko odloča med različnimi metodami in tako reši problem.

Neosebno ali duhovno, ki je del vira in izvora vse moči ali je eno z njim, se ne more samo odločati, ima pa za to na razpolago Neomejene vire. Rezultate dosega z metodami, ki si jih človeški ali posameznikov um sploh ne more predstavljati.

Videli bomo, da je odvisno le od nas, ali se omejimo na človeški razum z vsemi njegovimi omejitvami in zmotami ali pa se poslužimo tudi možnosti Neskončnega, tako da uporabimo svoj podzavestni um. To je znanstvena razlaga čudovite moči, ki jo lahko uporabljaš, če jo razumeš, ceniš in priznavaš.

Metoda, kako uporabimo to moč, je opisana v sedmi lekciji.

NAPOTKI 2. del

Lekcija 7. koraka – Moč zamišljanja

 1. Vizualizacija je proces, ki ustvarja mentalne slike, in slike so oblike ali modeli, ki nam služijo kot ideal, iz katerega se bo izoblikovala naša prihodnost.
 2. Ideal naj bo jasen in lep. Ne boj se. Naj bo imeniten. Zapomni si, da si vse ovire in omejitve postavljaš sam, da nisi omejen s stroški ali materialom. Pomagaj si s ponudbo neskončnega in ustvari ideal v svoji domišljiji. Najprej se mora pojaviti tu, preden se lahko manifestira kje drugje.
 3. V duhu si ustvari jasno in natančno sliko o želeni stvari, fiksiraj jo, postopoma in enakomerno se ti bo približala. Lahko si to, »kar si želiš biti«.
 4. To je dobro znano psihološko dejstvo. Branje samo ti ne bo prineslo rezultata, niti ti ne bo pomagalo pri oblikovanju želene mentalne slike, še manj pa pri manifestaciji ideala. Za to moramo delati – težko mentalno delati in ta napor zmorejo le redki.
 5. Prvi korak je idealizacija. Je hkrati najpomembnejši korak, kajti tako ustvarimo načrt za uresničitev svojega ideal. Načrt mora biti dodelan in trden. Ko arhitekt načrtuje 30-nadstropno stolpnico, si v mislih predstavlja vsako črto in vsak detajl. Ko inženir načrtuje utrditev temeljev, mora najprej preveriti obremenitev posameznih delov.
 6. Arhitekt in inženir vidita končni rezultat, še preden je bil storjen en sam korak. Tudi ti si moraš najprej v duhu predstavljati, kaj bi rad dosegel. Preden boš sejal, pa verjetno želiš vedeti, kakšna bo žetev. To je idealizacija. Če pa še nisi prepričan, se dnevno vračaj k svoji nalogi, dokler si ne izoblikuješ jasne slike. Mentalna slika se bo razvijala postopoma. Sprva bo osnovni načrt nejasen, nato pa bo pričel dobivati obliko, vedno bolj bo izoblikovan, dodajal boš podrobnosti ter si postopoma pridobil moč, da se vživiš v situacijo, da načrtuješ tisto, kar se bo nato uresničilo v objektivnem svetu. Vedel boš, kaj ti prinaša prihodnost.
 7. Naslednji korak je vizualizacija. Sliko moraš videti bolj in bolj jasno in popolno, in medtem ko se izoblikujejo podrobnosti, se razvijejo poti in možnosti, ki pripomorejo k manifestaciji. Eno bo vodilo k drugemu. Mišljenje bo vodilo k dejanjem in iz dejanj se bodo razvile metode, z njihovo uporabo pa se bodo razvila prijateljstva, ki bodo ustvarila okoliščine, in tako bo dosežen tretji korak, materializacija.
 8. Vsi lahko spoznamo, da je Vesolje moralo biti najprej zamišljeno v svoji obliki, preden je lahko postalo materialna resničnost. In če smo pripravljeni slediti Velikemu arhitektu Vesolja, bomo spoznali, da naše misli dobivajo obliko, enako kot je Vesolje prevzelo materialno obliko. Ista zavest deluje v posamezniku. V načinu ali kakovosti ni nobene razlike, edina razlika je v stopnji.
 9. Arhitekt vizualizira stavbo, predstavlja si jo v končni obliki. Njegove misli so plastične oblike, iz katerih bodo nastale stavbe, visoke ali nizke, lepe ali preproste, njegova vizija dobi obliko na papirju, nato bo uporabljen ustrezen material in stavba bo izgrajena.
 10. Izumitelj vizualizira svoje ideje na enak način. Na primer Nikola Tesla, človek velikega intelekta, eden največjih izumiteljev vseh časov, človek, ki je uresničil najbolj nenavadne stvari. Svoje izume je vedno vizualiziral, preden jih je skušal uresničiti. Nič ni prehiteval, ni jih prehitro izdelal ter nato zapravljal čas z odpravljanjem napak. Ko je idejo v duhu izdelal, jo je kot mentalno sliko s pomočjo zamišljanja ponovno rekonstruiral in izboljšal. »Na ta način,« piše v Electrical Experimenter, »sem koncept vedno lahko hitro razvil ter izboljševal, ne da bi se česar koli dotaknil. Ko sem bil tako daleč, da je moj izum vseboval že vse možne izboljšave, in ko nikjer več nisem našel napak, sem uresničil izdelek svojih možganov. Moji stroji delujejo vedno tako, kot sem si to zamislil, v 20 letih ni bilo niti ene same izjeme.«
 11. Če boš zavestno uporabljal opisano metodo, boš razvil Vero. Vero, ki je »substanca želenih stvari, dokaz za nevidne stvari«. Pridobil si boš zaupanje, tisto vrsto zaupanja, ki vodi k vztrajnosti in pogumu, razvil boš moč koncentracije, ki ti bo omogočila, da odstraniš vse misli, razen tistih, ki so povezane s tvojim ciljem.
 12. Zakon pravi, da misli dobijo obliko, in le tisti, ki zna nadzorovati svoje misli, je »božanski mislec« in bo nekoč postal mojster ter govoril z avtoriteto.
 13. Jasnost in natančnost dosežemo izključno tako, da si sliko vedno znova prikličemo v zavest. Z vsako ponovitvijo vizualizacije bo slika bolj jasna in natančna, zunanja manifestacija bo v sorazmerju z jasnostjo in natančnostjo slike. Sliko moraš v svojem mentalnem, notranjem svetu, izoblikovati jasno in natančno, preden se lahko oblikuje v zunanjem svetu, in niti v mentalnem svetu ne moreš izgraditi nič vrednega, dokler nimaš pravega materiala. Ko ga imaš, lahko izgradiš vse, kar si želiš, a prepričaj se o svojem materialu, saj se iz nekvalitetnega materiala ne da tkati tkiva.
 14. Ta material izdelujejo milijoni tihih mentalnih delavcev in ga oblikujejo v sliko, ki jo imaš v duhu.
 15. Razmisli o tem! Poseduješ preko pet milijonov takšnih mentalnih delavcev, usposobljenih in dejavnih, imenujemo jih možganske celice. Poleg tega imaš na razpolago najmanj enako število dodatnih delavcev, pripravljenih ukrepati, če se pojavi najmanjša potreba. Tvoja moč mišljenja je tako skoraj neomejena, kar pomeni, da je moč, s katero izdeluješ vsakršen material, praktično neomejena ter da s tem materialom ustvarjaš okolico, ki jo potrebuješ.
 16. Poleg milijonov mentalnih delavcev poseduješ še milijarde mentalnih delavcev v svojem telesu, ki so vsi dovolj inteligentni, da razumejo vsako sporočilo ali predlog in se nanj tudi odzovejo. Te celice so zaposlene s tem, da ustvarjajo in obnavljajo telo, a so sočasno opremljene s psihičnimi sposobnostmi, s katerimi lahko pritegnejo vsako substanco, ki jo potrebujejo za popolni razvoj.
 17. Enako kot vsaka oblika življenja privlači material za svojo rast, tako so celice podvržene istemu zakonu ter delujejo na enak način. Hrast, vrtnica, lilija potrebujejo za svojo rast določen material, ki si ga zagotovijo »s tiho zahtevo«, z zakonom privlačnosti, kar je tudi zate najboljša pot, da si priskrbiš, kar potrebuješ za svoj popolni razvoj.
 18. Ustvari si jasno, nazorno in popolno mentalno sliko, trdno jo imej v zavesti, poti in sredstva se bodo razvila, ponudba bo sledila povpraševanju, vodila te bo k pravim stvarem ob pravem času na pravilen način. Prava želja bo prinesla prepričljivo pričakovanje, ki pa mora biti podprto s trajno prošnjo. Ti trije bodo zagotovo pripeljali do Uresničitve, kajti prava želja je čustvo, prepričljivo pričakovanje je misel in trajna prošnja je volja, in kot smo že videli, čustvo daje mislim življenjsko moč, volja jih trdno ohrani v zavesti, dokler jih zakon rasti ne udejanji.
 19. Ali ni nenavadno, da človek v sebi nosi tako silno moč, nadzemeljske sposobnosti, katerih se sploh ne zaveda? Ali ni nenavadno, da so nas vedno učili, naj moč iščemo »zunaj«? Naučili so nas, naj jo iščemo povsod, razen »znotraj« nas, in vedno ko se je ta moč udejanjila v našem življenju, so nam rekli, da je to nekaj nadnaravnega.
 20. Veliko ljudi razume to čudovito moč ter si resno, zavestno prizadevajo uresničiti zdravje, moč in druge okoliščine, a zdi se, da jim ne uspe. Zdi se, kot da zakona ne morejo udejanjiti. Težava je v tem, da se osredotočajo na zunanje pojave. Radi bi imeli denar, moč, zdravje in izobilje, a ne dojamejo, da so to samo posledice, ki jih bodo pridobili, ko bodo odkrili vzrok.
 21. Tisti, ki se ne bodo ukvarjali z zunanjim svetom, bodo iskali potrditev za resnico, iskali bodo znanje, spoznali bodo, da se znanje razvija in razkriva vir vse moči ter se udejanja v mislih in ciljih, ki bodo ustvarili želene zunanje okoliščine. Ta resnica se izraža v plemenitih ciljih in pogumnih dejanjih.
 22. Ustvarjaj le ideale, ne razmišljaj o zunanjih okoliščinah, ustvari si lep in bogat notranji svet in zunanji svet bo odraz in uresničitev tvoje notranjosti. Spoznal boš svojo moč ustvarjanja idealov, ki se bodo nato pojavili v svetu posledic.
 23. Na primer: Nekdo ima dolgove. Neprestano bo govoril o svojih dolgovih, se nanje osredotočal, in ker je vsaka misel vzrok, bo dolgove še bolj navezal nase in tako ustvaril še več dolga. Sprožil je namreč zakon privlačnosti s pričakovanim in neizbežnim rezultatom – izguba vodi k še večji izgubi.
 24. Kaj je torej pravilni princip? Osredotoči se na stvari, ki jih želiš imeti, in ne na stvari, ki si jih ne želiš. Razmišljaj o izobilju, idealiziraj metode in načrte, da sprožiš zakon izobilja. Zato vizualiziraj okoliščine, ki jih zakon izobilja ustvarja, in končni rezultat bo njihova manifestacija.
 25. Zakon deluje brezhibno. Tistim, ki nenehno mislijo na pomanjkanje in strah, bo prinesel revščino, pomanjkanje in ovire vseh vrst in z enako gotovostjo bo tistim, ki negujejo misli poguma in moči, prinesel izobilje.
 26. Večini to povzroča velike težave, zaskrbljeni smo in tako izražamo skrb, strah in trpljenje. Radi bi nekaj naredili, radi bi pomagali, a smo kot otrok, ki je pravkar posadil seme in vsakih 15 minut koplje po zemlji, da vidi, ali je že kaj zraslo. Pod takšnimi pogoji seme ne bo nikoli vzklilo in točno to mnogi v mentalnem svetu ves čas počnejo.
 27. Seme moramo posejati in ga pustiti pri miru. To seveda ne pomeni, da se usedemo in ne delamo nič, nikakor ne; delali bomo več in bolje kot kadar koli prej, odpirali se bodo novi kanali, odpirala se bodo nova vrata, edini pogoj je, da smo odprtega duha. Bodi pripravljen ukrepati, ko bo čas dozorel.
 28. Moč misli je eno najmočnejših orodij za pridobivanje znanja, in ko se osredotočimo na določeno temo, se bo problem rešil sam. Ničesar ni nad človeško sposobnostjo razumevanja, a da si podredimo moč misli, ki naj izvaja tvoje ukaze, je treba delati.
 29. Pomni, da so misli ogenj, tako nastaja para, ki poganja »kolo sreče«, in to določa tvoje izkušnje.
 30. Postavi si nekaj vprašanj in ponižno čakaj na odgovore. Ali tu in tam ne občutiš svojega jaza? Si si zvest ali preprosto slediš množici? Pomni, da je množica vedno vodena, a sama nikoli ne vodi. Večina je bila proti parnemu stroju, avtomatičnim statvam in proti vsakemu napredku in izboljšavi, ki sta bila kdaj predlagana.

Vaja:

Za vajo tega tedna si predstavljaj prijatelja, predstavljaj si ga ravno tako, kot si ga nazadnje videl, glej prostor, pohištvo, prikliči si v spomin pogovor. Sedaj glej njegov obraz, razločno si ga predstavljaj in se pogovarjaj z njim o temi, ki oba zanima. Opazuj, kako se mu bo spremenil izraz, opazuj ga, kako se smeji. Ali lahko to narediš? Lahko. Prebudi njegovo zanimanje, pripoveduj mu zanimivo zgodbo in opazuj, kako se mu zaradi veselja ali razburjenja zasvetijo oči. Ali lahko narediš vse to? Če lahko, je tvoja sposobnost zamišljanja dobra, torej odlično napreduješ.

NAPOTKI 2. del

Vrednost resničnega mišljenja

V tej lekciji boš spoznal, da lahko svobodno odločaš, kaj boš mislil, vendar se rezultat tvojih misli ravna po nespremenljivem zakonu! Ali ni to čudovita misel? Ali ni čudovito vedeti, da naše življenje ni podvrženo neki nestalnosti oziroma spremenljivosti? Obvladuje ga zakon. Ta stabilnost je naša priložnost, kajti če delujemo v skladu z zakonom, si lahko z nespremenljivo natančnostjo zagotovimo želeni učinek.

To je zakon, ki iz Vesolja naredi veličasten slavospev harmonije. Če ta zakon ne bi obstajal, bi bilo Vesolje Kaos namesto Kozmosa.

V tem je skrivnost izvora dobrega in zla in to je sočasno vse dobro in zlo, kar je in bo kdaj obstajalo.

Naj to ponazorimo: mislim sledijo dejanja, in če so tvoja dejanja konstruktivna in harmonična, bo rezultat pozitiven, če pa so tvoje misli destruktivne in neharmonične, bo rezultat negativen.

Zato obstaja le en zakon, en princip, en vzrok, en Vir moči. Dobro in zlo sta le besedi, ki smo si ju izmislili, da lahko primerjamo rezultat naših dejanj ali našo usklajenost ali neusklajenost z zakonom.

Pomembnost teh dejstev lepo ponazarjata življenji Emersona in Carlyla. Emerson je ljubil vse dobro in njegovo življenje je bila simfonija miru in harmonije. Carlyle je sovražil vse slabo in njegovo življenje je bilo zaznamovano z neprestanimi razprtijami in disharmonijo.

To je primer, kako sta dva velika moža skušala doseči isti ideal, le da je prvi uporabljal konstruktivno mišljenje in je živel v sožitju z naravnimi zakoni, medtem ko je drugi imel uničevalne misli in tako privlačil disharmonijo.

Iz tega sledi, da naj ne bi ničesar sovražili, niti »slabo«, saj je sovraštvo uničevalno, in kmalu bomo spoznali, da z uničevalnimi mislimi sejemo »veter« in žanjemo »vihar«.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 8. koraka – Vrednost resničnega mišljenja

 1. Misel vsebuje vitalni princip, je ustvarjalni princip Vesolja in se zaradi svoje narave povezuje s podobnimi mislimi.
 2. Edini namen življenja je rast in pri tem sodelujejo vsi obstoječi principi. Misli se nato udejanjijo in zakon rasti jih dejansko manifestira.
 3. Svobodno se lahko odločiš, kaj boš mislil, vendar se rezultat tvojih misli podreja nespremenljivemu zakonu. Vsak miselni tok, ki ga vztrajno obnavljamo, bo vplival na naš značaj, zdravje in okoliščine. Metode, s katerimi zamenjamo miselne navade, ki proizvajajo neželene učinke, z miselnimi navadami, za katere vemo, da bodo dale želene učinke, so zato primarnega pomena.
 4. Vsi vemo, da to ni preprosto. Mentalne navade težko nadzorujemo, vendar je možno in to dosežemo tako, da nemudoma pričnemo nadomeščati uničujoče misli s konstruktivnimi. Navadi se, da vsako misel analiziraš. Ohrani misel, če je njena uresničitev zate in za druge, na katere lahko vpliva, pozitivna. Obdrži to misel v zavesti, ceni jo, saj je dragocena in v skladu z Neskončnostjo. Rasla bo, se razvijala in rodila stotero plodov. Po drugi strani pa je dobro, da ponotranjiš izjavo Georgea Matthewsa Adamsa, ki pravi: »Nauči se zapirati svoja vrata in odstrani iz svoje zavesti, pisarne in svojega sveta vse, kar te išče in za kar veš, da ti na koncu ne bo prineslo nič dobrega.«
 5. Če je bilo tvoje razmišljanje kritično in uničujoče in si povzročil razprtijo ali disharmonijo v svoji okolici, je zate nujno, da kultiviraš svojo miselno naravnanost, ki bo vzpodbudila konstruktivne misli.
 6. Spoznali bomo, da je sposobnost zamišljanja ali kreativna domišljija koristen pripomoček. Kultiviraj to sposobnost, s katero razvijaš svoje ideale, in iz njih se bo nato izoblikovala tvoja prihodnost.
 7. Z močjo zamišljanja izbereš material, s katerim Um stke blago, v katero je odeta tvoja prihodnost.
 8. Sposobnost zamišljanja je tista luč, s katero posvetimo v nove svetove mišljenja in v svoje pretekle izkušnje.
 9. Zamišljanje oziroma vizualizacija je močno orodje, ki je vsakemu raziskovalcu in izumitelju pokazalo pot od navdiha do izkustva. Iz izkušnje vemo: »Ne bo nam uspelo.« Nova izkušnja pa dokazuje: »Uspelo nam je.«
 10. Sposobnost zamišljanja je plastična moč, ki dojemljive stvari vliva v nove oblike in ustvarja nove ideale.
 11. Sposobnost zamišljanja je konstruktivna oblika mišljenja, ki je vzrok vsakega konstruktivnega dejanja.
 12. Gradbenik ne more izdelati nobene strukture, dokler ni prejel arhitektovih načrtov, in arhitekt jih je moral pred tem izdelati v svojih mislih.
 13. Direktor industrijskega podjetja ne more zgraditi ogromne korporacije, ki najverjetneje koordinira stotino manjših podjetij in na tisoče zaposlenih, in pri tem upravljati z milijoni dolarjev kapitala, dokler si vsega tega ni predstavljal v mislih. Objekti v materialnem svetu so kot glina v rokah keramika. Resnične stvari so ustvarjene v Mojstrskem umu in delo lahko opravimo le s pomočjo predstav v duhu, s pomočjo kreativne domišljije. Da kultiviramo svojo moč zamišljanja moramo vaditi. Duševno moč kultiviramo enako kot telesno moč, z vajo, in tudi duh potrebuje za svojo rast hrano.
 14. Ne zamenjuj sposobnosti zamišljanja z domišljijo ali sanjarjenjem, katerima se nekateri predajajo. Sanjarjenje je oblika duševne raztresenosti, ki lahko vodi v duševno stisko.
 15. Konstruktivno zamišljanje je umsko delo, ki ga imajo nekateri za najtežjo obliko dela, a kljub temu prinaša največji dobiček, saj so se velike stvari v življenju zgodile tistim moškim in ženskam, ki so imeli sposobnost mišljenja in zamišljanja ter so na tak način uresničili svoje sanje.
 16. Če se sedaj že popolnoma zavedaš dejstva, da je Um edini ustvarjalni princip, da je vsemogočen, vseveden in vseprisoten ter da si lahko zavestno v stiku z Vsemogočnostjo, in sicer s pomočjo mišljenja, potem si naredil velik korak v pravo smer.
 17. Naslednji korak je, da to moč sprejmeš. Ker je vseprisotna, se mora nahajati v tebi. Vemo, da je tako, saj vemo, da vsa moč prihaja od znotraj. A jo moramo kljub temu razvijati in kultivirati. Da to dosežemo, moramo biti zanjo dovzetni in to dovzetnost razvijamo enako kot telesno moč – z vajo.
 18. Zakon privlačnosti ti bo gotovo in nezmotljivo prinesel pogoje, okoliščine in izkušnje v življenju, ki se skladajo s tvojo običajno, karakteristično in prevladujočo notranjo naravnanostjo. Ne to, kar občasno misliš, ko si v cerkvi ali ko bereš dobro knjigo, temveč tvoja prevladujoča notranja naravnanost je to, kar šteje.
 19. Ne moremo 10 ur na dan imeti slabih, škodljivih in negativnih misli ter nato pričakovati, da se bodo pojavile dobre, zdrave in harmonične okoliščine, če imamo samo 10 minut na dan močne, pozitivne in ustvarjalne misli.
 20. Resnična moč prihaja od znotraj. Vsa moč, ki jo lahko vsakdo uporablja, je v človeku samem in le čaka, da se izrazi, s tem da jo najprej moramo priznati, nato jo vzamemo za svojo ter jo s tem vgradimo v svojo zavest, dokler nismo eno z njo.
 21. Ljudje govorijo, da si želijo življenja v izobilju, in tako tudi delajo, vendar jih večina misli, da je dovolj, če trenirajo mišice ali pravilno dihajo, jedo le izbrano hrano na določen način, vsak dan popijejo ustrezno število kozarcev vode z določeno temperaturo ali se distancirajo od določenih konceptov ter s tem dosežejo želeno dobro življenje. Rezultat teh metod je nevtralen. Ko človek postane dovzeten za resnico in prizna, da je eno z Življenjem, bo ugotovil, da ima jasen pogled, lahen korak in je poln mladostne energije. Ugotovil bo, da je odkril vir vse moči.
 22. Vse zmote izhajajo iz ignorance. Rast in evolucija sta odvisni od pridobivanja znanj in stalne moči. Priznanje in uporaba znanja določata moč in ta moč je duhovna moč, ki je v srcih vseh stvari – je duša vesolja.
 23. To znanje je rezultat človekove sposobnosti mišljenja. Misel je zato seme za zavestno evolucijo človeka. Ko se človek neha razvijati v svojih mislih in idealih, pričnejo njegove moči nemudoma pešati in te spremenjene okoliščine se nato postopoma pričnejo kazati na njegovi zunanjosti.
 24. Uspešni ljudje si zadajo nalogo, da bodo ustvarili ideale za okoliščine, ki jih želijo udejanjiti. Neprestano imajo v mislih naslednji korak, ki vodi do želenega ideala. Misli so material, s katerim delajo, in sposobnost zamišljanja je njihova umska delavnica. Um je sila, ki je vselej v gibanju, z njo si zagotovijo ljudi in pogoje, ki so nujni za uspeh, in sposobnost zamišljanja je matrica, po kateri so oblikovane vse čudovite stvari.
 25. Če si bil zvest svojemu idealu, boš slišal signal, ko bodo okoliščine pripravljene za realizacijo tvojega načrta, in rezultati bodo natančno ustrezali tvojim predstavam o idealu. Svoj ideal moraš imeti stalno v zavesti, saj tako vnaprej določiš in privlačiš ustrezne okoliščine za njegovo uresničitev.
 26. Tako lahko v mrežo svoje eksistence vtkemo tkivo duha in moči, imel boš prijetno življenje in za vedno boš obvarovan pred vsemi nesrečami. Tako lahko postaneš pozitivna sila, ki privlači okoliščine izobilja in harmonije.
 27. To je gonilna sila, ki prežema celotno zavest in je odgovorna za nenehno aktivnost, ki je povsod očitna.
 28. V prejšnji lekciji si v mislih ustvaril sliko, ki si jo prenesel iz nevidnega v vidno. V tem tednu želim, da opazuješ nek predmet in mu slediš do njegovega začetka. Poglej si, iz česa je v resnici sestavljen. S tem boš razvil svojo sposobnost zamišljanja in zaznavanja, uvid in modrost. Tega ne dosežemo s površinskim opazovanjem velikega števila predmetov, temveč z ostroumnim, analitičnim opazovanjem, ki seže pod površje.
 29. So le redki, ki vedo, da so vidne stvari le posledice, ter razumejo vzroke, zaradi katerih so se posledice manifestirale.

Vaja:

Ponovno zavzemi položaj za vajo in vizualiziraj bojno ladjo. Glej to neizprosno pošast, kako plava na vodi. Zdi se, da ni nikjer življenja, vse je mirno; veš, da je večji del ladje pod gladino, zunaj tvojega obzorja; veš, da je ladja tako velika in tako težka kot 20-nadstropna stolpnica; veš, da je na ladji na stotine članov posadke ves čas v pripravljenosti, da se posvetijo svoji nalogi; veš, da ima vsak oddelek usposobljene, izobražene specialiste, ki so se dokazali in upravljajo ta neverjetni stroj; veš, da ima kljub navidezni brezbrižnosti oči, ki vidijo vse v obsegu nekaj kilometrov; čeprav je na videz vse mirno, neopazno in nedolžno, je pripravljeno, da zaluča tisoče kilogramov težke jeklene projektile proti oddaljenemu sovražniku, ki je nekaj kilometrov daleč; vse to in še veliko več si lahko z relativno malo truda predstavljaš v mislih. Toda kako je bojna ladja prišla sem? Če si natančen opazovalec, si želiš vse to vedeti.

Sledi velikim jeklenim ploščam skozi livarne, glej tisoče zaposlenih v proizvodnji le-teh; pojdi še dalje in glej rudo, kako jo pripeljejo iz rudnika; glej, kako jo natovarjajo na vlečne ladje in tovornjake, kako jo talijo in skrbno predelujejo; pojdi še dalje in glej arhitekta in inženirje, kako načrtujejo ladjo; pojdi z mislimi še dalje, da spoznaš, zakaj so ladjo načrtovali; spoznaš, da si šel tako daleč nazaj, da je ladja nekaj nematerialnega – ne obstaja več. Je le še misel v možganih arhitekta; ampak kdo je izdal naročilo za gradnjo ladje? Najverjetneje minister za obrambo; verjetno pa je bila ladja že dolgo v načrtu, preden je kdo pomislil na vojno, in najverjetneje je moral parlament sprejeti predlog zakona, s katerim so zagotovili denar, morda se je pojavilo nasprotovanje in govori za predlog zakona ali proti le-temu. Koga zastopajo poslanci? Zastopajo tebe in mene, tako začnemo z našim razmišljanjem pri bojni ladji in končamo pri nas samih in skozi analizo spoznamo, da je naše lastno mišljenje odgovorno za to in še za veliko drugih stvari, o katerih pogosto ne razmišljamo. In če pomislimo še malo dalje, bomo spoznali najvažnejše dejstvo, ki se glasi: Če ne bi odkrili zakona, zaradi katerega ta ogromna masa jekla in železa sploh plava, namesto da se potopi na dno, bojna ladja sploh ne bi mogla nastati.

To je zakon vzgona, ki se glasi: »Vzgon je enak teži izpodrinjene tekočine oziroma teža telesa, potopljena v vodi, je navidezno manjša za težo izpodrinjene vode. Specifična teža določene snovi je teža določenega volumna, v primerjavi z istim volumnom vode.« Odkritje tega zakona je radikalno spremenilo morsko plovbo, trgovanje ter vojskovanje in omogočilo eksistenco bojnih ladij, letalonosilk in križark.

Odkril boš, da so te vaje neprecenljive. Če treniramo um, da pogleda pod površje, se bo vse prikazalo v drugi luči, nepomembno bo postalo pomembno, nezanimivo bo postalo zanimivo in stvari, za katere smo do zdaj mislili, da so nepomembne, bodo postale edine resnično življenjsko pomembne stvari.

» Poglej ta dan, ki je življenje resničnega življenja. V njegovem kratkem obstoju so vse resnice in resničnosti tvoje eksistence; blagoslov rasti; veličastnost dejanj; sijaj lepote; saj včerajšnji dan je le sen in jutrišnji dan je le vizija: ampak današnji dan, ki ga dobro preživimo, spremeni vsak včeraj v sen veselja in vsak jutri v vizijo upanja. Zato dobro poskrbi za današnji dan!” 

Pregovor v sanskrtu.

NAPOTKI 2. del

Dejanja kot plod misli

V tej lekciji boš spoznal pripomočke, s katerimi lahko ustvariš vsako želeno okoliščino. Če želiš spremeniti okoliščine, se moraš spremeniti najprej sam. Tvojemu razpoloženju, tvojim željam in ambicijam vedno lahko nekaj prekriža pot, toda tvoje najgloblje misli se bodo uresničile z enako gotovostjo, kot iz semena zraste rastlina.

Kako spremenimo okoliščine, v katerih živimo? Odgovor je preprost: z zakonom rasti. Vzrok in posledica sta v nevidnem svetu misli kakor tudi v materialnem svetu absolutna in nespremenljiva.

V svoji zavesti oblikuj želene okoliščine ter o njih razmišljaj kot o že obstoječem dejstvu. To nakazuje vrednost mogočne afirmacije, ki s stalnim ponavljanjem postane del tebe. Tako se dejansko spremenimo in naredimo iz sebe to, kar si želimo biti.

