Pogoji uporabe

Da bi se vsebina Master Key Systema Charles F. Haanela ohranila v svoji celostni podobi je kopiranje ali izkoriščanje vsebine odsvetovano. Dostop in osebno geslo hranite izključno za osebno rabo. V primeru posredovanja brez dovoljenja se smatra kot zloraba zasebnih podatkov ter našega vloženega časa in energije v razvoj te aplikacije.

Hvala za razumevanje.
Želimo vam veliko sreče in uspeha pri raziskovanju in razvijanju notranjega sveta.

Master Key System temelji na znanstvenih resnicah in omogoča razvoj posameznikovih sposobnosti. S posameznimi koraki, ki se med seboj povezujejo in nadgrajujejo nas uči, kako svoje sposobnosti spremenimo v dejanja, kako povečamo osebno učinkovitost in kako si pridobimo več energije, življenjske moči, postanemo bistroumnejši in umsko prožnejši.

Bralci, ki razumejo tukaj naštete duhovne zakone, si bodo pridobili sposobnost in z njo dosegali rezultate, o katerih niso upali niti sanjati in katerih nagrada bo nepopisno lepa. Charles F. Haanel

Projekt »Master Key System« temeljito spremeni naše življenje, v katerem nas vodi do spoznanja, zakaj je le-to do danes potekalo tako, kot je. Projekt je zasnovan kot 24-tedenski tečaj, kjer vsak teden obravnavamo novo lekcijo. V posameznih korakih je natančno razložen postopek, s katerim postopno osvajamo posamezne korake, spoznavamo same sebe in peljemo svoje življenje v želeno smer.

Ta postopek v svojem življenju uporabljajo vsi uspešni ljudje – zavestno ali nezavedno, ne glede na področje, na katerem ustvarjajo ali delujejo.

Vsebino pozorno prebirajte in razmišljajte o njej. Tako boste dojeli bistvo in globino vsakega koraka, ki ga boste skozi vajo prenesli v prakso.

Predgovor v tečaj sistema univerzalnega ključa:

Predgovor v pdf. oblik.

Mislite drugače in postanite vladar svojega življenja

Korak po korak se boste naučili prepoznati in uporabljati sposobnosti in spretnosti, ki se skrivajo v vsakem človeku. Sistem lahko uporablja vsak, ne glede na prepričanja, filozofijo, veroizpoved ali status. »Vsak«, ki si želi spremeniti in razvijati svoje življenje. Posamezne meditativne vaje vas duhovno razvijajo in vam vlivajo moč, ki vas bo korak za korakom vodila k notranji sreči in ustvarila harmonične okoliščine v vašem življenju.

Koraki so zasnovani za vsak teden. Vsak korak je naloga za ves teden, ker je pomembno da dobro razumemo in udejanjimo navodila preden preidemo k naslednji vaji. Namen posameznega koraka je, da vsak korak razumemo, ponotranjimo in uporabimo v svojem vsakdanjem življenju.

Po uspešno opravljenih korakih ne bomo isti kot prej. Svojo moč in sposobnost bomo lahko zavestno uporabili v vsaki življenjski situaciji, in z njihovo pomočjo si bomo lažje ustvarili življenje kakršnega si želimo. Jasnejše misli, boljša samokontrola, samonadzor, pozornost in osredotočenost na cilj nam bodo pomagali, da uresničimo svoje ideale in cilj. Posamezna poglavja dajejo tudi odgovore na eksistencialistična vprašanja o smislu in bogu ter nam razlagajo delovanje vesolja. Na preprost način nam razložijo povezavo med znanostjo in verovanjem, ki temelji na znanstvenih dejstvih.

 


Nasveti in napotki za hitrejši, boljši in lažji razvoj

Naj vam predstavim nekaj idej, smernic in nasvetov s katerimi boste lažje in hitreje napredovali in bolj uživali ob izvajanju tega tečaja.

 1. Vaje se se izvajajo v sedečem položaju – zato vam priporočam, da poskrbite za udobem stol in primeren prostor kjer boste vaje lahko nemoteno izvajali. Lahko si priskrbite kakšno ortopetsko blazino za sedenje. Tisti, ki se resno in redno ukvarjajo z meditacijo uporabljajo tudi podlogo s srebrnimi vlakni – ta spodbuja energijsko pretočnost telesa.
 2. Pred izvajanjem tečaja in vaj razgibajte telo, da sprostite sklepe, vezi, mišice in energijske kanale – meridiana in energijske centre – čakre. Tako boste izboljšali koncentracijo in telesu omogočili nemoten energijski pretok in prevodnost. Superbrain joga, je ena od tehnik, ki aktivira možganske celice, izboljša koncentracijo in spomin. Več o telesni aktivnosti >>
 3. S pravilnim trebušnim dihanjem boste telesu dovajali več življenjske energije in kisika. Več o dihanju >>
 4. Pozornost je vredno posvetiti tudi prehrani. Veja ni priporočljivo izvajati s polnim želodcem saj telo večino energije usmerja na prebavo hrane. Uživajte lahko prebavljiva živila in pijte veliko tekočine. Za boljšo energijsko prevodnost in mentalno koncentracijo si privoščite korejski ginseng, zlato mleko, guarano, ginko, zeleni čaj ali kombinacijo naravnih prehranskih dopolnil. Več o prehrani >>
 5. Pri vaje ki zahtevajo mentalno kreativnost lahko poiskusite z inspiracijsko glasbeno podlago. Glasba lahko odatno spodbuja kreativno vizualizacijske spososbnosti, izostri in izboljša slike in vizije so lahko bolj pretočne in dinamične.

Skratka to je nekaj kratkih idej in nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri samem izvajanju tega tečaja. V kolikor imate še kakšne preizkušene naravne metode, ki pomagajo izboljšati samo izvajanje sedečih vaj nam lahko pišete na info@potdozdravja.si. S tem bomo širili izbiro, ki bo posamezniku omogočala dosegati boljše rezultate.

Zavest je moč

V veliko veselje mi je, da ti lahko predstavim prvo lekcijo »Sistema univerzalnega ključa«. Si želiš v svojem življenju biti bolj uspešen? Potem spoznaj zavest o uspehu. Bolj zdrav? Potem spoznaj zavest o zdravju. Bolj srečen? Potem spoznaj zavest o sreči. Živi v duhu teh stvari, dokler ne postanejo tvoje. Ko bodo enkrat tvoje, ti jih nihče ne more več odvzeti. Človek obvladuje stvari sveta z močjo, ki jo ima v sebi.

Te moči ti ni treba pridobiti, saj jo že poseduješ. Vendar jo želiš razumeti, jo uporabljati, jo obvladovati, se prepojiti z njo, da lahko napreduješ in svoj svet nosiš v sebi.

Ko iz dneva v dan napreduješ in si vedno bolj v zagonu, se tvoja spoznanja poglabljajo, se tvoji načrti razjasnjujejo. Spoznal boš, da svet ni mrtev kup kamenja in lesa, ampak nekaj živega! Svet so utripajoča srca ljudi. Je bitje polno življenja in lepote.

Za obravnavanje gradiva te vrste potrebujemo razumevanje in tiste, ki si to razumevanje pridobijo, bo navdihnila nova »luč«, nova moč. Pridobili si bodo samozavest in še več moči ter uresničevali svoja pričakovanja in sanje in življenje bo imelo tako še globlji, polnejši in jasnejši pomen kot prej.

