Uporaba astrologije

Zodiac

Ko so postavili temelje astrologije, so izdelali tudi metode, kako nebo predstaviti na papirju in na in na njem označiti položaje vseh planetov, zvezd ozvezdij in hiš. Uporablja se krog, v katerem je Zemlja na sredini, okoli pa je nebo. Sonce, ki je v astrologiji zelo pomembno, na astroloških kartah štejemo med planete in se z ostalimi vrti okoli Zemlje.

Zodiak

Okroglo karto neba so poimenovali zodiak, kar v stari francoščini in grščini pomeni krog živalskih znamenj, saj vsako ozvezdje predstavlja žival. Zodiak so sprva risali le za napovedovanje izida pomembnih dogodkov in velikih katastrof, recimo vojne, poplave in kuge. Postopno, ko so dogodke začeli povezovati z vladarjem države, so zodiak narisali tudi za kralja. To je bilo na Kitajskem izjemno pomembno opravilo, saj so naslednika izbirali prav s pomočjo astrologije: ko je vladar dobil otroka, je dvorni astrolog pregledal, ali je njegova rojstna karta ugodna, da zasede prestol.

Osebne astrološke karte so postopoma postajale bolj vsakdanje in so jih dobili tudi navadni ljudje.

Osebna karta

Zodiakova karta kot vidna predstavitev našega življenja je matematično zapletena, a hkrati čudovito preprosta. Pokaže natančni trenutek v zgodovini vesolja, ko smo vstopili vanj in začeli osebno zgodovino. Naša karta je edinstvena in takšno ima lahko le človek, ki se je rodil v istem trenutku in na istem kraju.

Na zodiaku je Zemlja v središču. Ima dvanajst ozvezdij, dvanajst hiš in planetov okrog sebe. Uran, Neptun in Pluton so dodali, ko so jih odkrili, in so znani kot stalni planeti, saj se premikajo tako počasi, da imajo vpliv na vso generacijo.

Položaj planeta na rojstni karti glede na druge planete se imenuje aspekt. Aspekti so šibki ali močni – odvisni od kota. Ta določa, kakšen vpliv bodo imeli na nas.

Datumi Sončevih znamenj
oven: 22. marec-20. april
bik: 21. april—21. maj
dvojčka: 22. maj-22. junij
rak: 23. junij—23. julij
lev: 24. julij—23. avgust
devica: 24. avgust-23. september
tehtnica: 24. september-23. oktober
Škorpijon: 24. oktober-22, november
strelec: 23. november-22. december
kozorog: 23. december-19. januar
vodnar: 20. januar-19. februar
ribi: 20. februar-21. marec

Kako deluje astrologija

Astrologija temelji na pričakovanem preobratu dogajanja. Po okoli 9000 letih opazovanja se je pokazalo, da je verjetnost nekega dogodka večja, ko so planeti v določenem položaju. A nič ni stoodstotno in ni zagotovila, da se bodo stvari res zasukale tako, kot kažejo planeti. Drži pa, da verjetnost izhaja iz ugotovitev več milijonov ljudi. Pravilnost astrologije lahko tudi sami preverimo.

Z astrologijo ne moremo napovedovati prihodnosti, lahko pa z njo osvetlimo temeljne značilnosti osebnosti, značaja in potenciala, da laže sprejemamo odločitve o svojem življenju. Gravitacijski in elektromagnetni vpliv Lune sta zelo znana – kakšen učinek imajo torej privlačnost planetov, elektromagnetni vpliv zvezd in dejavnost Sonca? Vemo, da Sonce zelo dramatično vpliva na radijske sprejemnike na Zemlji, in ljudje smo kljub razumu zelo občutljiva bitja. Astrologija ima morda močnejše znanstvene temelje, kot se zavedamo.

Poišči svoje znamenje

Vsako znamenje predstavlja žival ali mitično bitje, ki simbolizira njegovo prirojeno naravo. Sončevo znamenje kaže, katero ozvezdje je bilo ob našem rojstvu za Soncem. To nam ne pove toliko kot celotna rojstna karta, vendar kljub vsemu pomaga, da se spoznamo z astrološkega vidika. Osebno rojstno karto nam lahko izriše astrolog ali pa si pomagamo z računalniškim programom.