Značaj ni stvar naključja, temveč je rezultat nenehnega truda. Če si sramežljiv, omahljiv, zavrt, strahopeten ali pa razmišljaš o strahu ali grozeči nesreči, pomni, da brezpogojno velja, da »dve stvari hkrati ne moreta biti na istem mestu«.

Enako velja za duševni in duhovni svet; rešitev je, da misli o strahu, pomanjkanju in omejenosti preprosto zamenjaš z mislimi o pogumu, moči, samozavesti in zaupanju.

Najpreprostejša in najlažja pot do cilja je uporaba afirmacije, ki jo izberemo glede na svoj primer.

Pozitivna misel bo z enako gotovostjo pregnala negativno misel, kakor svetloba prežene temo, in želen rezultat bo zagotovo dosežen.

Dejanje je plod misli in okoliščine so posledica dejanj. Tako poseduješ pripomočke, ki so ti stalno na razpolago, z njimi se boš zagotovo in neizogibno ustvaril ali uničil in nagrada bo veselje ali žalost.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 9. koraka – Dejanja kot plod misli

 1. V »zunanjem svetu« si lahko želimo le tri stvari in vsako od njih najdemo v »notranjem svetu«. Skrivnost, kako jih pridobimo, je v uporabi ustreznega »mehanizma«, preko katerega se povežemo z vsemogočno močjo, do katere ima vsak dostop.
 2. Tri stvari, ki si jih vsak človek želi in potrebuje za samouresničitev in popoln razvoj, so zdravje, blaginja in ljubezen. Vsakdo bo priznal, da se zdravju v nobenem primeru ne bi odrekel; nihče ne more biti srečen, če ga mučijo bolečine. Redki pa bodo prostovoljno priznali, da potrebujemo tudi blaginjo. Vsi bi se morali strinjati, da je nujna vsaj osnovna oskrba, toda kar nekomu zadostuje, bo za drugega absolutno in boleče pomanjkanje. Ker narava ne proizvaja le dovolj, ampak v izobilju, razsipno in potratno, iz tega sledi, da je vsako pomanjkanje in vsaka omejitev posledica umetnega razdeljevanja dobrin.
 3. Večina bo najverjetneje priznala, da je ljubezen tretji, a marsikdo bo trdil, da je ljubezen prvi pogoj za srečo; a na vsak način bodo tisti, ki posedujejo vse tri, zdravje, blaginjo in ljubezen, ugotovili, da ni ničesar več, kar bi lahko še dodali svojemu spisku želja.
 4. Spoznali smo, da Vesolje vsebuje »vse zdravje«, »vso substanco« in »vso ljubezen« in da se zavestno povežemo z Neskončno oskrbo preko metode pravilnega mišljenja. Pravilno mišljenje torej pomeni, da vstopimo v »skrivnostni prostor Najvišjega«.
 5. Kaj in kako naj mislimo? Ko to izvemo, bomo odkrili pravo metodo, da se povežemo z Neskončnostjo, kar nam bo prineslo »vse, kar si želimo«. Metoda se ti mogoče zdi zelo preprosta, vendar boš odkril, da je v resnici »Univerzalni ključ« – univerzalni ključ ali »Aladinova čarobna svetilka«, če tako želiš. Spoznal boš, da je osnova, edini pogoj in absolutni zakon za pravilno ukrepanje in dosego blaginje.
 6. Da bi lahko pravilno in jasno mislili, moramo poznati »resnico«. Resnica je temeljni princip vsakega poslovnega in socialnega odnosa. Je predpogoj za vsako pravilno ukrepanje. Če poznamo resnico in smo prepričani, polni zaupanja, nam to daje zadovoljstvo, ki ga ne moremo primerjati z ničimer; je edina trdna opora v svetu, polnem dvomov, konfliktov in nevarnosti.
 7. Poznati resnico pomeni, da smo v harmoniji z Neskončnostjo in Vsemogočno močjo. Torej poznati resnico pomeni, da se povežemo z močjo, ki je nepremagljiva in odstrani vsako razprtijo, neskladje, dvom ali vsako napako, saj »resnica je mogočna in bo zmagala«.
 8. Tudi najskromnejši intelekt lahko napove izid nekega dejanja, če njegove predpostavke temeljijo na resnici, medtem ko bo največji, najbolj globokoumen in prodoren intelekt prišel do napačnega rezultata, če njegova napoved temelji na napačnih domnevah.
 9. Vsako dejanje, ki zaradi ignorance ali napačne interpretacije ni usklajeno z resnico, bo povzročilo disharmonijo v razmerju z njeno razsežnostjo in značajem in navsezadnje tudi izgubo.
 10. Kako torej spoznamo resnico in uporabimo metodo, ki nas poveže z Neskončnostjo?
 11. Ničesar ne moremo narediti narobe, če vemo, da je resnica vitalni princip Vesoljnega uma in je vedno prisotna. Če si na primer želiš zdravja, spoznaj resnico, da je »Jaz« v tebi duhovne narave in da je vse duhovno eno, saj kjer je del, je tudi celota. To spoznanje ti bo prineslo zdravje, saj mora vsaka celica v telesu manifestirati resnico tako, kot jo vidiš ti. Če pa se vidiš bolnega, bodo celice manifestirale bolezen. Če vidiš popolnost, morajo popolnost tudi udejanjiti. Z afirmacijo »Jaz sem celovit, popoln, zdrav, močan, ljubeč, ubran in srečen« bomo ustvarili harmonične okoliščine. To drži, ker je afirmacija v popolnem soglasju z resnico, in ko se resnica udejanji, morajo preprosto izginiti vse napake in vsa disharmonija.
 12. Spoznal si, da je »Jaz« duhovnega značaja in zato ne more nikoli biti manj kot popoln. Afirmacija »Jaz sem celovit, popoln, zdrav, močan, ljubeč, ubran in srečen« je zato natančna znanstvena trditev.
 13. Mišljenje je duhovna aktivnost in duh je ustvarjalen, zato misli, ki jih imamo v zavesti, nujno ustvarjajo okoliščine, ki so v harmoniji z njimi.
 14. Če si želiš blaginjo, ti bo spoznanje, da je »Jaz« v tebi eno z Vesoljnim umom, ki je vsa substanca in je Vsemogočen, omogočilo sprožiti zakon privlačnosti. Tako se boš uskladil z vibracijo sil, ki prinašajo uspeh in ti zagotovijo moč ter blaginjo – in sicer v sorazmerju z značajem in ciljem tvoje afirmacije.
 15. Vizualizacija je metoda povezovanje, ki jo potrebuješ. Vizualizacija se razlikuje od »gledanja«; gledanje je fizično, povezano je z objektivnim svetom – z »zunanjim svetom«, medtem ko je vizualizacija rezultat sposobnosti zamišljanja in tako produkt subjektivnega uma – »notranjega sveta«. Zato je vitalna in bo rasla. Stvar, ki jo vizualiziramo, se bo udejanjila. Metoda je popolna. Ustvaril jo je Mojstrski arhitekt, ki »je naredil vse dobro«, žal je uporabnik včasih neizkušen ali neučinkovit, toda z vajo in odločnostjo bo odstranil vse ovire.
 16. Če si želiš ljubezni, spoznaj, da je edina pot dajanje ljubezni, in več kot je daješ, več je boš prejel in edini način, da jo lahko daješ, je, da se z njo prepojiš, dokler ne postaneš magnet zanjo. Metodo si spoznal v eni izmed prejšnjih lekcij.
 17. Tisti, ki se je naučil, kako povezati največje spiritualne resnice z vsakdanjimi stvarmi, je odkril skrivnost reševanja svojih težav. Vsak se bo vznemiril in zamislil ob srečanju z velikimi idejami, izrednimi dogodki, sijajnimi naravnimi znamenitostmi in izrednimi ljudmi. O Lincolnu so govorili, da je vsakogar, ki se mu je približal, prevzel občutek, kot da se bliža mogočni gori, in ta občutek jasno razkriva, da se je ukvarjal z nečim, kar je neskončno – z močjo Resnice.
 18. Včasih nas navdihne, ko izvemo, da je nekdo te principe resnično preizkusil in jih je v svojem življenju tudi uporabljal. Pismo Fredericka Andrewsa vsebuje naslednje vrstice:
 19. »Star sem bil približno 13 let, ko je dr. T. D. Marsee povedal moji materi: ‘Ni več upanja zanj, ga. Andrews. Tudi sam sem izgubil svojega sina na enak način, potem ko sem zanj storil vse, kar je bilo v moji moči. Naredil sem dodatne preiskave in vem, da zanj ni več upanja.’
 20. Mati se je obrnila k njemu in vprašala: ‘Doktor, kaj bi storili vi, če bi bil to vaš otrok?’ Odgovoril je: ‘Boril bi se, dokler bi bilo še kaj življenja v njem.’
 21. To je bil začetek dolgega boja z veliko vzponi in padci, zdravniki so si bili edini, da ni več upanja, a so nas kljub temu vedno znova opogumljali, kolikor se je le dalo.
 22. Na koncu pa smo zmagali. Iz majhnega, grbavega, zvitega pohabljenca, ki je lahko hodil le po rokah in kolenih, sem zrasel v močnega, pokončnega, krepko razvitega moža.
 23. Zdaj – vem, želiš si imeti formulo – kratko in jedrnato ti jo bom predstavil.
 24. Sestavil sem si afirmacijo tako, da sem v njej združil kvalitete, ki sem jih najbolj potreboval, in si jo vedno znova ponavljal: ‘Jaz sem celovit, popoln, zdrav, močan, ljubeč, ubran in srečen.’ Ponavljal sem isto afirmacijo, nikoli je nisem spremenil, dokler se neke noči nisem zbudil in se zalotil, kako ponavljam: ‘Jaz sem celovit, popoln, zdrav, močan, ljubeč, ubran in srečen.’ To je bila moja prva misel zjutraj in zadnja zvečer.
 25. Tega nisem ponavljal le zase, temveč tudi za druge, za katere sem vedel, da to potrebujejo. Naj to še posebej poudarim: kar koli si želiš zase, želi to tudi drugim, saj bo koristilo vsem. Žanjemo, kar sejemo. Če smo radodarni z mislimi o ljubezni in zdravju, se bodo te zagotovo vrnile k nam, če pa oddajamo misli o strahu, skrbi, ljubosumju, jezi, sovraštvu itd., se bodo te zrcalile v našem življenju.
 26. Nekoč so trdili, da se človek v roku sedmih let popolnoma obnovi, a nekateri znanstveniki domnevajo, da se obnovimo vsakih 11 mesecev. Tako smo v resnici stari le 11 mesecev. Če leto za letom vedno znova vgrajujemo napake, lahko za to krivimo le sebe.
 27. Človek je vsota vseh svojih misli in tako se pojavlja vprašanje, kako naj obdržimo le dobre misli in slabe zavrnemo. Sprva slabih misli ne bomo mogli ustaviti, vendar jih lahko preprečimo. Edina pot, da to storimo, je, da jih opustimo – kar pomeni, da jih zamenjamo z drugimi. Tukaj pride v veljavo izbrana afirmacija.
 28. Ko pomisliš na strah, jezo, ljubosumje ali žalost takoj začni ponavljati afirmacijo. Temo premagamo s svetlobo, mraz s toploto, slabo z dobrim. Zanikanje mi nikoli ni bilo v pomoč. Priznaj dobro in slabo bo izginilo.« – Frederick Elias Andrews
 29. Vse, kar potrebuješ, lahko prikličeš z uporabo afirmacije. Ne moremo je izboljšati. Uporabljaj jo takšno, kot je. Ponavljaj jo v tišini, dokler se ne »pogrezne« v tvojo podzavest. Lahko jo uporabljaš povsod: v avtu, v pisarni in doma. To je prednost duhovnih vaj, vedno so ti na voljo. Duh je povsod, vedno pripravljen. Vse, kar za to potrebuješ, je pravo priznanje njegove Vsemogočnosti in tvoja volja ali želja, da sprejmeš njegove dobrodejne učinke.
 30. Če s svojo prevladujočo notranjo naravnanostjo izražamo moč, pogum, prijaznost in simpatijo, bomo spoznali, da naša okolica odraža razmere, ki so v soglasju z našimi mislimi. Če pa so naše misli šibke, kritične, zavistne in uničujoče, bomo opazili, da naša okolica odraža razmere, ki so v soglasju s temi mislimi.
 31. Misli so vzrok in razmere so posledica. To je razlaga za izvor dobrega in zla. Misel je ustvarjalna in bo avtomatično privlačila želen objekt. To je kozmični zakon (univerzalni zakon), zakon privlačnosti, zakon vzroka in posledice. Priznanje in uporaba tega zakona določata začetek in konec, tako so ljudje od nekdaj verjeli v moč molitve. »Zgôdi se vam po vaši veri« je preprosto drug, krajši, boljši način, da to pojasnimo.

Vaja:

Ta teden si predstavljaj rastlino. Izberi si rožo, ki jo imaš najraje. Privedi jo iz nevidnega v vidno. Posej seme, zalivaj ga, skrbi zanj. Rastlino postavi na mesto, kjer bo prejela jutranje žarke. Glej, kako seme vzklije, zdaj je živa stvar, nekaj, kar živi in išče hrano za svoj obstoj. Opazuj, kako korenine prodirajo v zemljo, kako poganjajo na vse strani, in spomni se, da so to žive celice, ki se delijo in razčlenjujejo, tako jih bo kmalu več milijonov. Vsaka celica je inteligentna in ve, kaj potrebuje in kako to pridobi. Glej steblo, kako poganja, opazuj ga, kako predre površje zemlje. Glej, kako se razveja in oblikuje veje. Glej, kako popolna in simetrična je vsaka veja. Opazuj, kako se pričnejo oblikovati listi, nato majhni cvetni peclji, vsak od njih ima popek, in medtem ko opazuješ, vidiš, da se cvet odpira in tvoja najljubša roža dobiva obliko. Če se še bolj poglobiš, boš zaznal vonj, to je vonj cveta, ki kot lahna sapica izvira iz čudovite stvaritve, ki si jo vizualiziral.

Spodnji posnetek vam bo v pomoč pri izvajanju te vaje.


Če si svojo vizijo lahko predstavljaš popolnoma jasno, boš dojel duha neke stvari. Vse se ti bo zdelo zelo resnično, naučil se boš, da se na nekaj osredotočiš, in postopek je enak, pa naj se osredotočaš na zdravje ali na svojo najljubšo rožo, na ideal, na zapleten poslovni načrt ali na kateri koli drug problem v življenju.

Vsak uspeh dosežemo z vztrajnim usmerjanjem koncentracije na želen objekt.

NAPOTKI 2. DEL

Življenje v skladu z naravnimi zakoni

Ko boš dobro razumel idejo, ki jo vsebuje deseta lekcija, ti bo postalo jasno, da se nič ne zgodi brez določenega vzroka. Pridobljeno znanje ti bo pomagalo, da izoblikuješ svoje načrte. Vedel boš, da lahko nadzoruješ vsako situacijo, s tem da vpleteš ustrezne vzroke. Ko boš zmagal – in zmagal boš, boš natančno vedel, zakaj in kako.

Povprečnega človeka, ki ne razume vzroka in posledice, obvladujejo občutki ali čustva.

Misli predvsem zato, da upraviči svoja dejanja. Če poslovnež bankrotira, pravi, da mu sreča ni bila naklonjena. Če ne mara glasbe, pravi, da je glasba nepotrebno razkošje. Če je slab pisarniški delavec, pravi, da bi bil uspešnejši, če bi delal na prostem. Če nima veliko prijateljev, pravi, da je njegova osebnost tako izjemna, da ga ne znajo ceniti.

Nikoli ne razmisli o problemu do konca. Na kratko: Ne zaveda se, da je vsaka posledica rezultat nekega vzroka, temveč poskuša najti tolažbo v obrazložitvah in izgovorih. Misli izključno zaradi samoobrambe.

Po drugi strani pa človek, ki razume, da nobena posledica ne obstaja brez razloga, razmišlja objektivno. Stvari razišče do dna in se osredotoča na dejstva, ne glede na posledice. Je svoboden in sledi poti resnice, kamor koli ga že vodi. Stvarem vidi do dna, popolno in nepristransko izpolnjuje zahteve in rezultat je, da mu svet podari vse, kar mu lahko da, prijateljstvo, čast, ljubezen in ugled.

Lekcija 10. koraka – Življenje v skladu z naravnimi zakoni

 1. Izobilje je naravni zakon Vesolja. Dokaz je očiten, kamor koli pogledamo. Narava je vsepovsod bujna, razsipna in ekstravagantna. Kar koli je bilo ustvarjeno, nikjer ni videti, da bi varčevali. Vsega je v izobilju. Milijoni in milijoni dreves, rastlin ter živali kakor tudi neizmeren sistem razmnoževanja, večen proces ustvarjanja in obnavljanja kažejo na to, da je narava vedno dobro poskrbela za ljudi. Očitno je, da je izobilja dovolj za vse, a ga mnogi ne znajo izkoristiti, in prav tako je očitno, da še niso spoznali Univerzalnosti substance in da je um aktivni princip, s katerim smo povezani z želenimi stvarmi.
 2. Vse bogastvo izvira iz moči, lastnina je vredna le, če daje moč. Dogodki so pomembni le, če vplivajo na moč, vse stvari predstavljajo določene oblike in razsežnosti moči.
 3. Znanje o vzroku in posledici, prikazano z zakoni o delovanju elektrike in kemični afiniteti ter z zakonom privlačnosti, omogoča ljudem, da velikopotezno načrtujejo in brezskrbno izpeljujejo. Te zakone imenujemo naravni zakoni, ker vladajo fizičnemu svetu, a vsa moč ni fizična, saj obstaja tudi duševna, moralna in duhovna moč.
 4. Duhovna moč je nadrejena, kajti obstaja na višji ravni. Ljudem omogoča, da odkrivajo zakone, s katerimi si lahko prilastijo čudovite naravne zakone, da opravijo delo stotisočih ljudi. Omogočila je ljudem, da odkrijejo zakone, s katerimi smo premagali prostor in čas ter gravitacijo. Delovanje tega zakona je odvisno od duhovne povezanosti, kot to trdi Henry Drummond:
 5. »V fizičnem svetu, kot ga poznamo, obstaja organsko in anorgansko. Anorgansko v svetu mineralov je popolnoma ločeno od živalskega in rastlinskega sveta, prehod je hermetično zaprt. Te meje nismo nikoli prekoračili. Nobena sprememba v substanci, nobena sprememba v okolici, nobena kemija, nobena elektrika, nobena oblika energije, nobena evolucija ne more obdariti niti enega samega atoma v svetu mineralov z atributom življenja.«
 6. Le življenje samo lahko mrtvemu atomu podari vitalnost, brez stika z življenjem pa ostane za vedno fiksiran v anorganskem svetu. Huxley pravi, da je doktrina o biogenezi (ali življenje izvira iz življenja) od nekdaj veljavna, Tyndall pa se čuti dolžnega dodati: »Lahko potrdim, da ne obstaja noben prepričljiv dokaz, da bi se kdaj razvilo življenje neodvisno od predhodno obstoječega življenja.«
 7. »Fizikalni zakoni lahko razložijo anorgansko, biologija razloži organski svet in spremlja njegov razvoj, a o stičišču obeh znanost molči. Enak prehod obstaja med svetom narave in spiritualnim svetom. Ta prehod je s strani narave hermetično zaprt. Vrata so zaprta; nihče jih ne more odpreti, nobena organska menjava, nobena duševna energija, nobena moralna prizadevanja, noben napredek ne morejo omogočiti ljudem, da vstopijo v duhovni svet.«
 8. Tako kot rastlina prodre v svet mineralov in se ga dotakne s skrivnostjo Življenja, tako seže Vesoljna zavest v človeški um in ga opremi z novimi, nenavadnimi, čudovitimi in celo fantastičnimi kvalitetami. Vsi moški in ženske, ki so resnično uspeli v svetu industrije, trgovine ali umetnosti, so to dosegli s pomočjo tega procesa.
 9. Mišljenje je vezni člen med neskončnim in končnim, med Univerzalnim in posameznikom. Videli smo, da obstaja neprehodna meja med organskim in anorganskim in da je edina možnost »oživitve« materije, da jo oplodimo z življenjem samim, in ko seme prodre globoko v svet mineralov in se začenja razvijati in razširjati, mrtva materija zaživi, tisoči nevidnih prstkov pričnejo tkati primerno okolico za nov prihod, in medtem ko zakon rasti že kaže svoje učinke, opazimo, kako se postopek nadaljuje, dokler se lilija ne pojavi in »še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor ena izmed njih«.
 10. Enako se zgodi, če misel pošljemo v nevidno substanco Vesoljne zavesti, tisto substanco, iz katere so bile ustvarjene vse stvari, in medtem ko se ukorenini, se že kažejo prvi znaki delovanja zakona rasti in spoznamo, da okoliščine in okolica niso nič drugega kot objektivna oblika naših misli.
 11. Zakon se glasi: Misel je aktivna, vitalna oblika dinamične energije, ki ima sposobnost, da je soodnosna z vsebovanim objektom, ki ga prenesemo iz nevidne substance, iz katere so narejene vse stvari, v vidni ali objektivni svet. To je zakon, ki omogoča manifestacijo vseh stvari, je »Master Key« – univerzalni ključ, ki ti omogoča dostop do skrivnostnega kraja Najvišjega in ti preda »oblast, čast in kraljestvo«. Ko boš razumel ta zakon, bo veljalo: »Kar koli boš sklenil, boš dosegel.«
 12. Drugače sploh ne more biti. Če je duša Vesolja Univerzalni duh, potem je Vesolje preprosto pogoj oziroma okoliščina, ki jo je Univerzalni duh ustvaril sam zase. Mi smo preprosto rečeno individualizirana Zavest in ustvarjamo razmere za svojo rast na popolnoma enak način.
 13. Ta ustvarjalna moč je odvisna od našega priznanja potencialne moči duha ali uma, a je ne smemo zamenjati z evolucijo. Z ustvarjanjem prikličemo v življenje, kar v objektivnem svetu še ne obstaja. Evolucija je zato preprosto razvoj potencialov stvari, ki že obstajajo.
 14. Ko uporabimo čudovite možnosti, ki jih ta zakon omogoča, se spomnimo, da sami nimamo vpliva na njegovo učinkovanje, oziroma z besedami velikega učitelja: »Mar ne verjameš, da sem jaz v očetu in oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe, ampak oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela.« Tudi sami moramo ravnati enako, saj ne moremo vplivati na zakonitosti, preprosto se moramo podrediti zakonu in Zavest, iz katere je vse ustvarjeno, bo ustvarila rezultat.
 15. Velika napaka današnjega časa je, da mislimo, da inteligenca izhaja iz človeka in je pogoj, da Neskončno lahko nadaljuje svoje delo in nazadnje doseže določen cilj ali rezultat. Nič od tega ne drži. Zanesemo se lahko na Vesoljno zavest, ki nam bo razkrila poti in sredstva za katero koli manifestacijo. Sami moramo le ustvariti ideal, ki pa mora biti popoln.
 16. Vemo, da so zakoni, ki obvladujejo električno energijo, oblikovani tako, da jo nevidna sila nadzoruje in mi jo lahko uporabimo na različne načine v svojo korist. Vemo, da novice prepotujejo svet, da težki stroji opravljajo naše delo, zavedamo pa se tudi, da je rezultat lahko neprijeten ali celo smrtonosen, če zavestno kršimo ali ignoriramo zakon, če se dotaknemo električnega kabla, ki ni dobro izoliran. Slabo razumevanje zakonov, ki vladajo nevidnemu svetu, vodi do enakega rezultata in mnogi ves čas trpijo zaradi posledic.
 17. Pojasnili smo, da zakon o vzroku in posledici temelji na polarnosti, torej moramo skleniti krog. Kroga ne moremo zaključiti, dokler ne delujemo v harmoniji z zakonom. A kako naj delujemo v skladu z zakonom, če ne poznamo zakonitosti? Kako torej spoznamo zakonitosti? S proučevanjem in opazovanjem.
 18. Zakon je aktiven povsod. Celotna narava se mirno in tiho neprestano obnavlja in se udejanja preko zakona rasti, kar je tudi dokaz za obstoj tega zakona. Kjer je rast, je življenje, kjer je življenje, mora biti harmonija, tako da vse, kar živi, stalno privlači ustrezne okoliščine in dobrine, ki jih potrebuje za tem bolj celovito manifestacijo.
 19. Ko je misel v skladu z ustvarjalnim principom narave, je v skladu z Neskončno zavestjo in krog se bo sklenil, dobili bomo rezultat. Seveda je možno, da gojiš misli, ki niso v harmoniji z Neskončnim, in če ni polarizacije, se krog ne bo sklenil. Kakšen bo rezultat? Imamo dinamo, ki proizvaja elektriko, in kaj se zgodi, če prekinemo električni tokokrog? Dinamo ne deluje več.
 20. Enako je, ko se ukvarjaš z mislimi, ki niso usklajene z Neskončnostjo in jih ne moremo polarizirati, krog se ne sklene, zato si izoliran, misli se te oklepajo, te jezijo, te vznemirjajo in ti na koncu prinesejo bolezen ali celo smrt. Zdravnik seveda diagnoze ne postavlja na ta način, temveč poimenuje stanje z nenavadnimi imeni, skreiranimi za poimenovanje različnih bolezni, ki pa so posledica napačnega razmišljanja, toda vzrok ostaja vedno enak.
 21. Konstruktivno mišljenje mora biti vedno ustvarjalno in ustvarjalno mišljenje mora biti harmonično in tako izbrišemo vse uničevalne ali tekmovalne misli.
 22. Modrost, moč, pogum in druge harmonične danosti so rezultat moči in ugotovili smo, da ta moč prihaja od znotraj, prav tako je vsako pomanjkanje, omejevanje ali neprijetna okoliščina rezultat slabosti in ta slabost ni nič drugega kot odsotnost moči, ki prihaja iz nič in je nič. Rešitev je, da razvijamo svojo moč, kar dosežemo na enak način, kot razvijamo vsako moč, z vajo.
 23. Smisel vaje je v tem, da uporabimo svoje znanje. Znanje se ne izvaja samo od sebe. Moraš ga uporabiti. Izobilje ti ne bo padlo v naročje, a zavestno razumevanje zakona privlačnosti in namen, da ga uporabimo za jasno določen, specifičen cilj ter volja bodo s pomočjo zakona prenosa pripeljali do materializacije tvoje želje. Če si dejaven v poslovnem svetu, se bodo znani kanali ojačali in razvijali naprej, možno je, da se odprejo novi ali nenavadni kanali distribucije, in ko bo zakon deloval s polno močjo, boš opazil, da te iščejo stvari, ki jih iščeš.

Vaja:

Ta teden z mesta, kjer navadno sediš, izberi prosto mesto na steni ali na kakem drugem ustreznem mestu in nanj v duhu nariši črto, približno 15 cm dolgo vodoravno črto. Poskusi jo videti, kot da je narisana na steno. V duhu si nariši še dve navpični črti in poveži vsako s koncem vodoravne črte. Sedaj nariši še eno vodoravno črto, ki povezuje konca obeh vertikalnih črt. Narisal si kvadrat. Poskusi jasno videti kvadrat. Ko to zmoreš, znotraj kvadrata nariši krog, znotraj kroga nariši točko. To točko si približaj na približno 25 cm, sedaj imaš stožec na kvadratni osnovi. Spomni se, da si risal s črno barvo, sedaj pa spremeni barvo v belo, rdečo in rumeno.

Če to zmoreš, dobro napreduješ in kmalu se boš lahko osredotočil na vsak drug problem, o katerem razmišljaš.

»Če si v mislih jasno predstavljamo objekt ali cilj, je njegova manifestacija v otipljivi in vidni obliki le še vprašanje časa. Vizija določa uresničitev, a je vedno pred njo.« Lillian Whiting

NAPOTKI

Induktivno mišljenje

Tvoje življenje obvladujejo zakoni – resnična in stalna načela, ki se ne spreminjajo. Zakoni delujejo vedno in povsod. Vsa človeška dejanja so podrejena določenim zakonitostim. To je tudi razlog, da vodilni kader ogromnih industrijskih podjetij lahko z absolutno natančnostjo določi, kako se bo določen odstotek izmed več stotisočev ljudi odzval na določene okoliščine.

Zapomni si torej, da je vsaka posledica rezultat nekega vzroka in posledica bo postala vzrok neke druge posledice, ki bo nato ustvarila nadaljnje posledice. Ko udejanjaš zakon privlačnosti, se zavedaj, da sprožiš verigo vzrokov v pozitivno ali negativno smer, imaš torej neskončno veliko možnosti.