NAPOTKI 1 del.

Lekcija 1. koraka: Zavest je moč

 1. Na vsaki ravni bivanja drži, da več vodi k še več, in prav tako drži, da izguba vodi k še večji izgubi.
 2. Um je ustvarjalen in pogoji, okolica in vse izkušnje v življenju so rezultat naše prevladujoče notranje naravnanosti.
 3. Naša notranja naravnanost izvira iz tega, kaj mislimo. Skrivnost je v tem, da je vsaka moč, vsak uspeh in vsako premoženje odvisno od našega načina razmišljanja.
 4. To je res, kajti najprej moramo »biti«, preden lahko »naredimo«, in »naredimo« lahko le v okviru tistega, kar »smo«, in to, kar »smo«, je odvisno od tega, kaj »mislimo«.
 5. Moči, ki je ne posedujemo, ne moremo udejanjiti. Edini način, kako si lahko zagotovimo moč, je, da se je zavedamo. In svoje moči se ne bomo zavedali, dokler ne spoznamo, da vsa moč prihaja iz nas.
 6. Znotraj nas je svet – svet mišljenja in občutkov in moči, svetlobe in življenja in lepote, in čeprav je neviden, so njegove moči neizmerne.
 7. Um obvladuje naš notranji svet. Ko ga odkrijemo, bomo našli rešitev za vsak problem in vzrok za vsako posledico, in ker nam je naš notranji svet podrejen, so nam podrejeni tudi vsi zakoni moči in lastnine.
 8. Zunanji svet je odraz našega notranjega sveta. Zunaj se pojavi vse tisto, kar znotraj že obstaja. V notranjem svetu lahko najdemo neskončno Modrost, neskončno Moč, neskončno Oskrbo z vsem, kar potrebujemo, čakajoč na rast, razvoj in manifestacijo. Ko spoznamo možnosti notranjega sveta, bodo v zunanjem svetu dobile obliko.
 9. Harmonija v notranjem svetu se bo izrazila v zunanjem svetu v harmoničnih okoliščinah, prijetni okolici in v najboljšem, kar obstaja. Je temelj zdravja in nujna osnova za vso sijajnost, vso moč, vse pridobitve, vse dosežke in vsak uspeh.
 10. Harmonija v notranjem svetu nam omogoča, da zmoremo nadzirati svoje misli, in tako sami določamo, kako bo vsaka izkušnja vplivala na nas.
 11. Harmonija v notranjem svetu se odraža v optimizmu in bogastvu, notranje bogastvo vodi k zunanjemu bogastvu.
 12. Zunanji svet odseva okoliščine in stanja našega notranjega sveta.
 13. Če v notranjem svetu najdemo modrost, bomo razumeli in spoznali neskončne, latentne možnosti, ki se nahajajo v notranjem svetu, in s tem bomo pridobili moč, da jih manifestiramo v zunanjem svetu.
 14. Ko se zavemo modrosti notranjega sveta, si jo mentalno podredimo in šele takrat si prilastimo potrebno moč in modrost za manifestacijo bistvenih stvari za svoj celovit in harmoničen razvoj.
 15. Notranji svet je praktični svet, iz katerega mogočni moški in ženske črpajo pogum, upanje, zavzetost, samozavest, zaupanje, vero in tako si pridobijo prefinjeno inteligenco, razvijejo vizijo ter sposobnosti, da svojo vizijo tudi uresničijo.
 16. Življenje je razvoj, in ne rast. Vse, kar najdemo v zunanjem svetu, že imamo v notranjem svetu.
 17. Vsaka lastnina temelji na zavesti. Vsaka pridobitev je rezultat nakopičene zavesti. Vsaka izguba je rezultat razpršene zavesti.
 18. Mentalna učinkovitost pogojuje harmonijo, neuravnovešenost pa povzroča zmedo in tisti, ki si želi pridobiti moč, mora biti usklajen z zakoni narave.
 19. Objektivna zavest nas povezuje z zunanjim svetom. Možgani so organ objektivne zavesti in centralno živčevje nam omogoča zavestno sporazumevanje z vsakim delom našega telesa. Ta živčni sistem reagira na vsako zaznavo svetlobe, toplote, vonja, zvoka in okusa.
 20. Če objektivna zavest pravilno misli, če pravilno razume resnico, če so misli, ki jih centralni živčni sistem pošilja skozi telo, konstruktivne, so te zaznave prijetne in usklajene.
 21. Kot rezultat tega gradimo v svojem telesu moč, vitalnost in druge konstruktivne sile, a ista objektivna zavest povzroča tudi negativni stres, bolezen, pomanjkanje, ovire, razprtije in disharmonijo. Zato nas objektivna zavest preko napačnega razmišljanja pripelje do uničujočih sil.
 22. Z notranjim svetom smo povezani preko podzavesti. Solarni pleksus je organ te zavesti, vegetativni živčni sistem pa deluje na vsa subjektivna dojemanja, kot so užitek, strah, ljubezen, čustva, dihanje, domišljija in vse druge podzavestne pojave. Preko podzavesti smo povezani z Vesoljno zavestjo in z neskončnimi ustvarjalnimi silami Vesolja.
 23. Harmonizacija obeh centrov našega bitja in razumevanje njunega delovanja je največja skrivnost življenja. S tem znanjem lahko dosežemo zavestno sodelovanje objektivne in subjektivne zavesti in tako uskladimo končnost z neskončnostjo. Naša prihodnost je v celoti v naših rokah in ni odvisna od nekakšne nepredvidljive ali nezanesljive zunanje sile.
 24. Enotni smo si, da obstaja le en Princip ali Zavest, ki preveva celotno Vesolje, izpolnjuje ves prostor in je vedno in povsod enaka. Je vsemogočna, vsevedna in vedno prisotna. Vse misli in stvari so v njej sami. Je vse v vsem.
 25. V vesolju obstaja le ena zavest, ki misli, in ko misli, se njene misli pretvorijo v objektivne stvari. Ta Zavest je povsod, zato je prisotna tudi v vsakem posamezniku. Vsak posameznik je odraz te vsemogočne, vsevedne in vseprisotne Zavesti.
 26. Ker v Vesolju obstaja le ena Zavest, ki misli, iz tega sledi, da je tvoja zavest identična z Vesoljno zavestjo, ali povedano drugače, vse zavesti so ena zavest. To je logični zaključek.
 27. Zavest, ki je nakopičena v tvojih možganskih celicah, je enaka zavesti, ki je nakopičena v možganskih celicah vsakega posameznika. Vsak posameznik ni nič drugega kot individualizacija Vesoljne, Kozmične zavesti.
 28. Vesoljna zavest je statična ali potencialna energija, torej preprosto je. Izraža se izključno skozi posameznika in posameznik se lahko izraža le skozi Univerzalno. Sta eno.
 29. Posameznik s svojo sposobnostjo mišljenja vpliva na Univerzalno in ga s tem udejanja. Edina sposobnost človeške zavesti je zmožnost mišljenja. Domnevamo, da je zavest subtilna oblika statične energije, iz katere izvirajo aktivnosti, ki jih imenujemo »misli«. Misli so dinamično stanje zavesti. Zavest je statična energija, misel je dinamična energija – sta eno in isto. Misel je vibrirajoča sila, ki nastane ob pretvorbi statične v dinamično zavest.
 30. Ker vsemogočna, vsevedna in vseprisotna Vesoljna zavest vsebuje skupek vseh atributov, se vsi ti atributi morajo kot možnost nahajati tudi v vsakem od nas. Ko posameznik misli, je ustvarjena misel zaradi svoje narave prisiljena, da se udejanji v neki realnosti ali obliki, ki ustreza njenemu bistvu.
 31. Vsaka misel je vzrok in vsaka okoliščina je posledica, zato je nujno, da nadzorujemo svoje misli tako, da ustvarimo le želene rezultate.
 32. Vsa moč prihaja od znotraj in je popolnoma pod tvojim nadzorom, izvira iz konkretnega znanja in iz zavestnega izvajanja vaj pravilnih principov.
 33. Ko boš popolnoma razumel ta zakon in nadzoroval svoje miselne procese, boš ga lahko uporabil vedno in povsod. Povedano drugače: zavestno se boš povezal z Vsemogočnim zakonom, ki je temeljna osnova vseh stvari.
 34. Vesoljna zavest je življenjski princip vsakega atoma in vsak atom nenehno stremi k temu, da bi izrazil več in še več življenja. Vsi atomi so inteligentni in hočejo izpolniti svoje poslanstvo.
 35. Večina človeštva živi v zunanjem svetu. Le peščica jih je našla notranji svet, a je prav notranji svet tisti, ki ustvarja zunanji svet – zato je ustvarjalen in vse, kar najdeš v zunanjem svetu, si ustvaril v svojem notranjem svetu.
 36. Ta sistem ti bo omogočil, da se zaveš moči, ki bo tvoja, ko boš razumel odnos med zunanjim in notranjim svetom. Notranji svet je vzrok, zunanji svet je posledica, in če hočeš spremeniti posledico, moraš spremeniti vzrok.
 37. Nemudoma boš spoznal, da je to radikalno nova in drugačna ideja. Večina ljudi skuša spremeniti posledice tako, da se ukvarjajo s posledicami. Ne opazijo pa, da s tem eno obliko trpljenja le zamenjajo z drugo. Da odstranimo disharmonijo, moramo odstraniti vzroke zanjo in te vzroke najdemo le v notranjem svetu.
 38. Vsa rast prihaja od znotraj. Narava je očiten dokaz. Vsaka rastlina, vsaka žival, vsak človek je živ dokaz tega velikega zakona in napaka v preteklosti je bila, da so moč iskali v zunanjem svetu.
 39. Notranji svet je Univerzalni vir oskrbe in zunanji svet je kot odtok te reke. Naša zmožnost sprejemanja je odvisna od tega, ali priznavamo Univerzalni vir, Neskončno energijo, katere »odtoki« so posamezniki, in zato je vsak posameznik z drugim posameznikom eno.
 40. Spoznanje je mentalni proces, mentalna akcija je zato vzajemno delovanje posameznika z Vesoljno zavestjo. Ker je Vesoljna zavest inteligenca, ki prodre v vse prostore in izpolni vsa živa bitja, je ta mentalna akcija in reakcija zakon vzročnosti. Princip vzroka in posledice ne obstaja v posamezniku, ampak v Vesoljni zavesti. To ni objektivna sposobnost, temveč subjektiven proces, in rezultati bodo vidni v neskončni raznolikosti okoliščin in izkušenj.
 41. Če hočemo izraziti življenje, mora obstajati zavest. Nič ne obstaja brez zavesti. Vse, kar obstaja, je odraz osnovne substance, iz katere so ustvarjene vse stvari in se ustvarjajo vedno znova in znova.
 42. Živimo v nedoumljivem morju plastične substance zavesti. Ta substanca je od nekdaj živa in aktivna. Je skrajno občutljiva. Oblikuje se glede na mentalne potrebe. Misel oblikuje vzorec ali matrico, kako naj se substanca udejanji.
 43. Pomni, da leži bistvo edino v praktični uporabi tega zakona, ki zamenja revščino z bogastvom, neznanje z znanjem, neskladje s harmonijo, tiranijo s svobodo, kar pa je iz materialnega in socialnega stališča prav gotovo največji blagoslov.

