Kozorog

(23. december – 19. januar)

Kamen: oniks
Roža: mačeha
Žival: koza

Sonce v kozorogu (naš značaj)

Sonce v kozorogu

Kozorog je deseto znamenje zodiaka. Vlada mu planet Saturn, planet praktičnosti in naukov. Kozorog je kardialno žensko zemeljsko znamenje. Ključni besedi za znamenje sta dolžnost in disciplina.

Kozorogi se zdijo zelo resni, vendar so v resnici le odločni in nepopustljivi. Značilnim kozorogom je zelo pomembno delo, izpolnjevanje obveznosti in izboljševanje sebe. Ne marajo biti pri miru in se dolgočasiti. Odločno iščejo razumevanje in moč. So ambiciozni in vztrajni. Imajo neverjeten smisel za humor in zabavo, vendar tega ne pokažejo, razen v krogu najbližjih prijateljev. Svet jih vidi kot trdne, zanesljive. Kozoroga simbolizira Pan, kozel, ki zapeljuje nimfe in pozna skrivnosti

Luna v kozorogu (naša notranjost)

Luna v kozorogu

Luna v kozorogu kaže na garača, celo deloholika. Ti ljudje so skoraj fanatično predani poklicnemu uspehu in služenju denarja, pogosto na račun osebnih odnosov. Takšen položaj Lune ni prijeten in Lunini kozorogi se morajo pogosto žrtvovati, zato lahko postanejo mučeniki, nagnjeni pa so tudi k tarnanju nad svojo usodo. Pogosto imajo alergije in težave s kožo, dobro pa jim dene, če so spontani, zlasti ko cena mučeništva prizadene njihovo zdravje.

Ženske z Luno v kozorogu svoja čustva pogosto pustijo ob strani in se zadovoljijo s partnerjem, ki jim zagotavlja materialno varnost.

Ko je Luna v kozorogu, se je dobro posvetiti financam in urediti praktične zadeve. Ženskim in moškim kozorogom je zelo pomembna finančna varnost.

Moški pa, nasprotno, so pogosto v zvezi z žensko, ki jih spodbuja na njihovi poklicni poti. To ni znamenje, ki bi rado tvegalo. Pri ljudeh z Luno v kozorogu čustva niso v ospredju, včasih so celo vzvišeni in odmaknjeni. Vse to nekateri ublažijo s toplim in z lahkotnim spontanim smislom za humor. To je odlična protiutež njihovemu vzvišenemu, hladnemu vedenju.