Velikokrat slišimo, kako pripovedujejo: »V življenju sem imel zelo nesrečno obdobje, ki pa ni moglo biti rezultat mojih misli. Saj zagotovo nisem nikoli razmišljal tako, da bi se mi to lahko zgodilo.« Pri tem pa pozabljamo, da v duševnem svetu velja, da enako privlači enako in da nam naše misli prinašajo določena prijateljstva, partnerstva in ta nam spet prinašajo okoliščine, nad katerimi se pritožujemo.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 11. koraka – Induktivno mišljenje

 1. Induktivno sklepanje je proces objektivnega uma, kjer med seboj primerjamo posamične primere, dokler ne odkrijemo skupnega imenovalca, ki je skupen vsem primerom.
 2. Induktivno mišljenje temelji na primerjanju dejstev, proučevanje narave s to metodo pa je pripeljalo do cele vrste odkritij zakonov ter označuje obdobje človeškega napredka.
 3. Induktivno mišljenje je tisto, kar loči vraževerje in inteligenco, izbrisalo je negotovost in samovoljo iz življenja ljudi ter ju zamenjala z zakonitostmi, razumnostjo in gotovostjo.
 4. Induktivno mišljenje je »varuh«, ki smo ga omenili v eni od prejšnjih lekcij.
 5. Če se je zaradi delovanja čudovitega principa naše pojmovanje sveta, ki smo ga do sedaj poznali preko svojih čutov, radikalno spremenilo, če smo opisali gibanje sonca, če je navidezno ravno površje postalo krogla, ki se giblje okrog svoje osi, če smo neživo materijo razstavili v aktivne elemente in vesolje kaže moč, gibanje in energijo, kamor koli že usmerimo teleskop ali mikroskop, se moramo vprašati, kako je možno, da prefinjene organizacijske oblike življenja ohranjajo in vzdržujejo red.
 6. Enaki poli ali enake sile se medsebojno odbijajo ali pa so medsebojno neprehodne in ta vzrok nam v splošnem zadošča, da določimo natančno mesto in razdaljo zvezd, ljudi in sil. Tako kot ljudje z različnimi kvalitetami ustvarjajo partnerstva, tako se različni poli privlačijo, elementi kot kisline in plini se glede na svoje lastnosti povezujejo med seboj in splošna menjava med ponudbo in povpraševanjem se bo ohranila.
 7. Tako kot oko išče med danimi barvami komplementarne, kar mu daje zadovoljstvo, tako potrebe, volja in želja v širšem pomenu sprožijo, usmerjajo in določajo naša dejanja.
 8. Naš privilegij je, da spoznamo ta princip ter delujemo v skladu z njim. Cuvier je našel zob izumrle živali. Zob potrebuje telo, da lahko izpolni svojo nalogo. Zob pa definira telo z natančnostjo, ki Cuvierju omogoči rekonstrukcijo živalskega skeleta.
 9. Pri gibanju Urana smo opazili odstopanja. Da Leverrier obdrži red v sončnem sistemu, potrebuje drug planet na določenem mestu, kjer se ob napovedanem času pojavi Neptun.
 10. Instinktivne potrebe živali in razumske zahteve Cuvierja, potrebe narave in Leverrierjevega uma so enake, temu primerni so tudi rezultati: »Tukaj misli o neki eksistenci, tam eksistenca.« Jasno definirana želja, ki je v skladu z zakoni, razloži vzroke kompleksnega delovanja v naravi.
 11. Če odgovore, ki jih je dala narava, pravilno zapišemo, razširimo svoje zaznavanje in vidimo preko površja. Če se s svojo roko dotaknemo vzvoda, ki premika Zemljo, se bomo zavedli tesne, raznolike in globoke povezanosti z zunanjim svetom in spoznali bomo, da so naše potrebe in cilji določeni z enakimi harmoničnimi operacijami tega gigantskega reda, kakor so življenje, svoboda in sreča državljana določeni z delovanjem vlade.
 12. Tako kot se interesi posameznika varujejo z orožjem države in njegovim lastnim, tako so njegove potrebe po oskrbi določene s stopnjo priznavanja njihove univerzalnosti in stalnosti, na enak način nas naša zavestna pripadnost k Republiki narave v zavezništvu z višjimi silami varuje pred neprijetnostmi nižjih sil in z delovanjem temeljnega zakona upora ali pogona mehanskih ali kemičnih sil se delo, ki mora biti izvršeno, razdeli med silami in človekom v korist izumitelja.
 13. Če bi Platon lahko videl slike, ki sta nam jih podarila sončna svetloba in fotograf, ali stotine podobnih slik o tem, kaj je človek ustvaril z induktivnem mišljenjem, bi se verjetno spomnil intelektualnega babištva svojega učitelja in bi v njegovi lastni zavesti verjetno nastala vizija države, kjer vse ročno in mehansko delo in ponavljanje opravljajo naravne sile, tako da svoje potrebe zadovoljujemo preko mentalnih dejanj, ki jih sprožimo z voljo in kjer povpraševanje določa ponudbo.
 14. Tudi če se nam zdi, da je ta dežela še daleč, nas je induktivno mišljenje naučilo, da se ji postoma približujemo, saj smo obkroženi s prednostmi, ki so sočasno plačilo za prejšnjo zvestobo in spodbuda, da se mu še bolj vztrajno predajamo.
 15. Induktivno mišljenje nam je tudi v pomoč pri koncentraciji in razvijanju naših drugih sposobnosti, ki nam preko jasnih duševnih procesov v svoji najbolj čisti obliki podarjajo dokončne rešitve tako za posamezne kot za univerzalne probleme.
 16. Tukaj najdemo metodo, katere bistvo je, da verjamemo, da je iskano že najdeno in da bomo dosegli cilj, metodo, ki nam jo je zapustil isti Platon, ki izven te sfere ne bi mogel nikoli odkriti, kako ideje postanejo resničnost.
 17. Koncept je von Swedenborg v svoji doktrini ujemanja še razširil in velik učitelj je nekoč povedal: »Kar koli si želiš, prosi za to, verjemi, da si to že prejel, in dano ti bo.« (Marko 11: 24). Razlika v časovni dimenziji v tem odstavku je omembe vredna.
 18. Najprej moramo verjeti, da se je naša želja že izpolnila, sledila bo njena uresničitev. To je natančno navodilo, kako naj uporabimo ustvarjalno moč mišljenja, tako da vplivamo na Vesoljno subjektivno zavest in ji vtisnemo želeno stvar kot že obstoječe dejstvo.
 19. Naše mišljenje tako postane absolutno in odstranimo vse pomisleke o omejitvah in posejemo seme, ki bo vzklilo, če ga pustimo v miru rasti, in naša želja bo obrodila sadove.
 20. Da ponovimo, induktivno mišljene je proces objektivnega uma, kjer med seboj primerjamo določeno število posamičnih primerov, dokler ne najdemo skupnega dejavnika, ki je skupen vsem posamičnim primerom. V vsaki civilizirani državi sveta vidimo ljudi, ki dosegajo rezultate na način, ki ga sami ne razumejo in mu pripisujejo več ali manj skrivnostnosti. Naše logično mišljenje nam je bilo dano, da lahko odkrijemo zakon, ki je omogočil te rezultate.
 21. Delovanje tega miselnega procesa se odraža v srečnih ljudeh, ki imajo vse, kar si drugi le mukoma pridobijo, ki se nikoli ne bojujejo s svojo vestjo, ker vedno pravilno ukrepajo in ne morejo delovati drugače kot tako, vsega se naučijo z lahkoto, vse, kar so začeli, končajo s srečno roko, živijo s seboj v večni harmoniji, ne da bi veliko razmišljali o tem, kaj počnejo, in se ne srečujejo s težavami ali naporom.
 22. Rezultat mišljenja je kot darilo bogov, darilo, ki so ga do sedaj poznali, cenili ali razumeli le nekateri. Spoznanje o čudoviti moči, ki jo um pod določenimi pogoji poseduje, in dejstvo, da lahko to moč uporabimo za rešitev vsakega človeškega problema, sta transcendentalnega pomena.
 23. Resnica ostaja enaka, pa naj jo izrazimo s pomočjo modernih znanstvenih pojmov ali z jezikom apostolskih časov. Obstajajo boječe duše, ki ne dojamejo, da za dokaz absolutne popolne resnice potrebujemo več različnih ugotovitev – da nobena človeška formula ne pokaže vseh strani resnice.
 24. Spremembe, poudarki, nov jezik, nove interpretacije in tuje, nenavadne perspektive niso, kot menijo nekateri, dokaz za odstopanja od resnice, temveč so ravno nasprotno dokaz, da danes resnico glede na človeške potrebe na novo in bolj splošno razumemo.
 25. Vsaki generaciji in vsakemu človeku moramo resnico povedati na različne načine in vedno znova, tako kot govori veliki učitelj: »Verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo,« ali kot je rekel Pavel: »Vera je substanca stvari, ki si jih želimo, in dokaz za tiste stvari, ki jih še ne vidimo,« ali z besedami moderne znanosti: »Zakon privlačnosti je zakon, ki pravi, da misel privlači v misli vsebovan objekt.« Vsaka trditev, če jo natančno analiziramo, izraža isto resnico. Edina razlika je v načinu predstavitve.
 26. Stojimo na pragu nove dobe. Nastopil je čas, ko človek odkriva skrivnosti velikih mislecev in si utira pot do nove socialne ureditve, boljše kot vse, kar je kadar koli sanjal. Konflikt moderne znanosti s teologijo, proučevanje primerljivih verstev, izredna moč socialnih gibanj utirajo prosto pot za to novo ureditev. Zastarele ali nekoristne tradicionalne oblike so morda uničene, a nič vrednega se ni izgubilo.
 27. Rodila se je nova vera, vera, ki zahteva nove oblike izražanja, in ta vera se kaže v globokem zavedanju resničnosti ustvarjenih moči, ki jih najdemo v duhovnih aktivnostih, ki jih srečujemo na vsakem koraku.
 28. Vesoljna zavest spi v kamnu, diha v rastlini, se giba v živali in doseže najvišji razvoj v človeku ter nas opogumlja, da premostimo prepad med bivanjem in delom, med teorijo in prakso, tako da pokažemo, da razumemo svojo pravico do vladanja.
 29. Največje odkritje vseh časov je moč mišljenja. Pomembnost tega odkritja je le počasi prešla v splošno zavest, vendar je in na vseh področjih raziskovanja se kaže pomembnost tega najveličastnejšega med veličastnimi odkritji.
 30. Sprašuješ, iz česa je sestavljena ustvarjalna moč mišljenja. Sestavljena je iz ustvarjanja idej, ki se nam kažejo skozi prisvajanje, izumiteljstvo, opazovanje, spoznavanje, odkrivanje, analiziranje, urejanje, vodenje, kombiniranje in uporabo materije in sile. To je mogoče, ker je mišljenje inteligentna, ustvarjalna sila.
 31. Misli so najbolj aktivne takrat, ko se potopijo v misterije svojih lastnih globin, ko zapustijo področje same sebe in od resnice do resnice prodirajo do večne svetlobe, kjer je vse, kar je ali kadar koli bo, združeno v veličastni harmoniji.
 32. S procesom samoopazovanja prihaja navdih, ki ni nič drugega kot ustvarjalna inteligenca in je nadrejen vsakemu elementu, vsaki moči ali naravnemu zakonu, ker ga zna uporabiti v svojo korist, prilagoditi, obvladovati ali uporabljati in s tem posedovati.
 33. Modrost se začenja z logičnim mišljenjem in logično mišljenje ni nič drugega kot razumevanje znanja in principov, ki nam omogoča dojeti pravi pomen stvari. Modrost je torej razsvetljeno logično mišljenje in ta modrost vodi k ponižnosti, kajti ponižnost je velik del modrosti.
 34. Poznamo mnoge, ki so dosegli praktično nemogoče, ki so si uresničili svoje življenjske sanje, pri katerih se je vse spremenilo, vključno z njimi samimi. Začudeno smo opazovali pojavitev nepremagljive moči, ki je vedno na razpolago takrat, ko jo najbolj potrebuješ, a sedaj je vse jasno. Vse, kar za to potrebujemo, je razumevanje določenih, jasnih in temeljnih principov ter tega, kako naj jih uporabljamo.

Vaja:

Pri vaji tega tedna se osredotoči na sledeči citat iz Biblije: »Kar koli si že želiš, prosi za to, verjemi, da ti je bilo že dano in ti bo podarjeno.« Pomni, da ni nobenih omejitev. »Kar koli« je dokončno in pomeni, da je edina omejitev v naših zmožnostih mišljenja, v sili pa smo dorasli situaciji, če se spomnimo, da vera ni senca, ampak »substanca stvari, ki si jih želimo, in dokaz še nevidnih stvari«.

»Smrt je naravni proces, kjer vse materialno vržemo v talilni lonec in tako na novo ustvarjamo raznolikost.«

NAPOTKI 2. del

Oblikovanje ideala

Priložena je dvanajsta lekcija. V četrtem odstavku boš prebral naslednjo izjavo: »Prvič, spoznati moraš svojo moč, drugič, zbrati moraš pogum, da si upaš, in tretjič, imeti moraš zaupanje vase, da to storiš.« Če se osredotočiš na obstoječe misli in se jim popolnoma posvetiš, boš v vsakem stavku odkril svet, poln pomenov, in tako boš privlačil nove misli, ki so v skladu z že obstoječimi, in kmalu boš spoznal celoten pomen tega vitalnega znanja, na katerega se osredotočaš.

Prenos znanja v prakso ni samodejen proces, kot posamezniki ga moramo uporabiti, uporaba pa pomeni, da misel »oplodimo z živim ciljem«.

Čas in misli, ki jih ljudje zapravljajo v brezciljnem prizadevanju, bi ustvarili čudeže, če bi jih osredotočili na določen cilj. To dosežemo tako, da svojo duševno moč osredotočimo na določeno misel, jo ves čas ohranjamo v zavesti, razmišljamo o njej, vse druge misli pa zavržemo. Če si kdaj gledal skozi iskalo fotoaparata, si opazil, da je slika nejasna ali celo popačena, ker fokus ni bil nastavljen na objekt, če pa smo nastavili ostrino, je bila slika jasna in razločna. Tako lahko razumemo tudi moč koncentracije. Če se ne moreš osredotočiti na izbran objekt, boš imel le moten, nedoločen, nejasen in popačen obris svojega ideala in rezultati bodo kot tvoja predstava v duhu.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 12. koraka – Oblikovanje ideala

 1. Ni cilja v življenju, ki ga ne bi mogli doseči bolje kot z znanstvenim razumevanjem ustvarjalnih moči mišljenja.
 2. Vsi posedujemo moč mišljenja. Človek je, ker misli. Človekova moč mišljenja je neskončna; sledi, da je tudi njegova ustvarjalna moč neskončna.
 3. Vemo, da misli ustvarjajo stvari, o katerih razmišljamo, in tako jih pritegnemo k sebi, vendar je težko pregnati strah, zaskrbljenost in malodušnost, ki so prav tako močne miselne sile, ki pa od nas neprestano odmikajo želene stvari, tako da pogosto delamo en korak naprej in dva nazaj.
 4. Edina možnost, da ne nazadujemo, je, da gremo naprej. Večna budnost je cena uspeha. Trije koraki so absolutno nujni. Najprej moraš imeti znanje o svoji moči, drugič zbrati pogum, da si drzneš, in tretjič moraš imeti zaupanje vase, da to tudi narediš.
 5. Na tej osnovi si lahko ustvariš idealno podjetje, idealen dom, idealne prijatelje in idealno okolje. Nisi omejen glede materiala ali stroškov. Misel je vsemogočna in ima moč, da črpa vse, kar potrebuje, iz neskončne banke izvorne substance. Na voljo so ti neskončni viri.
 6. Toda tvoj ideal mora biti natančen, jasno začrtan in določen. Če imaš danes nek ideal, jutri drugega in naslednji teden tretjega, se tvoja moč razprši in ne dosežeš ničesar. Tvoj rezultat bo kaotična in nepomembna kombinacija zapravljenega materiala.
 7. Na žalost je to rezultat, ki ga mnogi dosegajo, in vzrok je očiten. Če kipar prične delo s kosom marmorja in dletom, svoj ideal pa vsakih 15 minut spremeni, kakšen rezultat lahko potem pričakuje? In zakaj bi pričakoval drugačen rezultat, ko oblikuješ najboljšo in najbolj plastično vseh substanc, ki je edina resnična substanca?
 8. Pogosto vodijo neodločenost in negativne misli v izgubo materialnega bogastva. Dozdevna neodvisnost, ki je zahtevala dolga leta trdega dela in truda, nenadoma izgine. Takrat pogosto uvidimo, da denar in lastnina ne dajeta prave neodvisnosti. Neodvisnost lahko najdemo edino v praktičnem, uporabnem znanju o ustvarjalni moči misli.
 9. Te praktične metode ne boš osvojil, dokler ne spoznaš, da je edina resnična moč, ki jo lahko poseduješ, moč, da se uskladiš z božanskimi in nespremenljivimi principi. Ne moreš spremeniti Neskončnosti, lahko pa spoznaš in dojameš naravne zakonitosti. Nagrada za to razumevanje je zavestno spoznanje, da svoje miselne sposobnosti lahko uskladiš z Univerzalnim, ki je povsod prisotno. Tvoja zmožnost sodelovanja z Vsemogočnostjo se kaže v razsežnosti tvojega uspeha.
 10. Moč misli ima mnogo popačenj, ki so bolj ali manj fascinantna, toda rezultati so škodljivi, namesto da bi bili v pomoč.
 11. Seveda skrbi, strah in vse negativne misli »proizvajajo ustrezno žetev«, zato tisti, ki imajo takšne misli, morajo nujno žeti to, kar sejejo.
 12. Še enkrat: obstajajo iskalci fenomenov, ki goltajo tako imenovane dokaze, ki jih doživljajo v spiritističnih seansah. Takrat odprejo svoja duševna vrata in se napajajo v najbolj strupenem toku, kar jih lahko najdemo v psihičnem svetu. Zdi se, da ne razumejo, da pričarajo razne miselne oblike in vibracije, ker so negativno naravnani, dovzetni in pasivni, kar pa jih stane njihove življenjske moči.
 13. Hindujski častilci v materializacijah, ki jih prikazujejo adepti, vidijo vir moči, pri tem pa pozabljajo ali verjetno nikoli niso razumeli, da oblike in vibracije izginejo takoj, ko odstranimo vibrirajoče sile, iz katerih so nastale.
 14. Telepatija ali prenos misli je prejel upoštevanja vredno pozornost, toda ker zahteva negativno duševno stanje na strani prejemnika, je njegova uporaba škodljiva. Misel je morda bila poslana z namenom, da jo vidimo ali slišimo, toda prinesla bo kazen v nasprotni obliki od želene.
 15. V večini primerov je hipnoza škodljiva, tako za prejemnika kot tudi za izvajalca. Nihče, ki pozna zakone duševnega sveta, ne bi pomislil na poskus kontroliranja volje druge osebe, saj bo s tem postopoma (a zagotovo) oropan svoje lastne moči.
 16. Vse te perverzije dajejo le kratkoročno zadoščenje, ki nekatere očara, vendar boš neskončno bolj očaran nad resničnim razumevanjem notranjega sveta moči – moči, ki raste, ko jo uporabljamo, ki je stalna in ni minljiva, ki ni le učinkovito zdravilo za pretekle napake ali posledice napačnega mišljenja, ampak tudi učinkuje preventivno in nas ščiti pred vsemi nevarnostmi. Nazadnje je tudi resnična ustvarjalna moč, s katero ustvarjamo nove pogoje in nove okoliščine.
 17. Zakon pravi, da so misli soodnosne z vsebovanim objektom in bodo udejanjile to skladnost v materialnem svetu, tako kot je bila ustvarjena v duševnem svetu. Iz tega brezpogojno sledi, da vsaka misel v sebi nujno nosi seme resnice, ki se nato zaradi zakona rasti na pozitiven način udejanji, prav tako se tudi vsaka trajna moč dodeli izključno na pozitiven način.
 18. Načelo, ki daje mislim dinamično moč, da se povežejo s svojim vsebovanim predmetom in na ta način iz njih nastanejo vidne stvari, se imenuje Zakon privlačnosti, ki pa je le drugo ime za ljubezen. Z njim obvladamo vsako neprijetno človeško izkušnjo. To je večno in temeljno načelo, ki ga najdemo v vseh stvareh, v vseh filozofskih sistemih, v vsaki religiji in v vsaki znanosti. Zakonu ljubezni ne moremo ubežati. Občutek daje misli življenjsko energijo. Občutek je želja in želja je ljubezen. Misel, prežeta z ljubeznijo, postane nepremagljiva.
 19. To resnico vidimo povsod, kjer ljudje razumejo moč mišljenja. Vesoljni um ni samo inteligenca, temveč je substanca, je privlačna sila, ki po zakonu privlačnosti povezuje osnovne delce, da tvorijo atome; atomi se nato po istem zakonu združujejo v molekule; molekule nato prevzamejo obliko predmetov. Tako spoznamo, da je zakon privlačnosti tista ustvarjalna sila, ki stoji za vsako manifestacijo, ne le atomov, temveč svetov, Vesolja in sploh vsega, kar si lahko zamislimo v domišljiji.
 20. Zaradi delovanja tega čudovitega zakona so ljudje skozi stoletja verjeli, da mora obstajati bitje, ki reagira na njihove prošnje in zahteve in manipulira dogodke, tako da rezultat ustreza njihovim zahtevam.
 21. Kombinacijo misli in ljubezni, ki tvorijo nepremagljivo moč, imenujemo zakon privlačnosti. Naravnih zakonov, kot so zakon težnosti in zakon o delovanju električne energije, ali drugih zakonov ne moremo preseči, saj veljajo z matematično natančnostjo. Ni odstopanj, le pot razdelitve je lahko pomanjkljiva. Če se zruši most, iz tega ne sklepamo, da so se spremenile zakonitosti gravitacije. Če izpade razsvetljava, iz tega ne sklepamo, da ne veljajo več zakoni, ki opisujejo delovanje električne energije, in če neizkušena ali slabo informirana oseba slabo demonstrira zakon težnosti, iz tega naj ne bi sklepali, da je prenehal delovati največji in nezmotljivi zakon, od katerega je odvisen celoten sistem stvarstva. Nasprotno, iz tega naj bi sklepali, da se moramo bolj poglobiti, da bomo razumeli ta zakon, enako kot ni vedno možno takoj in na preprost način rešiti težkega matematičnega problema.
 22. Stvari so ustvarjene najprej v duševnem ali duhovnem svetu, preden se v materialnem svetu pojavijo kot dejanje ali dogodek. Če danes obvladamo svoje miselne moči, bomo pripomogli k ustvarjanju dosežkov, ki se bodo v prihodnosti, mogoče že jutri, udejanjili v našem življenju. Priučeno pravilno izražanje želja je najmočnejše sredstvo, da uporabimo zakon privlačnosti.
 23. Človek si mora najprej ustvariti pripomočke, s katerimi bo lahko obvladoval moč misli. Zavest ne more sprejeti popolnoma nove ideje, če nima za to ustrezno pripravljenih in vibrirajočih možganskih živčnih celic. To pojasnjuje, zakaj nam je tako težko sprejeti in ceniti popolnoma novo idejo, saj nimamo ustreznih živčnih celic, ki bi jo lahko sprejele, zato dvomimo – ne verjamemo.
 24. Če torej še nisi seznanjen z Vsemogočnostjo zakona privlačnosti in znanstvenimi metodami, na podlagi katerih ga lahko uporabiš, ali če nisi seznanjen z neomejenimi možnostmi, ki se odprejo tistim, ki znajo izkoristiti ponujene vire, prični zdaj in si ustvari možganske živčne celice, ki jih potrebuješ za razumevanje neskončne moči, ki bo tvoja, če boš sodeloval z naravnimi zakoni. To boš dosegel s koncentracijo ali pozornostjo.
 25. Namen usmerja pozornost. Moč pride z mirom. S koncentracijo lahko dosežemo globoke misli, modrost in vse moči višjega potenciala.
 26. V tišini prideš v stik z vsemogočno močjo podzavesti, iz katere izhajajo vse moči.
 27. Tisti, ki si želi modrost, moč ali trajno uspešnost, jih bo našel izključno v sebi; to je proces. Tisti, ki ne razmišlja, morda sklepa, da tišino dosežemo na lahek način, toda ne sme pozabiti, da se lahko le v absolutni tišini povežemo s samim božanstvom; da se lahko le tako učimo od nespremenljivega zakona, zase odpremo kanale in s stalno vajo in koncentracijo dosežemo popolnost.

Vaja:

Pojdi ta teden v isto sobo, vzemi isti stol in zavzemi enako držo. Sprosti se. Sprosti se tako duševno kot telesno – poskušaj to ves čas. Ne poskušaj opravljati umskega dela pod pritiskom. Poskrbi, da se boš dobro počutil. Uvidi, da si eno z vsemogočnostjo, dotakni se te moči, sprejmi globoko in temeljno spoznanje. Ceni in spoznaj svoje sposobnosti mišljenja in svojo sposobnost vplivanja na Vesoljno zavest, ki jo udejanjaš. Zavedaj se, da ti bo izpolnila vsako zahtevo, da imaš enak potencial možnosti, kot ga je imel vsak posameznik pred tabo, saj vsak od nas ni nič drugega kot manifestacija ali izraz Enega. Vsi smo deli celote, ni razlike v vrsti ali kvaliteti, edina razlika je v stopnji.

»Ničesar ni, kar misli ne bi mogle izraziti. Tisti, ki jih je prvi izrekel, jih je nakazal, a tisti, ki ukrepa, bo opažen.« Wilson

NAPOTKI 2. del

Zakon vzroka in posledice

Naravoslovne znanosti so nam prinesle veličastno obdobje izumov, v katerem živimo, vendar pa se v duhovni znanosti obeta napredek, ki ga nihče ne more napovedati.

Duhovna znanost je bila nekoč igrišče za neizobražene, vraževerne, mistike, vendar se danes ljudje zanimajo le za jasne metode in preverjena dejstva.

Zdaj vemo, da je mišljenje duhovni proces, da sta najprej vizija in zamišljanje in nato akcija ali dogodek, in spoznali smo, da je nastopil čas »sanjačev«.

Gospod Herbert Kaufman nam to v naslednjih vrsticah pojasni na zelo zanimiv način:

»So arhitekti veličastnosti; svojo vizijo nosijo v svojih dušah; vidijo skozi tančice in megle dvoma ter predirajo zidove nerojenega časa. Poganjajoče se kolo, železna tirnica in vrteči se vijaki so čolniček v statvah, na katerih tkejo svoje magične preproge. So graditelji imperijev, borili so se za večje stvari, kot sta krona in prestol. Naše hiše stojijo na zemlji, ki jo je odkril sanjač. Slike na stenah so vizije sanjačeve duše. So redki izbranci – utiralci poti. Obzidja se rušijo in kraljestva padajo; val plime prihaja iz morja ter zruši trdnjavo iz skale. Umirajoča ljudstva sčasoma izginejo in zgolj to, kar ustvarijo sanjači, živi naprej.«

Naslednja lekcija nam razloži, zakaj se sanje »sanjača« uresničijo. Razloži nam zakon vzroka in posledice, s katerim sanjači, izumitelji, pisatelji in finančniki uresničujejo svoje sanje. Razloži nam, kako tisto, kar si zamislimo, nazadnje tudi dobimo.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 13. koraka – Zakon vzroka in posledice