Vaja 1. lekcije:

Sedaj uporabi svoje znanje: izberi prostor, kjer si lahko sam in nemoten, sedi vzravnano, udobno, a ne preudobno, pusti mislim prosto pot, a bodi od 15 do 30 minut popolnoma pri miru, to počni tri do štiri dni ali ves teden, dokler popolnoma ne nadzoruješ svojega telesa.

Marsikomu se bo ta vaja zdela zelo težka, drugi jo bodo obvladali z lahkoto, a je temeljnega pomena, da v celoti obvladaš svoje telo, preden lahko nadaljuješ. Naslednji teden boš prejel navodila za naslednjo vajo in do takrat moraš to obvladati.

NAPOTKI 2 del

Metode iskanja resnice

Naše težave so največkrat posledica naših zmedenih idej ter ignoriranja naših resničnih interesov. Naša največja naloga je spoznati naravne zakone, ki se jim moramo prilagoditi. Jasno mišljenje in moralno razumevanje sta pri tem neprecenljiva. Vsi procesi, tudi mišljenje, temeljijo na trdni osnovi.

Močnejši kot so občutki, natančnejša je presoja, bolj prefinjen je okus, zrelejši so moralni občutki, subtilnejša je inteligenca, bolj ustvarjalen je navdih – jasnejša in boljša je nagrada, ki jo daje bivanje. Raziskovati največja spoznanja na svetu zato predstavlja največje zadovoljstvo.

Moč, sposobnosti in zmožnosti uma v luči novih razlag so neprimerljivo bolj čudovite kot ekstravagantni dosežki ali sanje o materialnem napredku. Misel je energija. Aktivna misel je aktivna energija, zgoščena misel je zgoščena energija. Misel, osredotočena na določen cilj, postane moč. To moč uporabljajo tisti, ki ne verjamejo v krepost siromaštva ali lepoto samoodpovedovanja. Zanje je to govoričenje slabičev.

Sposobnost ohranjanja in izražanja te moči je odvisna od sposobnosti priznavanja Neskončne energije, ki je v človeku že od nekdaj. Ta energija neprestano ustvarja ter prenavlja njegovo telo in duha. Vedno mu je na razpolago, da se lahko izrazi na ustrezen način. V enakem razmerju, kakor posameznik sprejema in priznava resnico, se ta neskončna energija izraža v njegovem zunanjem svetu.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 2. koraka – Metode iskanja resnice

