Astrologija in mi

Astrološka karta nam bo pokazala, kako nam bo šlo v ljubezni in poklicu, kako naše temeljne značajske poteze vidijo ljudje okrog nas – in stvari, ki jih ne maramo izdati drugim. Karta nam seveda veliko pove tudi o ljudeh, ki so nam blizu. Je najpreprostejši način, da izvemo, kako bi se naš partner ali poslovni kolega odzval na neko situacijo, kot da pogledamo njegovo astrološko karto.

Osebnost

Astrologija

Naš značaj razkriva Sončevo znamenje – to je naša temeljna podoba. Naša osebnost pa se izraža v odnosih z drugimi ljudmi in jo kaže naš podznak oziroma ascendent: to je položaj planetov na vzhodu obzorja v času našega rojstva. Oven je, recimo, dinamično znamenje z voditeljskimi sposobnostmi in v življenju rad zagrabi bika za roge, a če ima podznak v raku, te značilnosti ne bodo tako izrazite. Oven s podznakom škorpijona pa bi bil veliko strožji in bolj avtoritativen vodja kot sicer. Oven s podznakom strelca bi morda bil pripravljen voditi le zelo majhno skupino ljudi.

Imamo dvanajst Sončevih znamenj in dvanajst podznakov – torej 144 mogočih kombinacij. Morda nam ni dovolj dejstvo, da smo po horoskopu bik ali kozorog. Tej oznaki bi radi dodali še podznak: “Sem bik s podznakom device ali kozorog in ribi v ascendentu.”

Značaj

Naše Sončevo znamenje razkriva naš pravi jaz, vendar nanj vplivajo tudi podznak, položaj Lune in sredina neba na naši karti. Naš značaj ima tako štiri različne dimenzije ter 20.736 mogočih kombinacij, če ne upoštevamo še drugih dejavnikov, kot so položaj planetov, hiše in aspekti. Astrologi po navadi uganejo Človekovo Sončevo znamenje: seveda ne ugibajo, temveč ga določijo na podlagi človekovega vedenja.

Odnosi

Astrologija in odnosi

Luna vlada naši čustveni plati, medtem ko Sonce zunanji osebnosti. Luna je torej naš skriti, čustveni del, ki ga pokažemo le v zaupnem, ljubečem odnosu. Preverimo, v katerem ozvezdju in v kateri hiši je pri nas. Poleg Sonca je prav Luna najpomembnejši planet v rojstni karti, ki ne pokaže le naše čustvene plati, temveč tudi naše odnose z družino, s starši in z otroki, ter razkrije sanje, cilje in želje.

Luna vlada raku, ki je znamenje doma, varnosti in zaščite. Čim bliže raku je Luna v naši rojstni karti, tem izrazitejše bodo te značilnosti pri nas. Primerjajmo položaj svoje Lune s položajem Lune pri partneiju in izvedeli bomo, kako združljivi smo. Če sta Luni v opoziciji, lahko pričakujemo prepire, če pa sta v konjunkciji (druga zraven druge), bomo s partnerjem ljubeči in drug drugemu v veliko pomoč.

Poklicna pot

Astrologija in poklicna pot

Sredina neba na vrhu karte kaže, katero ozvezdje je bilo neposredno nad nami, ko smo se rodili, in opredeljuje naše poklicne možnosti. Če je sredina neba v ovnu, bomo v poklicnem življenju dinamični, na čelu in bomo ukazovali drugim. Sredina neba v biku je idealna za kmetovanje in vrtnaijenje. Dvojčki kažejo na poklicno pot v podjetništvu ali prodaji, raki pa na delo pri skrbi za druge, recimo svetovanje ali terapevtsko delo. Lev pomeni delo na očeh javnosti, na primer igralstvo ali politiko. Devica bi bila najsrečnejša, če bi delala na področju raziskav, načrtovanja ali računalniškega programi¬ranja. Tehtnica je najprimernejša za oblikovanje, škorpijon pa za tajne naloge, recimo vohunjenje, raziskave, pisanje grozljivk. Strelec je popotnik poslovnega sveta. Kozorog se najbolje odreže tam, kjer je treba biti organiziran in metodičen. Vodnar si mora poiskati zaposlitev na področju, na katerem so nujne sveže ideje – v znanosti, pri analizah in izumih. Ribi rešujeta težave in sta uspešni v oglaševanju, pri dobrodelnem delu in – v astrologiji.

Rojstna karta

Rojstna karta se izdela za trenutek, v katerem smo se rodili. Astrolog za njeno izdelavo potrebuje rojstni datum, natančno uro in kraj rojstva. Karta na tej strani je bila izdelana za Alexa, ki se je rodil v Združenih državah Amerike 17. junija 1943. Alex dela v zabaviščnem poslu in potuje po vsem svetu. Starši so se ločili in odraščal je pri očetu. Nikoli se ni poročil, ima visoke prihodke. Živi sam, občudujejo pa ga po vsem svetu.

Branje karte

Rojstna karta

Notranji krog, označen s števikami od ena do dvanajst, kaže položaj hiš. V njem so črte aspektov, ki povezujejo zanimive položaje planetov, recimo opozicije, konjunkcije, trigon (kot 120° med planetoma) in kvadrat (kot 90° stopinj med planetoma). Srednji krog kaže planete, zunanji pa položaje ozvezdij ob Alexovem rojstvu.

Na desni strani karte so razpredelnice. Prva zgolj razlaga, kaj pomenijo simboli. Druga kaže, v katerem ozvezdju in v kateri hiši so posamezni planeti. Tretja pojasnjuje, kje so hiše. Vidimo lahko, da je podznak (ascendent) v prvi hiši, descendent v sedmi, sredina neba pa v deseti.

Na vrhu karte sta Alexovo ime in datum rojstva, označen je izbrani sistem hiš (gre za sistem enakih hiš), časovni pas, v katerem je bil rojen, aspekti (v tem primeru so le najbolj prevladujoči, kot so opozicije, konjunkcije, trigoni in kvadrati) ter zemljepisna širina in dolžina njegovega rojstnega kraja.

Razlaga karte

Astrolog lahko iz te karte izvede marsikaj. Pri Alexu je Sonce v dvojčkih v 11. hiši. To pomeni izrazito javno podobo, jasne cilje in velik osebni uspeh – skratka človeka, ki druge osrečuje s svojo osebnostjo, z očarljivostjo in zabavnostjo.

Alex ima Sonce in Luno v opoziciji, kar pomeni, da je človek z močnim Soncem in izrazitimi nagnjenji, morda gledališkimi ali političnimi. Lahko pa to kaže tudi težave med njegovimi starši.

Pri Alexu je sredina neba (poklicna pot) v biku, zato gre za človeka, ki je zadovoljen, uspešen in bi mu šlo dobro v kmetovanju ali umetnosti. Njegov ascendent oziroma podznak je v levu, kar spet kaže na osebo, ki uživa, ko je v središču pozornosti in bo zato na očeh javnosti. Njegova Luna je v strelcu v četrti hiši – to je oseba, ki se v zvezi ne bo zlahka umirila in je rada v svoji družbi. Poleg tega kaže na večnega popotnika, ki vendarle potrebuje udoben, razkošen dom, kamor se vrača.


AlexČetrteksistem enakih hišprevladujoči aspekti
17.6.1943 09’00’00časovni pas 5’00 Zpoletni čas: 0’00
40S 38 73Z 56