 1. V znanosti je doslej veljalo oziroma je bilo celo nujno, da razlage za vsakodnevna dejstva iščemo preko posploševanja manj pogostih pojavov, ki so prej izjema kot pravilo, in to je tudi dokazljivo. Tako sklepamo, da pride toplota, ki nastane zaradi vulkanskega izbruha, iz notranjosti Zemlje, kjer je stalno prisotna ter odločilno vpliva na zgradbo Zemlje.
 2. Na podoben način se v streli razkrije subtilna moč, ki stalno spreminja anorganski svet, in enako kot izumrli, komaj še slišni jeziki, ki so se nekoč govorili, tako priča orjaški zob ali fosil iz zemeljskih globin ne le o evoluciji preteklih obdobij, ampak razlaga tudi izvor gora in dolin, kjer danes živimo.
 3. Tako nam je posploševanje pri obravnavi redkih, nenavadnih ali izjemnih dejstev služilo kot magnetna igla, ki nas je pripeljala do vseh odkritij induktivne ali empirične znanosti.
 4. Ta metoda temelji na logičnem mišljenju in izkušnjah, odstranila je vraževerje, precedens in konvencionalizem.
 5. Minilo je že več kot 300 let, odkar je lord Bacon predlagal to znanstveno metodo, ki se ji lahko civilizirani narodi zahvalijo za velik del svoje blaginje in svojega znanja; to je metoda, ki očisti duha ozkosrčnih predsodkov in teorij bolj učinkovito kot najostrejša ironija. Človekovo pozornost uspešneje pritegnemo »iz nebes na zemljo« s pomočjo presenetljivih eksperimentov, kot bi jo lahko izsilili z opozarjanjem na njegovo ignoranco. Metoda nas bolj učinkovito uči, kako priti do uporabnih odkritij, ki jih nato lahko vsak uporablja, kot pa bi nam pri tem pomagalo vedenje o zakonitostih delovanja našega uma.
 6. Baconova metoda vključuje duha in ideje velikih grških filozofov. Z možnostmi raziskovanja v naši dobi je omogočila, da njihova odkritja tudi praktično uporabljamo. Tako nam je postopoma razkrila čudovito znanje brezmejne astronomije, mikroskopsko majhnega jajca embriologije in »mračne« dobe geologije. Razkrila je vitalno strukturo, ki je brez Aristotelove logike ne bi mogli nikoli odkriti. Z njo smo do danes analizirali neznane sestavne dele, ki jih tudi izobraženci ne bi mogli bolj natančno preučiti.
 7. Podaljšala je življenje, olajšala bolečino, izkoreninila bolezni, povečala rodovitnost prsti, podarila mornarjem novo varnost, zgradila je mostove preko velikih rek, kakršnih naši očetje niso poznali, speljala strelo z neba na zemljo, osvetlila noč s sijajem dneva, izboljšala domet človekovega vidnega zaznavanja, večkratno povečala človekovo telesno moč, pospešila gibanje, odpravila razdalje, olajšala povezovanje, korespondenco, naredila pisarniško delo ter poslovanje prijetnejša, omogočila je človeku, da se potopi na dno morja, se dvigne v višave ter varno prodira na skrivna, življenju neprijazna področja Zemlje.
 8. To je resnična narava ter področje delovanja induktivnega mišljenja. Toda čim večji je uspeh, ki ga je človek dosegel s pomočjo induktivne znanosti, tem bolj nas vsebine ter pomeni njenega nauka in njenih primerov prepričajo in pripeljejo do spoznanja, da moramo vsa posamična dejstva skrbno, potrpežljivo in natančno preučiti z vsemi razpoložljivimi sredstvi in viri, preden lahko damo izjavo o splošnih zakonitostih.
 9. Tako kot določimo obnašanje iskre električnega stroja pod različnimi pogoji, tako lahko, kot pravi že Franklin, uporabimo papirnatega zmaja in raziščemo bistvo strele. Prav tako se lahko z enako natančnostjo kot Galilej prepričamo, kako padajo predmeti, z Newtonovo pomočjo pa lahko preučimo silo, ki veže Luno na Zemljo.
 10. Skratka, pomen, ki ga pripisujemo resnici, upanje na nenehen in vsesplošen napredek kakor tudi zavračanje samodrških predsodkov in to, da ne zanemarimo ali pohabimo nedobrodošlih dejstev, nam omogoča, da zgradimo nadstavbo znanosti na širši in bolj trdni osnovi, ki se bo pozorno posvetila tako najredkejšim kakor tudi najpogostejšim pojavom.
 11. Z opazovanjem zbiramo vedno več materiala, toda ta zbrana dejstva imajo pri pojasnjevanju narave zelo različen pomen, in tako kot najbolj cenimo človekove dobre lastnosti, na enak način tudi naravna filozofija razvršča in izloča dejstva ter pripiše določeni kategoriji večji pomen, kar z navadnim in vsakodnevnim opazovanjem življenja ni mogoče doseči.
 12. Ko torej spoznamo, da določene osebe posedujejo nenavadno moč, kaj iz tega sklepamo? Seveda lahko rečemo, da to ni res, kar pa je preprosto priznanje pomanjkanja informacij, saj vsak pošten raziskovalec prizna, da obstaja veliko nenavadnih fenomenov, ki se pojavljajo ves čas, a so nekoč veljali za nerazložljive. Torej, ko boš spoznal ustvarjalno moč mišljenja, boš razumel tudi do takrat nerazumljivo.
 13. Seveda lahko trdimo, da so to rezultati nadnaravnih vplivov, toda znanstveno razumevanje naravnih zakonov nam dokazuje, da ne obstaja nič nadnaravnega. Vsak fenomen je rezultat natančno določenega vzroka, vzrok je nespremenljiv zakon ali načelo, ki velja z absolutno natančnostjo, neodvisno od tega, ali se zakon uporablja zavestno ali nezavedno.
 14. In nazadnje lahko tudi rečemo, da vstopamo v področje nedovoljenega, da obstajajo stvari, o katerih naj ne bi vedeli ničesar. Argument, ki se je pojavil ob vsakem napredku na področju človekovega mišljenja. Vsak posameznik, ki je kadar koli predlagal novo idejo, ne glede na to, ali to je bil Kolumb, Darwin, Galilej, Fulton ali Emerson, je bil izpostavljen posmehu ali preganjanju. Ta argument torej naj nikoli ne bo merodajen; ravno nasprotno, vsako dejstvo, na katerega smo pozorni, moramo skrbno preveriti, le tako lahko hitreje raziščemo zakonitosti, ki so njegova osnova.
 15. Pokazalo se bo, da z ustvarjalno močjo misli lahko razložimo vsako možno posledico ali izkušnjo, neodvisno od tega, ali je telesna, umska ali duhovna.
 16. Misli nam prinašajo okoliščine, ki ustrezajo naši prevladujoči miselni naravnanosti. Če nas je strah nesreče, bo nesreča gotovo izid naših misli, saj je strah močna oblika misli, ki pogosto izbriše dosežke mnogih let napora in truda.
 17. Če na kakršen koli način razmišljamo o materialnem bogastvu, ga lahko tudi dosežemo. Osredotočenemu mišljenju sledijo ustrezne okoliščine, z vloženim trudom pa poskrbimo za ustrezne razmere, ki jih potrebujemo za izpolnitev svojih želja. Ko smo nato dosegli želeno stvar, pogosto ugotovimo, da nima pričakovanega učinka. To pomeni, da je bilo zadovoljstvo le kratkotrajno ali celo v nasprotju s tem, kar smo pričakovali.
 18. Kako pravilno postopamo? Kako moramo razmišljati, da bomo dosegli, kar si zares želimo? Kaj si želiš ti, kaj si želim jaz, kaj si vsi želimo? Vsak od nas si želi srečo in harmonijo. Šele ko smo zares srečni, imamo vse, kar nam lahko podari svet. In ko smo srečni, lahko osrečujemo tudi druge.
 19. Ne moremo biti srečni, če nismo zdravi, nimamo moči, dobrih prijateljev, prijetne okolice, zadovoljive oskrbe. Za srečo ni dovolj, da zadovoljimo svoje potrebe, ampak si moramo zagotoviti tudi udobje in razkošje, do katerega smo upravičeni. Po stari ortodoksni miselnosti naj bi bili »črv«, zato smo se morali zadovoljiti s čimer koli, kar smo prejeli. Ustrezno današnji miselnosti pa imamo pravico do najboljšega, saj sta »oče in jaz eno«, »oče« je vesoljni Um, stvarnik, izvorna Substanca, iz katere izhajajo vse stvari.
 20. Če sedaj priznamo, da je bilo vse to le teorija, ki so jo učili več kot 2000 let in je tudi bistvo vsake filozofije ali religije, kako naj to znanje praktično uporabimo v svojem življenju? Kako naj tukaj in zdaj dosežemo oprijemljive rezultate?
 21. Najprej moramo svoje znanje uporabiti v praksi. Le tako lahko kaj dosežemo. Atlet lahko vse svoje življenje prebira knjige ali posluša predavanja o treningih, toda če ne bo pričel trenirati, ne bo nikoli močan. Nazadnje bo prejel natanko to, kar daje, a sprva mora dajati. Enako velja za nas; prejeli bomo natanko to, kar dajemo, a najprej moramo dajati. Večkratno se nam bo obrestovalo, kajti dajanje je preprost umski proces, misli so vzroki in okoliščine so posledice; če mislimo na pogum, navdih, zdravje ali pomoč kakršne koli vrste, bomo sprožili vzroke, ki nato ustvarijo želene učinke.
 22. Ker je mišljenje duhovna aktivnost, je ustvarjalno, vendar ga ne moremo prevarati, kajti z mišljenjem nič ne ustvarimo, če ga ne uporabljamo zavestno, sistematično in konstruktivno. V tem je razlika med nekoristnim mišljenjem, ki je le razsipavanje truda, in konstruktivnim mišljenjem, s katerim imamo praktično zagotovljen neomejen uspeh.
 23. Spoznali smo, da je vse, kar dobimo, posledica delovanja zakona privlačnosti. Srečna misel ne more obstajati v nesrečni zavesti, zato se mora zavest spremeniti, in ko se zavest spremeni, se postopoma spremenijo tudi vse okoliščine, da so usklajene s spremenjeno zavestjo in potrebami nove situacije.
 24. Ko si v mislih ustvarimo podobo ali ideal, pošljemo misel k Vesoljni substanci, iz katere so vse stvari. Vesoljna substanca je vseprisotna, vsemogočna in vsevedna. Ali je na nas, da Vsevedno informiramo preko pravega kanala, da se naša želja uresniči? Ali lahko končnost daje Neskončnosti nasvete? To je razlog za vsak neuspeh. Prepoznali smo prisotnost Vesoljne substance, vendar še ne zmoremo priznati dejstva, da Substanca ni le vedno in povsod prisotna, ampak je tudi vsemogočna, vsevedna ter bo sprožila vzroke, ki so nam popolnoma nerazumljivi.

Vaja:

Svoje interese lahko najbolje zaščitimo tako, da priznamo Neskončno moč in Neskončno modrost Vesoljnega uma ter postanemo kanal, skozi katerega se izražajo naše želje. Priznanje ti prinese manifestacijo in zato je tvoja naloga ta teden, da uporabiš načelo, si priznaš dejstvo, da si del celote, da mora biti del enak celoti v načinu in kvaliteti, edina možna razlika je v stopnji.

Ko to izjemno dejstvo prične prehajati v tvojo zavest, ko resnično prepoznaš dejstvo, da si ti (ne tvoje telo, ampak tvoj ego) »jaz«, duh, ki misli, integralni del celote, ki je iz iste substance in ima enako kakovost ter je iste vrste, da stvarnik ni mogel ustvariti ničesar, kar se razlikuje od njega samega, potem boš tudi lahko rekel: »Oče in jaz sva eno.« Spoznal boš lepoto in veličastnost, transcendentalne možnosti, ki so ti na voljo.

» Daj mi modrost, ki odkriva moje resnične interese, in me okrepi v moji nameri, da izpeljem, kar mi narekuje modrost.« Benjamin Franklin

NAPOTKI 2. del

Disciplina mišljenja

Med prebiranjem lekcij si spoznal, da je mišljenje duhovna aktivnost, ki ima ustvarjalno moč. To pomeni, da niso le nekatere misli ustvarjalne, temveč prav vse. Ta isti princip lahko uporabimo tudi v negativnem smislu, z zanikanjem.

Zavest in podzavest nista nič drugega kot dve stanji iste aktivnosti, saj izhajata iz istega uma. Razmerje med nezavednim in zavestnim je podobno odnosu med zračnim vrtincem in ozračjem.

Tako kot najmanjša sprememba v ozračju vpliva na zračni vrtinec, tako najmanjša misel zavestnega razuma vpliva na podzavest, in sicer v sorazmerju z intenzivnostjo občutka, ki označuje misel, in intenzivnostjo, s katero se misli posvečaš.

Iz tega sledi, da z zanikanjem nezaželenih okoliščin negativnim mislim odvzameš ustvarjalno moč. S tem jih zatreš v kali in zmanjšaš njihovo življenjsko moč.

Pomni, da zakon rasti brezpogojno vpliva na vsako manifestacijo v objektivnem svetu in da bo vsako zanikanje nezadovoljivih okoliščin sčasoma pripeljalo do sprememb. Rastlina, ki ji odrežemo korenine, bo nekaj časa na zunaj ostala nespremenjena, toda postopoma bo ovenela ter nazadnje strohnela, enako se bo zgodilo, ko prenehamo razmišljati o nezadovoljivih okoliščinah. Sčasoma, a zagotovo se bo to stanje končalo.

Opazil boš, da je ta pot ravno nasprotna tisti, ki jo običajno ubiramo. Ravno zato je tudi učinek nasproten. Večina ljudi se zavestno osredotoča na nezadovoljiva stanja in jih s tem zalaga z energijo in vitalnostjo, ki ju potrebujejo za močno rast.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 14. koraka – Disciplina mišljenja

 1. Vesoljna energija, iz katere izhajajo gibanje, svetloba, toplota in barve, ni podvržena učinkom, ki jih povzroča, temveč je nad njimi. Vesoljna substanca je vir vse moči, vse modrosti in vse inteligence.
 2. Priznati Vesoljno inteligenco pomeni, da se zavestno seznanimo z razumno kvaliteto Zavesti ter se s tem približamo Vesoljni substanci, ki jo harmonično integriramo v svoje vsakdanje aktivnosti.
 3. To je področje, ki se ga še ni lotil niti najbolj izobražen znanstvenik – je še neraziskano področje. Do danes je le nekaj redkih materialističnih šol dejansko sploh dojelo delček te resnice. Zdi se, da še niso spoznali, da je modrost enako kot moč vseprisotna in vedno razpoložljiva.
 4. Nekateri bodo vprašali, če so ta načela resnična, zakaj jih potem ne demonstriramo? Če so temeljna načela očitno pravilna, zakaj potem ne dosežemo želenih rezultatov? Dosegamo jih. Rezultate dosegamo v sorazmerju s svojim razumevanjem zakona in s svojo sposobnostjo, da tega pravilno uporabimo. Od zakonov, ki opisujejo delovanje električne energije, nismo imeli koristi, dokler jih nekdo ni zapisal in nam pokazal, kako jih naj uporabljamo.
 5. To nas pripelje do popolnoma novega odnosa do našega okolja, nam odpira poti, o katerih prej nismo niti sanjali, in vse to preko urejenega sistema zakonov, ki so po naravni poti postali del naše miselne naravnanosti.
 6. Um je ustvarjalen in princip, na katerem temelji ta zakon, je trden, zakonit in živi v bistvu stvari. Vendar ta ustvarjalna moč ne izvira iz posameznika, ampak iz Univerzalnega, ki je izvor in vir vse energije in vse substance – posameznik je le kanal za distribucijo te energije. Posameznik je torej pot, preko katerega Univerzalno ustvari različne kombinacije za tvorbo pojavov.
 7. Vemo, da so znanstveniki razstavili materijo v neskončno število molekul, molekule so nato razstavili v atome in atome v osnovne delce. Odkritje elektronov v steklenih ceveh, v katerih so ustvarili močan vakuum in ki so vsebovale staljene kovinske delce, dokazuje, da elektroni in s tem tudi drugi osnovni delci izpolnjujejo ves prostor, da so vedno in povsod prisotni. Izpolnjujejo vsa materialna telesa in so tudi tam, kjer mislimo, da vidimo prazen prostor. To je torej Vesoljna substanca, iz katere izhajajo vse stvari.
 8. Osnovni delci bi za vedno ostali osnovni delci, če jim ne bi dali navodil, kako naj na določenem mestu tvorijo atome in molekule. Šef, ki jim daje navodila, je Um. Elektroni, ki krožijo okoli jedra, so sestavni deli atomov, atomi se povezujejo v absolutno urejenem, matematičnem razmerju. Tvorijo molekule, ki se povezujejo in tako ustvarjajo veliko število povezav, iz katerih je sestavljeno Vesolje.
 9. Najlažji znan atom je vodik in ta je 1.700-krat težji od elektrona. Atom živega srebra je 300.000-krat težji od elektrona. Elektroni so čista negativna elektrika, in ker imajo enako potencialno hitrost kot vse druge kozmične energije, na primer toplota, svetloba, električna energija in misli, niti čas niti prostor nista pomembna dejavnika. Način, kako so določili hitrost svetlobe, je zelo zanimiv.
 10. Hitrost svetlobe je določil danski astronom Römer leta 1676 z opazovanjem zatemnitve Jupitrove lune. Ko je bila Zemlja Jupitru najbliže, so se zatemnitve glede na izračun pojavile osem in pol minut kasneje. Römer je iz tega sklepal, da svetloba potrebuje 17 minut, da prepotuje razdaljo premera Zemljinega obhodnega tira, kar ustreza vsakokratni razdalji med Zemljo in Jupitrom. Trditev je bila medtem potrjena in tako je dokazano, da svetloba potuje s hitrostjo približno 300.000 kilometrov na sekundo.
 11. Osnovni delci se manifestirajo v telesu kot celice ter razpolagajo z zavestjo in inteligenco, da lahko izvajajo funkcije človeškega telesa. Vsak del telesa je sestavljen iz celic. Nekatere delujejo neodvisno od drugih, druge pa v skupnostih. Nekatere tvorijo tkiva, medtem ko druge tvorijo različne telesne tekočine. Ene so nosilci materiala, druge so kirurgi, ki popravljajo škodo, tretje odvažajo odpadke, četrte pa so stalno v pripravljenosti, da ubranijo telo pred napadalci ali drugimi nezaželenimi vsiljivci iz družine bolezenskih klic.
 12. Vse te celice delujejo v skupno dobro in vsaka posamezna celica ni le živ organizem, ampak je tudi dovolj inteligentna za izvajanje svojih nalog. Je prav tako dovolj inteligentna, da vzdržuje energijo za svoje nadaljnje življenje. Zato si mora priskrbeti dovolj hrane in ugotovili so, da se glede tega odloča.
 13. Vsaka celica je rojena, se deli, umre ter se znova absorbira. Od stalne regeneracije celic je torej odvisna ohranitev zdravja in življenja samega.
 14. Iz tega je razvidno, da ima vsak atom v telesu svojo zavest. Ta zavest je negativna zavest in človekova sposobnost razmišljanja jo spreminja v pozitivno ter jo s tem tudi upravlja. To je znanstvena razlaga metafizičnega zdravljenja, ki vsakomur pojasni temelj tega izrednega fenomena.
 15. Negativno zavest, ki se nahaja v vsaki telesni celici, označujemo kot podzavest, saj deluje brez naše zavestne volje. Ugotovili smo, da se podzavest odziva na delovanje zavestnega razuma.
 16. Vse stvari izvirajo iz uma, torej so zunanji pojavi rezultat misli in logični sklep je, da stvari nimajo lastnega izvora ne stalnosti ne realnosti. Ker so ustvarjene z mislimi, jih z njimi lahko tudi uničimo.
 17. V družboslovju, enako kot v naravoslovju, izvajamo eksperimente in vsako odkritje pripelje človeka korak bliže k njegovemu cilju. Spoznamo, da je vsak človek zrcalna podoba svojih misli, ki jih je imel tekom svojega življenja. Z njimi je zaznamovan njegov obraz, njegova postava, njegov značaj ter njegova okolica.
 18. Za vsako posledico stoji vzrok, in če sledimo stvari do njenega začetka, najdemo ustvarjalno načelo, iz katerega izhaja. Dokazi za to so številni, tako da je ta resnica že splošno sprejeta.
 19. Objektivni svet upravlja nevidna in do sedaj nerazložljiva moč. To moč smo poosebili in jo imenovali bog. Vendar smo zdaj ugotovili, da bi jo morali videti kot esenco, ki prežema vse, kot načelo vsega, kar je – kot Neskončnost ali Vesoljno zavest.
 20. Vesoljni um, ki je neskončen in vsemogočen, razpolaga z neskončnimi viri, in če pomislimo, da je tudi vedno in povsod prisoten, ne moremo sklepati drugače, kot da smo mi izraz ali uresničitev tega uma.
 21. S priznanjem in razumevanjem podzavesti postane jasno, da je edina razlika med podzavestjo in Univerzalnim v stopnji izraženosti. Razlikujeta se tako, kot se razlikujeta kapljica in ocean. Sta enaka v vrsti in kakovosti, razlika je le v stopnji.
 22. Ali ceniš oziroma zmoreš ceniti to izredno pomembno dejstvo? Ti je jasno, da te priznanje tega dejstva poveže z Vsemogočnostjo? Podzavest je povezujoči element med Vesoljnim umom in zavestnim razumom. Ali ni očitno, da lahko razum predlaga misli, ki jih bo podzavest nato udejanjila? In ker je podzavest eno z Univerzalnim, ali ni potem očitno, da njegove aktivnosti niso podvržene nobenim omejitvam?
 23. Znanstveno razumevanje tega principa lahko razloži čudovite učinke, ki jih dosežemo z močjo molitve. Rezultati, ki so doseženi na ta način, niso posledica božje previdnosti, temveč so posledica delovanja popolnoma naravnega zakona. Tukaj torej ne gre za religiozno ali kako drugo skrivnost.
 24. Kljub temu je še vedno veliko ljudi, ki niso pripravljeni sprejeti načel pravilnega mišljenja, čeprav je dokazano, da nepravilno mišljenje vodi v neuspeh oziroma poraz.
 25. Misli so edina resničnost, okoliščine so le njihova zunanja manifestacija. Tako kot se spreminjajo misli, se spreminjajo tudi vse zunanje ali materialne okoliščine, da so v skladu s svojim ustvarjalcem – z mislimi.
 26. A misel mora biti jasna, stalna, ukoreninjena, določena in nespremenljiva. Ne moreš narediti koraka naprej in nato dveh korakov nazaj. Če 20 ali 30 let svojega življenja negativno razmišljaš in ustvarjaš negativne okoliščine, potem ne moreš pričakovati, da se vse razblini, če 15 do 20 minut na dan pravilno razmišljaš.
 27. Ko začneš uporabljati določen koncept, ki naj bi ti prinesel korenite spremembe v tvojem življenju, moraš to storiti z vso odločnostjo, vendar šele ko si zadevo dodobra premislil in ji posvetil vso svojo pozornost. Ko pa si se odločil, ne smeš dovoliti, da te kar koli omaja v tvoji odločitvi.
 28. Tvoj koncept, sprememba v tvojem razmišljanju, tvoja notranja naravnanost ti ne bodo prinesli le materialnih stvari, ki jih potrebuješ za svoje dobro počutje, ampak ti bodo prinesli tudi zdravje ter harmonične okoliščine.
 29. Če si v svojem življenju želiš harmonične okoliščine, moraš doseči notranjo uravnovešenost.
 30. Tvoj zunanji svet je zrcalna slika tvojega notranjega sveta.

Vaja:

Ta teden se osredotoči na harmonijo, in če rečem osredotoči, potem mislim na vse, kar ta beseda izraža. Osredotoči se tako zavestno, tako poglobljeno, da se ne boš zavedal ničesar drugega kot harmonije. Pomni: vaja dela mojstra. Samo branje teh lekcij te ne bo pripeljalo nikamor, dokler svojega znanja ne začneš uporabljati.

»Nauči se zapirati svoja vrata, izključi iz svojega duha in svojega sveta vsak element, ki te išče in za katerega veš, da ti ne bo prinesel nič dobrega.« George Matthew Adams

NAPOTKI 2. del

Zavestno sodelovanje z Vsemogočnostjo

Eksperimenti z rastlinskimi zajedavci so pokazali, da se celo najnižji organizmi lahko poslužujejo naravnih zakonov. Naslednji eksperiment je izvedel Jacques Loch, doktor medicine, član Rockefellerjevega inštituta.

»Da bi pridobili gradivo za svoj poskus, smo postavili vrtnice v loncih v prostor pred zaprto okno. Ko so se rastline posušile, so prej brezkrilnim rastlinskim ušem (parazitom) zrasla krila. Po metamorfozi so žuželke zapustile rastlino, zletele do okna in zlezle po steklu navzgor.«

Očitno so te majhne žuželke ugotovile, da so rastline, na katerih so živele, odmrle in da od njih ne morejo več dobiti hrane in vode. Edini način, da se rešijo stradanja, je bil, da jim začasno zrastejo krila, in to se je tudi zgodilo.

Takšni eksperimenti kažejo, da je Vsevedno kakor tudi Vsemogočno vselej in povsod prisotno in da tudi najmanjše bitje v sili lahko uporabi ta vir.

Petnajsta lekcija ti bo pojasnila zakon, ki določa življenje. Razložila ti bo, kako naravni zakoni delujejo v našo korist in da so vse okoliščine in izkušnje, ki jih doživimo, koristne. Pojasni, kako v skladu z vloženim trudom postanemo močnejši in kako z zavestnim sodelovanjem z naravnimi zakoni najlažje dosežemo srečo.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 15. lekcije – Zavestno sodelovanje z Vsemogočnostjo

 1. Zakoni, ki nam krojijo življenje, so oblikovani izključno v našo korist. Ti zakoni so nespremenljivi in jim ne moremo ubežati.
 2. Vse velike večne sile delujejo v tišini, vendar je v naši moči, da se z njimi uskladimo in tako živimo bolj mirno in bolj srečno.
 3. Težave, disharmonija in ovire nam kažejo, da bodisi ne opustimo, česar ne potrebujemo, bodisi ne sprejmemo, kar potrebujemo.
 4. Rastemo, ko zamenjamo staro z novim in dobro s slabim, kar je pogojeno ali medsebojno vzajemno dejanje, in vsak od nas je popolna miselna entiteta, kar nam omogoča, da sprejemamo le to, kar dajemo.
 5. Če se trdovratno oklepamo stvari, ki jih imamo, ne bomo dobili tistih stvari, ki jih potrebujemo. Okoliščine lahko zavestno nadzorujemo in nemudoma, ko spoznamo, zakaj nekaj privlačimo, se bomo iz vsake izkušnje naučili, kaj potrebujemo za svojo nadaljnjo rast. Naša sposobnost učenja iz izkušenj določa našo usklajenost in našo srečo.
 6. Naša sposobnost, da si prilastimo, kar za rast potrebujemo, se stalno razvija. Medtem ko se pomikamo proti višjim ravnem in jasnejšim vizijam, bomo bolj in bolj natančno vedeli, kaj si želimo, in tako bomo lažje prepoznavali, privlačili in sprejemali. Za svojo rast bomo dobili natanko to, kar potrebujemo.
 7. Vse okoliščine in izkušnje, ki si jih pridobimo, so v naše dobro. Težave in ovire nas bodo spremljale, dokler ne sprejmemo najvažnejših spoznanj za svojo nadaljnjo rast.
 8. Da žanjemo, kar sejemo, velja z matematično natančnostjo. Trajno moč si pridobimo v sorazmerju s trudom, ki smo ga vložili pri premagovanju težav.
 9. Neizprosna pravila rasti zahtevajo, da močno privlačimo stvari, ki so z nami usklajene. Resnično srečo bomo najlažje dosegli, ko bomo razumeli naravne zakone ter z njimi zavestno sodelovali.
 10. Misel vsebuje življenjsko energijo, če je prežeta z ljubeznijo. Ljubezen je proizvod čustev. Zato je nujno, da usmerjaš svoja čustva ter jih vodiš z razumom in logičnim mišljenjem.
 11. Ljubezen daje misli življenjsko energijo in ji tako omogoča, da vzklije. Zakon privlačnosti in zakon ljubezni – kar je eno in isto – prinašata, kar misel potrebuje za svojo rast in zorenje.
 12. Prva oblika, ki jo misel prevzame, je govor ali beseda. Od tod izvira pomembnost besed, saj so prva uresničitev misli – nosilci, s katerimi jih prenašamo. Preidejo v eter, se spremenijo v gibanje ali zvok in postanejo toni, ki so slišni tudi za druge.
 13. Razmišljanje lahko vodi do najrazličnejših dejanj, dejanja pa so preprosto misli, ki stremijo k izražanju v vidno obliko. Zato si lahko privoščimo le misli, ki vodijo do želenih okoliščin.
 14. Torej je neizogibno, da si lahko privoščimo le misli o izobilju, če želimo živeti v izobilju. Besede niso nič drugega kot misli, ki dobijo obliko, zato moramo biti posebno preudarni in uporabljati izključno konstruktiven in harmoničen jezik. Ko se bodo misli nazadnje izoblikovale in dobile obliko v zunanjem svetu, se bo izkazalo, da je to naša prednost.
 15. Podobam, ki jih nenehno ustvarjamo v svoji zavesti, ne moremo uiti in prav upodabljanje napačnih konceptov je natanko to, kar se dogaja z besedami, če naš način izražanja ni usklajen z našimi cilji.
 16. S tem ko naše mišljenje postaja bolj jasno in natančno ter dosega višje ravni, manifestiramo več in več življenja. Najpreprosteje je, da uporabljamo podobe besed, ki so jasno definirane in brez konceptov iz nižjih miselnih ravni.
 17. Svoje misli izražamo z besedami. Če v svojem življenju želimo uporabljati višje oblike resnice, smemo uporabljati le material, ki smo ga s tem namenom skrbno in premišljeno izbrali.
 18. Presenetljiva moč, da misli oblikujemo v besede, je tisto, kar človeka loči od živali. Pisana beseda nam omogoča, da sežemo v pretekla stoletja in spoznamo burne zgodovinske prizore, ki določajo našo današnjo dediščino.
 19. Vsak posameznik se lahko seznani in poveže z modrostjo največjih pisateljev in mislecev vseh časov. Njihova zbrana dela so manifestacija Vesoljne misli, ki stremi k udejanjanju v človekovem umu.
 20. Vemo, da je večna naloga Vesoljne misli ustvarjanje oblik, in vemo, da imajo enako nalogo tudi posamezne misli. Prav tako vemo, da je beseda miselna oblika, torej je poved kombinacija miselnih oblik. Če si torej želimo, da bo naš ideal lep in močan, moramo sprevideti, da morajo biti besede, iz katerih bo nazadnje miselna stavba zgrajena, natančno in skrbno izbrane, saj je natančnost pri tvorbi besed in povedi najvišja oblika arhitekture v civilizaciji in pogoj za uspeh.
 21. Besede so misli, so nevidna in nepremagljiva sila, ki se nazadnje same po sebi udejanjijo v obliko, ki jim je dodeljena.
 22. Besede so lahko miselne stavbe, ki so večne, ali pa barake, ki jih že najmanjši veter odpihne. Lahko razveseljujejo tako oko kot uho, lahko izrazijo vse znanje, v njih najdemo zgodbe preteklosti in upanje v boljšo prihodnost; so ustvarjalni glasniki, iz katerih se rodijo vsa človeška ali nadčloveška dejanja.
 23. Lepota besede je v lepoti misli, moč besede izhaja iz moči misli in moč misli leži v njeni življenjski moči. Kako torej prepoznamo misel, ki je prežeta z življenjem? Kaj so njene značilnosti? Vsebovati mora princip. Vendar kako prepoznamo, da ga vsebuje?
 24. Obstajajo matematični principi, a ne obstaja princip zmote. Obstaja princip zdravja, a ne obstaja princip bolezni, obstaja princip resnice, a ne obstaja princip laži, obstaja princip svetlobe, a ne obstaja princip teme, obstaja princip bogastva, a ne obstaja princip revščine.
 25. Kako vemo, da je vse to res? Če pravilno uporabljamo matematične principe, smo lahko prepričani o rezultatu. Kjer je zdravje, tam ni bolezni. Če poznamo resnico, nas laži ne morejo zavesti. Tema izgine, ko osvetlimo prostor, in kjer vlada izobilje, tam ni pomanjkanja.
 26. To so logična dejstva in najvažnejša resnica je, da je misel, ki vsebuje princip, polna življenja. Misel, polna življenja, se zakorenini in nazadnje zagotovo in nedvoumno izkorenini negativne misli, ki so po svoji naravi brez življenjske moči. Ta resnica je bila doslej očitno spregledana.
 27. To dejstvo ti bo omogočilo odstraniti vsako razprtijo, pomanjkanje ali omejitev.
 28. »Kdor je tako moder, da bo to razumel,« bo nedvomno takoj spoznal, da je ustvarjalna moč misli nepremagljivo orožje, s katerim bo postal gospodar svoje usode.
 29. V fizičnem svetu obstaja zakon kompenzacije, ki pravi: »Vsota dovedene energije na enem mestu je enaka vsoti oddane količine energije na drugem mestu.« Tako ugotovimo, da lahko prejmemo le, kar dajemo. Ko se posvetimo določenemu projektu, moramo biti pripravljeni prevzeti odgovornost za njegov razvoj. Podzavest ne more logično misliti, verjame nam na besedo: za nekaj smo prosili, zdaj bomo to prejeli, kakor smo si postlali, tako bomo spali, oblika je vlita in iz preje bo nastal vzorec, ki smo si ga zamislili.
 30. Zato moramo razvijati uvid in vpogled, da naše misli ne bodo vsebovale duševnih, moralnih in telesnih kali, ki jih v svojem življenju ne želimo uresničiti.
 31. Uvid je sposobnost duha, ki nam omogoča, da raziščemo dejstva in danosti, ki so daleč proč. Je nekakšna oblika človeškega teleskopa, ki nam omogoča, da v vseh situacijah predvidimo težave in možnosti.
 32. Uvid nam omogoča, da smo pripravljeni na vsako oviro ter jo lahko tudi premagamo, preden nam pričenja povzročati težave.
 33. Uvid nam omogoča, da načrtujemo v svojo korist in da usmerimo svoja razmišljanja in svojo pozornost v pravo smer namesto v kanale, ki ne prinesejo nobenih koristi.
 34. Uvid je zato absolutno nujen za razvoj veličastnih dosežkov, saj nam omogoča, da vstopimo v prav vsako področje uma, ga raziščemo in si ga prilastimo.
 35. Uvid je rezultat notranjega sveta, ki ga razvijamo v Tišini, z osredotočanjem.