 1. Naš um je aktiven na dveh različnih, sočasno delujočih ravneh; ena je zavestna, druga nezavedna. Profesor Davidson pravi: »Tisti, ki meni, da lahko ozavesti vse svoje mentalne aktivnosti, je kot nekdo, ki poskuša razsvetliti celotno vesolje z žepno svetilko.«
 2. Procesi naše podzavesti potekajo po določenih zakonitostih in ne bi bili mogoči, če bi obstajala možnost napake. Naš um nam omogoča najvažnejše osnovne oblike zaznavanja, vendar pa nimamo vpogleda v njegovo delovanje.
 3. Podzavest dela in skrbi za naše dobro kot dobrohoten neznanec in nam podari že »zrel plod«. Natančna analiza procesov mišljenja namreč pokaže, da je podzavest oder za najvažnejše duševne pojave.
 4. Shakespeare je s pomočjo podzavesti, brez napora, spoznal velike resnice, ki so bralčevi zavesti skrite, Fidias je oblikoval marmor in bron, Rafael je slikal Madone in Beethoven je skladal simfonije.
 5. Lahkotnost in popolnost sta v celoti odvisni od tega, v kolikšni meri se prenehamo zanašati na našo zavest: igranje klavirja, drsanje, pisanje na pisalnem stroju, spretno sklepanje poslov, katerih popolna izvedba je odvisna od naše podzavesti. Čudež briljantno odigrane skladbe na klavirju in sočasno potekajoč živahen razgovor nam kažeta sijajnost naših podzavestnih moči.
 6. Vsi se zavedamo, kako odvisni smo od svoje podzavesti, in čim večje, boljše in sijajnejše so naše misli, tem bolj je očitno, da se izvor nahaja onstran naše zavesti. Opremljeni smo s tankočutnostjo, instinkti, smislom za lepoto umetnosti in glasbe itd., vendar se ne zavedamo, od kod izvirajo ali kje se nahajajo.
 7. Bogastvo podzavesti je ogromno: navdihuje nas, opozarja nas, oskrbuje nas z imeni, dejstvi in prizori iz skladišča našega spomina. Usmerja naše misli, okus in tako izpolnjuje težke naloge, za katere noben zavestni um ne bi imel dovolj kapacitete, četudi bi mu bila dana moč.
 8. Zavestno hodimo in dvignemo roko, kadar koli se tako odločimo, svojo pozornost lahko usmerimo s pomočjo oči in ušes na katero koli stvar. Po drugi strani pa ne moremo ustaviti bitja srca, krvnega obtoka, rasti svojega telesa, niti ne moremo določiti razporeditve mišičnega in živčnega tkiva, zgradbe kosti ali usmerjati drugih važnih življenjskih procesov.
 9. Če primerjamo ti dve aktivnosti uma, je prva določena z voljo v določenem trenutku, druga pa je v neprestanem, veličastnem in ritmičnem gibanju, v vsakem trenutku konstantna in ni podvržena odstopanjem, zato slednjo občudujemo in zahtevamo rešitev uganke. Takoj uvidimo, da gre tukaj za življenjsko pomembne procese našega fizičnega telesa, in tako pridemo do zaključka, da so te funkcije izrednega pomena nalašč odvzete naši volji, ki je polna variacij in sprememb, in namesto tega dodeljene stalnim in zanesljivim aktivnostim podzavesti.
 10. Zunanjo in spremenljivo aktivnost imenujemo »zavestni um« ali »objektivna zavest« (saj deluje v zunanjosti), notranjo pa imenujemo »podzavest« ali »subjektivna zavest« in ta poleg dela na duševni ravni neprestano uravnava tudi funkcije, ki omogočajo naš fizični obstoj.
 11. Jasno moramo razumeti obe aktivnosti, tako njune funkcije na duševni oziroma mentalni ravni kakor tudi druga temeljna načela. Zavestni um se preko vseh petih čutov ukvarja z vtisi in stvarmi v zunanjem svetu.
 12. Zavest ima sposobnost razlikovanja in je s tem tudi odgovorna za obstoječe možnosti izbire. Obvladuje sklepanje – induktivno, deduktivno, analitično ali silogistično – ki ga lahko razvijemo do visoke stopnje. Zavest je sedež volje in vseh energij, ki iz nje izvirajo.
 13. Zavest lahko vpliva na razum drugih ter usmerja podzavest. S tem postane zavestni razum oziroma um oblastnik in čuvaj podzavesti. S to zelo pomembno funkcijo lahko popolnoma spremenimo okoliščine v našem življenju.
 14. Pogosto nas zaradi napačnih nasvetov, ki jih je naša nezaščitena podzavest sprejela, obvladajo strah, skrb, revščina, bolezni, disharmonije in neprijetnosti vseh vrst. Vse to lahko izkušena zavest z budnim in varovalnim posredovanjem v celoti prepreči. Lahko jo označimo tudi kot »varuha« velikega podzavestnega področja.
 15. Neki avtor je opisal poglavitno razliko med obema stanjema zavesti tako: »Zavestni um je logično utemeljena volja. Podzavestni um je instinktivna zahteva, ki pa je rezultat predhodne, logično utemeljene volje.«
 16. Podzavestni um daje preproste in natančne sklepe na podlagi premis iz zunanjih virov. V primeru, da je premisa pravilna, da podzavestni um nedvoumen sklep, če pa je premisa ali hipoteza napačna, se zruši celoten sistem. Podzavestni um ne sodeluje pri postopkih dokazovanja, temveč se zanaša na zavestni um, na »varuha«, ki naj bi ga varoval pred napačnimi vtisi.
 17. Če podzavestni um prepozna predloge kot resnične, se nemudoma loti dela v svojem neizmernem območju delovanja in nato ukrepa. Zavestni um torej predlaga resnico ali napako. V primeru slednjega obstaja daljnosežna nevarnost za celotno človeško bitje.
 18. Zavestni um naj bi bil v budnem stanju vedno aktiven. Če »varuh« odpove ali je njegovo mirno presojanje zaradi različnih okoliščin ustavljeno, potem je podzavest nezaščitena in odprta za vtise in predloge z vseh strani. V paničnem razburjenju, v afektu, sredi neodgovorne množice ali v trenutku nebrzdane strasti so okoliščine skrajno nevarne. Takrat je podzavest odprta za strah, sovraštvo, sebičnost, pohlep, samorazvrednotenje in druge negativne učinke, izhajajoče iz okoliščin ali oseb, s katerimi smo obdani. Rezultat je običajno skrajno neugoden, z dolgotrajnimi učinki na našo podzavest.
 19. Podzavest dojemamo preko intuicije. Njeni procesi so zelo hitri in ne čakajo na počasne metode zavestnega sklepanja. Dejansko podzavest ne zna sklepati.
 20. Podzavestni um nikoli ne spi, ne počiva, natanko tako kot srce ali kri. Spoznali smo, da moramo za dosego določenega cilja svojo namero posredovati podzavesti, ki nato sproži ustrezne sile. To je vir moči, ki nas pripelje v stik z Vsemogočnostjo. V njem se skriva mogočen princip, ki ga moramo skrbno preučiti.
 21. Delovanje tega zakona je zanimivo. Tisti, ki ga uporabljajo in se odpravljajo na težaven razgovor, bodo imeli občutek, da je pred njimi že nekdo bil tam in spravil domnevne sporne zadeve s poti; vse se zdi drugače; vse je harmonično. Če imajo težaven poslovni problem, ga odložijo za nekaj časa in problem se razreši; vse je urejeno. Dejstvo je, da ima vsak, ki se je naučil zaupati svoji podzavesti, na razpolago neskončne vire.
 22. Podzavestni um je sedež naših načel in navdiha. Je vir umetniških in altruističnih idealov. Naše instinkte lahko premagamo le s premišljenim in postopnim izpodbijanjem prvotnih načel.
 23. Sklepi podzavestnega uma niso nikoli kontroverzni. Če je podzavest sprejela napačne predloge, obstaja ustrezna in varna metoda, s katero le-te ponovno prekosimo, in sicer z močnim protiargumentom, ki ga bo podzavest sprejela, če ga le dovolj pogosto ponovimo. S tem nastanejo nove in zdrave mišljenjske in življenjske navade, saj je podzavest sedež navad. Kar ponavljamo znova in znova, postane mehanično, pridobljena navada ni več stvar zavestne presoje, saj smo jo ponotranjili. To je zaželeno, če je navada koristna in dobra. Če je škodljiva ali slaba, je rešitev v priznanju vsemogočnosti podzavestnega uma, ki mu predlagamo resnično svobodo tukaj in zdaj. Podzavest, ki je povezana z božanskim virom, bo v svoji ustvarjalnosti nemudoma sprejela predlagano svobodo.
 24. Da povzamemo: normalne funkcije podzavesti na fizični ravni regulirajo življenjsko pomembne procese, kot so ohranitev življenja in obnova zdravja, skrb za potomce, ki vključuje instinktivno željo po ohranjanju življenja ter izboljšanju življenjskih okoliščin.
 25. Na duševni ravni je podzavest skladišče naših spominov; tu živijo čudoviti sli misli, ki neovirano delujejo v času in prostoru. Podzavest je tudi vir praktične pobude in konstruktivnih moči za življenje: je sedež navad.
 26. Na duhovni ravni je vir idealov, navdiha, domišljije. Je tudi kanal, skozi katerega prepoznamo svoj Božanski izvor, in v enakem razmerju kot priznavamo to božanskost, spoznamo vir moči.
 27. Nekdo bo vprašal: »Kako lahko podzavest spremeni okoliščine?« Odgovor se glasi: Podzavest je del Vesoljnega uma in vsak del mora biti iste vrste in kvalitete, kot je celota, edina razlika je v stopnji. Kot vemo, je celota ustvarjalna, dejansko je edini stvarnik in iz tega sledi, da je tudi um ustvarjalen, in ker je edina aktivnost uma mišljenje, mora biti tudi mišljenje ustvarjalno.
 28. Spoznali bomo, da je velika razlika, ali le mislimo ali pa naše misli zavestno, sistematično in konstruktivno usmerjamo. Če jih zavestno usmerjamo, smo v harmoniji z Vesoljno zavestjo, uglasimo se z Neskončnostjo ter sprožimo največjo moč, ki obstaja – ustvarjalno moč Vesoljne zavesti. Vse določa naravni zakon, to je »Zakon privlačnosti«, ki pravi, da je Zavest ustvarjalna in samodejno privlači želen objekt in ga udejanji.

