Kitajska astrologija

Legenda pravi, da je Buda k sebi povabil vse živali, ko je Je pod figovim drevesom doživel razsvetljenje, saj je svojo radost želel deliti z njimi. A vabilo jih je sprejelo le dvanajst, in tem so se zahvalili tako, da so jih vključili v kitajski horoskop. Vsaki živali so dodelili leto, v katerem vlada.

Kitajska astrologija je zelo stara. Čeprav je Buda živel od leta 563 do 483 pr. n. št., ni znano, koliko je star kitajski horoskop, in ali so ga morda poznali že davno pred njegovim rojstvom. Nekateri menijo, da izira iz časa legendarnega Huang Tija, rumenega kitajskega cesarja, kije živel okoli leta 2630 pr. n. št. Znano pa je, da sistema, ki ga še danes veliko uporabljajo na Kitajskem in v drugih državah na vzhodu, niso spremenili že nekaj tisoč let. Do nedavnega si ni bilo mogoče niti predstavljati, da bi se kdo iz teh držav poročil, se preselil, zamenjal službo, imel otroka ali celo pripravil slavje, ne da bi se najprej posvetoval z astrologom.

Astrološke študije so na Kitajskem doživele vrhunec med dinastijo Han (200 pr. n. št.—200 n. št.), vendar je bila astrologija nekaj časa prepovedana za navadne ljudi, saj naj bi bila nevarna. Cesarju se je zdelo, da so podatki, ki jih razkriva horoskop, zelo natančni in bi jih lahko izrabili za zaroto proti njemu in njegovemu dvoru.

Zato je preprosto prepovedal njihovo uporabo – razen zase, seveda.