Vaja:

Vaja tega tedna je osredotočanje na uvid. Zavzemi običajen položaj in razmisli o dejstvu, da osvojeno znanje o ustvarjalni moči misli še ne pomeni, da obvladaš tudi umetnost mišljenja. Osredotoči se na dejstvo, da se znanje ne uporablja samo po sebi. Naše znanje ne določa naših dejanj, temveč jih določajo običaji, precedens in navade. Svoje znanje lahko sebi v prid uporabimo edinole z zavestnim trudom. Pomni, da znanje, ki ga ne uporabljaš, sčasoma izgine iz tvoje zavesti, da vrednost informacije leži v uporabi njenega principa. Poglabljaj se v to, dokler ne dosežeš ustrezne stopnje razumevanja in boš zmožen izdelati jasen koncept, s pomočjo katerega boš omenjeni princip uporabil pri reševanju svojih problemov.

»Razmišljaj iskreno in tvoje misli bodo nahranile lačne na svetu; govori iskreno in vsaka tvoja beseda bo plodno seme; živi iskreno in tvoje življenje bo veličastna in plemenita izpoved vere.« Horatio Bonar

NAPOTKI 2. del

Oblikovanje znanstveno resničnih idealov

Vibracijske aktivnosti planetarnega Vesolja določa zakon o periodičnosti. Vse, kar živi, ima periode ali obdobja rojstva, rasti, žetve in propada. Te periode določa »zakon sedmih«.

» Zakon sedmih« določa dneve v tednu, lunine mene, harmoničnost zvoka, luči, toplote, elektrike, magnetizma in atomarnih struktur. Določa življenje vsakega posameznika, narodov in obvladuje aktivnosti v poslovnem svetu.

Življenje je rast, rast prinaša spremembe; vsako sedemletno obdobje nas pripelje v nov cikel. Prvih sedem let je obdobje otroštva, naslednjih sedem je obdobje prebujanja, ki pomeni začetek individualne odgovornosti. Naslednjih sedem pa predstavlja obdobje odraščanja. V četrtem obdobju dosežemo vrhunec rasti. Peto obdobje je »gradbeno« obdobje, v katerem ljudje pričnejo s pridobivanjem premoženja, zemljišča, izgradnjo hiše in družine. Naslednje obdobje med 35. in 42. letom je obdobje reakcije in sprememb, temu sledi obdobje ponovne izgradnje, prilagajanja in počitka, ki nas pripravi na nov cikel sedmih let, ki se prične s 50. letom.

Za lažje razumevanje zakona sedmih in našega življenja glejte spodnji posnetek duhovne realnosti:

Mnogi verjamejo, da svet pravkar zapušča šesto periodo in da bo kmalu nastopila sedma, perioda reorganizacije, ponovne izgradnje in harmonije: perioda, ki jo največkrat opisujejo kot milenij.

Tistih, ki poznajo te cikle, ne bo motilo, če stvari tečejo navidezno narobe, saj lahko s popolno gotovostjo uporabijo načelo, ki je opisano v teh lekcijah. Višji zakon bo brezpogojno nadzoroval delovanje vseh drugih zakonov, naše razumevanje ter zavestna uporaba duhovnih zakonov pa bosta vsako navidezno težavo spremenila v blagoslov.

NAPOTKI 1. del

Lekcija za 16. korak – Oblikovanje znanstveno resničnih idealov

 1. Bogastvo je rezultat dela. Kapital je njegova posledica, in ne vzrok; služabnik, ne mojster; sredstvo, ne cilj.
 2. Najpogostejša definicija bogastva je: izhaja iz koristnih in prijetnih stvari, ki imajo menjalno vrednost. Vrednost bogastva določa predvsem njegova menjalna vrednost.
 3. Če pomislimo, kako malo pripomore bogastvo k sreči posameznika, se zavemo, da njegova resnična vrednost ni v uporabljanju, ampak v menjavi.
 4. Zaradi svoje menjalne vrednosti postane sredstvo, s katerim si ustvarimo resnično pomembne stvari ter tako uresničimo svoje ideale.
 5. Naš cilj naj ne bo bogastvo samo, saj je bogastvo le sredstvo za dosego cilja. Uspeh je odvisen od višjega ideala, kot je kopičenje bogastva, in kdor želi biti uspešen, mora ustvariti ideal, ki si ga želi resnično doseči.
 6. S tem idealom v zavesti se bodo odprle poti, sredstva bodo na razpolago, vendar ne smemo narediti napake in cilja zamenjati s sredstvom. Obstajati mora trdno določen namen: ideal.
 7. Prentice Mulford je rekel: »Uspešen človek je človek, ki poseduje najvišje duhovno razumevanje, vsako veliko premoženje si pridobimo le z nadrejeno in resnično duhovno močjo.« Kdor pa ne zmore priznati te moči, naj pomisli, da je mati Andrewa Carnegieja po izselitvi v Ameriko morala sama preživljati družino; da je bil Harrimanov oče reven duhovnik z letnim dohodkom 200 ameriških dolarjev; da je sir Thomas Lipton začel z le 25 centi v žepu. Ti ljudje niso imeli ničesar drugega kot svojo moč, vendar jih ta ni pustila na cedilu.
 8. Ustvarjalna moč je v celoti odvisna od duhovne moči. Uporabljamo tri korake: idealizacijo, vizualizacijo in materializacijo. Vsak vodilni industrialec je odvisen izključno od te moči. V članku v Everybody’s Magazine je multimilijonar Henry M. Flagler, ustanovitelj Standard Oila, povedal, da je skrivnost njegovega uspeha njegova moč, da vidi stvari celostno. Iz pogovora z novinarjem je razvidno, kako uporablja moč idealizacije, koncentracije in vizualizacije, ki so vse umske moči:
 9. »Torej ste si resnično predstavljali vso stvar v celoti? Hočem reči, ste resnično zaprli oči in videli tirnice pred sabo? In premikajoče se vlake? Slišali sireno? Ste res šli tako daleč?« »Da.« »Kako jasno ste to videli?« »Zelo jasno.«
 10. Vidimo vizijo zakona, vidimo »vzrok in posledico«. Spoznamo, da je misel nujno pred dejanjem in ga tudi določa. Če razmislimo, bi morali prepoznati izredno dejstvo, da nobeno stanje ne more niti za trenutek obstajati kar samo po sebi, saj je vsaka človeška izkušnja izid urejenega in harmoničnega zaporedja dogodkov.
 11. Uspešni poslovneži so večinoma idealisti, ki stalno stremijo k višjemu in višjemu standardu. Prefinjena moč misli se odraža v našem vsakodnevnem razpoloženju in določa naše življenje.
 12. Misli so plastični material, iz katerega oblikujemo slike in razvijemo predstave oziroma koncept svojega življenja. Obstoj misli določa njihova uporaba, in če želimo nekaj doseči, kar velja za vse stvari, moramo prepoznati svoje umske sposobnosti in jih uporabiti na pravilen način.
 13. Prehitro pridobljeno bogastvo ni nič drugega kot znanilec ponižanja in nesreče, saj ne moremo obdržati, česar si nismo sami pridobili in česar si ne zaslužimo.
 14. Okoliščine v zunanjem svetu ustrezajo stanju v našem notranjem svetu. To je posledica delovanja Zakona privlačnosti. Kako naj se potem odločimo, kaj bomo ustvarili v notranjem svetu?
 15. Vse, kar vstopi v zavest preko čutov ali razuma, le-to oblikuje in ustvari sliko, ki postane vzorec za ustvarjalne energije. Izkušnje so v veliki meri rezultat okolice, slučaja, predhodnega razmišljanja in vseh oblik negativnega mišljenja. Misli, ki jih bomo ohranili v zavesti, pa moramo podvreči skrbni analizi. Po drugi strani pa lahko oblikujemo lastne mentalne slike s pomočjo svojih notranjih procesov, ki so neodvisni od zunanjih okoliščin. Z uporabo teh moči nadzorujemo svojo usodo, telo, duha in dušo.
 16. Z uporabo te moči iztrgamo svojo usodo iz rok naključja in zavestno ustvarimo izkušnjo, ki si jo želimo, saj ko si jasno predstavljamo okoliščine, se bodo nazadnje te manifestirale v našem življenju. Izid analize jasno pokaže, da je mišljenje tisti »veliki vzrok« v življenju.
 17. To pomeni, da z nadziranjem misli določamo okoliščine, okolico in usodo.
 18. Kako jih lahko nadziramo, kako to poteka? Misliti pomeni ustvariti misel, rezultat misli pa bo odvisen od njene oblike, kakovosti in vitalnosti.
 19. Njena oblika je odvisna od mentalnih slik, iz katerih izhaja; te pa so odvisne od globine vtisa, prevladujoče ideje, jasnosti vizije in drznosti podobe.
 20. Kakovost je odvisna od njenega bistva, bistvo pa je odvisno od materiala, iz katerega je zavest. Če je material stkan iz udarnih, močnih, pogumnih, jasnih misli, potem bo tudi misel vsebovala takšne kvalitete.
 21. Vitalnost misli je odvisna od čustev, s katerimi je prepojena. Če je misel konstruktivna, bo vsebovala vitalnost, življenje in ustvarjalnost, rasla bo, se razvijala in širila ter pritegnila vse, kar potrebuje za svoj popolni razvoj.
 22. Če je misel uničevalna, bo v sebi nosila kal uničenja. Misel bo umrla, vendar bo še prej pripeljala bolezen, neslogo in druge oblike trpljenja.
 23. Učinke negativnih misli poimenujemo »slabo«, in ko smo osebno vpleteni, marsikdo »slabo« preprosto pripiše nadrejenemu bitju, ki pa ni nič drugega kot uravnovešeni Um.
 24. Ni niti dobro niti slabo, preprosto je.
 25. S svojo zmožnostjo, da mislim damo obliko, udejanjimo dobro ali slabo.
 26. Dobro in slabo zato nista entiteti, dejansko ne obstajata, sta le besedi, ki ju uporabljamo, da označimo rezultat svojih dejanj, dejanja pa so vnaprej določena z značajem našega mišljenja.
 27. Ko je naše mišljenje konstruktivno in harmonično, manifestiramo dobro, ko pa je uničevalno ali neharmonično, manifestiramo slabo.
 28. Če želiš vizualizirati drugačno okolico, je postopek naslednji: zavestno razmišljaj o idealu, dokler se vizija ne izpolni. Ne razmišljaj o ljudeh, krajih ali stvareh, ti ne obstajajo v absolutnem. Okoliščine, ki si jih želiš, bodo ob pravem času na pravem mestu.
 29. Včasih je težko razumeti, kako z močjo vizualizacije usmerjamo značaj, sposobnosti, pridobitve, uspeh, okolje in usodo, vendar to poteka z znanstveno natančnostjo.
 30. Nemudoma boš opazil, da naše misli določajo kakovost naše zavesti, kakovost zavesti pa določa naše sposobnosti in umsko storilnost. Sedaj razumeš, zakaj se naša storilnost poveča, če razvijamo svoje sposobnosti, iz česar sledi, da lažje nadzorujemo okoliščine.
 31. S tem postane jasno, da naravni zakoni delujejo popolno in harmonično. Zdi se, da »se vse kar tako zgodi«. Če potrebuješ dokaz, primerjaj rezultate svojega truda, ko so te vodili visoki ideali, s primerom, ko si razmišljal negativno ali si imel sebične motive. Dodatnih dokazov ne boš potreboval.
 32. Če si v svojem življenju želiš uresničiti katero koli željo, si v zavesti ustvari sliko o uspehu. Svojo željo zavestno vizualiziraj, s tem boš izsilil uspeh in jo tako uresničil na znanstveni način.
 33. Vidimo lahko le to, kar v objektivnem svetu že obstaja, kar pa vizualiziramo, obstaja v duševnem svetu in vizualizacija zanesljivo nakazuje, kar se bo nekoč prikazalo v objektivnem svetu, če bomo zvesti svojemu idealu. Vzrok za to je preprost: vizualizacija je način zamišljanja, je miselni proces, ki ustvarja vtise v zavesti, iz katerih se razvijejo koncepti in ideali in ti so načrti, po katerih Mojstrski arhitekt ustvarja prihodnost.
 34. Psihologi so prišli do zaključka, da obstaja le ena vrsta zaznave, in to je občutenje, vsi čuti pa so le prilagoditev enega čuta. Zdaj vemo, zakaj je občutek ali čustvo osnova vse moči, zakaj čustva tako preprosto premagajo razum in zakaj moramo svoje misli prežeti s čustvi, če želimo doseči rezultate. Misli in čustva so nezaustavljiva kombinacija.
 35. Vizualizacijo usmerjamo preko zavestne volje. Natančno si moramo zamisliti, kaj želimo, a paziti moramo, da sposobnost zamišljanja ne uide našemu nadzoru. Zamišljanje je dober služabnik, a slab učitelj, in če ga ne nadzorujemo, nas lahko napelje na različne domneve in sklepe, ki pa so brez osnove ali vzroka. Vsako poljubno mnenje bi lahko sprejeli kot resnično brez kakršne koli analize, vendar pa nas to neizogibno vodi v duševni kaos.
 36. Zato smemo ustvarjati le znanstveno resnične mentalne slike. Vsako idejo temeljito analiziraj ter zavrni vse, kar ni znanstveno dokazljivo. Če boš to počel, se boš lotil le tistega, kar lahko izpelješ, in tvoja prizadevanja bodo kronana z uspehom. To je sposobnost, ki jo poslovneži imenujejo daljnovidnost in je zelo podobna uvidu, je tudi največja skrivnost uspeha vseh pomembnih podvigov.

Vaja:

Za vajo v tem tednu skušaj spoznati pomembno dejstvo, da sta harmonija in sreča stanji zavesti, neodvisni od lastništva stvari, da so stvari le posledice, posledice pravilnih duševnih stanj. Če si želimo katero koli materialno posest, moramo najprej doseči ustrezno miselno, notranjo naravnanost, ki nam bo nato prinesla želen rezultat. Ustrezno miselno naravnanost dosežemo, ko priznamo svojo duhovno naravo in se povežemo z Vesoljnim umom, ki je substanca vseh stvari. Spoznanje nam bo prineslo vse, kar potrebujemo za svojo popolno srečo. To imenujemo znanstveno ali pravilno mišljenje. Če nam uspe, da zavzamemo takšno naravnanost, bomo razmeroma lahko sprejeli svojo željo kot že obstoječe dejstvo. Ko to lahko storimo, smo našli »resnico«, resnico, ki nas osvobodi vsakršnega pomanjkanja ali omejitve.

» Človek lahko ujame zvezdo in jo ponovno izpusti, da kroži v svoji orbiti, vendar pred bogom ni naredil bolj pohvalne stvari kot tisti, ki misel, podobno zlati krogli, pošlje od generacije do generacije skozi čas.« H. W. Beecher

NAPOTKI 2. del

Intuitivno zaznavanje s pomočjo osredotočanja

Vrsta božanstva, ki ga človek – zavestno ali nezavedno – časti, nakazuje stopnjo njegove inteligence.

Povprašaj Indijanca o bogu in opisal ti bo slavne poglavarje mogočnega plemena. Povprašaj pogana o bogu in pripovedoval ti bo o bogovih ognja, vode, tega in onega in še česa drugega.

Vprašaj Izraelca in govoril ti bo o Mojzesovem bogu, ki je vladal po brezpogojnih merilih – zato deset božjih zapovedi. Ali Jozuetov bog, ki je Izraelce popeljal v boj, plenil ter zravnal mesta z zemljo.

Tako imenovani pogani so izdelovali malike svojih bogov in te so po svoji navadi častili, za najinteligentnejše med njimi pa so bili le vidna opora, ki jim je omogočala, da so se umsko osredotočali na kvalitete, ki so jih v svojem življenju želeli uresničiti.

Danes, ko živimo v 21. stoletju, teoretično častimo boga ljubezni, v praksi pa si ustvarjamo malike bogastva, moči, mode, šeg in navad. Pred njimi padamo na kolena in jih častimo. Ker se osredotočamo nanje, se uresničujejo v našem življenju.

Študent, ki osvoji sedemnajsto lekcijo, simbolov ne bo več zamenjeval z resničnostjo, zanimali ga bodo vzroki, ne posledice. Osredotočil se bo na resnično življenje in tako ne bo nikoli razočaran nad rezultati.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 17. koraka – Intuitivno zaznavanje s pomočjo osredotočanja

 1. Govorili so nam, da je človek »gospodar nad vsemi stvarmi«. Ta oblast izhaja iz Uma. Mišljenje je aktivnost, ki usmerja sebi podrejena načela. Najvišje načelo nadrejenega bistva in kvalitet mišljenja brezpogojno določa okoliščine, poglede in odnose vsega, s čimer pride v stik.
 2. Vibracije umskih moči so najfinejše in tako najmočnejše od vseh. Za vse, ki razumejo naravo in odličnost umskih moči, postane fizična moč nepomembna.
 3. Navajeni smo, da Vesolje opazujemo skozi lečo svojih petih čutov, in iz teh izkušenj nastajajo naši počlovečeni koncepti, toda resnične koncepte lahko sprejmemo le z duhovnim vpogledom. Vpogled zahteva pospešitev vibriranja Uma, kar lahko dosežemo le, če se um neprekinjeno posveča izbrani smeri razvoja.
 4. Nenehno osredotočanje je enakomeren in nepretrgan miselni tok, ki pa je rezultat potrpežljivega, vztrajnega, stalnega in ustrezno vodenega postopka.
 5. Veličastni izumi so rezultati dolgotrajnih raziskav. Da osvojimo znanost matematike, moramo vložiti več let koncentriranega truda, najvišjo znanost, znanost o Umu, prav tako spoznamo le s koncentriranim trudom.
 6. Osredotočanje pogosto napačno razumemo. Zdi se, da sta z njim povezani ideji o naporu ali trudu, toda velja prav nasprotno. Veličastnost igralca se kaže v dejstvu, da med predstavo pozabi na svoj značaj ter se popolnoma poistoveti s svojo vlogo, gledalce bo ganila realističnost predstave. Ta primer ti razkriva skrivnost pravilnega osredotočanja. V svoje razmišljanje se moraš poglobiti tako, da se ne zavedaš ničesar drugega več. Takšno osredotočanje vodi k intuitivnemu zaznavanju in do takojšnjega uvida v bistvo objekta, na katerega se osredotočaš.
 7. Vse znanje je rezultat pravilnega osredotočanja. Na ta način smo spoznali skrivnosti neba in zemlje, um postane magnet in želja po znanju privlači resnico in si jo prilasti.
 8. Hotenje je večinoma nezaveden proces. Zavestna želja le redko vodi k uresničitvi objekta, če le-ta ni v neposredni bližini. Nezavedne želje obudijo latentne sposobnosti uma in problemi se rešijo sami od sebe.
 9. Z osredotočanjem prebudimo in vzpodbudimo podzavest, da deluje v želeni smeri, kar nam pomaga pri dosegu vsakega cilja. Osredotočanje zahteva, da nadziramo telo in um. Nadzirati moramo celotno delovanje zavesti, tako fizično kot umsko.
 10. Duhovna resnica je zato tisti odločilni dejavnik, s katerim prerastemo svojo omejenost in dosežemo točko razvoja, ko lahko z različnimi oblikami mišljenja vplivamo na svoj značaj in zavest.
 11. Osredotočanje ni le razmišljanje, ampak je tudi pretvorba misli v stvari s praktično vrednostjo. Povprečen človek si ne more predstavljati, kako pomembno je osredotočanje. Vedno slišimo krik »Hočem«, a nikoli ne krika »Hočem biti«. Ne more dojeti, da eno ne more imeti brez drugega, da mora najprej najti svoje »kraljestvo«, preden lahko prejme še »zaklade«. Trenutno navdušenje je brez trajne vrednosti, cilj dosežemo le z neizmerno samozavestjo.
 12. Razum si morda zastavi previsok ideal in tako zgreši cilj, poskusimo lahko leteti z neizurjenimi krili, a namesto da bi leteli, bomo padli na tla, toda to še ni razlog, da ne bi poskusili znova.
 13. Edina ovira pri umskem delu je šibkost. Svojo šibkost lahko pripišeš telesnim omejitvam ali duševni neuravnovešenosti, a poskusi znova, kajti lahkotnost in popolnost dosežemo s ponavljanjem.
 14. Astronom se osredotoča na zvezde, ki mu izdajajo svoje skrivnosti, geolog se osredotoča na zgradbo Zemlje in že imamo geologijo, tako je z vsemi stvarmi. Ljudje se osredotočajo na življenjsko pomembna vprašanja, rezultat pa jasno vidimo v današnji kompleksni socialni ureditvi.
 15. Vsa odkritja in dosežki uma so rezultat želje v povezavi z osredotočanjem. Želja je najmočnejša vrsta ukrepanja. Čim bolj vztrajno si nekaj želimo, tem bolj določen bo rezultat. Želja v povezavi z osredotočanjem bo razkrila vse skrivnosti narave.
 16. Ko spoznamo plemenite misli in izkusimo izredne občutke, ki so povezani s plemenitimi mislimi, preide um v stanje, v katerem ceni vrednost višjih stvari.
 17. Trenutek resnega, intenzivnega osredotočanja in močno hrepenenje v želji, da nekaj postanemo in dosežemo, nam omogočata hitrejše napredovanje kot leta dolgotrajnega in mučnega truda. Tako bomo zrahljali rešetke nevere, slabosti, nesposobnosti in samoponiževanja in spoznali zadovoljstvo, ki ga doživimo ob premagovanju ovir.
 18. Duha pobude in izvirnosti razvijamo z vztrajnim in neprestanim umskim prizadevanjem. Poslovni svet nas uči o pomembnosti osredotočanja in nas opogumlja k značajnosti, s čimer razvijamo praktični uvid in sposobnost hitrega odločanja. Miselni element obvladuje oziroma upravlja vsako ekonomsko stremljenje in želja predstavlja prevladujočo moč. Vsi gospodarski odnosi so odraz želje.
 19. Večino odlik, kot sta vztrajnost in odločnost, razvijemo v delovnem razmerju. Um se krepi in razvija, postane učinkovit. Poglavitnega pomena je, da se um utrdi, da lahko preseže raztresenost in nepreračunljive impulze instinktivnega življenja ter tako premaga konflikt med višjim in nižjim jazom.
 20. Vsi smo kot dinamo, toda dinamo sam po sebi ni nič, um mora poganjati dinamo, šele takrat je ta koristen in njegova energija se bo zagotovo skoncentrirala. Um je stroj z nesluteno močjo. Mišljenje je stalno delujoča sila. Je gospodar in ustvarjalec vseh oblik in vseh dogodkov, ki se pojavljajo. Fizična energija ni nič v primerjavi z vsemogočnostjo mišljenja, saj mišljenje omogoča človeku, da si podredi vse naravne zakone.
 21. Vibracije so učinki razmišljanja. Vibracije segajo navzven in privlačijo material, ki ga potrebujemo za oblikovanje in izgradnjo. Nič skrivnostnega ni v moči mišljenja. Osredotočanje preprosto pomeni, da zavest osredotočimo do točke, kjer se poistoveti z izbranim objektom. Tako kot je hrana, ki jo pojemo, esenca telesa, tako zavest integrira objekt, na katerega se osredotočamo, in mu podeli življenje in bistvo.
 22. Ko se osredotočiš na pomembno zadevo, aktiviraš svojo intuitivno moč in dobil boš pomoč v obliki informacij, ki bodo pripomogle k uspehu.
 23. Intuicija pride do rešitev brez pomoči izkušenj ali spomina. Intuicija pogosto reši probleme, ki presegajo sposobnost logičnega sklepanja. Intuicija se pogosto pojavi tako iznenada, da nas osupne. Iskano resnico nam razkrije tako neposredno, da se zdi, kot da je prišla od višje sile. Intuicijo lahko kultiviramo in razvijamo, vendar jo moramo najprej priznati in ceniti. Ko nas obišče, jo moramo kraljevsko sprejeti, tako se bo vrnila in se vedno znova vračala. Čim bolj topel bo sprejem, tem bolj pogosto bo prišla. Če pa jo ignoriramo ali zapostavimo, bo prišla čedalje redkeje in v daljših presledkih.
 24. Intuicija navadno pride v tišini. Veliki umi pogosto iščejo samoto, v kateri rešujejo vse velike probleme življenja. Iz tega razloga ima vsak poslovnež, ki si lahko privošči, svojo pisarno, kjer je nemoten. Če pa si ne moreš privoščiti lastne pisarne, si poišči vsaj prostor, kjer imaš nekaj minut miru, da lahko vadiš razmišljanje in tako razvijaš nepremagljivo moč, ki jo potrebuješ za uspeh.
 25. Spomni se, da je podzavest načeloma vsemogočna in ne pozna omejitev, ko ji predamo oblast nad ukrepanjem. Narava tvoje želje bo določila razsežnost tvojega uspeha. Če je narava tvoje želje v soglasju z naravnimi zakoni ali Vesoljnim umom se bo um postopoma osvobodil in dan ti bo neustavljiv pogum.
 26. Zaupanje v svojo moč in svojo sposobnost zmagovanja bomo povečali z vsako premagano oviro in vsako doseženo zmago. Naša miselna naravnanost določa našo moč, in če smo naravnani k uspehu ter imamo svoj cilj trdno v zavesti, bomo iz nevidnega področja privlačili stvari, ki jih na tihem zahtevamo.
 27. S tem ko imamo misel v zavesti, bo postopoma dobila oprijemljivo obliko. Jasno določen cilj sproži vzroke, ki sežejo v nevidni svet ter poiščejo ustrezen material, s pomočjo katerega bomo dosegli svoj cilj.
 28. Lahko stremiš po simbolih moči namesto po moči sami. Lahko hlepiš po slavi namesto po časti, po premoženju namesto po blaginji, po položaju namesto po službi. V vsakem primeru boš odkril, da se vsi simboli moči spremenijo v prah, takoj ko jih dosežeš.
 29. Prehitro pridobljenega bogastva ali položaja, kateremu še nisi dorasel, ne moreš obdržati, če ni zaslužen. Prejmemo le to, kar dajemo, in tisti, ki poskušajo sprejemati brez dajanja, bodo vedno znova ugotovili, da zakon kompenzacije v vsakem primeru in brez izjeme skrbi za ravnotežje.
 30. Dirka je po navadi veljala denarju ali drugemu simbolu moči, toda ko razumemo resnični vir, si lahko privoščimo, da simbole enostavno ignoriramo. Človek, ki ima poln bančni račun, si ne polni žepov z zlatom, enako je s človekom, ki je odkril resnični vir moči, tega ne zanimajo več prevare in pretveze.
 31. Mišljenje je navadno usmerjeno navzven, v smer evolucije, toda lahko ga usmerimo tudi navznoter, kjer zajame temeljna načela stvari, srce in duha stvari. Ko dojamemo srce ali bistvo stvari, le-te razmeroma preprosto razumemo in z njimi razpolagamo.
 32. To je res, ker je duh neke stvari stvar sama, njen vitalni del, resnična substanca. Oblika je preprosto zunanja manifestacija notranje duhovne aktivnosti.

Vaja:

Za vajo tega tedna se čim bolj intenzivno posveti metodam, ki smo jih obravnavali v tej lekciji. Pri prizadevanju za dosego svojega cilja ne dopusti zavestnega napora ali truda. Popolnoma se sprosti, izogibaj se vsakega strahu v zvezi z rezultati. Zavedaj se, da prejmeš moč v tišini. Misel osredotoči na objekt, dokler se popolnoma ne poistovetiš z njim – dokler se ničesar drugega več ne zavedaš.

 • Če želiš premagati strah, se osredotoči na pogum.
 • Če želiš odpraviti pomanjkanje, se osredotoči na izobilje.
 • Če želiš premagati bolezen, se osredotoči na zdravje.

Na svoj ideal se vselej osredotočaj, kot da že obstaja, saj je seme in vsebuje življenjsko načelo, ki sproži vzroke, usmerja, vodi in prinaša ustrezne povezave, ki se nazadnje uresničijo, postanejo stvari.