Vaja:

Prejšnji teden je bila tvoja naloga, da nadzoruješ svoje telo. Če ti je to uspelo, si pripravljen za naslednji korak. Tokrat boš začel nadzirati svoje misli. Če je možno, delaj vajo vedno na istem mestu, na istem stolu, v enakem položaju. Če to ni možno, naredi najboljše, kar se da, iz pogojev, ki so ti na voljo. Sedaj bodi kot že pri prejšnji vaji popolnoma pri miru, vendar izključi vse misli. S tem boš lahko nadzoroval misli o žalosti, skrbeh in strahovih ter dovolil le tiste misli, ki si jih želiš. Vadi, dokler vaje popolnoma ne obvladaš.

To boš zmogel vsakokrat le za nekaj trenutkov, vendar je vaja dragocena, saj zelo nazorno prikazuje ogromno število misli, ki si neprestano utirajo pot v naš mentalni svet.

Naslednji teden boš delal vajo, ki bo mogoče bolj zanimiva, vendar moraš najprej osvojiti tole.

» Vzrok in posledica sta absolutna in popolna – tako v skritem kraljestvu misli kot tudi v svetu vidnih, materialnih reči. Misel je mojstrski tkalec, ki oblikuje človekov značaj in zunanje okoliščine.« James Allen

NAPOTKI 2. del

Misli postanejo stvari

Odkril si, da lahko posameznik vpliva na Univerzalno, in rezultat te akcije in interakcije sta vzrok in posledica. Misel je torej vzrok, izkušnje, ki jih doživiš v življenju, pa so posledica.

Zato se nehaj pritoževati nad sedanjimi ali preteklimi okoliščinami, kajti na tebi je, da jih spremeniš, kakor hočeš.

Osredotoči svoja prizadevanja na razvoj svojih mentalnih sposobnosti, ki so ti vedno na razpolago in iz katerih izhaja resnična in trajna moč.

Delaj to zavestno, dokler popolnoma ne dojameš, da lahko dosežeš vsako stvar in pri tem ne more iti nič narobe, če se zavedaš svoje moči ter vztrajno slediš svojemu cilju, saj so se umske sile vedno pripravljene podrejati ciljno orientirani volji, ki iz misli in želja ustvari dogodke in okoliščine.

Medtem ko je vsaka dejavnost ali ukrepanje rezultat zavestnega mišljenja, so vsakdanja dejanja avtomatska. Misli, ki jih nadzirajo, preidejo v podzavest, vendar ostanejo enako inteligentne kot prej. Nujno je, da postanejo avtomatizirane oziroma podzavestne, da se lahko zavestni um posveti drugim zadevam. Novi načini ukrepanja postanejo stvar navade, nato avtomatski in nato podzavestni, da se razum osvobodi in osredotoči na druge aktivnosti.

Ko boš to dojel, boš našel vir moči, ki ti bo omogočil, da se spopadeš s prav vsako situacijo v življenju.

NAPOTKI 1 del.