»Mišljenje je izključno v lastništvu tistih, ki ga zmorejo vzdrževati.« Emerson

NAPOTKI 2. del

Zakon privlačnosti

Da lahko rastemo, moramo dobiti, kar za svojo rast potrebujemo. To dosežemo s pomočjo zakona privlačnosti. Posameznik se diferencira ali razločuje od univerzalnega edinole preko tega načela.

Za trenutek pomisli, kaj bi bil moški, če ne bi bil mož, oče ali brat in če ga ne bi zanimal družbeni, gospodarski, politični ali verski svet. Moški ne bi bil nič drugega kot abstrakten, teoretičen ego, saj obstaja le v razmerju do celote, v razmerju do drugih ljudi, v razmerju do družbe. Edino in le ta razmerja določajo njegovo okolico.

S tem je dokazano, da je posameznik preprosto diferenciacija ene vesoljne Zavesti, »resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka«, in njegova individualnost ali osebnost ni nič drugega kot njegovo razmerje do celote.

To opisujemo kot posameznikovo okolico, ki jo ustvarja zakon privlačnosti. 18. lekcija ti bo podrobneje razložila ta pomemben zakon.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 18. koraka – Zakon privlačnosti

 1. Po vsem svetu se izvaja sprememba v razmišljanju ljudi. Sprememba počasi pronica v našo notranjost in je pomembnejša od vsake spremembe, ki jo je svet doživel od padca poganstva.
 2. Sedanji preobrat v prepričanju ljudi vseh razredov, v najbolj kultiviranih in najvišjih kakor tudi v delavskem razredu, je brez primera v svetovni zgodovini.
 3. Znanost je v zelo kratkem času prinesla veliko novih odkritij in razkrila neskončne vire in možnosti ter neznane sile. Znanstveniki se vedno bolj obotavljajo, da bi določene teorije potrdili ali pa jih označili kot absurdne ali nemogoče.
 4. Rodila se bo nova civilizacija, ustaljene navade, veroizpoved in precedens bodo izginili, vera in pomoč sočloveku bosta zavzeli svoje mesto. Človeštvo se bo osvobodilo vezi tradicije, in ko se bodo potrošili sadovi materializma, se bo mišljenje osvobodilo in resnica se bo pokazala pred začudeno množico v vsem svojem sijaju.
 5. Svet se nahaja na pragu nove zavesti, nove moči in novega zavedanja samega sebe.
 6. Fizika je materijo razcepila v molekule, molekule v atome, atome v energijo. Naj nam gospod J. A. Fleming pojasni, kako energijo razcepimo v zavest. Povedal je: »V svojem bistvu ostaja energija uganka, z izjemo tega, da lahko vidimo njeno pojavljanje, kar označujemo kot funkcijo zavesti ali volje.«
 7. Zavest je naša lastna in ultimativna. Nahaja se v substanci in v duhu. Je ohranjujoč, spodbujajoč in vseprisoten Duh vesolja.
 8. Vsemogočna inteligenca ohranja vsako živo bitje in ugotovimo, da razliko med posameznimi življenjskimi vrstami določamo s stopnjo inteligence, ki jo predstavljajo. Višja inteligenca je tista, ki postavi žival nad rastlino in človeka nad žival. Ugotavljamo, da se višja inteligenca kaže v moči posameznika, vodi njegova dejanja ter se tako zavestno prilagaja njegovi okolici.
 9. Prilagajanje, ki zaposluje pozornost velikih umov, ni nič drugega kot spoznanje obstoječega reda v Vesoljni zavesti, o kateri vemo, da nas upošteva prav toliko, kolikor smo pred tem upoštevali njo.
 10. Razumevanje naravnih zakonov nam je omogočilo, da premagamo prostor in čas, da se dvignemo v nebo, da železo plava. Čim višja je stopnja inteligence, tem večje je naše znanje o naravnih zakonih, tem večja je naša moč.
 11. Če priznamo lastni jaz kot individualizacijo Vesoljne inteligence, bomo lahko nadzorovali oblike inteligence, ki te stopnje samospoznanja še niso dosegle. Ne zavedajo se, da Vesoljna inteligenca prodre skozi vse stvari in je vedno pripravljena, da se aktivira, ne vedo, da reagira na vsako potrebo in je zato odvisna od zastavljenih ciljev.
 12. Mišljenje je ustvarjalno, princip, na katerem sloni zakon, je soliden, zakonit in v naravi stvari. A ustvarjalna sila ne izvira iz posameznika, ampak iz Univerzalnega, ki je vir in osnova vse energije in vse substance, posameznik je le kanal za razdeljevanje energije.
 13. Posameznik je preprosto pot, preko katere Univerzalno ustvarja različne kombinacije, ki jim sledijo pojavi. Določa jih zakon o nihanju in tako iz različnih hitrosti gibanja v izvorni substanci nastajajo po točno določenih številčnih razmerjih nove substance.
 14. Mišljenje je nevidna povezava, preko katere posameznik komunicira z Univerzalnim, končnost z Neskončnostjo, vidno z Nevidnim. Mišljenje je magija, s pomočjo katere človek postane bitje, ki misli in si pridobiva znanje, čuti in ukrepa.
 15. Tako kot ustrezna priprava očesu omogoči, da odkriva neskončne svetove, oddaljene na milijone kilometrov, tako ima človek z resničnim razumevanjem možnost, da komunicira z Vesoljno zavestjo, ki je izvor vse moči.
 16. Vsakodnevno ali splošno razumevanje je vredno ravno toliko kot izključen telefon, dejansko je to le naš »pogled« na stvari ter nima nobenega pomena. Indijanci in divjaki na Kanibalskih otokih tudi v nekaj verjamejo, a to še ničesar ne dokazuje.
 17. Edino prepričanje, ki nekaj pomeni, je prepričanje, ki je postavljeno na preizkušnjo in je tako tudi dokazano kot dejstvo. Ni več prepričanje, ampak je postalo življenjska resnica.
 18. To resnico preizkuša na stotisoče ljudi in dokaz zanjo je v natančnem razmerju z uporabno vrednostjo sredstva, ki ga uporabljajo.
 19. Človek ne more brez dovolj močnega teleskopa opazovati zvezd, ki so oddaljene sto milijonov kilometrov, zato se znanost nenehno ukvarja s konstruiranjem vedno večjih in močnejših teleskopov, nagrada pa so vedno nova spoznanja o nebesnih telesih.
 20. Enako je z razumevanjem. Ljudje neprestano izboljšujejo metode za povezovanje in komunikacijo z Vesoljno zavestjo in njenimi neskončnimi možnostmi.
 21. Vesoljni um se v zunanjem svetu manifestira preko principa o privlačnih silah, ki delujejo med posameznimi atomi v neskončno različnih stopnjah intenzitete.
 22. Stvari se povezujejo na podlagi načela povezovanja in privlačnosti. Načelo je univerzalno in je tudi edini način, kako se uresničuje bistvo eksistence.
 23. Rast se na najlepši možen način udejanja s pomočjo univerzalnega načela.
 24. Da lahko rastemo, moramo dobiti, kar za rast potrebujemo. Ker smo vselej popolna miselna entiteta, nam je omogočeno, da prejmemo toliko, kolikor dajemo. Rast je odvisna od medsebojnega učinkovanja in ugotovili smo, da tudi na duševni ravni enako privlači enako, da duševne vibracije reagirajo na podlagi medsebojnega ujemanja.
 25. Zato je jasno, da misli o bogastvu reagirajo na podobne misli, posameznikovo bogastvo je pravzaprav to, kar on v resnici je. Skrivnost notranjega bogastva je, da privlači zunanje bogastvo. Zmožnost, da nekaj dosežemo, je resnični vir posameznikovega bogastva. Zato bo tisti, ki dela s srcem, nedvomno neomejeno uspešen. Dajal bo in dajal in čim več bo dajal, tem več bo prejel.
 26. Kaj počnejo veliki finančniki na Wall Streetu, vodilni industrialci, državniki, veliki odvetniki, izumitelji, zdravniki, pisatelji – kaj drugega lahko prispevajo k vsesplošni človeški sreči kot svojo moč mišljenja?
 27. Misli so energija, s katero se udejanja zakon privlačnosti in ki se nazadnje uresniči kot bogastvo.
 28. Vesoljna zavest je statična zavest ali substanca v ravnovesju. Naša moč mišljenja ji podarja obliko. Mišljenje je dinamična stopnja zavesti.
 29. Moč je odvisna od zavedanja moči. Če je ne uporabljamo, jo izgubimo, če se pa je ne zavedamo, je ne moremo uporabljati.
 30. Uporaba moči je odvisna od naše pozornosti. Stopnja pozornosti določa našo sposobnost pridobivanja znanja, ki je drugo poimenovanje za moč.
 31. Pozornost opisujemo kot največjo značilnost genija. Kultiviranje pozornosti je odvisno od vaje.
 32. Motivacija za pozornost je zanimanje. Čim večje je zanimanje, tem večja je pozornost in čim večja je pozornost, tem večje je zanimanje – akcija in reakcija. Začni biti pozoren in zanimanje se bo v kratkem prebudilo. Zanimanje bo privlačilo še več pozornosti, pozornost pa bo privlačila še več zanimanja in tako naprej. Na ta način kultiviraš moč pozornosti.

Vaja:

Ta teden se osredotoči na svojo ustvarjalno moč. Skušaj doseči vpogled, dojemanje. Poskusi najti logično osnovo za zaupanje, ki je v tebi. Razmišljaj o dejstvu, da fizični človek živi, se premika in ima svoje bistvo, svoj obstoj v vsem organskem življenju, ki je kot zrak, ki ga mora dihati, da lahko živi. Nadalje razmisli o dejstvu, da tudi duhovni človek živi in se premika, vendar ima svoje bistvo v podobni, a subtilnejši energiji, ki določa njegovo življenje. Tudi v fizičnem svetu ni življenja, dokler ne posejemo semena, in nikakor ne moremo ustvariti višje razvitega ploda, kot je starševska zasnova. Enako tudi v duševnem svetu ni nobenega učinka, dokler ne posejemo semena, in plod je odvisen od narave semena, torej so tvoji dosežki odvisni od tvojega razumevanja zakona o vzroku in posledici, od najvišje stopnje razvoja človeške zavesti.

»V moji zavesti ni misli, ki se ne bi nenehno in urno spreminjala v moč in organizirala ogromen instrumentarij pripomočkov.« Emerson

NAPOTKI 2 del

Razvoj življenjske energije

Strah je zelo močna oblika misli, ki ohromi živčne celice ter vpliva na krvni obtok, kar nato ohromi ves mišični sistem. Strah torej vpliva na celotno bitje – na telo, možgane in živce, fizično, mentalno in mišično.

Seveda pa obstaja način, kako premagamo strah, in sicer preprosto tako, da se zavedamo svojih moči. Kaj je skrivnostna vitalna sila, ki jo imenujemo življenjska moč? Ne vemo natančno, a tudi za elektriko ne vemo natančno, kaj je.

Vemo pa, da si elektriko lahko podredimo, če se prilagodimo zakonitostim, ki jim je podrejena, in tako bo postala naš vdani služabnik, razsvetljevala bo naše hiše in naša mesta, poganjala naše stroje in nam poleg tega koristila še na razne druge načine.

Tako je tudi z vitalno silo. Čeprav ne vemo, kaj je, in verjetno ne bomo nikoli izvedeli, vemo, da je ena od primarnih sil, ki se manifestira v živih bitjih, in vemo, da se tudi sami lahko odpremo temu bogatemu dotoku življenjske energije, če se prilagodimo zakonitostim in principom, ki jim je podrejena. Tako lahko dosežemo najvišjo možno stopnjo umske, moralne in duhovne učinkovitosti.

19. lekcija nam pripoveduje o zelo preprostem načinu, kako razviti življenjsko moč. Če boš opisane informacije praktično uporabil, boš kmalu razvil občutek moči, ki je že od nekdaj razpoznavna značilnost genijev.

NAPOTKI 2. del

Lekcija 19. koraka – Razvoj življenjske energije

 1. Iskanje resnice ni več nenačrtovana avantura, ampak sistematičen proces, ki poteka logično. Vsaki naši izkušnji sledi povratna informacija z oceno.
 2. Ko iščemo resnico, iščemo ultimativni vzrok. Vemo, da je vsaka človeška izkušnja posledica. Če bomo raziskovali in doumeli vzrok, bomo odkrili, da je to vzrok, na katerega lahko zavestno vplivamo, torej lahko nadzorujemo vsako posledico ali izkušnjo.
 3. Človekova izkušnja potemtakem ni več igrača usode in človek ni več otrok sreče, temveč si sam kroji svojo usodo. Na srečo in usodo vplivamo podobno kot kapitan vodi svojo ladjo ali strojevodja usmerja svoj vlak.
 4. Pri vseh stvareh bomo navsezadnje prišli na eno in isto, saj je vse prevedljivo in zato so vse stvari medsebojno povezane in nikoli niso v nasprotju ena z drugo.
 5. V fizičnem svetu nastajajo nešteti kontrasti, ki smo jim iz udobja dali določena imena. Tako imajo vse stvari velikost, barvo, obsenčitev ali robove. Imamo severni in južni pol, zunaj in znotraj, vidno in nevidno, vsi ti izrazi pa služijo medsebojni primerjavi teh skrajnosti.
 6. Tako imamo poimenovanja za dva dela, nasprotujoča si pola celote. Obe skrajnosti sta relativni, nista ločeni entiteti, ampak sta dva dela ali aspekta celote.
 7. V mentalnem svetu najdemo enake zakonitosti, govorimo o znanju in nevednosti in nevednost ni nič drugega kot manjkajoče znanje, torej beseda, ki izraža pomanjkanje znanja, sama po sebi pa nima nobenega pomena.
 8. V besedi morala najdemo enake zakonitosti, govorimo o dobrem in zlu, dobro je realnost, nekaj oprijemljivega, medtem ko je zlo preprosto negativno stanje, odsotnost dobrega. Zlo včasih vidimo kot zelo realno stanje, ki pa nima svojega lastnega principa, vitalnosti, je brez življenja. To vemo, ker ga dobro vedno uniči. Tako kot resnica izbriše zmoto in luč temi podari svetlobo, tako izgine zlo, ko se pojavi dobro. Zato v svetu morale obstaja le en princip.
 9. Enake zakonitosti najdemo v spiritualnem svetu. Govorimo o zavesti in materiji kot o dveh ločenih enotah, a z natančnejšim opazovanjem bomo spoznali, da obstaja le eno veljavno, delujoče načelo in to je zavest.
 10. Zavest je resnična in večna. Materija se nenehno spreminja, saj vemo, da v eonih časa sto let pomeni toliko kot en dan. Če se nahajamo v velikem mestu in naš pogled sledi neštetim velikim stavbam, vlakom, tramvajem, telefonom, osvetljavi in drugim prednostim moderne civilizacije, se zavemo, da je bilo pred stotimi leti vse drugače, in če bi čez sto let spet stali na istem mestu, bi z veliko verjetnostjo ugotovili, da od tega, kar je bilo nekoč, ni veliko ostalo.
 11. Enake zakonitosti spreminjanja veljajo v živalskem svetu. Milijoni in milijoni živali prihajajo in odhajajo z življenjsko dobo le nekaj let. V rastlinskem svetu se spremembe dogajajo še hitreje. Mnoge rastline in trave odmrejo že v enem letu. Ko opazujemo anorganski svet, pričakujemo, da bomo našli nekaj trajnega. A pri opazovanju navidezno nespremenljive celine spoznamo, da se je dvignila iz morja, kjer so danes velikanske gore, je bilo nekoč morje, in ko stojimo na skali v dolini Yosemite, lahko opazujemo sledi ledenika, ki je nekoč premikal vse pred sabo.
 12. Nenehne spremembe so vidne povsod in vemo, da spremembe niso nič drugega kot evolucija Vesoljne zavesti: veličasten proces, ki omogoča, da se stvari stalno ustvarjajo na novo, in zavemo se, da materija ni nič drugega kot oblika, ki jo zavzame Um, in je zato samo stanje. Materija ne vsebuje načela, edino načelo je zavest.
 13. Sedaj je jasno, da je zavest edino delujoče načelo v fizičnem, duševnem, moralnem in duhovnem svetu.
 14. Vemo, da je zavest statična, zavest v mirovanju. Vemo, da posameznik s svojo sposobnostjo mišljenja vpliva na Vesoljno zavest in jo s tem pretvori v dinamično zavest ali zavest v gibanju.
 15. Da to lahko storimo, moramo zagotoviti gorivo v obliki hrane, saj človek brez hrane ne more misliti, in spoznamo, da niti duhovno aktivnost, kot je mišljenje, ne moremo spremeniti v vir veselja in dobička, če ne uporabimo materialnih sredstev.
 16. Da ustvarimo elektriko in jo pretvorimo v dinamično silo, potrebujemo energijo v ustrezni obliki. Rastline za svojo oskrbo potrebujejo energijo v obliki sončnih žarkov, enako potrebujemo ljudje energijo v obliki hrane, da lahko mislimo in vplivamo na Vesoljno zavest.
 17. Morda se zavedaš, da misli stalno in nepretrgoma dobivajo obliko, da neprestano iščejo izraz. Dejstvo je, da se bodo tvoje misli, če so močne, konstruktivne in pozitivne, preprosto in jasno udejanjile v tvojem zdravstvenem stanju, v tvojih poslovnih odnosih in v tvoji okolici. Če so tvoje misli kritične, uničevalne in negativne, se bodo v tvojem telesu zrcalile kot strah, skrbi in živčnost, v tvojih financah kot pomanjkanje in v tvoji okolici kot neugodne okoliščine.
 18. Vso bogastvo je posledica moči. Lastnina ima pomen le, če daje moč, in dogodki so pomembni le, če vplivajo na moč. Vse stvari predstavljajo določeno obliko in stopnjo moči.
 19. Znanje in razumevanje o vzroku in posledici ljudem omogoča, da pogumno načrtujejo in brezskrbno izpeljujejo. Znanje o tem zakonu smo si pridobili, ko smo spoznali zakone, ki obvladujejo paro, elektriko, kemično afiniteto in silo teže. Imenujemo jih naravni zakoni, ker urejajo fizični svet, toda vsa moč ni le fizična. Obstaja tudi duševna moč, moč morale in duhovna moč.
 20. Kaj so naše šole, naše univerze, če ne umske elektrarne, v katerih razvijamo umsko moč?
 21. Tako kot imamo mnogo ogromnih elektrarn za proizvodnjo energije, da lahko poganjamo silovite stroje, ki iz zbranih surovin proizvajajo stvari za zadovoljevanje naših potreb in zagotavljanje udobja, enako zbirajo duševne energije surovino, jo kultivirajo in spremenijo v moč, ki je vsaki naravni sili neskončno nadrejena, ne glede na to, kako neverjetna je.
 22. Kaj je surovina, ki jo zbiramo v tisočih umskih elektrarnah in se pretvarja v moč, ki je nad vsako drugo močjo? V statični obliki je zavest – v dinamični obliki je misel.
 23. Ta moč je nad vsem, ker obstaja na višjem nivoju. Ljudem je omogočila, da odkrijejo zakonitosti, na podlagi katerih izkoriščajo čudovite naravne sile, in tako opravljajo delo stotisočih ljudi. Ljudem je omogočila, da odkrijejo zakone, s katerimi premagamo čas in prostor ter silo teže.
 24. Misli so življenjska sila ali energija, ki se razvija. V zadnjih petdesetih letih je pripeljala do presenetljivih dosežkov in ustvarila svet, ki si ga pred 50 ali celo 25 leti sploh ne bi mogli predstavljati. Presenetljive dosežke smo dosegli z organizacijo duševnih energij v pičlih 50 letih, kaj nas potem čaka v naslednjih 50?
 25. Substanca, iz katere ustvarjamo vse stvari, je neomejena, vemo, da se svetloba giba s hitrostjo 300.000 km na sekundo. Vemo, da obstajajo zvezde, ki so tako daleč, da svetloba potuje 2000 let, da doseže Zemljo. Vemo, da obstajajo zvezde v vseh delih vesolja. Vemo, da svetloba prihaja v valovih in ne bi mogla potovati, če ne bi bil eter, skozi katerega se premika, prehoden. Lahko zaključimo, da je ta substanca ali eter ali surovina prisotna v celotnem vesolju.
 26. Kako se torej substanca manifestira? V elektrotehniki sestavimo baterijo iz nasprotnih polov cinka in bakra, kar omogoča, da tok teče od enega do drugega in tako dobavlja energijo. Enak proces se ponavlja v povezavi z vsako polarnostjo, in ker je vsaka oblika preprosto odvisna od frekvence nihanja in iz nje izhajajočih medsebojnih odnosov atomov, moramo, če hočemo spremeniti obliko manifestacije, spremeniti polarnost. To je načelo vzroka in posledice.

Vaja:

Pri vaji tega tedna se osredotoči, in ko rečem osredotoči, mislim na vse, kar ta beseda pomeni. Pozorno se posveti objektu, ki ga imaš v mislih, in sicer tako, da se ne boš zavedal ničesar drugega več – to počni vsak dan nekaj minut. Če si vzameš čas za hrano, da nahraniš svoje telo, zakaj si ne bi vzel tudi časa, da sprejmeš duševno hrano?

Razmisli o dejstvu, da so pojavi velikokrat zavajajoči. Zemlja ni ravna, ne miruje, nebo ni kupola, Sonce se ne vrti okoli Zemlje, zvezde niso pege svetlobe in za materijo, o kateri smo predvidevali, da je trdna, danes vemo, da je v stanju neprestanega prehajanja in spreminjanja.

Poskušaj prepoznati, da se hitro bliža dan, ko bomo morali različne miselne procese in dejavnosti prilagoditi hitro naraščajočemu znanju o delovanju večnih načel.

»Tiha misel je navsezadnje najmogočnejše gibalo vsega človeškega udejstvovanja.« Chaning

NAPOTKI 2. del

Mišljenje kot resnična naloga življenja

Veliko let je trajala neskončna razprava o izvoru zla. Teologi trdijo, da je bog ljubezen in je vselej in povsod prisoten. Če je to res, potem ni kraja, kjer ni boga. Ampak kje so potem zlo, hudič in pekel?

Pa poglejmo:

 • Bog je Duh.
 • Duh je Ustvarjalno načelo Vesolja.
 • Človek je bil ustvarjen po božji podobi.
 • Človek je potemtakem duhovno bitje.
 • Edina aktivnost duha je njegova moč mišljenja.
 • Mišljenje je zato ustvarjalni proces.
 • Vse oblike so rezultat miselnih procesov.
 • Uničenje oblike je prav tako rezultat miselnega procesa.
 • Fiktivne predstavitve oblik so rezultat ustvarjalne sile misli – kot pri hipnozi.
 • Vidne predstavitve oblik so rezultat ustvarjalne sile misli – kot v duhovnosti.
 • Izumiteljstvo, organizacija in vsako konstruktivno delo so rezultat ustvarjalne sile misli – kot pri koncentraciji.
 • Ko se ustvarjalna sila misli udejanja v korist človeštva, označujemo rezultat kot dober.
 • Ko se ustvarjalna sila misli udejanja na uničevalen način, opisujemo rezultat kot slab.

To kaže na izvor dobrega in slabega. Sta le besedi, ki ju uporabljamo, da opišemo naravo rezultatov mišljenja ali ustvarjalnega procesa. Mišljenju brezpogojno sledi dejanje in dejanje vnaprej določa okoliščino.

Dvajseta lekcija ti bo pojasnila to pomembno dejstvo.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 20. koraka – Mišljenje kot resnična naloga življenja

 1. Duh stvari je stvar sama. S tem je stvar nespremenljivo določena in večna. Tvoja zavest ali duh – si ti sam. Brez duha ne bi bil nič. Ko priznaš zavest in njene možnosti, se le-ta aktivira.
 2. Mogoče poseduješ vsa bogastva krščanstva, a če jih ne priznaš in jih ne uporabljaš, so brez pomena. Tako je tudi z duhovno lastnino, če je ne priznaš in je ne uporabljaš, je brez vrednosti. Duhovna moč ima le en pogoj, in sicer da jo uporabljaš ali priznaš.
 3. Vse veličastne stvari pridejo s priznanjem. Žezlo moči je zavest, misel njen sel, misel iz resničnosti nevidnega sveta neprestano oblikuje okoliščine in okolico tvojega objektivnega sveta.
 4. Resnična naloga življenja je mišljenje in moč je rezultat. Stalno se ukvarjaš z magično močjo misli in z zavestjo. Kakšne rezultate lahko pričakuješ, dokler se ne zavedaš moči, ki jo nadzoruješ?
 5. Dokler se tega ne zavedaš, se omejuješ na površinska dejstva in si tovorna žival za vse, ki mislijo, za vse tiste, ki priznavajo njeno moč, za tiste, ki vedo, da bodo morali delati, če ne bodo mislili. Čim manj mislimo, tem več moramo delati in tem manj dobimo za svoje delo.
 6. Skrivnost moči je popolno razumevanje načel, sil, metod in kombinacij Zavesti in popolno razumevanje našega odnosa do Vesoljne Zavesti. Pomni, da je to načelo nespremenljivo, zato se lahko nanj vedno zanesemo. Vsa načela so nespremenljiva.
 7. V tej stabilnosti leži tvoja priložnost. Si aktivni atribut zavesti, kanal za njene aktivnosti. Univerzalno lahko deluje le preko posameznika.
 8. Ko boš pričel dojemati, da je esenca Univerzalnega v tebi – da si to ti – boš postal aktiven. Začutil boš svojo moč, gonilno silo, ki neti moč zamišljanja, ki prebuja navdih, ki mislim podarja življenjsko energijo. Omogoča ti, da se povežeš z nevidnimi silami Vesolja. Ta moč ti omogoča, da brezskrbno načrtuješ in mojstrsko izpeljuješ.
 9. Vendar boš dojemanje razvil le v Tišini, kar je nujen pogoj za vse velike namene. Ti si bitje, ki vizualizira. Moč zamišljanja je tvoja delavnica in tukaj boš vizualiziral svoj ideal.
 10. Ker je popolno razumevanje bistva moči osnovni pogoj za njeno udejanjanje, si celoten postopek vizualiziraj vedno znova in znova in tako boš, ko se bo ponudila priložnost, svojo moč tudi uporabil. Neskončna modrost je, da sledimo tej metodi, pri čemer imamo navdih vsemogočne Univerzalne zavesti vedno na razpolago.
 11. Morda ne moremo priznati notranjega sveta in ga tako izbrišemo iz svoje zavesti, a bo kljub temu ostal osnovni pogoj vsake eksistence. In ko se ga naučimo prepoznavati v sebi ter v vseh drugih ljudeh, dogodkih, stvareh in okoliščinah, smo našli »Nebeško kraljestvo«, o katerem pravijo, da je v nas.
 12. Naši neuspehi so rezultat delovanja istega načela. Načelo je nespremenljivo, njegovo delovanje je natančno, brez odstopanj. Če mislimo na pomanjkanje, omejitve ali disharmonijo, bomo vsepovsod našli njihove plodove. Če mislimo na revščino, nezadovoljstvo ali trpljenje, bodo miselni sli tej zahtevi prav tako ugodili kot pri vsaki drugi vrsti misli in rezultat je zagotovljen. Če se bojimo prihajajoče nesreče, lahko rečemo enako kot Job: »Strah, ki sem se ga bal, je prišel nadme«. Če mislimo neprijazno ali ignorantsko, bomo privlačili rezultate svoje ignorance.
 13. Moč misli je, ko jo razumemo in pravilno uporabljamo, najveličastnejše in najbolj ekonomično orodje, ki si ga lahko zamislimo. Če ga pa ne razumemo ali nestrokovno uporabljamo, je rezultat – kot smo že videli – navadno usoden. S svojo močjo se lahko lotiš vsake stvari, ki je navidezno nemogoča, kajti moč je skrivnost vsakega navdiha, vsakega genija.
 14. Biti navdihnjen pomeni, da ne gremo po običajni poti, da vozimo zunaj tirnic, kajti za najnenavadnejše dosežke potrebujemo nenavadne metode. Ko razumemo Enost stvari in izvor vse moči v nas, bomo črpali iz vira navdiha.
 15. Navdih je umetnost sprejemanja, umetnost samouresničitve, umetnost, da se posameznikova zavest uskladi z Vesoljno zavestjo, umetnost povezati pravi mehanizem z izvorom moči, umetnost neobliki podariti obliko, umetnost postati kanal za reko neskončne modrosti, umetnost prepoznati vseprisotno Vsemogočnost.
 16. Če razumemo in cenimo dejstvo, da je neskončna moč povsod prisotna, tako v neskončno malih kot tudi v neskončno velikih stvareh, se bomo lahko navzeli njenega bistva. Razumemo pa tudi, da moč ni nič drugega kot zavest, je nedeljiva in vedno in povsod prisotna.
 17. Razumevanje dejstva, najprej intelektualno, nato emocionalno, nam omogoča, da se trajno napajamo iz oceana neskončne moči. Ne zadostuje le razumsko dojemanje, aktivirati moramo tudi čustva, saj so misli brez čustev mrtve. Prava kombinacija je misel in čustvo.
 18. Navdih pride od znotraj. Nujna je Tišina, kajti čuti se morajo umiriti, mišice sprostiti, umirjenost kultivirati. Ko boš nato občutil mir in moč, boš pripravljen sprejeti informacijo ali navdih ali modrost, ki jih potrebuješ za nadaljnje uresničevanje svojega cilja.
 19. Ne zamenjuj te metode z metodami vedeževalca, saj nimata nič skupnega. Navdih je umetnost sprejemanja, ki te pripelje do najboljšega v življenju. Tvoja naloga v življenju je, da razumeš in obvladuješ nevidne sile in ne dovoliš, da one obvladujejo tebe. Moč predpostavlja uslugo, navdih predpostavlja moč, razumeti in uporabiti navdih pa pomeni, da se spremenimo v superjunaka.
 20. Z vsakim dihom lahko živimo razkošno, če dihamo zavestno in prav s tem namenom. Ta ČE je v tem primeru nujen predpogoj, ker namen usmerja pozornost in brez pozornosti boš dosegal rezultate, ki jih dosegajo tudi drugi. Ponudba sledi povpraševanju.
 21. Da si zagotoviš boljšo ponudbo, moraš povečati povpraševanje, in ko zavestno povečaš povpraševanje, bo ponudba sledila. Našel boš večjo ponudbo življenja, energije in vitalnosti.
 22. Te zakonitosti ni težko razumeti, saj je le ena od skrivnosti življenja, ki je še ne cenimo dovolj. Ko si jo prilastiš, jo boš prepoznal kot veličastno resnico življenja.
 23. Rekli so nam, da »v njem živimo, se gibljemo in smo«, in rekli so nam, da je »On« Duh in da je »On« ljubezen, tako da vsakič, ko vdihnemo, vdihnemo življenje, njegovo ljubezen in njegovega duha. To je pranična energija ali pranični eter, brez katerega ne moremo obstajati. Je Kozmična energija, je Življenje solarnega pleksusa.
 24. Vsakič ko vdihnemo, napolnimo svoja pljuča z zrakom ter sočasno vitaliziramo svoje telo s praničnim etrom, z življenjem samim, kar nam omogoča, da se zavestno povežemo z vsem Življenjem, vso Inteligenco in vso Substanco.
 25. Znanje o odnosu in povezanosti z načelom, ki vlada vesolju, in preprosta metoda, s katero se lahko zavestno poistovetiš z zavestjo, ti dajeta znanstveno razumevanje zakonitosti, ki te osvobodi trpljenja, pomanjkanja ali vsake omejitve, dovoli ti, da dobesedno skozi nosnice vdihneš »dih življenja«.
 26. Ta »dih življenja« je nadzavestna realnost. Je bistvo izjave: »Jaz sem.« Je čista »Bit« ali Univerzalna substanca in naša zavestna povezanost z njo nam omogoča, da jo lokaliziramo in tako uporabljamo moč ustvarjalne energije.
 27. Mišljenje predstavlja ustvarjalne vibracije in kvaliteta ustvarjenih okoliščin je odvisna od kvalitete našega mišljenja, kajti ne moremo razpolagati z močmi, ki jih ne posedujemo. Najprej moramo »biti«, preden lahko »delujemo«, in »delujemo« lahko le v tistem, kar »smo«, in to, kar »delamo«, se nujno ujema s tem, kar »smo«, in to, kar »smo«, je odvisno od tega, kar »mislimo«. Vsakič ko misliš, prikličeš zaporedje vzrokov, ki ti prinesejo stvari v skladu s kvaliteto tvojih misli, iz katerih izhajajo. Mišljenje, ki je v harmoniji z Vesoljno zavestjo, se udejanji v ustreznih okoliščinah. Misli, ki so uničevalne ali disharmonične, bodo pripeljale do ustreznih rezultatov. Mišljenje lahko uporabiš konstruktivno ali destruktivno, nespremenljiv zakon pa ti ne bo dovolil, da posadiš misli ene vrste in nato žanješ misli druge vrste. Od tebe je odvisno, ali boš to čudovito, ustvarjalno moč uporabil, kot si sam želiš, vendar moraš prevzeti odgovornost za posledice.
 28. Vsakič, ko mislimo, sprožimo verigo vzrokov in tako ustvarimo okoliščine, ki so v popolnem soglasju s kvaliteto naših misli, saj ne moremo izraziti moči, ki je ne posedujemo. Najprej moramo »biti«, preden lahko »delujemo«, in »delujemo« lahko le v okviru tistega, kar »smo«, in kako »delujemo«, je v soglasju s tem, kar »smo«, in kar »smo«, je odvisno od tega, kaj »mislimo«.
 29. To je nevarnost, ki izhaja iz moči volje. Nekateri očitno mislijo, da si lahko podredijo zakon z močjo volje, sadijo seme ene vrste in poskušajo z »močjo volje« doseči, da bi želi plodove druge vrste, a osnovno načelo ustvarjalne sile je v Univerzalnem. Zato je ideja, da si uresničimo svoje želje s podrejanjem individualne moči, napačen koncept, ki nekaj časa uspešno deluje, a je nazadnje zapisan propadu, ker deluje v nasprotju z močjo, ki jo v bistvu želimo uporabiti.
 30. Posameznik je tisti, ki si želi podrediti Univerzalno. Končnost je v konfliktu z Neskončnostjo. Svoje dobro počutje ohranjamo z zavestnim sodelovanjem stalno napredujoče Velike Celote.

Vaja:

Vaja tega tedna je, da se umakneš v Tišino in se osredotočiš na dejstvo, da »v njem živimo, se gibljemo in smo«, in to vzameš dobesedno, saj velja z znanstveno natančnostjo! Da ti SI, ker on JE. Da mora on, ki je povsod prisoten, biti tudi v tebi. Če je on v vsem, moraš biti tudi ti v njem! Da je on duh in te je ustvaril »po svoji podobi, kot svojo podobnost«. Edina razlika med tvojo in njegovo zavestjo je v stopnji in del je po načinu in kvaliteti enak celoti. Ko si to lahko jasno predstavljaš, si odkril skrivnost ustvarjalne sile mišljenja, vir dobrega in zla, skrivnost čudovite moči osredotočanja, ključ za rešitev vsakega problema, ne glede na to, ali je telesen, finančen ali povezan z okolico.

»Moč, da nepretrgoma globoko in jasno mislimo, je neprikrit smrtni sovražnik napak in spodrsljajev, neznanstvenih teorij, neracionalnega verovanja, neobrzdanega navdušenja in fanatizma.« Haddock

NAPOTKI 2. del

Velike misli so skrivnost uspeha

V čast mi je, da ti predam enaindvajseto lekcijo. V sedmem odstavku boš spoznal skrivnost uspeha, metodo, s katero programiramo uspeh, in eno izmed sposobnosti veličastnih umov, da mislijo velike misli.

V osmem odstavku boš spoznal, da misli, ki jih določen čas zadržimo v svoji zavesti, vplivajo na podzavest in postanejo vzorec, na podlagi katerega ustvarjalna energija oblikuje tvoje življenje in okolico. To je skrivnost čudovite moči molitve.

Vemo, da Vesolje uravnavajo zakoni, da ima vsaka posledica svoj vzrok in da vsak vzrok pod enakimi pogoji ustvari enako posledico.

Če je tvoja molitev uslišana, bo vedno uslišana, če bo združena s pravimi nameni. To nujno velja, sicer bi bilo Vesolje kaos namesto kozmosa. Odgovor na molitev je podrejen zakonu, ki je dokončen, natančen in znanstven, enako kot zakoni, ki urejajo privlačnost in delovanje elektrike. Razumevanje zakona prenese jedro krščanstva s področja praznoverja in dobrovernosti in ga postavi na trdno skalo znanstvenega razumevanja.

Žal obstaja razmeroma malo ljudi, ki vedo, kako moliti. Razumejo, da obstajajo zakonitosti, ki urejajo delovanje elektrike, matematike in kemije, a iz nekega nerazumljivega razloga jim ne pride na misel, da obstajajo tudi duhovni zakoni, ki so prav tako dokončni, znanstveni, določeni in delujejo z nespremenljivo natančnostjo.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 21. koraka – Velike misli so skrivnost uspeha

 1. Resnična skrivnost moči je, da se je zavedamo. Vesoljna zavest je absolutna in čim bolj se zavedamo, da smo eno s to zavestjo, tem manj se bomo zavedali pogojev in omejitev, in ko se osvobodimo omejitev, bomo spoznali absolutno. Postali bomo svobodni!
 2. Kakor hitro se zavemo ustvarjalne moči notranjega sveta, si jo začnemo lastiti in jo uporabljati ter razvijati njene neomejene možnosti. Kajti vse, česar se zavedamo, se bo brezpogojno udejanjilo v zunanjem svetu in se izrazilo na nam dostopen način.
 3. To velja, ker je Vesoljna zavest, ki je vir, iz katerega izhajajo vse stvari, enotna in nedeljiva in vsak posameznik je kanal, preko katerega se Večna energija izraža. Naša zmožnost mišljenja je naša sposobnost, da vplivamo na Univerzalno substanco, torej naše misli ustvarjajo ali proizvajajo stvari v objektivnem svetu.
 4. Rezultat tega odkritja je preprosto fantastičen in pomeni, da je zavest izjemna v svoji kvaliteti, neomejena v količini in zato v sebi skriva neskončne možnosti. Zavedati se moči pomeni, da smo nabiti z energijo, kar ima enak učinek, kot da navadno žico povežemo z žico, ki je priključena na vir električne energije. Univerzalno je torej polno energije. Ima dovolj moči, da se spopade z vsakršno situacijo, s katero se posameznik sreča v svojem življenju. Ko se individualna zavest dotakne Vesoljne zavesti, prejme vso moč, ki jo potrebuje. To je notranji svet. Vsa znanost priznava resničnost tega sveta, naša moč pa je odvisna od tega, v kolikšni meri priznavamo ta svet.
 5. Sposobnost, da odpravimo pomanjkljive okoliščine, je odvisna od mentalnih aktivnosti, mentalne aktivnosti pa so odvisne od zavedanja moči. Čim bolj se torej zavedamo enosti z virom moči, tem večja bo naša moč, da nadzorujemo in obvladujemo okoliščine.
 6. Velike ideje težijo k temu, da preženejo male, zato ti svetujem, da ustvarjaš velike ideje in tako izbrišeš ali preženeš male ali nezaželene. To bo izbrisalo nešteto nepomembnih in motečih ovir. Ko se boš zavedal velikega miselnega sveta, si boš povečal svojo umsko kapaciteto in se znašel v položaju, kjer boš lahko dosegel nekaj velikega.
 7. To je ena izmed skrivnosti uspeha, ena izmed metod, s katero programiramo uspeh, ena izmed sposobnosti veličastnih umov, ki mislijo velike misli. Ustvarjalne energije Zavesti se enako težko spopadajo z velikimi kot z malimi situacijami, saj se Zavest nahaja tako v Neskončno velikih kot v Neskončno malih.
 8. Ko se zavemo dejstev o zavesti, vemo, kako lahko prikličemo vsako okoliščino, kar dosežemo z ustvarjanjem ustreznih okoliščin v svoji zavesti. Vse, kar za določen čas zadržimo v svoji zavesti, bo vplivalo na podzavest in postalo vzorec, na podlagi katerega ustvarjalna energija oblikuje tvoje življenje in okolico.
 9. Na ta način ustvarjamo okoliščine in spoznali bomo, da je naše življenje zrcalna podoba naših prevladujočih misli, naše miselne naravnanosti. Spoznamo, da je znanost pravilnega mišljenja edina znanost, ki vključuje vse druge znanosti.
 10. Iz te znanosti se naučimo, da vsaka misel v možganih pusti sled, da te sledi ustvarjajo mentalna nagnjenja, da mentalna nagnjenja vplivajo na značaj, zmožnosti in namen, ti pa nazadnje določajo izkušnje, ki si jih bomo pridobili v življenju.
 11. Zakon privlačnosti nam prinaša izkušnje. Posledica delovanja zakona so izkušnje v zunanjem svetu, ki so v skladu z našim notranjim svetom.
 12. Prevladujoča misel ali prevladujoča miselna naravnanost je magnet in zakon se glasi: »Enako privlači enako.« Miselna naravnanost bo dosledno privlačila tiste okoliščine, ki odgovarjajo njeni naravi.
 13. Miselna naravnanost je naša osebnost in je sestavljena iz misli, ki smo jih ustvarili v svoji zavesti. Če torej hočemo spremeniti svoje okoliščine, moramo nujno spremeniti svoje misli. S tem bomo spremenili svojo miselno naravnanost, spremenili svojo osebnost in posledično se bodo spremenile osebe, stvari, okoliščine ali izkustva, ki jih bomo imeli v življenju.
 14. Žal ni tako preprosto spremeniti svojo notranjo, miselno naravnanost, a z vztrajnim trudom lahko dosežemo marsikaj. Miselna naravnanost je zgrajena iz mentalnih podob, ki so shranjene v možganih. Če ti podobe niso všeč, uniči negative in si ustvari nove podobe. To je umetnost vizualizacije.
 15. Ko boš to naredil, boš začel privlačiti nove stvari, ki bodo v skladu z novimi podobami. Naredi to tako, da si v zavesti ustvariš popolno sliko želje, za katero želiš, da se uresniči, in zadrži sliko v zavesti, dokler se ne bo udejanjila.
 16. Če tvoja želja zahteva odločnost, sposobnost, talent, hrabrost, moč ali katero drugo mentalno silo, jih vgradi vanjo, saj so to nujni elementi za tvojo podobo, so vitalni del podobe, so občutki, ki se povežejo z mislimi in ustvarjajo neustavljivo magnetno moč. Dostavila ti bo stvari, ki jih potrebuješ. Občutki podarjajo tvoji podobi življenje, življenje pomeni rast, in ko podoba začne rasti, je rezultat praktično zagotovljen.
 17. Ne omahuj, temveč v vsem, kar delaš, skušaj doseči najboljši možni rezultat, kajti umske sile so vedno pripravljene, da pomagajo jasno izraženi volji v njenih prizadevanjih, da ideje oblikujejo v dejanja, dosežke in dogodke.
 18. Delovanje umskih sil ilustriramo z metodo, s katero ustvarjamo svoje navade. Nekaj naredimo in to ponavljamo znova in znova, dokler ne postane enostavno in skoraj avtomatično, in enako pravilo velja za opustitev vsake slabe navade: z njo prenehamo, se ji izognemo, znova in znova, dokler se je popolnoma ne rešimo. Če nam tu in tam spodleti, ne obupajmo, kajti zakon je absoluten in neomajen ter nagrajuje vsako prizadevanje in vsak uspeh, tudi če so bila naša prizadevanja ali uspehi kdaj prekinjeni.
 19. Zakon je neomejen v svojih možnostih in lahko zate naredi prav vse. Upaj si in veruj v svoje ideje. Zapomni si, da se Narava prilagaja idealu, o idealu pa razmišljaj kot o že doseženem dejstvu.
 20. Resnična bitka življenja je bitka idej, to je bitka manjšine proti večini. Na eni strani so pozitivne in ustvarjalne misli, na drugi strani uničujoče in negativne misli. Ustvarjalna misel je določena z idealom, pasivna misel je določena s pojavi zunanjega sveta. Na obeh straneh bojišča najdemo ljudi iz znanosti, literature in iz poslovnega sveta.
 21. Na ustvarjalni strani so ljudje, ki svoj čas preživljajo v laboratorijih ali za mikroskopi ali teleskopi, skupaj z ljudmi, ki obvladujejo gospodarski, politični ali znanstveni svet. Na negativni strani so ljudje, ki svoj čas preživljajo z raziskovanjem zakonov in precedensov, ljudje, ki teologijo zamenjujejo z religijo, državniki, ki moč zamejujejo s pravico, in vsi tisti milijoni, ki dajejo prednost precedensu, ki vedno gledajo nazaj namesto naprej, ki vidijo le zunanji svet, a ne vedo ničesar o notranjem svetu.
 22. Navsezadnje obstajata le dva razreda. Vsi ljudje morajo zavzeti svoje mesto v enem izmed njih. Ali se gibajo naprej ali nazaj. V svetu, kjer je vse v gibanju, ni mirovanja. Z našim poskusom, da se ustavimo, priznamo samovoljne in nepravične zakone in jim tako podarimo moč.
 23. Nemir, ki ga vidimo povsod, nakazuje, da se nahajamo v prehodnem obdobju. Tožbe človeštva so kot salva topništva iz nebes, začenši z globokimi in grozečimi toni, ki postajajo močnejši, dokler ne nastane zvok, ki potuje z oblaka na oblak, in blisk, ki razpara nebo.
 24. Varuhi, ki patruljirajo na prednjih stražah industrijskega, političnega in verskega sveta, se zaskrbljeno sprašujejo: »Kaj sploh še lahko naredimo iz te noči?« Nevarnost in negotovost položaja, ki ga imajo ter ga skušajo obdržati, je z vsako uro bolj očitna. Prihod nove ere pomeni, da trenutna ureditev stvari ne more več obstati.
 25. Spopad med starim in novim redom, ki je jedro socialnih problemov, je le vprašanje prepričanj v glavah ljudi, kako razumejo naravo vesolja. Ko spoznajo, da so nadnaravne sile duha ali zavesti ali kozmosa v vsakem posamezniku, šele takrat bo možno, da ustvarimo zakone, ki upoštevajo svoboščine in pravice mnogih in ne dajejo privilegijev le nekaterim.
 26. Dokler ljudje vidijo Kozmično moč kot nadnaravno ali kot človeštvu tujo, bo domnevno privilegirani razred vladal z božjo pravico kljub vsem protestom glede socialne ureditve. Resnični pomen demokracije pa je, da spodbujamo, osvobodimo in priznamo božanskost človeškega duha in priznamo, da vsa moč prihaja od znotraj, da noben človek nima več moči kot kateri koli drug človek, z izjemo tistih, ki jim je bila moč namerno dodeljena. Stara ureditev nas je učila, da verjamemo, da je zakon nad zakonodajalcem. Tukaj leži bistvo vseh socialnih prekrškov, privilegijev, osebnih neenakosti in institucionalizacije fatalistične doktrine božanske izvoljenosti.
 27. Božanski um je Vesoljna zavest, ki ne dela izjem in ne daje nikomur prednosti, ne deluje samovoljno, iz muhavosti ali jeze, ljubosumja ali besa, nanjo ne vplivajo prilizovanja ali simpatije ali prošnje človeštva, da mu podari, kar potrebuje za svojo srečo ali obstoj. Božanski um ne dela izjem in ne daje prednosti določenim posameznikom, ko pa posameznik razume, da je eno z univerzalnim načelom, se bo zdelo, da je v prednosti, kajti našel je vir vsega zdravja, vse blaginje in vse moči.

Vaja:

Tvoja naloga tega tedna je, da se osredotočiš na Resnico. Poskusi spoznati, da te resnica osvobaja, kar pomeni, da ti nič ne more stalno zapirati poti do tvojega popolnega uspeha, če se naučiš uporabljati znanstveno pravilne miselne metode in načela. Spoznaj, da v svoji okolici izražaš notranje duševne potenciale. Spoznaj, da ti Tišina vedno ponuja dostopne in skoraj neomejene možnosti za najboljše dojemanje Resnice. Poskusi dojeti, da je Vsemogočnost absolutna tišina, vse ostalo je menjava, aktivnost, omejitev. Tiho osredotočanje misli je edina metoda, da dosežemo, prebudimo in udejanjimo čudovito potencialno moč notranjega sveta.

»Možnosti miselnega treninga so neskončne, njegove posledice večne in kljub temu se le nekateri potrudijo, da usmerijo svoje misli v kanale, ki jim koristijo, drugi pa vse prepuščajo usodi.« Marden

NAPOTKI 2. del

Novo mišljenje – Nov človek

V tej lekciji boš spoznal, da so misli duhovna semena, in če jih posadiš v podzavesti, stremijo k temu, da vzklijejo in rastejo, a največkrat nam plodovi niso po volji.

Različne oblike vnetij, ohromelost, nervoznost in bolezenska stanja so na splošno manifestacije strahu, skrbi, bojazljivosti, ljubosumja, sovraštva in podobnih misli.

Življenjski procesi potekajo na dva načina: prvič s sprejemanjem hranilnih snovi, ki so potrebne za rast celic, drugič z razkrajanjem in izločanjem odpadnih snovi.

Vse življenje temelji na konstruktivnih in destruktivnih aktivnostih in hrana, voda in zrak so edini pogoj za rast celic, zato se nam izziv, da bi življenje neskončno podaljšali, morda niti ne zdi tako nemogoč.

Ne glede na to, kako nenavadno se nam zdi, a z nekaj redkimi izjemami je vzrok za vse bolezni destruktivna aktivnost. Odpadne snovi se nabirajo v tkivu in tako nastane neke vrste samozastrupitev, kar se pojavlja deloma ali pa na splošno. Motnja bo prvotno lokalnega pomena, posledično pa bo vplivala na celoten sistem.

Pri zdravljenju bolezni smo pred izzivom, kako povečati dotok in distribucijo življenjske energije v celotnem sistemu, kar bomo dosegli le, če izbrišemo misli o strahu, skrbeh, bojazljivosti, ljubosumju, sovraštvu in vse druge uničujoče misli. Te misli težijo k temu, da napadejo in uničijo živce in žleze, ki uravnavajo izločanje odpadnih snovi.

Uravnovešena prehrana in krepčilni napitki ne morejo podariti življenja, saj so le sekundarne manifestacije življenja. O primarni manifestaciji in kako se z njo povežemo, bomo brali v tej lekciji in v čast mi je, da ti jo predam.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 22. koraka – Novo mišljenje, nov človek

 1. Znanje je neprecenljivega pomena, kajti z uporabo znanja si lahko oblikujemo takšno prihodnost, kot si jo želimo. Ko bomo doumeli, da so naš trenutni značaj, naša sedanja okolica, naše sedanje sposobnosti, naše sedanje stanje rezultat prejšnjih načinov razmišljanja, bomo doumeli kakšen pomen ima znanje.
 2. Če naše zdravstveno stanje ni takšno, kot naj bi bilo, raziščimo svoj način razmišljanja in si zapomnimo, da vsaka misel pusti sled v podzavesti, vsaka sled je seme, ki ponikne v podzavest in teži k ustvarjanju nečesa. Teži k temu, da poveže podobne misli, in preden se prav zavemo, dozorijo plodovi, ki jih lahko poberemo.
 3. Če razmišljamo o »povzročiteljih bolezni«, bomo ustvarili bolezen, razpad, slabost in propad. Vprašanje se glasi: Kaj mislimo, kaj ustvarjamo, kakšni bodo rezultati?
 4. Če obstaja telesno stanje, ki ga moramo spremeniti, nam bo v pomoč zakonitost, ki določa vizualizacijo. Ustvari si mentalno podobo telesne popolnosti, obdrži jo v umu, dokler je zavest ne sprejme. Veliko jih je s to metodo v nekaj tednih odpravilo lažje kronične nevšečnosti in tisoči so z isto metodo v nekaj dneh premagali in uničili različne vrste telesnih motenj, včasih celo v nekaj minutah.
 5. Z zakonom o nihanju zavest nadzoruje telo. Vemo, da je vsaka mentalna aktivnost vibracija, in vemo, da so vse oblike vrsta gibanja z določeno frekvenco. Zato vsaka vibracija nemudoma preoblikuje vsak atom v telesu, kar vpliva na vsako živo celico, in v vsakem tkivu se zgodi popolna kemična menjava.
 6. V vesolju je vse določeno s stopnjo vibracije. Spremeni stopnjo vibracije in spremenil boš bit, kvaliteto in obliko. Vsa narava, tako vidna kot nevidna, se nepretrgoma spreminja z menjavo stopenj nihanja, in ker je misel vibracija, lahko uporabljamo tudi to moč. Nihanje lahko spremenimo in si tako prikličemo stanje, ki si ga želimo udejanjiti v svojem telesu.
 7. Vsi prav vsako minuto uporabljamo to moč. Problem je v tem, da jo večina uporablja nezavedno in tako ustvarja neželene rezultate. Izziv je, da jo uporabimo inteligentno in tako ustvarimo le želene rezultate. To ni tako težko, kajti vsi imamo dovolj izkušenj, da vemo, kaj povzroča neprijetne vibracije v našem telesu, in poznamo tudi vzroke, ki povzročajo neprijetne in zoprne misli.
 8. Pri tem moramo upoštevati le svoje izkušnje. Če so bile naše misli pogumne, napredne, plemenite, prijazne ali na nek drug način pozitivne, smo aktivirali nihanje, ki je pripeljalo do ustreznih rezultatov. Če so bile naše misli polne zavisti, sovraštva, ljubosumja, kritike ali katere od 1001 oblike disharmonije, so se aktivirale ustrezne vibracije, ki so vodile do ustrezno drugačnih rezultatov. In vsaka posamična vibracija se je izrazila v obliko, če smo jo ohranili v zavesti. V prvem primeru je bil rezultat mentalno, moralno in telesno zdravje, v drugem primeru pa nerazpoloženje, disharmonija in trpljenje.
 9. Sedaj bolje razumemo moč, s katero um obvladuje telo.
 10. Objektivni um na različne načine vpliva na telo, kar smo že spoznali. Če ti nekdo pripoveduje nekaj duhovitega in se zato smejiš, se verjetno trese celo tvoje telo, kar kaže, da misli nadzorujejo telo. Če ti nekdo pripoveduje nekaj žalostnega, se prebudi tvoje sočutje in tvoje oči se napolnijo s solzami, kar nakazuje, da misli nadzorujejo žleze v tvojem telesu. In ko ti nekdo pripoveduje nekaj, kar te razburi in ti požene kri v obraz, vidiš, da misli nadzorujejo krvni obtok. A ker so ti doživljaji posledica delovanja objektivnega uma na telo, rezultati niso trajne narave, hitro izginejo in zapustijo stanje, kot je bilo prej.
 11. Sedaj pa poglejmo način, kako, za razliko od zavestnega uma, na tvoje telo deluje podzavest. Raniš se in na tisoče celic nemudoma prične z zdravljenjem. V nekaj dneh ali tednih je delo končano. Lahko si celo zlomiš kost. Noben kirurg tega sveta ti ne more zvariti posameznih delov (tukaj ne mislim na vstavljanje vijakov in ploščic ali drugih naprav, ki ojačajo ali nadomestijo kost). Kirurg ti kost namesti in subjektivni um nemudoma prične z varjenjem in posamezni deli bodo v kratkem času spojeni, kost bo enako stabilna kot prej. Mogoče si popil strup, subjektivni um bo takoj prepoznal nevarnost in storil potrebne korake, da ga odstrani. Mogoče si se okužil z nevarnim virusom, subjektivni um bo nemudoma izoliral okuženo področje in uničil vnetje, tako da absorbira okužbo v bele krvničke, ki so temu namenjene.
 12. Procesi v podzavesti navadno potekajo brez našega vedenja ali navodil, in dokler se ne vmešamo, bo rezultat popoln. In ker milijoni celic za obnovo reagirajo na naše misli, jih strah, dvom in bojazljivost ohromijo ali onesposobijo. Podzavestni procesi so kot vojska delavcev, ki voljno začnejo z vsakim pomembnim delom, a vsakič ko se vmešamo, bo izglasovana stavka ali pa se bo načrt spremenil, dokler na koncu ne bodo obupano odnehali.
 13. Pot do zdravja temelji na zakonu o nihanju, ki je osnova vseh znanosti, zakon pa se uveljavlja preko uma, preko »notranjega sveta«. Zdravje je stvar posameznikovih prizadevanj in njegovih izkušenj. Naš svet moči se nahaja v nas, in če smo pametni, ne bomo zapravljali časa in se ukvarjali z učinki »zunanjega sveta«, ki so le zunanji videz.
 14. Vzrok bomo vedno našli v »notranjem svetu«, in ko spremenimo vzrok, spremenimo posledico.
 15. Vsaka celica v našem telesu je inteligentna in se bo odzvala našim ukazom. Vse celice so ustvarjalci in bodo natančno ustvarile podan vzorec.
 16. Če se torej v naši podzavesti nahajajo popolne slike, bodo ustvarjalne energije ustvarile popolno telo.
 17. Možganske celice so zgrajene na enak način. Kvaliteta možganov je odvisna od mentalnega stanja ali od miselne naravnanosti. Če bomo podzavesti posredovali neželene misli, bodo posredovane telesu. Tako nemudoma spoznamo, kakšna mora biti naša prevladujoča misel, če si želimo telo, polno zdravja, moči in vitalnosti.
 18. Spoznamo, da je vsak element v človeškem telesu rezultat stopnje nihanja.
 19. Vemo, da je mentalna aktivnost stopnja nihanja.
 20. Vemo, da višja stopnja nihanja uravnava, spremeni, nadzoruje ali uniči nižjo.
 21. Vemo, da stopnja nihanja uravnava značaj možganskih celic in, nazadnje,
 22. vemo, kako ustvariti takšne možganske celice, zato
 23. Vemo, da lahko prikličemo vsako želeno telesno spremembo. Sedaj ko praktično uporabljamo svoje znanje o moči uma in se le-te tudi zavedamo, dejansko ni več omejitev za uskladitev z vsemogočnimi naravnimi zakoni.
 24. Ta vpliv ali nadzor uma nad telesom je vedno bolj razumljen in tudi zdravniki mu posvečajo vedno večjo pozornost. Dr. Albert T. Schofield, ki je napisal veliko različnih knjig na to pomembno temo, pravi: »Predmet mentalne terapije se v medicini na splošno še vedno ignorira. V naši psihologiji ne omenjamo osrednje, nadzorujoče moči, ki upravlja telo, in tudi moč uma nad našim telesom se le redko omenja.«
 25. Nobenega dvoma ni, da veliko zdravnikov razumno in dobro zdravi živčne bolezni, ki so funkcionalnega izvora, toda znanja, ki ga uporabljajo, se niso naučili v šoli ali iz knjig, saj je intuitivno in empirično.
 26. Torej ni tako, kot bi moralo biti. Moč mentalne terapije je predmet, ki naj bi ga v medicinskih šolah skrbno, strokovno in znanstveno obravnavali. Lahko bi obravnavali temo napačnega zdravljenja ali poskusov zdravljenja in bolj natančno preučili in prikazali usodne rezultate zanemarjenih primerov, kar pa je zelo nehvaležno opravilo.
 27. Nobenega dvoma ni o tem, da se redki pacienti zavedajo, kaj lahko sami storijo zase. Kaj lahko sami storijo zase in moči, ki jih lahko aktivirajo, so za zdaj še neznane. Nagibamo se k misli, da so naše moči veliko večje, kot si to večina lahko predstavlja, brez dvoma pa jih vedno bolj uporabljamo. Mentalno terapijo lahko pacient izvaja sam, s tem da pomiri razburjeni um, s tem da prebudi občutke sreče, upanja, vere in ljubezni, da upraviči in najde motive za svoja prizadevanja, s pravilnim mentalnim delom, tako da svoje misli odvrne od trpljenja.