Lekcija 3. koraka – Misli postanejo stvari

 1. Nujno medsebojno učinkovanje med zavestnim umom in podzavestjo zahteva tudi medsebojno učinkovanje med ustreznimi živčnimi sistemi. Avtor Troward to čudovito učinkovanje prikaže na naslednji način. Pravi: »Somatični živčni sistem je organ zavestnega uma in vegetativni živčni sistem je organ podzavesti. Hrbtenica je kanal, preko katerega sprejemamo zavestno zaznavo fizičnih čutov in s tem nadzorujemo svoje gibe.« Somatični živčni sistem ima svoj center v možganih.
 2. Center vegetativnega živčnega sistema je v skupku živčnih končičev na hrbtni strani trebuha, imenujemo ga solarni pleksus in je kanal za vse nezavedne aktivnosti, ki usmerjajo življenjsko pomembne telesne funkcije.
 3. Povezava med obema živčnima sistemoma je živec vagus, ki iz področja možganov kot del somatičnega sistema poteka k toraksu, se deloma razcepi v srce in pljuča ter prebije prepono. Pri tem izgubi svojo zunanjo ovojnico in preide v živce vegetativnega živčnega sistema. Tako povezuje oba živčna sistema in naredi iz človeka tudi fizično »celoto«.
 4. Ugotovili smo, da se vsaka misel ustvari v možganih, v organu zavestnega uma, in je podrejena našemu logičnemu sklepanju. Ko objektivni um misel prizna kot resnično, jo pošlje k solarnemu pleksusu, »možganom« subjektivnega uma, da se tam spremeni v »meso« in se v svetu pojavi kot resničnost. Tam misel ni več sposobna sprejemati dodatnih navodil. Podzavestni um ne more soditi, saj lahko samo izvaja in sprejema zaključke objektivnega uma kot dokončne.
 5. Solarni pleksus imenujemo tudi sonce telesa, od koder se širi energija, ki jo telo nenehno generira. Ta energija je zelo realna energija in to sonce je zelo realno sonce. Energija se pretaka skozi zelo realne živce do vseh delov telesa in se izžareva v okolico ter obdaja telo.
 6. Ko je izžarevanje dovolj močno, opisujemo osebo kot »magnetno«, o njej pravimo, da je zelo privlačna oseba. Takšna oseba lahko uporabi svojo moč v pozitivnem smislu. Že njena prisotnost deluje pomirjujoče na obremenjene ljudi v njeni okolici.
 7. Če je oseba aktivirala svoj solarni pleksus, le-ta izžareva življenje, energijo ter vitalnost v vsak del telesa in na vse osebe, ki se nahajajo v bližini, občutki so prijetni, telo je polno zdravja in vsi, ki pridejo s to osebo v stik, doživljajo to kot prijetno.
 8. Če je to izžarevanje na kakršen koli način prekinjeno, nastanejo neprijetni občutki, tok življenjske energije k enemu od delov telesa je prekinjen. To je potem razlog vsega trpljenja človeštva, ki je lahko telesno, duševno ali pa se nanaša na okolico.
 9. Telesno, ker sonce ne proizvaja več dovolj energije in ne more oskrbeti vseh delov telesa, duševno, ker je zavestni um za ustvarjanje svojih misli vezan na vitalnost, ki jo ustvarja podzavest, in navezujoče se na okolico, ker je prekinjena povezava med podzavestjo in Vesoljno zavestjo.
 10. Solarni pleksus je mesto, kjer se del sreča s celoto, kjer se neuresničeno uresniči, iz končnega nastane neskončno, iz nevidnega vidno, iz Univerzalnega posameznik. Tukaj življenje postane vidno in količina življenja, ki ga lahko posameznik ustvari s pomočjo solarnega pleksusa, je neomejena.
 11. Ta center energije je Vsemogočen, saj je povezava z vsem življenjem in z vso inteligenco. Zato lahko doseže vse, kar se mu naloži, in ravno tukaj leži moč zavestnega uma, kajti podzavest lahko in bo izvedla načrte in ideje, ki jih predlaga zavestni um.
 12. Zavestna misel je vladar energijskega centra, ki oskrbuje celotno telo z življenjem in energijo. Kvaliteta naših misli, določa kvaliteto misli, ki jih bo energijski center izžareval. Značaj misli našega zavestnega uma določa značaj misli, ki jih bo energijski center izžareval, narava misli našega zavestnega uma določa naravo misli, ki jih bo energijski center izžareval, kar bo nazadnje določilo naravo izkušnje, ki bo posledica miselnega procesa.
 13. Zato je jasno, da naj bi naš energijski center izžareval čim več energije. Tem več energije imamo, tem prej bomo sposobni spremeniti neželene okoliščine v vir sreče in dobička. Odločilno vprašanje je, kako naj aktiviramo svoj energijski center in kako naj generiramo energijo.
 14. Misliti brez odpora poveča solarni pleksus, misliti z odporom ga zmanjšuje. Povečujejo ga pozitivne misli, negativne misli ga zmanjšujejo. Misli o pogumu, moči, zaupanju in upanju ustvarijo ustrezne okoliščine. Smrtni sovražnik solarnega pleksusa, ki ga moramo v celoti odstraniti, da se energijski center sploh lahko aktivira, je strah. Tega sovražnika moramo popolnoma izbrisati, saj povzroča stalno nelagodje. Za vedno ga moramo pregnati, je namreč oblak, ki zakriva sonce.
 15. To je osebni hudič, ki ljudi pripravi do tega, da se bojijo preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, bojijo se sami sebe, svojih prijateljev in svojih sovražnikov, bojijo se vsega in vsakogar. Ko je strah uspešno in popolnoma uničen, se bo energijski center aktiviral, oblaki se bodo razkadili in ti boš našel vir moči, energije in življenja.
 16. Ko odkriješ, da si resnično eno z Neskončno močjo, in ko jo tudi zavestno spoznaš, boš premagal vsako neugodno okoliščino, tako ne bo ničesar več, česar bi se moral bati, strah bo uničen in pridobil si boš pravico do novega rojstva.
 17. Naša notranja naravnanost določa izkušnje, ki jih bomo pridobili. Če nič ne pričakujemo, ne bomo imeli nič, če veliko pričakujemo, bomo velik del tega tudi dosegli. Življenje je težko le, če nam ne uspe, da se uveljavimo. Kritika sveta je grenka le za tiste, ki si ne ustvarijo prostora za svoje ideje. Strah pred kritiko pa vodi k temu, da mnoge ideje sploh ne zagledajo sveta.
 18. A človek, ki se zaveda svojega solarnega pleksusa, se ne bo bal ne kritike ne česar koli drugega, temveč bo preveč zaposlen z izžarevanjem poguma, zaupanja, moči. S svojo notranjo naravnanostjo bo postal del uspeha, premagoval bo vse ovire ter z lahkoto skočil preko brezna obupa in omahovanja, ki ga ustvarja strah.
 19. Znanje o naših sposobnostih, da lahko zavestno izžarevamo zdravje, moč in harmonijo, nas bo privedlo do spoznanja, da se nimamo ničesar bati, kajti povezani smo z Neskončno močjo.
 20. To znanje dosežemo edinole tako, da te informacije tudi praktično uporabimo. Učimo se s prakso, atlet si z vajo nabira moči.
 21. Ker je naslednja trditev precej pomembna, jo bom povedal na več različnih načinov, da boš lažje doumel njen pomen. Če si bolj versko naravnan, bom rekel, naj sveti tvoja luč. Če ti je bližja znanost fizike, bom rekel, aktiviraj svoj solarni pleksus, če si pa želiš popolnoma znanstveno razlago, potem bom rekel, da lahko usodno vplivaš na svojo podzavest.
 22. Že prej sem ti povedal, kaj bo rezultat teh trditev. To je metoda, o kateri bi seveda sedaj rad izvedel nekaj več. Naučil si se že, da je podzavest inteligentna ter ustvarjalna in da reagira na voljo zavestnega uma. Kaj je najbolj naravna pot, da dosežeš svoj cilj? Mentalno se osredotoči na svoj cilj, in s tem ko se osredotočiš, usodno vplivaš na podzavest.
 23. To seveda ni edina pot, vendar je preprosta in učinkovita, najbolj neposredna in navsezadnje tista, s katero dosegamo najboljše rezultate. S to metodo ustvarjamo tako nenavadne dosežke, da so mnogi prepričani, da se je zgodil čudež.
 24. To je metoda, ki je vsakemu velikemu izumitelju, finančniku in državniku omogočila spremeniti subtilne in nevidne sile potreb, vere in zaupanja v resnična, dostopna ter konkretna dejstva v objektivnem svetu.
 25. Podzavestni um je del Vesoljne zavesti. Univerzalno je ustvarjalni princip Vesolja. Del mora biti glede na vrsto in kvaliteto enak kot celota. To pomeni, da je ta ustvarjalna sila popolnoma brezmejna, ni vezana na kakršne koli predhodne dogodke in ne poseduje nobenih vzorcev, kako naj se ustvarjalni princip udejanji.
 26. Ugotovili smo, da podzavestni um reagira na našo zavestno voljo, kar pomeni, da posameznik obvladuje neomejeno ustvarjalno moč Vesoljnega uma s pomočjo zavestnega uma.
 27. Naj dodam, da ko bomo praktično uporabljali ta princip, ki ga bomo spoznali v naslednjih lekcijah s priloženimi vajami, ni tako pomembno vedeti, kako podzavest ustvarja želene rezultate. Končnost ne more obvestiti neskončnosti. Torej moraš vedeti le, kaj si želiš, in ne, kako boš to dosegel.
 28. Ti si kanal, preko katerega se nediferencirano diferencira, in ta diferenciacija se dosega z udejanjanjem. Treba je le spoznati, kako sprožimo vzroke, ki bodo privedli do želenih rezultatov, in to se zgodi, ker lahko Univerzalno deluje le preko posameznika in posameznik lahko ukrepa le preko Univerzalnega, sta namreč eno.