Vaja:

Za nalogo tega tedna se osredotoči na čudovite vrstice Tennysona: »Pogovarjaj se z Njim, posluša te, duh in duh se lahko srečata. Je bližje kot dih in bližje kot roke in noge.« Poskusi dojeti, da si, ko »se z njim pogovarjaš«, v stiku z Vsemogočnostjo.

Naše zavedanje in priznanje Vseprisotne moči bosta izbrisala vsako obliko bolezni ali trpljenja ter jo zamenjala s harmonijo in popolnostjo. Pomisli, da nekateri verjamejo, da jim bolezen in trpljenje pošilja bog. Če bi to bilo res, bi vsak zdravnik, kirurg in vsaka medicinska sestra rdečega križa ravnali v nasprotju z božjo voljo in vsaka bolnišnica in sanatorij bi bila kraj upora, in ne hiša usmiljenja. Seveda to takoj spoznamo za absurdno, a jih veliko še naprej verjame v to.

Osredotoči se na dejstvo, da je teologija še pred kratkim poskušala učiti o nemogočem stvaritelju, ki je ustvaril bitje, ki lahko greši, in nato dovolil, da je večno kaznovano za svoje grehe. Seveda je logičen rezultat takšne nenavadne ignorance ustvarjanje strahu namesto ljubezni in tako je teologija, po 2000 letih takšne vrste propagande, sedaj zaposlena s tem, da opravičuje krščanstvo.

Vedno lažje ti bo spoštovati idealnega človeka, človeka, ki je bil ustvarjen po Božji podobi kot njegova podobnost, in vedno lažje boš spoštoval zavest, iz katere vse izvira, ki oblikuje, ustvarja in ohranja vse, kar je. »Smo le deli neverjetne celote, katere telo je narava in bog duša.« Zaznavanju sledi priložnost, dejanje sledi navdihu, rast sledi znanju, odličnost sledi napredku. Vedno je najprej duhovno, nato pretvorba v neskončno in v neskončne možnosti uspeha.

NAPOTKI 2. del

Zavest o denarju v službi človeka

23. korak -Zavest o denarju v službi človeštva

V tej lekciji, ki ti jo imam čast predati, boš izvedel, da se denar vpleta v celotno strukturo naše eksistence, zakon uspeha je usluga in dobimo, kar smo dali, in iz tega razloga je velik privilegij, če lahko dajemo.

Ugotovili smo, da je misel ustvarjalna aktivnost, ki stoji za vsakim konstruktivnim dejanjem. Torej ne moremo podariti nobene bolj uporabne stvari, kot so naše misli.

Ustvarjalno mišljenje zahteva pozornost in moč pozornosti, kot smo odkrili, je orožje superjunaka. Pozornost zahteva koncentracijo in koncentracija zahteva duhovno moč, ki je najmočnejša sila, ki obstaja.

To je znanost, ki obsega vse druge znanosti. To je umetnost, ki je nad vsemi umetnostmi, ki so pomembne za človeško življenje. Glede dosežkov v znanosti in umetnosti obstajajo neskončne možnosti za razvoj. Popolnosti v tem ne dosežemo v šestih dneh, niti v šestih tednih ali šestih mesecih. To je življenjsko delo. Če se ne pomikamo naprej, se torej pomikamo nazaj.

Neizogibno je, da ima negovanje pozitivnih, spodbudnih in nesebičnih misli dolgotrajne učinke za našo dobrobit. Kompenzacija je glavno načelo Vesolja. Narava neprestano poskuša obdržati ravnovesje. Kjer smo nekaj oddali, moramo tudi nekaj prejeti, sicer bi nastal vakuum. Pri opazovanju tega pravila boš spoznal, da si bomo neogibno pridobili koristi v tej meri, ki opravičujejo naš vložen trud.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 23. koraka – Zavest o denarju v službi človeštva

 1. Zavest o denarju je miselna naravnanost, ki nam odpre vrata h kanalom trgovanja in pomeni, da smo pripravljeni sprejemati. Želja je privlačna sila, ki aktivira tok, strah pa je velika ovira, ki tok prekine ali ga popolnoma preusmeri ter odvrne od nas.
 2. Strah je popolno nasprotje zavesti o denarju, je zavest o revščini, in ker je zakon nespremenljiv, dobimo natanko to, kar damo. Če se bojimo, dobimo, česar se bojimo. Denar se vpleta v celotno strukturo naše eksistence ter zaposluje najboljše misli najboljših umov.
 3. Denar služimo tako, da si pridobimo prijatelje in povečujemo svoj krog prijateljev, tako da jim omogočimo, da služijo denar, tako da jim pomagamo, tako da jim delamo usluge. Prvi zakon uspeha je usluga, ki temelji na integriteti in pravičnosti. Človek, ki ni pravičen vsaj v svojem namenu, je preprosto neveden in je zgrešil temeljni zakon menjave, je izključen. Zagotovo in brezpogojno bo izgubil, verjetno se tega še ne zaveda, morda je celo prepričan, da bo zmagal, a je zagotovo obsojen na neuspeh. Ne more prelisičiti Neskončnosti. Zakon o kompenzaciji bo od njega zahteval oko za oko, zob za zob.
 4. Sile življenja so nestalne. Sestavljene so iz naših misli in idealov, ki stvarem podarjajo obliko. Naš izziv je, da ostanemo odprtega duha, da se vselej obračamo k novemu, da prepoznamo priložnosti, da se bolj zanimamo za samo tekmo kot za cilj, kajti pravi užitek je v prizadevanju, in ne v posedovanju.
 5. Spremeniš se lahko v magnet za denar, a najprej premisli, kako lahko delaš denar za druge. Ko boš razvil uvid, boš prepoznal in izkoristil priložnosti in primerne okoliščine, prepoznal boš njihovo vrednost in sposoben boš izkoristiti vsako priložnost. Največji uspeh boš dosegel takrat, ko boš lahko pomagal drugim. Kar koristi enemu, mora koristiti vsem.
 6. Velikodušna misel je polna moči in življenjske energije, samovšečna misel v sebi nosi seme razkroja, izničila se bo in izginila. Veliki finančniki so kanali za distribucijo bogastva. Velike vsote prihajajo in odhajajo, a bi bilo kljub temu nevarno zapreti odtok ali pritok, oba konca morata ostati odprta, zato bo velik uspeh prišel, ko bomo spoznali, da je enako pomembno dajati kot sprejemati.
 7. Ko priznamo Vsemogočno moč, ki je vir vse oskrbe, bo naša zavest ponudbo priredila tako, da bo stalno privlačila, kar potrebuje, in spoznali bomo, da čim več dajemo, tem več prejmemo. V tem smislu je dajati usluga. Bančnik daje svoj denar, trgovec daje svojo robo, pisatelj daje svoje misli, delavec daje svoje spretnosti, vsak ima nekaj, kar daje, in čim več lahko dajo, več lahko prejmejo in čim več prejmejo, več lahko dajo.
 8. Finančnik prejme veliko, ker veliko daje. Misli s svojo glavo in ne dopusti, da drugi mislijo namesto njega. Vedeti mora, kako bomo dosegli rezultate, kar mu moramo pojasniti, in če ga prepričamo, nam bo dal na razpolago sredstva, s katerimi bo zaslužilo več sto ali tisoči ljudi, in v enakem razmerju, kot bodo uspešni oni, bo uspešen tudi on. Morgan, Rockefeller, Carnegie in drugi niso obogateli, ker so za druge izgubljali denar, ravno nasprotno, postali so najbogatejši ljudje v najbogatejši državi, ker so drugim delali denar.
 9. Vsak povprečen človek niti ne sluti, kaj pomeni globoko razmišljanje, sprejema ideje drugih in jih ponavlja na približno enak način kot papagaj, kar zelo preprosto prepoznamo, ko razumemo metodo, ki jo uporabljajo za ustvarjanje javnega mnenja. Popustljiva in pokorna množica je navidezno pripravljena prepustiti vse razmišljanje nekaterim posameznikom in tako si je v veliko državah le nekaj oseb prilastilo vso moč, da imajo v oblasti na milijone ljudi. Ustvarjalno mišljenje zahteva pozornost.
 10. Moč pozornosti opisujemo kot koncentracijo, ki jo usmerjamo z voljo, zato se ne smemo osredotočati na kar koli, temveč le na stvari, ki si jih želimo. Velika večina se neprestano osredotoča na trpljenje, izgubo, neslogo, in ker je mišljenje ustvarjalno, iz tega neizogibno sledi, da nam bo osredotočanje na te stvari pripeljalo še več trpljenja. Kako bi lahko bilo drugače? Ko se srečamo z uspehom, rastjo ali drugimi želenimi okoliščinami, se preprosto moramo osredotočiti na posledice le-teh in s tem ustvarjamo več in še več, tako sledi, da več vodi k še več.
 11. Kako lahko razumevanje načel uporabljamo v poslovnem svetu, nam lepo razloži moj sodelavec:
 12. »Duh«, kar koli to že je ali ni, moramo označiti kot esenco zavesti, kot substanco uma, kot resničnost, ki je mišljenju podrejena. In ker so vse ideje stanja aktivnosti zavesti, razuma ali mišljenja, iz tega sledi, da v Duhu in v vsem, kar je v njem samem, najdemo ultimativno dejstvo, pravo stvar ali idejo.
 13. Ko to priznamo, ali ni logično, da je resnično razumevanje Duha in njegovih zakonov manifestacije najbolj »praktična« zadeva, ki si jo »praktična« oseba lahko želi? Če bi najbolj »praktični« ljudje tega sveta spoznali to dejstvo, ali se ne bi »spotaknili« ob same sebe, samo da bi lahko sprejeli znanje o spiritualnih zadevah in zakonih? Ti ljudje sploh niso neumni, dojeti morajo le temeljno dejstvo, da se bodo lahko približali bistvu uspeha.
 14. Naj povem resnični primer. Poznam moškega v Chicagu, ki sem ga vedno imel za zelo materialističnega. V življenju je bil kar uspešen, a je doživel tudi nekaj neuspehov. Nazadnje, ko sem se z njim pogovarjal, je bil glede svojega poslovnega stanja praktično na koncu. Imel sem občutek, da je na koncu svojih moči, kajti bil je proti koncu srednjih let in nove ideje so prihajale počasneje in ne tako pogosto kot v prejšnjih letih.
 15. V bistvu je povedal naslednje: »Vem, da je vse, kar deluje v poslovnem svetu, rezultat misli – vsak bedak to ve, a mi ravno sedaj primanjkuje dobrih idej. Če pa je nauk, da je »Zavest vse«, pravilen, bi moralo biti posamezniku mogoče, da se neposredno poveže z Neskončnim umom. Neskončni um poseduje neskončne možnosti za vse mogoče dobre ideje, ki jih človek z mojim pogumom in izkušnjami lahko praktično uporabi v poslovnem svetu in tako postane zelo uspešen. Nauk mi je zelo všeč, podrobneje si ga bom ogledal.«
 16. To je bilo pred nekaj leti. Nekega dne sem ponovno slišal o njem. Pogovarjal sem se s prijateljem in ga vprašal: »Ali veš, kaj je bilo z našim dobrim prijateljem? Ali si je po tistem opomogel?« Prijatelj me je začudeno pogledal: »Kako,« je vprašal, »ali nisi zasledil novic o njegovem velikem uspehu? Sedaj je vodilna oseba v tistem podjetju. (Omenil je podjetje, ki je v zadnjih 18 mesecih doživelo velik uspeh in je bilo na račun svoje marketinške kampanje znano po vsej državi in celo v tujini.) Bil je tisti, ki je koncernu posredoval odlično idejo. Sedaj ima že pol milijona osebnega premoženja in se vedno bolj pomika proti milijonu in vse to v zadnjih 18 mesecih.« Jaz seveda podjetja nisem povezal z njim, čeprav sem slišal o velikem uspehu tega podjetja. Poizvedovanje je pokazalo, da je vse res in da so zgoraj omenjena dejstva resnična, moj prijatelj v ničemer ni pretiraval.
 17. Torej, kaj si misliš sedaj? Zame je to dokaz njegove resnične »neposredne povezave« z Neskončnim umom – Duhom, in ko ga je našel, je pričel um delati namesto njega. »Vložil ga je v svoj posel.«
 18. Ali to zveni kot bogoskrunstvo ali bogokletstvo? Upam, da ne, kajti ne mislim tako. Če vzameš element osebnosti ali veličastno človeško naravo iz koncepta »Neskončnosti«, ostane koncept Neskončne, Vsemogočne moči, ki je kvintesenca Zavesti – in navsezadnje dejansko Duh. Navsezadnje je tudi človek manifestacija Duha, torej ni nič bogoskrunskega v ideji, da se je on, ki je Duh, lahko uskladil s svojim izvorom in virom ter tako manifestiral delček te moči. Vsi počnemo to bolj ali manj, ko uporabljamo svoj um in ustvarjalno misel. Toda ta mož je naredil še več: zadeve se je lotil na zelo praktičen način.
 19. Nisem ga povprašal o njegovi metodi – bom pa to naredil ob naslednji priložnosti, kajti ni uporabil le ustreznih idej (ki so seme njegovega uspeha) iz ponudbe Neskončnosti, ampak je uporabil tudi ustvarjalno moč misli, da si je ustvaril idealen vzorec, za katerega je upal, da se bo udejanjil v materialni obliki. Vzorec je dopolnjeval, spreminjal, vsake toliko je dodajal podrobnosti ter nadaljeval, dokler se iz skice ni izoblikovala popolna podoba. Zato ocenjujem dejstva tega primera kot resnična – ne le zaradi najinega pogovora pred leti, temveč tudi zato, ker so se enaka dejstva izkazala kot resnična tudi v primeru drugih znanih osebnosti, ki so s pomočjo ustvarjalnega mišljenja ustvarile podoben uspeh.
 20. Tisti, ki jih ideja, da bi pri svojem delu v materialnem svetu uporabljali Neskončno moč, navdaja z zaskrbljenostjo, naj se spomnijo, da je ne bi mogli uporabljati, če bi imela Neskončnost kaj proti. Neskončnost lahko sama skrbi zase.
 21. Spiritualnost je resnično praktična, zelo praktična, pravzaprav čisto praktična. Uči nas, da je Duh resnična stvar, celota in materija pa nista nič drugega kot material, ki ga lahko oblikujemo, kajti Duh lahko ustvarimo, oblikujemo, spremenimo in oblikujemo po svoji volji. Spiritualnost je najbolj praktična stvar na svetu – edina resnično in absolutno praktična stvar, kar jih je!

Vaja:

Vaja 23. koraka

Ta teden se osredotoči na dejstvo, da človek ni telo z dušo, ampak duša s telesom, in zato njegovih želja ne moremo trajno zadovoljiti z nečim, kar ni spiritualno. Torej denar le ni tako pomemben, razen ko nam omogoča, da prikličemo želene okoliščine, ki pa morajo biti harmonične. Harmonične okoliščine so predpogoj zadovoljive oskrbe, in če se pojavi pomanjkanje, bi se morali zavedati, da je ideja ali bistvo denarja v uslugi, in ko se bo ta misel izoblikovala, se bodo odprli kanali oskrbe in našel boš zadovoljstvo v spoznanju, da so spiritualne metode zelo praktične.

»Odkrili smo, da premišljeno, sistematično mišljenje z namenom oblikuje namen v določeno obliko, in tako natančno vemo, kakšni bodo rezultati našega dinamičnega eksperimenta.« Francis Larimer Warner

NAPOTKI 2. del

Resnica, ki te osvobaja

24. korak - Resnica, ki te osvobaja

Pred teboj je zadnja lekcija.

Če si vsako vajo izvajal po navodilih dnevno nekaj minut, boš ugotovil, da od življenja lahko prejmeš natanko, kar si želiš, s tem da najprej daješ življenju, kar želiš, in verjetno boš pritrdil učencu, ki je rekel: »Misel je skoraj neustavljiva, tako neizmerna, tako dokončna, tako odmevna in tako uporabna.«

Plodovi znanja so kot božje darilo, kar je »resnica«, ki ljudi osvobaja ne le vsega pomanjkanja ali omejitev, ampak tudi trpljenja, skrbi in žalosti. Ali ni čudovito spoznati, da zakon ne dela razlik glede družbenih slojev in da je njegovo delovanje neodvisno od tvojega vsakdanjega razmišljanja, sedaj imaš prosto pot.

V primeru, da si versko usmerjen: največji verski učitelj, kar jih je svet kdaj videl, je pokazal, da je pot tako preprosta, da ji vsak lahko sledi. Če si naravoslovno naravnan: zakon deluje z matematično natančnostjo. Če si naklonjen filozofiji, bi tvoja učitelja lahko bila Platon ali Emerson. A v vsakem primeru lahko dosežeš moč, ki se je z ničimer ne da omejiti.

Prepričan sem, da je razumevanje tega načela skrivnost, ki so jo starodavni alkimisti zaman iskali, kajti razloži, kako zlato v umu spremenimo v zlato v srcu in zlato v roki.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 24. koraka – Resnica, ki te osvobaja

 1. Ko so znanstveniki prvič postavili sonce v središče sončnega sistema in trdili, da Zemlja kroži okoli njega, je vladalo veliko začudenje in zaprepadenost. Celotna ideja je bila navidezno napačna, kajti nič ni bilo bolj gotovo kot premikanje sonca po nebu in vsak je lahko videl, kako zaide na bregovih na zahodni strani ali pa se potopi v morje. Učenjaki so bili besni in tudi znanstveniki so zavračali idejo kot absurdno, a jih je dokaz prej kot slej prepričal in to prepričanje je danes del zavesti vseh.
 2. Zvonec opisujemo kot »zveneče telo«, a kljub temu vemo, da zvonec ustvarja le nihanja v zraku. Če ima valovanje frekvenco nad 16 Hz (16 nihajev na sekundo), je ustvarjeni zvok za naša ušesa slišen. Um zaznava nihanje do 38.000 nihajev na sekundo. Če je frekvenca višja, je spet vse tiho; tako vemo, da zvok ne nastane v zvoncu, temveč v naši zavesti.
 3. O soncu govorimo kot o »viru svetlobe«. Kljub temu pa vemo, da preprosto oddaja energijo, ki v etru ustvarja vibracije s 400 bilijoni nihajev na sekundo, kar povzroča tako imenovano svetlobno valovanje. Torej vemo, da je svetloba preprosto oblika energije in da je svetloba le občutek, ki ga v umu povzroči gibanje valovanja. Če se frekvenca zviša, svetloba spremeni barvo, vsako spremembo barve povzročajo krajše ali daljše valovne dolžine, tudi če vidimo vrtnico kot rdečo, travo kot zeleno ali nebo kot modro, vemo, da barve obstajajo le v naši zavesti in da so naša naučena občutenja rezultat svetlobnega valovanja. Če se valovanje zmanjša pod 400 bilijonov nihajev na sekundo, ga ne občutimo več kot svetlobo, temveč kot toploto. Zato je očitno, da se pri pridobivanju informacij o resničnosti stvari ne moremo zanašati na svoje občutke. Če pa to kljub temu naredimo, bomo tudi verjeli, da se sonce premika po nebu, da je Zemlja ploščata, in ne okrogla, da so zvezde svetlobne pege, in ne ogromna sonca.
 4. Vsak sistem metafizike s svojo celoto teorij in praks vsebuje znanja o resnici o nas in svetu, v katerem živimo. Vsebuje vedenja, da moramo misliti harmonijo, če hočemo izraziti harmonijo, da moramo misliti zdravje, če hočemo izraziti zdravje, in da moramo misliti izobilje, če hočemo izraziti izobilje. Da to lahko storimo, moramo spremeniti dojemanje svojih čutov.
 5. Ko bomo razumeli, da je vsaka oblika trpljenja, bolezni, pomanjkanja in omejitev le rezultat napačnega mišljenja, se bomo zavedli »resnice, ki osvobaja«. Videl boš, kako se premikajo gore. Če so gore sestavljene iz dvoma, strahu, nezaupanja ali drugih oblik obupa, so kljub temu resnične in jih moramo ne le odstraniti, ampak tudi »vreči preko krova«.
 6. Tvoja resnična naloga je, da samega sebe prepričaš o resničnosti teh trditev. Če boš pri tem uspešen, ne boš imel nobenih težav pri razmišljanju o resnici, in kot se je izkazalo, vsebuje Resnica vitalno načelo in se bo udejanjila.
 7. Tisti, ki bolezni zdravijo z mentalnimi metodami, so spoznali resnico in jo tudi vsakodnevno nazorno prikazujejo v svojem življenju in v življenju drugih. Vedo, da so življenje, zdravje in bogastvo povsod prisotni, da izpolnijo ves prostor, in vedo tudi, da kdor dovoli, da se manifestirata bolezen in pomanjkanje, tega čudovitega zakona ni razumel.
 8. Vsa stanja so ustvarile misli in so s tem popolnoma mentalne narave, bolezen in pomanjkanje sta preprosto mentalni stanji, pri katerih oseba ni zmogla spoznati resnice, in kakor hitro bo napako odpravila, se bo tudi stanje izboljšalo.
 9. Metoda za odstranitev napake je umik v Tišino, kjer bomo spoznali Resnico. Ker je vsa zavest ena zavest, lahko to storiš zase ali za koga drugega. Ko se naučimo, kako ustvariti mentalne podobe o želenih okoliščinah, bomo na ta način najlažje in najhitreje dosegali rezultate, sicer pa lahko rezultate dosežemo z utemeljevanjem, s procesom, da sami sebe prepričamo o resničnosti svojih trditev.
 10. Zapomni si, da je to ena najtežjih, a hkrati najbolj čudovitih trditev, ki jih moraš dojeti. Zapomni si, da ni pomembno, v čem je težava, ni pomembno, kje, ni pomembno, kdo je vpleten. Ti si edini bolnik, ki ga moraš ozdraviti, tvoja naloga ni nič drugega, kot da samega sebe prepričaš o resničnosti, ki si jo želiš, da se udejanji.
 11. To je popolnoma znanstvena trditev, usklajena z vsakim obstoječim sistemom metafizike. Trajne rezultate dosegamo le na ta način.
 12. Vse oblike koncentracije, ustvarjanje mentalnih podob in avtosugestija so vse preproste metode, ki nam omogočajo, da prepoznamo resnico.
 13. Če hočemo nekomu pomagati, da premaga neko obliko pomanjkanja, omejitve ali neuspeha, potem je metoda, da mislimo na osebo, ki ji želimo pomagati, nepravilna, namen, da ji želimo pomagati, popolnoma zadostuje, ker se z njo mentalno povežemo. Nato preženemo iz svoje zavesti vsako misel na pomanjkanje, omejitev, bolezen, nevarnost, težave ali kar pač je težava. Ko smo to uspešno opravili, je namen dosežen in oseba je svobodna.
 14. Toda zapomni si, da je mišljenje ustvarjalno in da se moramo vsakič, ko razmišljamo o neharmoničnih okoliščinah, zavedati, da so ta stanja le navidezna, da niso resnična, da je duh edina resničnost in da ne more biti nič manj kot popoln.
 15. Vsaka misel je oblika energije, stopnja vibracije, a misel o Resnici je najvišja znana stopnja vibracije, ki uniči vsako napako na enak način kot svetloba uniči temo. V prisotnosti Resnice napaka ne more obstajati, zato je tvoja mentalna naloga, da spoznaš Resnico, kar ti bo omogočilo premagati vsako pomanjkanje, omejitve ali bolezen.
 16. Resnice ne bomo razumeli preko zunanjega sveta, kajti zunanji svet je relativen, Resnica pa absolutna. Najti jo moramo v notranjem svetu.
 17. Z razvojem svojih umskih sposobnosti boš spoznal Resnico in izražal boš le še resnične okoliščine. Tvoja sposobnost, da to lahko narediš, je dokaz za tvoje napredovanje.
 18. Absolutna resnica je, da je »jaz« celovit in popoln. Resnični »jaz« je spiritualen in ne more biti nič manj kot popoln, ne pozna pomanjkanja, omejitev ali bolezni. Prebliski genija ne izvirajo iz molekularnih premikov v možganih, temveč so navdih njegovega ega, spiritualnega »jaza«, ki je eno z Vesoljno zavestjo, in sposobni smo spoznati enost z njo, ki je vzrok vsakega navdiha vsakega genija. Rezultati so trajnega pomena in vplivajo na prihajajoče generacije. So smerokazi, ki kažejo pot, in sledili jim bodo milijoni.
 19. Resnica ni rezultat razvijanja sposobnosti logičnega sklepanja ali eksperimentov niti opazovanj. Je rezultat razvite zavesti. Resnica v cesarju se izraža v njegovi drži, v njegovem življenju in v njegovem ukrepanju, v njegovem vplivu na socialne strukture in na napredek. Tvoje življenje, tvoje delovanje in tvoj vpliv v svetu so odvisni od stopnje resnice, ki jo lahko dojameš, saj resnico ne izražamo z izpovedovanjem vere, ampak s svojim ukrepanjem in delovanjem.
 20. Resnica se manifestira v značaju in značaj človeka naj bi bil interpretacija njegove religije ali kar resnica zanj pomeni, kar se bo zrcalilo v značaju njegove lastnine. Če se kdo pritožuje nad izgubo svojega premoženja, ne le da si dela krivico, temveč tudi zanika racionalno resnico, čeprav je jasna in neizpodbitna.
 21. Naša okolica in neštete okoliščine ter naključja v našem življenju so že del naše nezavedne osebnosti, ki privlači mentalni in telesni material, ki je v skladu z njeno naravo. Zato našo prihodnost določa naša sedanjost, in če v našem osebnem življenju obstaja obdobje navidezne nepravičnosti, moramo poiskati vzrok ter odkriti mentalno dejstvo, ki je za to odgovorno.
 22. To je resnica, ki te osvobaja, in zavestno vedenje o resnici ti omogoča, da premagaš vsako težavo.
 23. Okoliščine, ki jih srečaš v zunanjem svetu, so neizpodbitno rezultat okoliščin, ki vladajo v notranjem svetu, iz česar z matematično natančnostjo sledi, da si lahko ustvarimo idealne okoliščine v svoji okolici, tako da v svoji zavesti oblikujemo in zadržimo popoln ideal.
 24. Če v vsem vidiš le, kar je nedokončano, nepopolno, relativno in omejeno, se bodo te okoliščine tudi uresničile v tvojem življenju, če si pa svojo zavest senzibiliziral, da vidi in se zaveda spiritualnega ega, da je »jaz« večno popoln in brez napak, se bodo udejanjile izključno harmonične, koristne in zdrave okoliščine.
 25. Mišljenje je ustvarjalno in resnica je najvišja in najbolj popolna misel, ki si jo lahko zamislimo, če torej mislimo resnico, ustvarjamo le resnične stvari in prav tako je jasno, da neresnica izgine, takoj ko se resnica udejanji.
 26. Vesoljna zavest je vsota vseh zavesti. Duh je Zavest, ker je duh inteligenten. Besede so tako sopomenke.
 27. Težava, s katero se boš srečal, je, da moraš dojeti, da Zavest ni individualna. Je vseprisotna. Povedano drugače: ni kraja, kjer je ne bi bilo. Zato je Univerzalna.
 28. Ljudje so do sedaj besedo »Bog« večinoma uporabljali za opisovanje univerzalnega, ustvarjalnega načela. A beseda »Bog« ne poda pravega pomena. Večina ljudi razume besedo kot nekaj, kar je zunaj njih. A resnica je ravno nasprotna: bog je naše življenje. Brez njega bi bili mrtvi. Prenehali bi obstajati. V isti minuti, ko duh zapusti telo, ne obstajamo več. Zato je duh resnično vse, kar smo.
 29. Edina sposobnost, ki jo ima duh, je moč mišljenja. Zato morajo biti naše misli ustvarjalne, kajti duh je ustvarjalen. Ta ustvarjalna moč je neosebna, s svojo sposobnostjo mišljenja pa usmerjamo svoje misli ter jih uporabljamo v svojo in tujo korist.
 30. Ko spoznaš resničnost izjave, jo razumeš in ceniš, boš posedoval Master Key –univerzalni ključ – a pomni, da si ga lahko pridobijo le tisti, ki so dovolj modri, da razumejo, širokogrudni, da lahko pretehtajo dokaze, in dovolj odločni, da sledijo svoji razsodnosti, ter imajo dovolj moči, da se nečemu tudi odrečejo, tisti lahko vstopijo in se pridružijo.

Vaja:

Ta teden si razjasni, da je svet, v katerem živimo, resnično lep, da si čudovito bitje. Mnogi se odpirajo znanju o Resnici, in kakor hitro bodo dojeli, da »so stvari pripravljene in čakajo nanje«, bodo tudi razumeli, »česar oko ni videlo in uho ni slišalo in kar v človekovo srce ni prišlo«. Vsa veličastnost je le za tiste, ki se znajdejo v obljubljeni deželi. Prestopili bodo reko razsodnosti in prišli do točke, kjer se ločita resnica in laž, in odkrili bodo, da je vse, kar so si kdaj želeli, le zamegljena podoba podrejene resničnosti.

vaja 24. koraka

»Zemljo lahko podedujemo, kar pa ne velja za znanje ali modrost. Premožen človek lahko plačuje druge, da zanj opravljajo delo, toda nemogoče je, da bi nekomu plačeval, da misli namesto njega ali da si preprosto kupi samokulturo.« S. Smiles

NAPOTKI 2. del