Vaja:

Tvoja naloga ta teden je, da stopiš korak naprej. Nočem le, da si popolnoma pri miru in vzpostaviš stanje brez misli, ampak da se sprostiš, prepustiš, da mišice zavzamejo svojo normalno lego, kar bo sprostilo pritisk na živce in odstranilo napetost, ki pogosto vodi do telesne izčrpanosti. Telesna sprostitev je vaja svobodne volje in to vajo boš zelo cenil, kajti omogoča prost pretok krvi v možgane in telo.

Napetost vodi k duševnemu nemiru in abnormalni duševni aktivnosti, povzroča skrbi, zaskrbljenost in strah. Za učinkovito izvajanje mentalnih aktivnosti je nujna telesna sprostitev.

To vajo izvajaj temeljito in v celoti, zavestno sprosti vsako mišico in živec, dokler se ne umiriš in dokler ne boš pomirjen s seboj in s svetom.

Solarni pleksus bo sedaj pravilno deloval in presenečen boš nad rezultatom.

NAPOTKI 2. del

Resnični Jaz

Pred teboj je četrta lekcija. V tej lekciji boš spoznal, zakaj to, kar misliš, kar delaš ali čutiš, določa to, kar si.

Misli so energija in energija je moč. Vsa znana verstva, znanost in filozofije tega sveta se od nekdaj opirajo na manifestacijo energije namesto na energijo samo. To je tudi razlog, da se osredotočamo na posledice, medtem ko so pravi vzroki preprosto prezrti ali napačno razumljeni.

Zato imamo v religiji boga in hudiča, pozitivno in negativno v znanosti, dobro in zlo v filozofiji.

»Univerzalni ključ« obrne postopek, zanima ga samo vzrok. Pisma bralcev pa pripovedujejo čudovite zgodbe o tem, kako so našli vzrok in si nato zagotovili zdravje, harmonijo, izobilje ali kar so pač potrebovali za svojo blaginjo in srečo.

Življenje je izražanje in naša naloga je, da se izrazimo na harmoničen in konstruktiven način. Žalost, trpljenje, nezadovoljstvo, bolezen in revščina niso nobena nujnost in vedno se jim lahko izognemo.

Postopek je preprost: odstranimo vsako omejitev. Tisti, čigar misli so močne in čiste, se ne pusti omajati malenkostim in tisti, ki razume zakon o bogastvu, bo nemudoma začel uporabljati vir oskrbe.

Zato bomo usodo, srečo ali »višjo silo« nadzorovali enako, kot kapitan nadzira svojo ladjo ali strojevodja vlak.

NAPOTKI 1. del

Lekcija 4. koraka – Resnični JAZ

 1. Tvoj »jaz« ni tvoje fizično telo, je samo sredstvo, ki ga »jaz« uporablja za izvajanje svojih nalog, »jaz« ne more biti Um, kajti um je le eno od sredstev, ki jih »jaz« rabi za razmišljanje, razsojanje in načrtovanje.
 2. »Jaz« mora biti nekaj, kar nadzira in usmerja tvoje telo in duha, nekaj, kar določa, kaj in kako naj delujeta. Ko spoznaš svoj pravi »jaz«, boš imel občutek moči kot še nikoli prej.
 3. Tvoja osebnost je sestavljena iz neštetih edinstvenih posebnosti, navad in osebnostnih lastnosti, te pa so rezultat tvojega dosedanjega načina mišljenja, a nimajo nič skupnega s tvojim pravim »jazom«.
 4. Ko rečeš, »jaz mislim«, pove »jaz« umu, kaj naj misli. Ko rečeš »jaz grem«, potem pove »jaz« fizičnemu telesu, kam naj gre. Prava narava »jaza« je duhovna in je vir prave moči, ki pripada vsem, ki živijo svoj pravi jaz.
 5. Veličastna in čudovita moč, ki je bila dana »jazu«, je moč mišljenja, a le malo ljudi ve, kako konstruktivno oziroma pravilno misliti, tako posledično dosegajo le povprečne, nepomembne rezultate. Večina ljudi se oklepa egoističnih idej, kar je rezultat duhovne nezrelosti. Ko človek duhovno odraste, razume, da se v vsaki egoistični misli skriva zrno poraza.
 6. Duhovna zrelost pomeni, da mora biti vsako dejanje v dobro vsakega in vsak poskus, da se okoristimo na račun slabosti, nevednosti ali stiske drugega, se bo sprevrgel v našo škodo.
 7. To se zgodi, ker je posameznik del Univerzalnega. Del se ne more bojevati z drugim delom, kajti dobrobit vsakega dela je odvisna od upoštevanja skupnih interesov celote.
 8. Tisti, ki spoznajo ta princip, imajo veliko prednost v vseh življenjskih situacijah. Se ne izčrpajo. Z lahkoto lahko ustavijo tavajoče misli. Nemudoma se lahko popolnoma osredotočijo na poljubno temo. Preprosto ne izgubljajo časa ali denarja s stvarmi, ki jim ne bodo koristile.
 9. Če teh stvari ne obvladaš, je to zato, ker se še ne trudiš dovolj. Sedaj je čas, da se potrudiš. Kolikor boš vložil, toliko boš tudi dosegel. Ena najmočnejših afirmacij, ki jih lahko uporabiš za učvrstitev svoje volje in uresničitev svojih moči, je: »Jaz sem lahko, kar hočem biti.«
 10. Vsakič ko to ponoviš, razmisli, kdo in kaj je ta resnični »jaz«. Skušaj spoznati njegovo bistvo. Ko ga boš spoznal, boš nepremagljiv, pod pogojem, da so tvoji cilji in nameni konstruktivni ter v harmoniji z ustvarjalnim principom Vesolja.
 11. Ko začneš uporabljati afirmacijo, jo uporabljal zjutraj in zvečer in vedno, ko pomisliš na to. Nadaljuj, dokler ne postane del tebe ter ti preide v navado.
 12. Če tega ne želiš, potem niti ne začenjaj, kajti moderna psihologija pravi, da če nekaj začnemo in tega ne končamo oziroma če se nekaj namenimo in se tega ne držimo, razvijemo vedenjski vzorec – doživljamo neuspeh za neuspehom, absolutne, sramotne neuspehe. Če si nečesa ne želiš, sploh ne začenjaj, če pa kaj začneš, to tudi končaj, čeprav se nebo lomi nad tabo. Če si se za nekaj odločil, potem to tudi izpelji in ne dovoli, da bi te kaj ali kdo odvrnil od tega, tvoj »jaz« se je tako odločil, zadeva je zaključena, oblika je vlita, razprava je končana.
 13. Ko boš uporabil ta princip, prični z malimi stvarmi, ki jih lahko nadzoruješ, za katere veš, da jih obvladaš, in svoja prizadevanja postopoma nadgrajuj, a nikoli pod nobenim pogojem ne dovoli, da bi tvoj »jaz« kaj omajalo. Odkril boš, da se navsezadnje sam nadzoruješ. Veliko ljudi je na svojo žalost odkrilo, da je lažje vladati kraljestvu kot obvladovati samega sebe.
 14. Toda ko se naučiš obvladovati samega sebe, boš našel svoj »notranji svet«, ki nadzira tvoj »zunanji svet«, in postal boš nepremagljiv. Ljudje in stvari se bodo uklonile vsaki tvoji želji, brez kakršnega koli napora s tvoje strani.
 15. To ni tako nenavadno ali nemogoče, kot se zdi, saj veš, da »jaz« obvladuje »notranji svet« in »jaz« je del oziroma eno z Neskončnim »jazom«, to je Univerzalna energija ali Duh, ki jo navadno imenujemo Bog.
 16. To ni samo navadna trditev ali teorija, da potrdimo ali učvrstimo neko idejo, temveč dejstvo, ki ga sprejemajo tudi najvišji verski in znanstveni krogi.
 17. Herbert Spender je nekoč dejal: »Poleg vseh skrivnosti, ki nas obdajajo, ni nič bolj gotovo kot to, da se nenehno nahajamo v navzočnosti Neskončne in Večne energije, iz katere izvira vse okrog nas.«
 18. Lyman Abbott je v nagovoru absolventom ekumenskega seminarja povedal: »Vedno bolj prihajamo do spoznanja, da je Bog v nas, ne pa da od zunaj vpliva na nas.«
 19. Če znanost v svojem iskanju ne napreduje, neha iskati. Znanost odkriva vseprisotno Neskončno energijo, toda le religija razkriva njeno Moč in jo najde tudi v človeku. To seveda ni nobeno novo odkritje, Biblija govori o natanko isti stvari in njen jezik je tako preprost in učinkovit: »Kaj ne veš, da si svetišče Živega Boga?« Tu leži skrivnost čudovite ustvarjalne moči »notranjega sveta«.
 20. Tu leži skrivnost moči, popolnosti. Obvladovati jo ne pomeni, da se odpovemo svojemu premoženju. Samozanikanje ne vodi k uspehu. Ne moremo dati, česar nismo prejeli, ne moremo pomagati, če nismo močni. Neskončnost ni »obubožala« in mi, ki poosebljamo to Neskončno moč, prav tako ne moremo obubožati. Če želimo nekomu narediti uslugo, potem potrebujemo moč in še več moči, a da jo dobimo, jo moramo najprej podariti oziroma nekomu pomagati.
 21. Čim več dajemo, tem več dobimo. Spremeniti se moramo v kanal, skozi katerega lahko deluje Univerzalno. Univerzalno nenehno stremi k temu, da se udejanja, da je na razpolago, ter išče kanal za izvajanje veličastnih dejanj in tako ustvari veliko dobrega ter koristi človeštvu.
 22. Univerzalno se ne more izraziti, dokler skrbimo le za lastno korist. Umiri svoje čute, išči navdih, svojo mentalno aktivnost usmeri navznoter, ostani v zavestni povezanosti z Vsemogočnostjo. »Tiha voda bregove dere.« Razmisli o neskončnih možnostih, ki so ti dostopne preko Vsepričujoče moči.
 23. Vizualiziraj dogodke, okoliščine in stanja. Duhovna povezanost ti bo pomagala, da jih manifestiraš. Spoznaj dejstvo, da je esenca in duša vseh stvari duhovna in da je ta duhovnost resnična, kajti življenje je vse, kar obstaja, in ko duša odide, je življenja konec, je mrtvo in ne obstaja več.
 24. Te miselne dejavnosti se nanašajo na notranji svet, na svet vzrokov, stanj in okoliščin, katerih rezultat so posledice. Tako postaneš ustvarjalec. To je pomembno delo in čim višji, veličastnejši in bolj plemeniti so tvoji ustvarjeni ideali, tem bolj odgovorno je tvoje delo.
 25. Vsako pretirano delo, igra ali telesna aktivnost povzroča duševno apatijo in stagnacijo, kar nam onemogoča, da opravljamo pomembnejša dela, ki so rezultat uporabe zavestne moči. Zato naj bi zmeraj iskali Mir. Moč izvira iz miru in tišine. Mir najdemo v tišini, in ko smo mirni, lahko mislimo in misel je skrivnost celotnega uspeha.
 26. Mišljenje je vrsta gibanja, ki temelji na zakonu nihanja, enako kot svetloba ali elektrika. Misli prejmejo svojo življenjsko moč preko čustev in zakona ljubezni. Obliko dobijo na podlagi zakona o rasti. So izdelki duhovnega »jaza«, iz česar izhaja njihova božanska, duhovna in ustvarjalna narava.
 27. Tako je jasno, da za izražanje moči, izobilja in vsakega konstruktivnega namena moramo mislim vnesti čustva oziroma občutke, da lahko sprejmejo obliko. Kako lahko to dosežemo? To je odločilno vprašanje, kako lahko razvijemo zaupanje, pogum in občutke, ki nas nato vodijo k uresničitvi cilja?
 28. Odgovor se glasi: z vajo. Duhovno moč si pridobimo na enak način, kot si pridobimo telesno moč, z vajo. O nečem razmišljamo, mogoče imamo pri tem prvič težave, a ko zadevo ponovno premislimo, bo že nekaj lažje, premišljujemo znova in znova, kar nato postane miselna navada. Še naprej razmišljamo o isti stvari. Na koncu se to avtomatizira. Ne moremo več drugače kot misliti na isto stvar in sedaj smo o tem tudi prepričani ter ni nobenega dvoma več. Prepričani smo, vemo.

Vaja:

Prejšnji teden sem te prosil, da se telesno popolnoma sprostiš. Ta teden te naprošam, da se mentalno sprostiš. Če si vajo prejšnjega tedna delal po napotkih 15 do 20 minut na dan, že gotovo obvladaš telesno sprostitev. Tisti, ki tega ne obvlada zavestno, hitro in popolnoma, še ne obvladuje svojega telesa. Ni še dosegel svobode, še vedno je suženj okoliščin. Predvidevam, da že obvladaš vajo in si pripravljen na naslednji korak – to je mentalna svoboda.

Kakor hitro zavzameš znano držo, odstrani vsako telesno napetost. Nato se tudi mentalno sprosti ter pozabi na vsa neprijetna čustva, kot so sovraštvo, jeza, skrb, ljubosumje, zavist, žalost, težave ali razočaranja.

Mogoče boš rekel, da se ne moreš sprostiti, vendar se lahko. Zavestno se lahko sprostiš s pomočjo svobodne volje ter z vztrajnostjo.

Tega nekateri ne zmorejo, ker si dovolijo, da jih vodijo čustva, in ne razum. A tisti, ki jih vodi razum, bodo uspešni. Mogoče ne boš uspešen že pri prvem poskusu, a vaja vodi k popolnosti, kar velja tukaj in povsod drugod. Opustiti moraš negativne in uničujoče misli, jih izbrisati ter popolnoma uničiti, kajti to je kal, iz katere izvirajo vse negativne okoliščine.

» Nič ni bolj resnično kot to, da se kvaliteta naših misli nedvomno odraža v pojavih zunanjega sveta. To je zakon, ki mu ne moremo ubežati. Ta zakon razkriva povezavo med mislijo in objektom in je že od prastarih časov napeljeval ljudi k temu, da verjamejo določenim prerokbam.« Wilmans

NAPOTKI 2 del.

Za celoten tečaj klikni >>tukaj<<